Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az önbecsülés növelése
  2015-09-20 08:52:40, vasárnap
 
 



Szeretem és tisztelem magam - 9 lépés az önbecsülés növeléséhez

Az önbecsülés legelőször gyermekkorunkban alakul ki, amikor halljuk rólunk beszélni a felnőtteket.

Annak függvényében, hogy mit mondanak rólunk, kialakulhat vagy nem a saját erőinkbe vetett hit, megtanuljuk irányítani érzelmeinket és megtanuljuk motiválni magunkat egy cél elérése érdekében. Az élet során viszont tovább csiszolódik az önbecsülésünk, mivel ez egy eleven folyamat és állandó alakulásban van.

,,Boldogságot javasolnak: de kívülről hogyan szerezzük meg? Mert ha az nem belőlünk növekszik, nem a belső ritmusunkból és forrásainkból gyökeredzik, akkor bármily nemű külső beavatkozás hiábavaló." - Emil Cioran.

A személyiségproblémák, önmagunk látásmódja és értékelése teljes mértékben az önbecsüléshez kapcsolódik. Ez legelőször gyermekkorunkban alakul ki, amikor halljuk rólunk beszélni a felnőtteket. Annak függvényében, hogy mit mondanak rólunk, kialakulhat vagy nem a saját erőinkbe vetett hit, megtanuljuk irányítani érzelmeinket és megtanuljuk motiválni magunkat egy cél elérése érdekében. Az élet során viszont tovább csiszolódik az önbecsülésünk, mivel ez egy eleven folyamat és állandó alakulásban van, formálódhat olyan lelki trauma után, mint egy családtag elvesztése, válás, vagy súlyos betegség a családban.

Első következtetésként elmondható, hogy az önképünk kialakulása függ a neveltetésünktől és azoktól a traumáktól, amiken keresztülmentünk. Így a nehéz gyermekkor vagy a nagy lelki traumák után kialakulhat egy védekezési mechanizmus vagy egy kompenzáló viselkedés.

Az indokolatlan kompenzáló viselkedések lehetnek:
- Étkezési szokások: kényszeres evés, anorexia, bulimia, elhízás.
- Társadalmi viselkedés: közösségtől való elhúzódás vagy elzárkózás, vagy ellenkezőleg, kényszeres társaságközpontúság.
- Nem megfelelő munka választása, ami nem tükrözi a valódi személyes értékeket.
- Nem megfelelő párválasztás.
- Silány vagy lármás nemi élet.

Második következtetés lehet, hogy sok ember negatív képet alkot saját kinézetéről, családjáról vagy munkájáról. Ez pedig a fent említett okokra vezethető vissza: hiányos neveltetés vagy lelki traumák átélése, de ugyanúgy oka lehet az is, hogy valaki nem tudja kinyilvánítani értékeit és képességeit, nem tudja kifejezni személyes vagy szakmai céljait. Hogy a tükörből visszatekintő kép minél közelebb legyen ahhoz, amit szeretnénk, ajánlatos felkutatni az énképzavar gyökereit, majd felszámolni azokat.

Ebből a szempontból érdemes pszichológus segítségét kérni, hogy mihamarabb közel kerülhessünk az ideális önképhez. Így pszichológiai vagy orvosi problémákra derülhet fény az önképzavar hátterében. Sokszor egy pattanásos arcbőr vagy néhány pluszkiló is nagyon rombolhatja az önértékelést, ezért itt van pár lépés, ami segíthet megoldást találni a problémára:

1 A probléma forrásának feltárása: a család nevelési hibái vagy utólagos trauma, lelki sérelem. Az okok pszichológus segítségével könnyebben azonosíthatók.

2. Testünk biológiai változásainak, figyelmeztető mechanizmusainak felismerése, ami a problémára utalhat: pattanások, túlzott fogyás vagy hízás, alvászavar, fejfájások, szédülés megjelenése. Ezeken kívül sok más tünet sikerrel kezelhető, ha időben szakemberhez fordulunk.

3. Táplálkozási problémák azonosítása: anorexia, bulimia, kényszeres evés, elhízás. Ezek kezelésében dietetikus és pszichológus segíthet.

4. Társadalmi problémák azonosítása: majdnem teljes elzárkózás a közösségtől, vagy zajos társasági élet, a magánytól való menekülés. Ezek szintén felmérhetők terápiás közegben, a pszichológus személyre szabottan tud segíteni.

5. Karrier problémák azonosítása: egy nem kielégítő fizetés, problémás kollégák, a fejlődés lehetőségének hiánya, túlzó főnök, szakmai túlterhelés. Ezeket a problémákat érdemes szakember segítségével megbeszélni, hogy többet megtudjunk érzelmi intelligenciánkról, hogy motivációs forrásokat találjunk a munka folytatásához - vagy esetleg más, jobban passzoló munkát találjunk.

6. Párkapcsolati problémák megoldása: sokan abban hibáznak, hogy mások párkapcsolati sikertörténeteit hallgatva hozzájuk próbálják hasonlítani önmagukat, depressziót és nyugtalanságot okozva ezzel. Megint csak szakember segítsége lehet a megoldás, akinek segítségével kialakítható a saját sikermodell, ami másoktól független. Így megtanulhatjuk saját élményeinket élni másoké helyett.

7. A hobbik: segítenek feltölteni akkumulátorainkat és új emberekkel megismerkedni. A szabadidős tevékenységek hiánya - a motiváció hiánya miatt - szorongást vagy depressziót válthat ki.

8. Sport: ez segíthet megszabadulni a frusztrációktól, segít új emberekkel találkozni, feltölteni energiaraktárunkat és méregteleníteni testünket-lelkünket. Ennek viszont az a feltétele, hogy szeressük azt a sportot, amit választunk, ne csak a fogyás érdekében tegyük homlokráncolva és idegesen. Mosollyal a szájon érdemes sportolni.

9. Barátok: nagyon fontos megtanulni, hogy barátainkat vágyaik, üzenetük és érdeklődésük szerint értékeljük. Előfordulhat, hogy problémáink közül sok nem is a miénk, hanem az ő problémájuk. Egy egészséges környezet maga után vonja a nagyobb életkedvet és az újdonságok utáni vágyat is.

Még ha néha úgy is hisszük, hogy nem olyan az életünk, amilyennek szeretnénk, vagy azt gondoljuk, hogy mi így születtünk, érdemes adni magunknak egy esélyt arra, hogy felfedezzük azt, amit másoknak is sikerült már: az életvidámságot.
Forrás : Egyed Zsuzsanna Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Címkék: gyermekkorunkban, mechanizmusainak, keresztülmentünk, sikertörténeteit, neveltetésünktől, méregteleníteni, frusztrációktól, nyugtalanságot, homlokráncolva, megtanulhatjuk, életvidámságot, kinyilvánítani, lehetőségének, megismerkedni, önbecsülésünk, tevékenységek, forrásainkból, azonosíthatók, pszichológiai, visszatekintő, következtetés, folytatásához, figyelmeztető, változásainak, önbecsüléshez, megszabadulni, párkapcsolati, ritmusunkból, pszichológus, kerülhessünk, párválasztás, érzelmeinket, érdeklődésük, önértékelést, függvényében, segítségével, önbecsülés növeléséhez, önbecsülés legelőször, saját erőinkbe, élet során, eleven folyamat, belső ritmusunkból, önbecsüléshez kapcsolódik, családtag elvesztése, önképünk kialakulása, nehéz gyermekkor, nagy lelki, védekezési mechanizmus, kompenzáló viselkedés, indokolatlan kompenzáló, valódi személyes, fent említett, Emil Cioran, Egyed Zsuzsanna,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Csendes éjszakán  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Facebookon kaptam  Por  Facebookon kaptam  1848. március 15-én  Meghitt estéken . . .  Mai harmónia kártyám  Alvó cica  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  A magyar sajtó napja március 1...  Alvó cica  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akinek vaj van a fején...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyomorrontás tojással is kez...  Szent Pio atya!  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Facebookon kaptam  Üdvözöllek az oldalamon  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Mélységes szomorúsággal  Házi botox  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Szabó Norbert – Szabadsá...  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Márciusi eső  Nyíljatok meg  Kokárda  Szent Pio atya!  mindent a népért...  Heltai Jenő: Szabadság  Az agyat és a csontokat is erő...  Magyarország ilyen hely.  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Az agyat és a csontokat is erő...  A szív és a cselekvés egységes...  Amikor még rangja volt...  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Alvó baby  Rőzsehordó nő szobra  Imádkozás Krisztus értelméért  Vágy, élet és sugár  Amikor 5 éves voltam,  Kezdet  Facebookon kaptam  Vágy, élet és sugár  Nem kellett volna!  Nemzeti  Magyarország ilyen hely.  A Mindenható Istenben bízva  Facebookon kaptam  Isten áldja  Az élet  William Shakespeare-től idéze...  Facebookon kaptam  Szent-Györgyi Albert gondolata  Üdvözöllek az oldalamon  1848. március 15-én  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Jó éjszakát  Szent-Györgyi Albert gondolata  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  1848. március 15-én  Törött csészék  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A kávé  Csendes éjszakán  Facebookon kaptam  Szép Álmokat  Nagy László - Szerelem emléke  Mindig tud adni ,  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 15  Mai harmónia kártyám  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Ne feledjük: a föld jóval több...  képre írva Március 15 -re emlé...  Rochefoucauld - a bölcs  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem kellett volna!  Rőzsehordó nő szobra  Facebookon kaptam  1848. március 15-én  Atyám ! 
Bejegyzés Címkék
önbecsülés növeléséhez, önbecsülés legelőször, saját erőinkbe, élet során, eleven folyamat, belső ritmusunkból, önbecsüléshez kapcsolódik, családtag elvesztése, önképünk kialakulása, nehéz gyermekkor, nagy lelki, védekezési mechanizmus, kompenzáló viselkedés, indokolatlan kompenzáló, valódi személyes, fent említett, tükörből visszatekintő, énképzavar gyökereit, szempontból érdemes, ideális önképhez, önképzavar hátterében, pattanásos arcbőr, probléma forrásának, család nevelési, okok pszichológus, problémára utalhat, magánytól való, pszichológus személyre, fejlődés lehetőségének, problémákat érdemes, munka folytatásához, saját sikermodell, szabadidős tevékenységek, motiváció hiánya, fogyás érdekében, szájon érdemes, egészséges környezet, nagyobb életkedvet, újdonságok utáni, esélyt arra, gyermekkorunkban, mechanizmusainak, keresztülmentünk, sikertörténeteit, neveltetésünktől, méregteleníteni, frusztrációktól, nyugtalanságot, homlokráncolva, megtanulhatjuk, életvidámságot, kinyilvánítani, lehetőségének, megismerkedni, önbecsülésünk, tevékenységek, forrásainkból, azonosíthatók, pszichológiai, visszatekintő, következtetés, folytatásához, figyelmeztető, változásainak, önbecsüléshez, megszabadulni, párkapcsolati, ritmusunkból, pszichológus, kerülhessünk, párválasztás, érzelmeinket, érdeklődésük, önértékelést, függvényében, segítségével, táplálkozási, kialakítható, szakemberhez, élményeinket, előfordulhat, viselkedések, indokolatlan, ellenkezőleg, megjelenése, növeléséhez, képességeit, közösségtől, kapcsolódik, alakulásban, megtanuljuk, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 128 db bejegyzés
e év: 463 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1186
  • e Hét: 4764
  • e Hónap: 24626
  • e Év: 200501
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.