Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
ooOoo
  2019-01-29 11:31:46, kedd
 
  Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa, egy adott antigén hatására kialakuló, az esetleges fertőzés elleni védekezésben részt vevő sejtek, szövetek és szervek együttese. Ennek a szervrendszernek a működése az immunitásban nyilvánul meg. Ennek a szónak jelentése: védettség, mentesség. Az immunrendszer fő feladata, hogy megkülönböztesse a saját és nem saját, vagyis idegen anyagokat. Valamint, ha idegen anyaggal találkozik, akkor azt eltávolítsa, megsemmisítse. Immunitásunk lehet velünk született vagy szerzett immunitás.

A falósejtek, vagyis fagociták

A falósejtek a RES rendszer (Reticulo Endothelialis Systema, vagy MPS - Mononuclear Phagocyte System) tagjai: behálózzák az egész szervezetet, a szervezet első védelmi rendszerébe tartoznak, nem tömörülnek szervekbe. Megtalálhatók a vérben, májban, bekebelezik a kórokozókat, majd maguk is elpusztulnak.

Ide tartoznak:

makrofág

* a. granulociták - a vörös csontvelőben termelődnek, amőboid mozgásra képesek, a védekezés során elpusztulnak és genny jön létre. Nevüket a citoplazmájukban található festékszemcsékről, granulátumokról kapták. Nagyon érzékenyek a limfocitákból és az antigénekből felszabaduló kémiai anyagokra. Kemotaxissal ,,utaznak" az anyag felszabadulási helyére. Feladatuk a bekebelezés.
* b. monociták (makrofágok) - Ezek is a vörös csontvelőben termelődnek. A szövetekben kiszűrik az idegen anyagokat, feladatuk felismerni és elpusztítani az adott anyagot. Az anyag lizoszómájába bejutva hidrogén-peroxidot, majd hipoklorid-aniont képez, s ezzel elpusztítja a baktériumot.

Komplementrendszer

A komplementrendszer alatt azt a vérplazma globulinfehérjéinek összességét értjük, amely tagjai képesek átalakulni anyagok hatására olyan termékekké, amelyek oda vonzzák a falósejteket, valamint a vékonyabb membránnal rendelkező baktériumokba furakodnak és kilyukasztják őket.

Szerzett immunitás

A szerzett immunitásra születésünk után teszünk szert természetes vagy mesterséges úton.

Természetesen szerzett immunitás

Ha egy kórokozó megfertőz minket, az immunrendszerünk aktiválódik. Ha legyőzi a betegséget, akkor az azt okozó anyagot, illetve az ellene felhasználható antitestet megjegyzi. Így, ha újbóli fertőzés történik az adott anyaggal, már egy felkészült immunrendszerrel találkozik, s a betegség lefolyása szinte tünetmentes lesz.

Mesterségesen szerzett immunitás

Vannak olyan betegségek, amik kijátsszák az immunrendszer működését, vagy olyan súlyosak, hogy a szervezet képtelen megbirkózni velük. Ilyenkor mesterséges immunitás kialakítása szükséges. Ennek eszköze a védőoltás. A védőoltás során vagy kész antitesteket juttatnak a szervezetbe, vagy legyengített kórokozókat, melyeket az immunrendszer könnyen legyőz; így a betegség tünetmentesen játszódik le, viszont a szervezet megjegyzi a kórokozókat, és később "erős" példányaik ellen is tud védekezni. A kész ellenanyagot akkor használják, amikor az egyén már megfertőződött, de még nem rendelkezik a betegség elleni immunitással. Az ellenanyagot egyszerű és jól bevált módszerrel készítik: az adott immunogénnel megfertőznek egy nagyobb testű állatot, általában szarvasmarhát. Az állatban lejátszódik a védekezés, de nagy tömege miatt nem produkál tüneteket. A védekezési folyamat végén vért vesznek a fertőzött állattól, s ez a vér tartalmazza az ellenanyagot.

Antibiotikumok hatása

A passzív védőoltások (például Tetanus antitoxin, Anti-D) a szervezet saját védelmi rendszerének "végrehajtó elemeit" mozgósítják, ezzel szemben az antibiotikumok az emberi szervezet segítsége nélkül is elpusztítják a rájuk érzékeny kórokozókat (például egy Petri-csészében lévő táptalajon).

Működése

Az immunrendszer működésének (az immunválasz) megértéséhez, meg kell ismerkednünk a reakcióban részt vevő anyagokkal.

Antigén

A védekezési folyamatot kiváltó anyagok az antigének, más néven immunogének. Tipikusan erős immunogén hatással rendelkezhetnek:

* a vírusok,
* az idegen sejtek, mint például a baktériumok, szövetek és parazita gombák,
* a nagy molekulák (10.000 g/mólnál nagyobb a moláris tömegük), fehérjék, szénhidrátok, és akár lipidek is.

Az antigének felépítésében elsősorban fehérjék, állati, növényi vagy szintetikus eredetű polipeptidek vesznek részt. Erős immunogenitású anyagok a baktériumok toxinjai is. Antigének lehetnek egyes poliszacharidok, mukopoliszacharidok (pl.: a baktériumok sejtfal, vagy tok antigénjei), de más, változatos felépítésű struktúrák (pl.: por, pollen), esetleg elfajult szövetek (daganatsejtek) is. Az antigének jellemzője a specifitás, ezért a tulajdonságért nem a teljes molekula, hanem annak egy kis területén elhelyezkedő ún. antigéndetermináns csoportok (epitopok) a felelősek. A legtöbb antigén több determináns csoporttal is rendelkezik s ezek mindegyike ellenanyag termelést indíthat be. Vannak olyan anyagok, amelyek önmagukban nem váltanak ki immunválaszt (általában kisebb molekulák), de carrier-fehérjéhez (hordozó részhez) kapcsolódva immunogénné válnak. Ez a haptén vagy félantigén. Az immunaktív szervezet számára három antigéncsoportot különböztetünk meg:

* Autoantigén: mindazok az anyagok, amelyek egyébként a szervezet saját testanyagai, de amelyeket kóros körülmények között az immunrendszer idegenként regisztrál, és ellenük ellenanyagképzést indít meg.
* Izoantigének: azonos faj különböző egyedeinek egymástól eltérő antigénjei.
* Heteroantigének: különböző fajú egyedek antigénhatású anyagai.

Limfociták

A védekezésben a főszerep a limfocitáknak jut. A limfociták a leukociták immunocita csoportjába tartoznak. A vörös csontvelőben termelődnek, de érésük során átkerülnek a nyirokszervekbe, s ott "várják" az aktiválódást. A vérben valójában kevés limfocita található, de a szervezet minden területén vannak. Úgy képzeljük el, mintha a szervezetünk egy ország lenne, a limfociták pedig a védelmező katonák, s a nyirokszervek a bázisaik, állomáshelyük.

A nyirokszervek

A nyirokszerveknél megkülönböztetünk elsődleges és másodlagos nyirokszerveket. Az elsődleges nyirokszerv a csontokban található vörös csontvelő, valamint a csecsemőmirigy, ami a szegycsont alatt helyezkedik el. A vörös csontvelőben jönnek létre a limfociták őssejtjei. A tímusz (csecsemőmirigy) pedig a T-limfociták termeléséért felelős. A másodlagos nyirokszervek: lép, máj, mandulák, nyirokcsomók. Valójában itt válnak antigén-specifikussá a limfociták, s itt történik az idegen anyagok kiszűrése. A limfocitáknak két típusát különböztetjük meg: a T- és a B-limfocitát.

T-limfocita

A vörös csontvelőben termelődő őssejtek egy csoportja a csecsemőmirigybe vándorol, és T-limfocita lesz belőlük (a "T" a tímuszt jelöli). Ezek antigénérzékeny sejtek, amelyek beérésük után lépnek a vérbe, valamit a nyirokrendszerbe. A T-limfocitákat szubpopulációkra lehet osztani, főleg funkcionális tulajdonságuk miatt:

* T-helper (TH) - limfokineket termel, ezzel elősegítve a többi limfocita érését.
* T-iniciátor (Ti) - érzékeli a prezentált antigént (a monociták a bekebelezett és lebontott kórokozók antigéntermészetű részeit egy speciális hordozófehérjéhez (MHC II) kapcsolva a saját felszínükre kihelyezik), és beindítja az immunválaszt.
* T-suppressor (Ts) - az immuntoleranciáért felelős, bizonyos idő eltelte után gátolja az immunválaszt.
* T-cytotoxicus (Tc) - aktiválódás után képes a sejtes antigént felismerni és elpusztítani.
* T-killer (TK, NK) - a működésükhöz nincs szükség a prezentált antigénekre. Az olyan sejteket támadják meg, amelyek felszínéről hiányoznak az I. osztályú hisztokompatibilitási fehérjék.
* T-memória (TM) - hosszú életidejű limfociták. Ha a szervezet már megküzdött egy adott fertőzéssel, annak antigénjét prezentálni tudják azt az immunitásban résztvevőknek.

A T-limfocita felelős a szerv beültetését követően annak esetleges kilökődéséért is.

B-limfocita

A nyiroksejtek másik csoportja amely a bél mentén található nyirokcsomókba és szervekbe vándorolva alakul át B-limfocitákká. Azonban míg a T-limfociták hatásukat közvetlenül fejtik ki (enzimekkel felbontják az antigént), addig a B-limfociták védekezése nem közvetlen. Visszakerülnek a nyirokszervekbe és ott másolódnak. A keletkezett sejtek citoplazmáján belül olyan endoplazmatikus háló jön létre, ami antitesteket fog termelni. A B-limfocitáknak is vannak szubpopulációi:

* B-iniciátor (Bi) - feladata az antigén felismerése és az antitest termelése.
* B-memória (BM) - ezek nem vesznek részt nagy mennyiségű antitesttermelésben, hanem megjegyzik az antitestre jellemző aminosavcsoport-sorrendet. A működésük megegyezik a T-memória sejtével, csak nem az antigénre emlékeznek, hanem az adott antigén ellenanyagára (antitestére).
Antitest

Az antigének ellen a már említett B-limfociták termelnek ellenanyagot. Az antitestek vagy immunglobulinok összekapcsolódnak az antigénnel, és antigén-antitest komplexet alkotnak. Az ellenanyagok kémiailag glikoproteinek, melyek 4 polipeptid láncból épülnek fel. A láncok pedig diszulfid-hidakkal kapcsolódnak egymáshoz (-S-S-). Az antitesteknek 5 típusát különböztetjük meg:

* IgG - Az újszülöttet IgG-típusú immunoglobulinok védik a mikroorganizmusoktól élete első heteiben. Antibakteriális és antivirális hatású. Ide tartoznak az antitoxinok.
* IgA - a nyál, a könny, az orrváladék, a légúti váladék illetve a gyomor- és bélrendszer váladékának az ellenanyaga.
* IgM - Immunológiai aktivitása nagy, mert felületén számos antigénkötőhely található.
* IgD - A legkisebb mennyiségben termelődő immunglobulin. Szerepe egyelőre nem ismert.
* IgE - allergénnel kapcsolódva allergiás reakciót okoz: az általa aktivált anyagokból ilyenkor különböző mediátorok szabadulnak fel, amelyek a tüneteket okozzák.

Immunválasz

Összefoglalva az immunrendszer működése az idegen anyagok ellen az immunválasz, ami a következő:

* behatol a szervezetbe egy antigén anyag;
* a T-limfociták felismerik és beindítják a védekezési folyamatot;
* a B-limfociták antitesteket termelnek;
* az antitestek kapcsolatba lépnek az antigénnel, s antigén-antitest-komplexet alkotnak;
* a limfociták hatására felszabaduló anyagokat érzékelő falósejtek aktiválódnak;
* a falósejtek bekebelezik a képződött komplexet és elpusztítják azt;
* a granulociták elpusztulnak és genny keletkezik;
* a T-memória megjegyzi az antigénre jellemző tulajdonságokat;
* a B-memória megjegyzi az adott antigén elleni antitestre jellemző aminosav sorrendet.

Immunrendszeri betegségek

Autoimmun betegség

Ilyen esetben az immunrendszer saját struktúrákkal szemben kialakult toleranciája megszűnik, különböző okok miatt a szervezet anyagait tekinti idegennek, és a saját sejteket, szerveket támadja meg. Ezek a folyamatok vezetnek az ún. autoimmun betegségek kialakulásához. Egyik ilyen kórkép, a sclerosis multiplex esetében az idegrostokat védő fehérje(myelin)-hüvely károsodik a saját anyagokat megtámadó T- limfociták, makrofágok, ellenanyag-molekulák és a komplementrendszer működése következtében.

Súlyos immunhiányos állapotok

Az immunhiányos betegségek lehetnek kombinált eredetűek (veleszületett + káros környezeti hatások), de hátterük rendszerint már gyermekkorban kiderül. Nemritkán kerül miattuk csontvelő- átültetésre sor. A probléma megnyilvánulhat gyakori, visszatérő fertőzésekben (arcüreg-, tüdőgyulladás). Ilyenkor kb. havonta immunglobulin- infúziós kezelésben részesül a beteg, s így megelőzhető a potenciálisan életveszélyes fertőzések jelentkezése. Világszerte rendkívül elterjedt egy másik immunhiányos betegség, az AIDS (szerzett immunhiányos tünet együttes) melyet a HIV (human immundeficientia virus) okoz. Jelenleg még nem tudjuk sikeresen gyógyítani.

Immunrendszeri túlérzékenység

Az immunrendszer fokozott (és ,,kisiklott") működése okozza az allergiás reakciók kialakulását. Az allergia kialakulásában az adott egyén genetikai adottságai mellett a környezeti tényezők és az immunrendszer szabályozó működésének zavarai is szerepet játszanak. Az allergiás reakció kulcsszereplői a vérben található basophil leukociták és az elszórtan a test minden részében jelen lévő úgynevezett hízósejtek, valamint az allergén hatására termelődő jellegzetes IgE- típusú ellenanyag molekulák. Az allergén hatására az IgE ellenanyag közvetítésével aktiválódnak a sejtek, ami az allergiás reakció jellemző tüneteit okozó anyagok kiszabadulását eredményezi a sejtekből.

* IgD - A legkisebb mennyiségben termelődő immunglobulin. Szerepe egyelőre nem ismert.

?

Eposz megjegyzés:

(Nálad lehet nem ismert... Amit kötve hiszek, hogy nem ismerte aki írta magyar nyelven. Annál aki azt állította, vagy hazudta...)

Nálam valószínűleg még jó az "immunrendszerem".

x'D

Le sem tudom "magamat" tagadni... Mármint ami a kíváncsiságot és a keresgélést illeti, azt a folyamatot.

Ahhoz hogy regenerálni tudják tudatosan saját fizikális testüket, ha "beledöglenek" is meg kell ezeket a dolgokat is tanulniuk. Egyébként nekem is.

x'D

Immunoglobulin D (IgD) is an antibody isotype that makes up about 1% of proteins in the plasma membranes of immature B-lymphocytes where it is usually coexpressed with another cell surface antibody called IgM. IgD is also produced in a secreted form that is found in very small amounts in blood serum, representing 0.25% of immunoglobulins in serum. Relative molecular mass and half-life of secreted IgD is 185 kDa and 2.8 days, respectively. Secreted IgD is produced as a monomeric antibody with two heavy chains of the delta (δ) class, and two Ig light chains.

Function

IgD's function has always been a puzzle in immunology since its discovery in 1964. IgD is present in species from cartilaginous fish to human (probably with the exception of birds). This nearly ubiquitous appearance in species with an adaptive immune system demonstrates that IgD is as ancient as IgM and suggests the notion that IgD has important immunological functions.

In B cells, IgD's function is to signal the B cells to be activated. By being activated, B cells are ready to take part in the defense of the body in the immune system. During B cell differentiation, IgM is the exclusive isotype expressed by immature B cells. IgD starts to be expressed when the B cell exits the bone marrow to populate peripheral lymphoid tissues. When a B cell reaches its mature state, it co-expresses both IgM and IgD. A 2016 study by Übelhart and colleagues found that IgD signaling is only triggered by repetitive multivalent immunogens, while IgM can be triggered either by soluble monomeric or by multivalent immunogens. Cδ knockout mice (mice that have been genetically altered so that they do not produce IgD) have no major B cell intrinsic defects. IgD may have some role in allergic reactions.

Recently, IgD was found to bind to basophils and mast cells and activate these cells to produce antimicrobial factors to participate in respiratory immune defense in humans. It also stimulates basophils to release B cell homeostatic factors. This is consistent with the reduction in the number of peripheral B cells, reduced serum IgE level and defective primary IgG1 response in IgD knockout mice.

Method of coexpression
In the human Heavy-Chain Locus, 3' of the V-D-J cassette is a series of C (for constant) genes, each conferring an Ig isotype. The Cμ (IgM) gene is 3' and closest to the V-D-J cassette, with the Cδ gene appearing 3' to Cμ.

A Primary mRNA transcript will contain the transcribed V-D-J cassette, and the Cμ and Cδ genes, with introns in between them.

Alternative splicing can then occur, causing a selection of either Cμ or Cδ to appear on the functional mRNA (μ mRNA and δ mRNA respectively). Alternative splicing is thought to be possible due to two polyadenylation sites, one appearing between the Cμ and Cδ, and the other 3' of Cδ (polyadenylation in the latter site would cause Cμ to be spliced away along with the intron). The precise mechanism of how the polyadenylation site is chosen remains unclear.

The resulting functional mRNA will have the V-D-J and C regions contiguous, and its translation will generate either a μ heavy chain or δ heavy chain. The heavy chains then couple with either κ or λ light chains to create the final IgM or IgD antibody.

Zinc finger protein 318 (ZNF318) has a role in the promotion of IgD expression and controlling the alternative splicing of the long pre-mRNA. In immature B cells that mainly express the μ transcript, there is no ZFP318 expression, but in mature B cells with dual IgM and IgD expression, both δ and μ transcript is made and ZFP318 is expressed. Enders et al. (2014) found in mice that null mutations in ZFP318 resulted in no IgD expression.

Activation of immune responses via IgD
Adaptive and innate Immune responses can be activated via membrane-anchored IgD that functions as a part of B-cell receptor (BCR) complexes or secreted-form IgD that bound to monocytes, mast cells or basophil. Counter-intuitive to the current dogma that activation of the immune responses via IgD may potentially exacerbate autoimmune diseases and allergic skin inflammation, treatments with an activating monoclonal or polyclonal anti-IgD antibody have been shown to attenuate disease severity in mouse models of collagen-induce arthritis, epidermolysis bullosa acquisita, and chronic contact hypersensitivity.

Eposz megjegyzés:

Ugye a "Delta", más néven "gyilkológép", a lentibb képen is látható. Katonaságnál (sokféle tulajdonságuk érzékelhető például az Enneagram Egyes személyiségtípusnál, egészséges állapotukban ugyanúgy mint az angyalok is a Rendet "szeretik", tulajdonképpen nem rendelkeznek szabad akarattal, sem pedig érzelmitesttel) is szokták használni magát a szót, például különleges alakulatoknál, vagy gyilkolásra programozott emberi tudatok esetében is.

Programja egészen egyszerű, amit már említettek is némely sejt esetében, felismerni a betolakodó idegeneket és megkísérelni megsemmisíteni őket. Irgalmat vagy kompromisszumot ők sem ismernek, máskülönben haszontalanok lennének.

Tulajdonképpen démoni program, erőszakon alapszik. Bizony, a harc és a háború sejtszinten is megfigyelhető.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: hypersensitivity, immundeficientia, szervrendszernek, nyirokszerveknél, citoplazmájukban, immunoglobulinok, megkülönböztesse, antigéncsoportot, csecsemőmirigybe, nyirokrendszerbe, szubpopulációkra, immunrendszerrel, immunrendszerünk, differentiation, immunglobulinok, heteroantigének, immunoglobulins, tulajdonságokat, antigénkötőhely, granulátumokról, nyirokszerveket, antigénérzékeny, nyirokszervekbe, aminosavcsoport, immunrendszerem, endoplazmatikus, kompromisszumot, rendelkezhetnek, poliszacharidok, polyadenylation, megnyilvánulhat, antibakteriális, felhasználható, kialakulásához, antibiotikumok, kialakulásában, szervezet védekező, adott antigén, esetleges fertőzés, immunitásban nyilvánul, szónak jelentése, egész szervezetet, szervezet első, vörös csontvelőben, védekezés során, citoplazmájukban található, antigénekből felszabaduló, anyag felszabadulási, szövetekben kiszűrik, idegen anyagokat, adott anyagot, anyag lizoszómájába, Reticulo Endothelialis Systema, Mononuclear Phagocyte System, Immunoglobulin, Secreted IgD, During, Heavy-Chain Locus, Enneagram Egyes,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Png virág  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Hiányzik  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Próbálj meg ...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Örülök, hogy látlak!  Egy lelki imádság  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdőn  Tavaszi kép  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Krisztinától  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Bounty krémes  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Egy maradéktalanul uralt világ  Egy lelki imádság  Png kislány  Png kutya  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Akarat  Png telefon  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Kerüld el az evangélium örömén...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Idő  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Egy hatékony szolga  Erdőn  A sors  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png csokor  Png csokor  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Alázat  Örülök, hogy látlak!  Reggel van  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Erdőn 
Bejegyzés Címkék
szervezet védekező, adott antigén, esetleges fertőzés, immunitásban nyilvánul, szónak jelentése, egész szervezetet, szervezet első, vörös csontvelőben, védekezés során, citoplazmájukban található, antigénekből felszabaduló, anyag felszabadulási, szövetekben kiszűrik, idegen anyagokat, adott anyagot, anyag lizoszómájába, vékonyabb membránnal, szerzett immunitásra, kórokozó megfertőz, immunrendszerünk aktiválódik, ellene felhasználható, adott anyaggal, felkészült immunrendszerrel, betegség lefolyása, immunrendszer működését, szervezet képtelen, védőoltás során, immunrendszer könnyen, betegség tünetmentesen, szervezet megjegyzi, kész ellenanyagot, betegség elleni, ellenanyagot egyszerű, adott immunogénnel, nagyobb testű, állatban lejátszódik, védekezési folyamat, fertőzött állattól, passzív védőoltások, szervezet saját, emberi szervezet, rájuk érzékeny, immunrendszer működésének, reakcióban részt, védekezési folyamatot, idegen sejtek, nagy molekulák, moláris tömegük, antigének felépítésében, baktériumok toxinjai, baktériumok sejtfal, antigének jellemzője, teljes molekula, legtöbb antigén, haptén vagy, immunaktív szervezet, immunrendszer idegenként, leukociták immunocita, vérben valójában, szervezet minden, ország lenne, limfociták pedig, védelmező katonák, nyirokszerveknél megkülönböztetünk, elsődleges nyirokszerv, csontokban található, szegycsont alatt, limfociták őssejtjei, másodlagos nyirokszervek, idegen anyagok, csecsemőmirigybe vándorol, tímuszt jelöli, többi limfocita, prezentált antigént, speciális hordozófehérjéhez, saját felszínükre, sejtes antigént, működésükhöz nincs, prezentált antigénekre, olyan sejteket, adott fertőzéssel, immunitásban résztvevőknek, szerv beültetését, nyiroksejtek másik, keletkezett sejtek, antigén felismerése, antitest termelése, antitestre jellemző, működésük megegyezik, antigénre emlékeznek, antigének ellen, antitestek vagy, ellenanyagok kémiailag, láncok pedig, újszülöttet IgG-típusú, légúti váladék, legkisebb mennyiségben, általa aktivált, tüneteket okozzák, immunrendszer működése, antigén anyag, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 126
  • e Hét: 1107
  • e Hónap: 3532
  • e Év: 14466
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.