Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Enneagram - Kilences Archetípus Szintjei
  2019-01-29 12:15:31, kedd
 
  (Don Richard Riso / Russ Hudson - Személyiségtípusok)

9 - Közvetítő/Béketeremtő

Bűnök:
Mentális: Hanyagság (Önfeledés)
Asztrális: Jóra való restség (Lustaság)
Lényegi Minőségek - Erények:
* Szeretet
* Helyénvaló Cselekvés

A Kilences archetípus rövid személyiségrajza

Egészséges:

Mélységesen fogékony, elfogadó, fesztelen, érzelmileg stabil és derűs. Bízik önmagában és másokban, nem aggódik önmaga és az élet miatt, ártatlan és egyszerű. Türelmes, mesterkéletlen, jó természetű, őszintén kedves. / Élénk képzeletű és kreatív, rá tud hangolódni a nem verbális kommunikációra. Derűlátó, megnyugtató, segítőkész: gyógyító és nyugtató hatással van másokra - összehangolja a csoportokat, összehozza az embereket. Jól tud közvetíteni az emberek között, szintézist teremt, jó kommunikátor. Legjobb formájában: Ura lesz önmagának, autonómnak és elégedettnek érzi magát: kivételes lelki egyensúly és megelégedettség jellemzi, mivel valóban jelen van önmaga számára. Paradox módon éppen mert egységben van önmagával, képes mély kapcsolatok kialakítására másokkal. Elevenebb és éberebb, jobban odafigyel önmagára és másokra.

Átlagos:

Szerényen a háttérben marad, kellemesen viselkedik, alkalmazkodik, másokat eszményít és megy utánuk, hogy elkerülje a konfliktusokat. "Életfilozófiája" van, amellyel gyorsan el tudja hallgattatni a szorongásait. Állandóan szívességeket tesz másoknak. Reakcióiban lassú és engedékeny, a problémákat elkerüli vagy a szőnyeg alá söpri. Passzívvá válik, eltávolodik, nem reagál a dolgokra, figyelmetlen. Gondolkodása ködös és tűnődő lesz, főként a fantáziái foglalkoztatják, kezdi "kiszűrni" a zavaró valóságot, teljesen megfeledkezik róla. Érzelmileg eltunyul, ha nehézségek merülnek fel, vonakodik megerőltetni magát (és tartósan összpontosítani). passzív-agresszív és közömbös. / Mások lecsillapítása érdekében kezdi elbagatellizálni a problémákat, "mindenáron békét" akar. Fatalistává és rezignálttá válik, ugyanakkor makacs is lesz és ellenáll a külső befolyásnak. Egyre többet ábrándozik, csodáktól várja a megoldást. Tagadásával és konokságával akarata ellenére konfliktusokba keveredik másokkal.

Egészségtelen:

Elfojtásos és kialakulatlan lehet, a gyengeség benyomását kelti. Nem akar problémákkal foglalkozni: levertté és fásulttá válik, minden konfliktust leválaszt a személyiségéről. Hanyag és veszedelmesen felelőtlen. / Mindent ki akar zárni a tudatából, ami hatással lehetne rá, ez végül olyan fokú disszociációt eredményez, amely működésképtelenséghez vezet: eltompul, deperszonalizálódik. / Súlyosan dezorientált és katatón lesz, feladja önmagát, visszahúzódik szétzúzott belső burkába. Lehetséges a többszörös személyiség kialakulása.
Fő indítékai: Szeretne derűsen, lelki békében élni, a környezetében harmóniát teremteni, a dolgokat a jelenlegi formájukban megőrizni. Kerülni akarja a konfliktusokat és feszültségeket, menekülni szeretne a nyugtalanító problémák és a vele szemben támasztott követelmények elől.

(Don Richard Riso / Russ Hudson - Az Enneagram bölcsessége)

"Sodródom az árral."

Jelzők:

* A gyógyító
* Az optimista
* A békítő
* A megnyugtató
* Az utópista
* A "semmi különös"

"Az emberek többsége úgy gondol a békére, mint olyan állapotra, amikor semmi rossz nem történik vagy szinte semmi nem történik. Ámde ha azt akarjuk, hogy a béke elérjen bennünket, s derűvel és jóléttel ajándékozzon meg, akkor a békének inkább a valami jó történik állapotának kell lennie."
(E. B. White)

"Van ár, ami túl magas a békéért, és ez az ár egy szóban megfogalmazható. Senki nem fizethet a békéért az önbecsülésével."
(Woodrow Wilson)

"Az embernek valamiféle külső tevékenységre van szüksége, mert belül tétlen."
(Schopenhauer)

"A tunyaság kellemes, de csüggesztő állapot: tennünk kell valamit ahhoz, hogy boldogok legyünk."
(William Hazlitt)

Fő félelem: A veszteségtől és az elkülönüléstől; attól, hogy megsemmisülnek.
Fő vágy: Fenntartani a belső stabilitásukat és lelki békéjüket.
A felettes én üzenete: "Akkor vagy jó, ha a körülötted lévők jól vannak."

(Don Richard Riso / Russ Hudson - Személyiségtípusok)

Fejlődés és leromlás szintjei

1. A higgadt útmutató

A legegészségesebb Kilencesek képességeiket teljesen kihasználó, független személyiséggé válnak. Mivel legyőzték a veszteséggel és a másoktól való elválással kapcsolatos félelmüket, higgadttá és valóban önállóvá válnak. Rendkívüli, mélységes elégedettséget éreznek és megingathatatlan nyugalmat, mivel egyesültek valakivel, akitől soha nem választhatóak el: önmagukkal. Elérik a békét, amit mindig is kerestek, mert valóban rátaláltak saját magukra. Ez a fajta egészség és integritás roppant ritka a világban, és ha létrejön, sugárzó belső szépség, csodálatos kreativitás és örömteliség forrása lesz.

Nyugodt derűjük ellenére a legegészségesebb Kilencesek tele vannak élettel és energiával, kapcsolatban állnak a gondolataikkal, érzéseikkel és vágyaikkal. A legegészségesebb Kilencesek még az agresszív érzéseikkel is tisztában vannak, de nem riadnak meg tőlük. Felismerik, hogy az agresszív késztetések nem azonosak az agresszív viselkedéssel, a másokkal szembeni destruktív megnyilvánulásokkal. Tehát mivel a Kilencesek teljesen birtokában vannak önmaguknak, többet tudnak adni magukból másoknak, mint korábban valaha, így kapcsolataik kielégítőbbek lesznek, hiszen új mélységeket érnek el.

2. A fogékony ember

Sajnos még az egészséges Kilencesek sem mindig ennyire egészségesek. A nyugalmat nehéz huzamosabb ideig fenntartani, és elméjük sötétebb zugaiban mindig ott lappang a félelem, hogy elveszíthetik egyensúlyukat, valamint a környezettel és a számukra fontos emberekkel érzett összhangjukat. Ha ezek a félelmek eluralkodnak rajtuk, akkor a Kilencesek úgy próbálják megteremteni lelki békéjüket, hogy elvesztik az önreflexivitásukat. Ahelyett, hogy teljes tudatossággal fordulnának önmaguk, mások és az adott pillanat felé, kezdenek alig észrevehetően belefeledkezni a benyomásaikba, kezdik elfelejteni, hogy ők is aktív részesei annak, amit átélnek. A másikkal való harmonikus egyesülés vágya miatt kezdik elveszíteni a szilárd belső központjukat. Úgy akarják megtartani magukban a békesség érzését, hogy szétoszlatják saját tudatosságukat, és ezzel elveszítik a kapcsolatot érzékelteik és ösztöneik alapjaival.

Mivel énérzésük úgy alakult ki, hogy mindkét szülővel azonosultak, a Kilencesek nagyon jól képesek azonosulni másokkal: nagyon odafigyelnek azokra a személyekre, akik központi szerepet töltenek be, az életükben. Rendkívül fogékonyak, oly mértékben képesek azonosulni másokkal, hogy nem figyelik önmagukat, nem éreznek kétségeket önmagukkal kapcsolatban és nem énközpontúak. Az egészséges Kilencesek nemcsak hogy képesek teljes figyelmükkel mások felé fordulni, hanem kifejezetten erre is vágynak. Mivel azonosulni tudnak az emberekkel, az egészséges Kilencesek hatalmas szeretetre, másokat fenntartó gondoskodásra képesek.

3. A segítőkész béketeremtő

Mivel lelki békéjükre fenyegetést jelent minden feszültség, amely köztük és a környezetük között felmerül, ezért az egészséges Kilencesek igyekeznek gondoskodni arról, hogy életük minden területén béke uralkodjon. A béke megszerzésének és fenntartásának vágya arra motiválja őket, hogy békéltetővé váljanak, közvetítsenek a hozzájuk közel álló személyek közti vitákban és konfliktusokban. A Kilencesek szeretnék összebékíteni az embereket, hogy mindenki ugyanolyan békében élhessen, amilyen békében ők vannak saját magukkal.

Azért is jó közvetítők, mert komolyan veszik mások panaszait. Megértik az emberek közti valódi különbségeket és azt, hogy miért idegeskednek vagy aggódnak mások az őket foglalkoztató dolgok miatt. Az egészséges Kilencesek képesek meglátni az egyetértésre módot adó területeket, és arra törekszenek, hogy összebékítsék az embereket, mert érzésük szerint sokkal több nyerhető az együttműködéssel, mint a megosztottsággal.

4. A készséges szerepjátszó

Az átlagos Kilencesek kívülről nem látszanak nagyon különbözőnek az egészséges Kilencesektől, pedig változás következett be, de nem annyira a cselekedeteikben, mint inkább az attitűdjeikben. Az egészséges Kilencesek és az átlagos Kilencesek között az a fő különbség, hogy az egészséges Kilencesek kapcsolatban állnak önmagukkal és másokkal, míg a típus átlagos képviselői már kezdik elveszíteni ezt a kapcsolatot, és alárendelik magukat a különféle szerepeknek és társadalmi konvencióknak. Nem akarnak túlságosan kilógni a tömegből, igyekeznek minél inkább a háttérben maradni, hogy ne zavarják meg környezetüket.

Az egészséges szinteken a Kilencesek dinamikus egyéniségek, akik azon fáradoznak, hogy pozitív, harmonikus környezetet teremtsenek. Eközben azonban attól kezdhetnek félni, hogy akaratuk vagy vágyuk érvényesítése során konfliktusba kerülhetnek a többi emberrel, s ez tönkreteheti békéjüket. A Kilencesek akkor csúsznak át a kontinuum átlagos tartományába, amikor attól kezdenek félni, hogy konfliktusba kerülnek az emberekkel. Furcsa módon éppen ez a stratégia lesz a Kilencesek és a többi ember között kialakuló konfliktusok egy jelentős részének a forrása. Az emberek figyelmet és válaszokat várnak a Kilencesektől, akik azonban reflexszerűen kerülik a lehetséges konfliktusokat és elfojtják véleményüket, ezért nem adják meg a várt válaszokat. ("Hol szeretnél ma vacsorázni?" "Nekem mindegy, menjünk oda, ahová kedved van.")

5. A külső szemlélő

Mivel érzelmi stabilitásuk attól függ, hogy fenn tudják-e tartani vélekedéseik és idealizációik belső világát, az átlagos Kilencesek ezen a szinten félnek a változástól. Semmi olyat nem akarnak tenni, ami felizgatná őket, ezért a status quo hívei lesznek, amennyire csak lehetséges. Nem tesznek komolyabb erőfeszítéseket, inkább csak hagyják, hogy minden alakuljon magától, az ő közbeavatkozásuk vagy reakciójuk nélkül.

A helyzet iróniája, hogy az átlagos Kilenceseknek valójában igenis tenniük kell valamit azért, hogy semmit se kelljen tenniük: el kell távolodniuk a környezetükben mindentől, amit a békéjüket fenyegető tényezőnek tekintenek. Egészséges fesztelenségükből reakcióképtelenség lesz, mintha valamiféle kapcsolat megszakadt volna, nem vesznek tudomást a környező világ bizonyos aspektusairól. Továbbra is barátságos viszonyban maradnak a valósággal, de nem szolgai módon. Lomha megelégedettség, szellemi lustaság, érzelmi tunyaság vesz erőt rajtuk. ("Ugyan, amiatt nem kell idegeskednünk...") Passzívvá válnak: a dolgok egyre inkább csak megtörténnek az átlagos Kilencesekkel.

6. A rezignált fatalista

Ha nem vezetett sikerre, hogy nem csináltak semmit, és úgy tűnik, hogy mégis kénytelenek szembenézni problémáikkal vagy a másokkal kialakult konfliktusaikkal, az átlagos Kilencesek ezen a szinten megpróbálják elbagatellizálni a gondjaikat. Alábecsülik tétlenségük következményeinek súlyosságát és azt is, hogy milyen nehéz lesz másvalakinek megoldani azokat a problémákat, amelyekkel ők nem hajlandók szembenézni. Ami azt illeti, szinte minden cselekvés szükségességét alábecsülik.

Mire eljutnak ebbe az állapotba, igen valószínű, hogy az átlagos Kilencesek életében már akad néhány valódi probléma, de nagyon büszkék arra a képességükre, hogy bármit elviselnek: tudják, hogy minden nehézségen túl tudnak jutni, ha figyelmen kívül hagyják őket. Így aztán ahelyett, hogy összeszednék magukat, fatalistává válnak: úgy érzik, semmit sem lehet tenni a dolgok megváltoztatása érdekében, és különben is, bármi legyen is a probléma, az valójában nem is igazán probléma. ("Hát, tulajdonképpen nem is fontos.") Egészséges fogékonyságuk beletörődéssé romlott; ez már nem érett megfontolásból született engedékenység, hanem a dolgok egyszerű feladása. Nem derűlátás, hanem önzés. ("Nem is akarom hallani - csak felizgatnám magamat.")

7. A tagadó "lábtörlő"

Az egészségtelen Kilencesek hajthatatlanná válnak abban, hogy nem néznek szembe konfliktusaikkal és problémáikkal. Aktív ellenállással kerülik el, hogy észre kelljen venni a problémáikat (tagadás), mivel ezáltal megvédhetik magukat érzelmi fájdalmaktól és szorongástól és fenntarthatják kapcsolataikat az illúzióikkal. Ennek következtében az egészséges Kilencesek makacsak, hanyagok és sziklaszilárdan ellenállnak minden, a változás felé ható nyomásnak. Hiába van az orruk előtt egy probléma viszonylag egyszerű megoldása, az egészségtelen Kilencesek nem tesznek semmit és nem is akarnak cselekedni.

Minden energiájukat arra fordítják, hogy fenntartsák a valósággal szemben kialakított elhárító mechanizmusaikat, hogy semmi se érhesse el őket. Másokat rendkívüli mértékben frusztrál ez az elfojtásos ellenállásnak nevezett védekezés, mivel szinte lehetetlenné teszi, hogy bármit is elérjenek az egészségtelen Kilenceseknél. Olyan ez, mintha bereteszeltek volna egy belső ajtót, s most senki nem tudna bejutni hozzájuk. Groteszk helyzet, hogy az egykor oly nyílt és fogékony ember mostanra bevehetetlenné vált. Dühösek, ha a többi ember megpróbálja rákényszeríteni őket bármiféle cselekvésre, mert ezzel szorongásaikat is felébresztik. Az egészségtelen Kilencesek csak úgy tudják kifejezni haragjukat, hogy ellenállást tanúsítanak másokkal szemben, és csak még jobban elzárják őket maguktól. A passzív ellenállás az egészségtelen Kilencesek agressziójának legerőteljesebb kifejezésmódja, leszámítva azon ritka dühkitöréseket, amelyekre az elfojtás pillanatnyi zavarai alkalmával kerül sor.

8. A mindentől elszakadt robot

A valóság nyomása és a többi ember ellenségessége olyan erősnek bizonyulhat, hogy a neurotikus Kilencesek, csak hogy ne tudatosuljon bennük, amit tettek, teljesen megszakíthatják a kapcsolatukat mindennel. Lelkileg "kioltják magukat", hogy ne érintkezhessenek a valósággal és a valóság ne érintkezhessen velük. Szorongástól való félelmük annyira felerősödik, hogy a neurotikus Kilencesek lehasítják önmagukat a valóságról, és deperszonalizálódnak. Csecsemőszerű állapotba kerülnek, mintha csak az anyaméhbe vágyódnának vissza. Oly sok mindent zárnak ki önmagukból, hogy végül egyfajta zsibbadt, érzelemmentes, az emlékezetkieséshez hasonló állapotba húzódnak vissza, és teljesen elszakadnak önmaguktól.

A neurotikus Kilencesek a robotokra emlékeztetnek: nem éreznek semmit, nem reagálnak semmire. Olyan hatást keltenek, mintha a személyiségüket eltávolították volna a testükből, amely azonban így is tovább működne. Valóságtapadásuk mértéke olykor megdöbbentő lehet. Előfordulhat például, hogy elveszítették egy végtagjukat, ám vagy tagadják ennek megtörténtét, vagy pedig azt gondolják, hogy az elvesztett kar vagy láb újból ki fog nőni. Azt képzelhetik, hogy valójában nem is rúgták ki őket, vagy hogy válásuk vagy valamely ismerősük, rokonuk halála igazából nem is következett be. Bármilyen szánalmas is ez a tudatállapot, azért szép, hogy legalább valamennyire megfelel a valós élethelyzetüknek, hiszen a Kilencesek már jó ideje "távol voltak" önmaguktól. Mostanra azonban az önmaguktól való disszociáció állandósult, ez lett az életmódjuk vagy pontosabban az élettelenségük módja.

9. Az önfeladó kísértet

Ha történik valami, ami átbillenti őket a szakadék peremén (ha például a valóság olyan nyomást gyakorol rájuk, ami elől nem menekülhetnek), akkor a neurotikus Kilencesek a pszichózisra jellemző módon elszakadhatnak a valóságtól, pszichéjükben pedig szkizoid hasadás következhet be. Személyiségük széthullik, és az önmaguktól való elszakadás szélsőséges formát ölt. Korábban már láttuk, hogy az élet felé nyitott, fogékony beállítottságuk hogyan segítette elő, hogy menekülni tudjanak az önmagukra vonatkozó tudatosságtól. Most végképp megszöknek önmaguk elől, és az autizmusra emlékeztető állapotba húzódnak vissza.

Ha a Kilencesekkel gyerekkorukban tartósan és szélsőségesen rosszul bántak, akkor felnőve különösen hajlamosak lehetnek a többszörös személyiség szindrómára. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden többszörös személyiség szindrómában szenvedő beteg Kilences, sem pedig azt, hogy minden egészségtelen Kilencesben többszörös személyiség fog kialakulni, de úgy tűnik, van némi átfedés a két állapot között. Az ilyen esetekben annak lehetünk tanúi, miként alakulhat ki többszörös személyiség az egyénnek abból a próbálkozásából, hogy egymással igen éles konfliktusban álló érzelmi tartalmakat egyeztessen össze, és ebből identitást építsen.

Zárógondolatok

Ha visszatekintünk a Kilencesek leromlására, láthatjuk, hogy az átlagos és egészségtelen Kilencesek pontosan azt idézik elő, amitől legjobban félnek, elveszítenek másokat és elszakadnak tőlük. Végül amikor a személyiségük teljesen széthullik, már nemcsak másoktól válnak el, hanem önmaguktól is. Teljesen elidegenednek és mélységesen rettegnek saját életüktől. Személyiségük megmaradt magja ilyenkor már csak rendkívüli nehézségek árán lehet képes önmaga újjáépítésére.

Úgy tűnik, hogy a Kilencesek közül viszonylag kevesen jutnak el a neurózis e legsúlyosabb állapotába. Lehetséges, hogy egy válságot követően eljutnak az egészségtelen állapotokig (tagadás, disszociáció), de aztán képesek visszakapaszkodni egy olyan szintre, ahol többé-kevésbé normálisan folytathatják életüket. Elhárításaik igen erősek és hatásosak, mivel életük minden részletére kiterjednek, és a Kilencesek - függetlenül attól, hogy ez jó-e vagy sem - el tudják fojtani traumáik többségét és folytatni tudják az életüket. A nehézségek elviselésére való képességnek azonban minden esetben az az ára, hogy ezeknek az embereknek érzelmileg és személyesen is elszegényedett életet kell élniük.

Ebből a nézőpontból belátható, hogy a Kilencesek fő gondja az volt: hogy ébresszék fel önmagukat, és ha sikerült teljesen birtokba venniük magukat, hogyan őrizhetik meg ezt az állapotot. A válasz az, hogy a Kilenceseknek meg kell tanulniuk elfogadni a szenvedést, különösen a szorongásokhoz kapcsolódó szenvedést. A tudatosan elfogadott szenvedés katalizátorként hat az emberekre, sokkszerű tudatosságra ébreszti őket. A szenvedés emellett arra is rákényszerít bennünket, hogy eldöntsük, mit is jelent az számunkra. Ha értelmet adunk élményeinknek, azzal megalkotjuk önmagunkat. Amikor a Kilencesek a szenvedést pozitív erőként alkalmazzák életükben, azzal nem csupán értelmet adnak életüknek, hanem segítenek fenntartani öntudatukat is. Az a személy, aki képes értelmet adni szenvedéseinek, egyszerre lesz a szenvedést átélő én és a szenvedésein túllépő én. Ez az a pillanat, amikor az én öntudatra ébred, és egyesül önmagával.

Fordította: Sóskuthi György
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: érintkezhessenek, együttműködéssel, konfliktusaikkal, személyiségrajza, mechanizmusaikat, közbeavatkozásuk, elbagatellizálni, megingathatatlan, cselekedeteikben, legegészségesebb, megosztottsággal, élethelyzetüknek, valóságtapadásuk, megelégedettség, sziklaszilárdan, összpontosítani, konfliktusokban, foglalkoztatják, megváltoztatása, életfilozófiája, beállítottságuk, megfogalmazható, erőfeszítéseket, legerőteljesebb, rákényszeríteni, katalizátorként, megszakíthatják, visszatekintünk, személyiségéről, próbálkozásából, személyiségüket, elszakadhatnak, megfontolásból, zárógondolatok, élettelenségük, konfliktusokat, élet miatt, emberek között, háttérben marad, problémákat elkerüli, fantáziái foglalkoztatják, zavaró valóságot, külső befolyásnak, gyengeség benyomását, többszörös személyiség, környezetében harmóniát, jelenlegi formájukban, nyugtalanító problémák, vele szemben, emberek többsége, béke elérjen, békének inkább, Kilences Archetípus Szintjei, Richard Riso, Russ Hudson, Lényegi Minőségek, Helyénvaló Cselekvés, Woodrow Wilson, William Hazlitt, Sóskuthi György,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Akarat  A sors  Csak a fogyatkozás látható  Fekete-erdő desszert  Szép estét kedves látogatóimna...  Elköszönt  Ami embereknek lehetetlen, az...  Nagyi telefonál  Alvó cicák  Tanuld meg ezt a versemet  Bertolt Brecht -től idézet  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Fehér virág  Hiányzik  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nagyi telefonál  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Fehér virág  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Adakozás  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Szép estét kedves látogatóimna...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kaffka_Margit  Hogy lehet megtartani  Rátalálsz  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Esti kép  Reggel van  Facebookon kaptam  Png nő  Png nő  Fekete István - Akác  Nevem  Jónás Tamás – Végtelen b...  Még csak most kezdődik a nap  képre írva  Ami embereknek lehetetlen, az...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Fehér virág  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nem számIt  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png férfi  Mi lenne ha  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  képre írva  Paul David Tripp Április 19  Leonardo da Vinci gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Idő  Hogy lehet megtartani  Őrizkednünk kell...  Reménység és erő Krisztustól e...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png férfi  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Próbálj meg ...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Tanuld meg ezt a versemet  A kételkedés kezelése  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Reménység és erő Krisztustól e...  Nem számIt 
Bejegyzés Címkék
élet miatt, emberek között, háttérben marad, problémákat elkerüli, fantáziái foglalkoztatják, zavaró valóságot, külső befolyásnak, gyengeség benyomását, többszörös személyiség, környezetében harmóniát, jelenlegi formájukban, nyugtalanító problémák, vele szemben, emberek többsége, béke elérjen, békének inkább, szóban megfogalmazható, embernek valamiféle, tunyaság kellemes, belső stabilitásukat, körülötted lévők, higgadt útmutató, legegészségesebb Kilencesek, másoktól való, fajta egészség, agresszív érzéseikkel, agresszív késztetések, agresszív viselkedéssel, másokkal szembeni, fogékony ember, egészséges Kilencesek, nyugalmat nehéz, számukra fontos, félelmek eluralkodnak, adott pillanat, másikkal való, szilárd belső, békesség érzését, kapcsolatot érzékelteik, segítőkész béketeremtő, környezetük között, béke megszerzésének, hozzájuk közel, emberek közti, őket foglalkoztató, egyetértésre módot, készséges szerepjátszó, átlagos Kilencesek, egészséges Kilencesektől, típus átlagos, különféle szerepeknek, háttérben maradni, egészséges szinteken, többi emberrel, kontinuum átlagos, stratégia lesz, többi ember, jelentős részének, emberek figyelmet, lehetséges konfliktusokat, várt válaszokat, külső szemlélő, szinten félnek, helyzet iróniája, átlagos Kilenceseknek, környezetükben mindentől, békéjüket fenyegető, környező világ, dolgok egyre, átlagos Kilencesekkel, rezignált fatalista, másokkal kialakult, szinten megpróbálják, dolgok megváltoztatása, dolgok egyszerű, egészségtelen Kilencesek, változás felé, orruk előtt, probléma viszonylag, valósággal szemben, elfojtásos ellenállásnak, egészségtelen Kilenceseknél, belső ajtót, passzív ellenállás, elfojtás pillanatnyi, mindentől elszakadt, valóság nyomása, neurotikus Kilencesek, kapcsolatukat mindennel, anyaméhbe vágyódnának, robotokra emlékeztetnek, személyiségüket eltávolították, valós élethelyzetüknek, önmaguktól való, életmódjuk vagy, élettelenségük módja, önfeladó kísértet, szakadék peremén, valóság olyan, pszichózisra jellemző, élet felé, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 80
  • e Hét: 2297
  • e Hónap: 4722
  • e Év: 15656
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.