Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Nyolcas Archetípus Dinamikája
  2019-01-29 11:43:43, kedd
 
  (Don Richard Riso / Russ Hudson - Személyiségtípusok)

A dezintegráció iránya: a Nyolcastól az Ötös felé

A 4. szinttől kezdve az átlagos és egészségtelen Nyolcasok stressz hatására az Ötösök bizonyos átlagos és egészségtelen tulajdonságait kezdik mutatni. Az átlagos Nyolcasokat általában belső késztetéseik lendülete hajtja, válaszolnak a kihívásokra és érvényesítik önmagukat a környezetükben. Emiatt néha olyan helyzetekben találják magukat, amelyekbe nem értik, hogyan kerültek. Az Ötös felé való elmozdulás főként azért csábító a Nyolcasok számára, mert a fejlődésnek ezt az irányát taktikai viszonyulásnak tekintik az önérvényesítő cselekvéstől a gondolatok jelentette biztonságba. Azt gondolják, hogy ha okosabbá, megfontoltabbá válnak, akkor képesek lesznek megtartani a hatalmukat. Elhatározzák, hogy megpróbálnak előrelátóbbak lenni és nem ösztönösen cselekedni; tudják, hogy ha titkolózóbbá válnak, akkor meglepetésszerűen tudnak lesújtani; ha ravaszabbá válnak, akkor képesek lesznek elrejtőzni ellenségeik elől mindaddig, amíg nem állnak készen a végső győzelemre. Röviden tehát, az Ötös felé való elmozdulás azért vonzó a Nyolcasok számára, mert így egyesíthetik az erőt és a biztonságot, és ez látszólag verhetetlen kombináció.

A 4. szinten a Nyolcasok vállalkozásaik felvirágoztatásán, terveik megvalósításán fáradoznak. Pragmatikus emberek, egyszerű, közvetlen válaszokat vagy megoldásokat keresnek, és döntéseiket gyorsan meg is valósítják. A nyolcasok hirtelen úgy érezhetik, hogy túl sok feladatot és túl nagy célokat tűztek ki maguk elé, vagy hogy ösztönös késztetéseik eltérítették őket a helyes iránytól. Ilyenkor hirtelen visszakoznak, és az átlagos Ötösökhöz hasonlóan elkezdenek olyan információkat és erőforrásokat gyűjteni, amelyek szerintük megerősíthetik a helyzetüket. Lehet, hogy maguk kezdenek kutatni, hosszú éjszakákat tölthetnek új készségek elsajátításával vagy a szükségesnek tartott információk összegyűjtésével. Ha elegendő anyagi forrás áll a rendelkezésükre, meg is bízhatnak valakit, hogy elemezze a helyzetüket vagy előzetes kutatásokat folytasson, de az eredményeket maguk is feltétlenül áttekintik.

Az 5. szinten az átlagos Nyolcasok önkényeskedőbbek és többet engednek meg maguknak, de akármennyire is mást mutat nyers, durva viselkedésük, valójában elutasításra számítanak és a társas életben önbizalomhiánnyal küszködnek. A Nyolcasok az átlagos Ötösökhöz hasonlóan visszahúzódhatnak a többi embertől, elmerülhetnek a munkájukban, szenvtelenné és szórakozottá válhatnak. Egyre kevesebbet kommunikálnak, egyre titkolózóbbak és ingerlékenyebbek lesznek. A barátságaikat és a tevékenységeiket is kezdhetik csoportokra különíteni, hogy ezáltal senki se tudhasson meg róluk túl sokat, és így senki ne juthasson előnyhöz velük szemben.

A 6. szinten a Nyolcasok már rendszeresen megfélemlítik a többi embert, és viszonyaik java részét ellenségesnek tekintik. Szinte már senkiben sem bíznak, és csak olyan embereket tűrnek meg maguk körül, akik felett uralkodni tudnak. Az Ötös felé való elmozdulás hajlamossá teheti őket mások provokálására és arra, hogy a világról sötét, szélsőséges nézeteket valljanak. Az Ötösök cinizmusa és az általánosan elfogadott értékekkel való szembenállása felerősíti a Nyolcasok azon érzéseit, hogy ők kirekesztett, dühös, félreértett emberek. Az emberi gyengeségek iránti megvetésüket pedig elmérgesítheti az Ötösök intellektuális arroganciája.

A 7. szintre süllyedt Nyolcasok mélységesen antiszociálisak és könyörtelenek, elutasítják a társadalmat és annak törvényeit, és már kizárólag a saját eszükben és túlélési elszántságukban bíznak. Előfordulhat, hogy agresszívan nekitámadnak azoknak, akik szerintük elárulták őket, vagy úgy érvényesítik önmagukat, hogy az agresszív reakciókat vált ki másokból. Az Ötös felé elmozdulva valószínűleg visszahúzódnak a világtól, elrejtőznek és minimálisra csökkentik a szükségleteiket, hogy senkitől se kelljen függeniük. Stressz hatására a másokkal még megmaradt kisszámú kapcsolatukat is megszakítják, felégethetik a hidakat maguk mögött és remeteként élhetik tovább életüket. Az egészségtelen Ötösök nihilista életszemlélete pedig igen alkalmas lehet annak igazolására, hogy elnyomják magukban a bűntudatot.

A 8. szinten a neurotikus Nyolcasok abban a tévhitben élnek, hogy mindenható hatalommal rendelkeznek, az életüknek valamilyen különleges rendeltetése van és semmi sem árthat nekik. Túl sokat vállalnak magukra, így szinte odakínálják magukat más ragadozóknak vagy az ellenségeiknek. A Nyolcasok főleg azáltal voltak képesek mindeddig fenntartani a tevékenységüket, hogy elfojtották tudattalan félelmeiket. Belső védelmi rendszerükön a 7. szinten jelennek meg az első repedések, de a 8. szintre érve már minden erejüket felhasználták, és így képtelenek ellenállni az addig visszafojtott rettegésnek. Ahogy elmozdulnak az Ötös felé, a félelem kitörése hirtelen káoszt és rémületet idéz elő a Nyolcasok elméjében, aminek következtében még irracionálisabban, még pusztítóbb módon viselkedhetnek.

A 9. szinten (A brutális pusztító) az Ötös felé elmozduló neurotikus Nyolcasoknak súlyos fóbiái alakulnak ki azzal kapcsolatban, hogy továbbra is életben maradnak-e, és egyre jobban elszakadnak saját érzéseiktől. Mivel az Ötös felé elmozdulva elszigetelődnek a többi embertől, többé már nem tudnak hatékonyan fellépni sem önmaguk védelmében, sem akaratuk érvényesítése érdekében. Ami hatalmuk még megmaradt, az gyorsan semmivé foszlik, így a leromlott állapotú Nyolcasok irracionális félelmei egy részének immár nagyon is valós alapja lesz.

Rémületük fokozódásával párhuzamosan erősödik elszigeteltségük, ami viszont tovább növeli rémületüket - ördögi kör. A Nyolcasok életükben először heves szorongást éreznek, mivel elhárító mechanizmusaik - elsősorban a fóbiával szembeni ellenreakció és a tagadás - már nem védik meg őket. Félnek, hogy büntetést kapnak nagyszámú bűnükért, amelyek egy része annyira förtelmes, hogy azokért akár a halált is megérdemelnék. Ha paranoiájuk és fóbiáik nem enyhülnek, többé-kevésbé teljesen elszakadhatnak a valóságtól, és elveszíthetik az önvédelemre való minden maradék képességüket is. (Azt nehéz volna megmondani, hogy valódi szkizofrénné válik-e minden leromlott állapotú Nyolcas. Valószínűleg nem, bár ha ez az állapot sokáig tart, az valódi szkizofréniás betegség kialakulásához vezethet.)

Ha ellenségeik eddig nem is voltak képesek legyőzni őket, most már bizonyosan meg lesz rá a lehetőségük, hiszen a Nyolcasok ekkorra rendkívül sérülékeny állapotba kerültek. A sors iróniája, hogy aki egykor hatalmas volt, most páni rémületben él - nemcsak mások bosszújától retteg, hanem az elméjét elárasztó szorongásoktól is. Nem egy mindenható istenalakot látunk magunk előtt, csupán egy szerencsétlen, gyötrődő ördögöt.

Fordította: Sóskuthi György
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: elszigeteltségük, önkényeskedőbbek, ingerlékenyebbek, összegyűjtésével, tevékenységeiket, tevékenységüket, rendelkezésükre, elszántságukban, antiszociálisak, elszigetelődnek, elsajátításával, szükségleteiket, megerősíthetik, szorongásoktól, intellektuális, visszahúzódnak, mechanizmusaik, elszakadhatnak, környezetükben, életszemlélete, viszonyulásnak, megfontoltabbá, viselkedhetnek, tulajdonságait, kialakulásához, ellenségeiknek, megvalósításán, vállalkozásaik, elmérgesítheti, elveszíthetik, önérvényesítő, fokozódásával, érvényesítése, megfélemlítik, ellenségesnek, megérdemelnék, dezintegráció iránya, átlagos Nyolcasokat, irányát taktikai, önérvényesítő cselekvéstől, gondolatok jelentette, végső győzelemre, nyolcasok hirtelen, helyes iránytól, átlagos Ötösökhöz, szükségesnek tartott, helyzetüket vagy, eredményeket maguk, átlagos Nyolcasok, társas életben, többi embertől, többi embert, Nyolcas Archetípus Dinamikája, Richard Riso, Russ Hudson, Sóskuthi György,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Mai harmónia kártyám  A másik dolog,  Ami embereknek lehetetlen, az...  Bounty krémes  Szívem  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Bertolt Brecht -től idézet  Nagyon különös  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Tanuld meg ezt a versemet  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Erdőn  Hogy lehet megtartani  Próbálj meg ...  s immár én is felragyogva, ért...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Egy lelki imádság  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png lepke  Hazára minden embernek szükség...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png csokor  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Egy lelki imádság  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Az igazi szeretetért rendszeri...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Az engedelmesség miért nem vál...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Erdőn  Még csak most kezdődik a nap  Szép estét kedves látogatóimna...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Mai harmónia kártyám  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Szép napot kívánok  Erdőn  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Hiányzik  Facebookon kaptam  Alázat  Paul David Tripp Április 19  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Krisztinától  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
dezintegráció iránya, átlagos Nyolcasokat, irányát taktikai, önérvényesítő cselekvéstől, gondolatok jelentette, végső győzelemre, nyolcasok hirtelen, helyes iránytól, átlagos Ötösökhöz, szükségesnek tartott, helyzetüket vagy, eredményeket maguk, átlagos Nyolcasok, társas életben, többi embertől, többi embert, világról sötét, általánosan elfogadott, emberi gyengeségek, saját eszükben, agresszív reakciókat, hidakat maguk, egészségtelen Ötösök, neurotikus Nyolcasok, tévhitben élnek, életüknek valamilyen, első repedések, addig visszafojtott, félelem kitörése, brutális pusztító, gyorsan semmivé, leromlott állapotú, részének immár, fóbiával szembeni, része annyira, önvédelemre való, állapot sokáig, valódi szkizofréniás, sors iróniája, elméjét elárasztó, mindenható istenalakot, elszigeteltségük, önkényeskedőbbek, ingerlékenyebbek, összegyűjtésével, tevékenységeiket, tevékenységüket, rendelkezésükre, elszántságukban, antiszociálisak, elszigetelődnek, elsajátításával, szükségleteiket, megerősíthetik, szorongásoktól, intellektuális, visszahúzódnak, mechanizmusaik, elszakadhatnak, környezetükben, életszemlélete, viszonyulásnak, megfontoltabbá, viselkedhetnek, tulajdonságait, kialakulásához, ellenségeiknek, megvalósításán, vállalkozásaik, elmérgesítheti, elveszíthetik, önérvényesítő, fokozódásával, érvényesítése, megfélemlítik, ellenségesnek, megérdemelnék, provokálására, könyörtelenek, felhasználták, információkat, egészségtelen, szkizofréniás, titkolózóbbak, kapcsolatukat, következtében, kommunikálnak, visszafojtott, előrelátóbbak, szerencsétlen, barátságaikat, dezintegráció, szembenállása, erőforrásokat, elmerülhetnek, kirekesztett, cselekvéstől, nyolcasoknak, kapcsolatban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 485
  • e Hónap: 2910
  • e Év: 13844
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.