Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
ooOoo
  2019-01-29 11:41:19, kedd
 
  A sátán (lehetséges) nevei a Bibliában

Az ószövetségi héber sátán név az Újszövetségben, valamint a Septuagintában is szerepel görög betűkre átírt formában. Az újszövetségben 36-szor található meg ebben a formában, a Septuagintában csak egy-két esetben. Határozott névelő nélkül általános értelemben jelöl ellenséget: 1Kir. 11:14,23,25-ben Salamon politikai ellenfeleit jelenti, a MTörv. 22:22-ben az Úr angyalát, aki ellenkezett Bálámmal, a Zsolt. 109:6-ban emberi vádolót. Határozott névelővel, ,,az Ellenség" formában személynévvé válik és a gonoszság fejedelmét jelöli. A Septuaginta azonban a legtöbb esetben diabolosznak fordítja, melynek jelentése vádló, rágalmazó. Az Újszövetség 33 esetben jelöli ezzel a szóval, ilyenkor határozott névelővel - a Vádló.
* Ördög - A magyar Bibliák elsősorban így fordítják a diabolosz szót, ezen kívül a görög daimonion (daimon) szót is. Az utóbbit többes számban is, ekkor gonosz seregeket jelöl. A daimonion vagy daimon eredetileg istenséget, természetfeletti lényt jelent. Az Újszövetség csak negatív értelemben, gonosz szellemeket, démonokat jelölve alkalmazza. Szókratész viszont pozitív értelemben a lelkiismeret jelölésére használta. Az Ószövetségben a héber שֵד séd, ‏‏שֵׁדִ& ;#1497;ם sédim szó szolgál a gonosz szellem, szellemek jelölésére (MTörv. 32:17, Zsolt. 106:37).
* Beliál - héber eredetű név, jelentése: értéktelen, haszontalan, gonosz. Nem személynév, ám idővel alkalmassá vált a sátán személyének jelölésére, mivel bajt okozóként (Zsolt. 41:9) vagy Isten ellenfeleként jelenik meg. Utóbbi Náhum könyvében szerepel: ,,gonoszságot forral az Úr ellen".[4] Gyakran ,,fiai", ,,gyermekei" hozzátétellel (1Sám. 2:12) együtt olvashatjuk. A Septuaginta gyakran diabolosznak fordítja a héber beliált, ami jelzi, hogy az ókori fordítók is a sátán egyik nevének tekintették. Az Újszövetségben a 2Kor. 6:15-ben található a kifejezés.
* Belzebub - A név csak az Újszövetségben fordul elő Beelzelbul formában (Mt. 12:24-27).[5] A szó héber eredetű, a pogány istenség Baál-Zebub (szó szerint: (a) Legy(ek) Ura) után, amely Ekron filiszteus városnak volt az istene (2Kir. 1:2,3,6,16). A pogány isten neve idővel a sátán egyik nevévé vált a zsidóságban, ezt támasztja alá az evangéliumi szöveg is.
* Azazel - csak a Leviták könyvében (Mózes harmadik könyve) fordul elő (Lev. 16:8,10,26). Az engesztelés napján a pap saját és népe bűnét átruházza egy bakra,[6] melyet kivittek a pusztába Azazelnek, a puszta démonának, általa jelképezve a bűntől való szabadulást. Az apokrif Énok könyvében (i. e. 2-1. század) a lázadó angyalok vezére. Más forrásokban viszont nem azonosítják a Sátánnal vagy az Ördöggel hanem önálló alakként a 'Bosszúállás angyalaként' vagy a Bosszúállóként említik és mutatják be.
* Lucifer - szó szerint hajnalcsillag vagy fényhozó (latin: lux, 'fény' és fero, 'hordozni, vinni' szavakból: 'fényhozó, fényt hordozó'),[8] Ézsaiás könyvének (Ézs 14:12) latin fordításban szerepel, ahol Babilon királyának jelzője. (Károlinál: Miként estél alá az égről fényes csillag, hajnal fia!? Levágattál a földre, a ki népeken tapostál!) Később személynév lett belőle, Lucifert az Isten ellen lázadó, és büntetésül az égből alávetett legfőbb angyalnak képzelték, és a Sátánnal azonosították. A mai bibliafordításokban általában nem szerepel a Lucifer név, egyszerű jelzőként fordítják. Illetve ,,Ő pedig monda nékik: Látám a Sátánt, mint a villámlást lehullani az égből." (Lk 10,18)
* a világ fejedelme - Jézus: jön e világ fejedelme, bár felettem nincs hatalma Ján 14,30; egykor éltetek
* e világ életmódja szerint; igazodva a levegő (világ) birodalmának fejedelméhez Ef. 2,2
* e világ istene - Ezeknek a gondolkozását e világ istene megvakította. 2. Kor. 4,4
* az Isten hegyéről levetett kerub - Ezékiel könyve 28:12-19.

A sátán mint vádló

Jób könyvének első két fejezetében ő az egyik főszereplő. Az eredeti héber szövegben a neve itt nem személynévként, hanem köznévként szerepel, mint ,,a vádló" (ha-szátán). A többi angyallal együtt ő is bejárhat a Mennybe, mikor az "Isten fiai udvarolni" mentek az Úrnak. ,,Szerte bolyong a földön". Istennel polemizálva azt a lehetőséget kapja, hogy többször is megkísértse, és ezzel próbára tegye Jóbot. Jób könyvében a sátánnak nincs független hatalma, Istentől kap fölhatalmazást a próbák végrehajtására.

A sátán ugyanebben a vádló szerepben a Biblia még egy helyén megjelenik. Zakariás könyvében (Zak. 3:1-2) a mennyei ítélőszék előtt a megvizsgálandó Józsué főpap jobb oldalán áll, hogy vádbeszédet mondjon ellene, de az Úr angyala megparancsolja neki, hogy hallgasson.

Vírusirtó

A vírusirtó vagy antivírus program a számítástechnikában egy szoftveres vagy hardveres architektúra, amelynek célja annak biztosítása, hogy a hálózatba vagy egy adott számítógépbe ne juthasson be olyan állomány, mely károkozást, illetéktelen adatgyűjtést vagy bármely, a felhasználó által nem engedélyezett műveletet hajt végre. Ilyenek például a vírusok, trójai programok és egyéb kártékony programok.

Működési elvek

A vírusirtó szoftverek két alapelven működnek. Az első az úgynevezett reaktív védelem, ami az úgynevezett vírusdefiníciós adatbázison alapszik. Ebben az esetben a vírusirtó szoftver egy adatbázisból azonosítja a kártevőket. Az adatbázist a vírusirtó szoftver gyártója rendszeresen frissíti, a frissítéseket a legtöbb vírusirtó szoftver automatikusan letölti az internetről.

A második - és napjainkban egyre fontosabb - védelmi módszer az úgynevezett heurisztikus vírusvédelem. Ebben az esetben a vírusirtó a beépített analizáló algoritmusok (mesterséges intelligencia) segítségével azonosítja a vírusokat. A módszer azért nagyon fontos, mert sokszor több nap telik el egy új vírus megjelenésétől addig, amíg a vírusirtó program gyártója az ellenszert elkészíti és beépíti a vírusdefiníciós adatbázisba. A reaktív vírusirtó szoftvernek ilyenkor frissítenie kell magát az internetről, és csak ezután nyújt védelmet az új vírusok ellen.

A heurisztikus módszereket is alkalmazó modern vírusirtók viszont addig is védelmet nyújtanak a legtöbb kártevő ellen, amíg az ellenszer elkészül.

Ezek a modern vírusirtók kombinálják tehát a hagyományos (vírusdefiníciós adatbázison alapuló) védelmet a modern heurisztikus védelemmel, és így nagyobb biztonságot adnak a felhasználóknak.

Fajtái

Egyedi számítógépek védelmére szolgáló megoldások

Egyedi számítógépek védelmére optimalizált megoldások. Általában a rendszerkövetelmények csak egyedi gépes operációs rendszereket támogatnak, és nincs felkészítve a távoli menedzselhetőségre és a hálózatos környezetre.

Rendelkezik minden olyan szükséges grafikus kezelőfelülettel, amelyen keresztül felhasználószintű ismeretekkel kezelhető a szoftver.

Egyszerű vírusirtó

Kizárólag antivírus megoldást tartalmazó szoftver. Bár egyre több funkciót zsúfolnak bele a gyártók, az egyes megoldásokban mégis megkülönböztethető, hogy ez a megoldás nem tartalmaz tűzfalat, webtartalom-szűrőt, adatmentést. Egyes gyártók a kémprogramvédelmet már integrálták az egyszerűbb megoldásban.

Komplex internetbiztonsági megoldások

Egyedi számítógépekre kifejlesztett, teljes körű biztonsági megoldást kínáló megoldások. Az általánosan elfogadott, hogy antivírus, tűzfal minimálisan legyen a megoldásban, de webtartalomszűrőt, adatmentést, SPAM szűrést, adathalászat elleni védelmet stb. kínálnak gyártótól függően a komplex kategóriába sorolható megoldások.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: természetfeletti, kezelőfelülettel, felhasználóknak, vírusdefiníciós, fölhatalmazást, személynévként, számítógépekre, septuagintában, megvizsgálandó, újszövetségben, bosszúállóként, megjelenésétől, végrehajtására, megparancsolja, hozzátétellel, frissítéseket, hajnalcsillag, megoldásokban, ószövetségben, engedélyezett, ellenfeleként, automatikusan, kifejlesztett, gondolkozását, intelligencia, azonosították, lelkiismeret, heurisztikus, rendszeresen, rendszereket, számítógépbe, számítógépek, architektúra, személynévvé, fejedelméhez, illetéktelen, ószövetségi héber, újszövetségben 36-szor, gonoszság fejedelmét, legtöbb esetben, magyar Bibliák, diabolosz szót, görög daimonion, utóbbit többes, daimonion vagy, lelkiismeret jelölésére, héber ש, gonosz szellem, sátán személyének, héber beliált, ókori fordítók, sátán egyik, Utóbbi Náhum,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Isten hűségének mértéke  Egy párkányon  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Gebhardt Nóra versei II.  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Somlyó Zoltán - Orgonával  Van néhány kérdés, amin gondol...  Ma van a magyar költészet napj...  Otthon  Jó éjszakát  Egy párkányon  Horváth Szilvia tollából  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Szívek  Ismeretlen: Ikarusz monda  Szabó T. Anna - Pitypang  Töröld le  Emlékezz  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam Krisztinától  39 ígéret  Egyszerű  Szép estét kedves látogatóimna...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Martin Buber, A haszidim meséi  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  különleges  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Van néhány kérdés, amin gondol...  Paul Éluard - És egy mosoly  Jó éjszakát  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Latinovits Zoltán tollából  ajándék, mellyel meglepem  Vito Giaquinto gondolata  Azért kaptad  Különleges  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Emlékezz  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Horváth Szilvia tollából  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Egy tavasz 
Bejegyzés Címkék
ószövetségi héber, újszövetségben 36-szor, gonoszság fejedelmét, legtöbb esetben, magyar Bibliák, diabolosz szót, görög daimonion, utóbbit többes, daimonion vagy, lelkiismeret jelölésére, héber &#1513, gonosz szellem, sátán személyének, héber beliált, ókori fordítók, sátán egyik, pogány istenség, pogány isten, evangéliumi szöveg, engesztelés napján, pusztába Azazelnek, puszta démonának, bűntől való, apokrif Énok, lázadó angyalok, égből alávetett, villámlást lehullani, világ fejedelme, sátán mint, egyik főszereplő, eredeti héber, többi angyallal, lehetőséget kapja, sátánnak nincs, próbák végrehajtására, sátán ugyanebben, vádló szerepben, helyén megjelenik, mennyei ítélőszék, megvizsgálandó Józsué, vírusirtó vagy, szoftveres vagy, hálózatba vagy, adott számítógépbe, felhasználó által, vírusirtó szoftverek, úgynevezett reaktív, úgynevezett vírusdefiníciós, vírusirtó szoftver, adatbázisból azonosítja, legtöbb vírusirtó, második &#8211, úgynevezett heurisztikus, beépített analizáló, módszer azért, vírusirtó program, ellenszert elkészíti, vírusdefiníciós adatbázisba, reaktív vírusirtó, heurisztikus módszereket, legtöbb kártevő, ellenszer elkészül, modern vírusirtók, modern heurisztikus, hálózatos környezetre, egyes megoldásokban, egyszerűbb megoldásban, általánosan elfogadott, komplex kategóriába, természetfeletti, kezelőfelülettel, felhasználóknak, vírusdefiníciós, fölhatalmazást, személynévként, számítógépekre, septuagintában, megvizsgálandó, újszövetségben, bosszúállóként, megjelenésétől, végrehajtására, megparancsolja, hozzátétellel, frissítéseket, hajnalcsillag, megoldásokban, ószövetségben, engedélyezett, ellenfeleként, automatikusan, kifejlesztett, gondolkozását, intelligencia, azonosították, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 80
  • e Hét: 1537
  • e Hónap: 2150
  • e Év: 13084
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.