Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az olvasás szeretetéről
  2015-10-02 22:01:26, péntek
 
 



10 dolog, amire az olvasás szeretete által tehetünk szert

A könyvek ismernek engem. Szeretnek engem. Minden megkapok, amire csak vágyom, ha közöttük és velük töltöm el az időmet. Miért is kellene hát feladnom ezt a szokásom?

És te? Miért nem vágsz bele te is? Az olvasás kitágítja az Univerzumot, az egész világot! Lásd, hát, hogyan is teszi ezt, milyen előnyök birtokába jutsz általa:

1.Egy biztonságos sziget, ahová bármikor el tudsz menekülni, ha úgy érzed gondterhelt, túlterhelt vagy, vagy csak egyszerűen unatkozol!
Az eddigi károsnak vélt szokásaid helyett itt az ideje, hogy a pénzed másra költsd. Vásárolj olvasójegyet a könyvtárba, vagy ha szimpatikusabb, tölts le interneten könyveket, bár én személy szerint jobban szeretem a ,,kézzel fogható", könyvillatúakat olvasgatni. Éld bele magad a történetbe, hagyd, hogy magával ragadjon! Lépj be egy egészen más világba vezető kapun... Azonosulj bármelyik szereplővel a regényben, majd formázd meg a sajátod is!
Az olvasás nagyszerű. Hiszen bármikor megteheted. Nem kell óriási összegeket költened rá. És az olvasnivalód bárhová magaddal viheted. Ez a te ,,menekülési útvonalad",ha besokalltál. És ki is fog lenézni,bírálni amiatt,amiért olvasol? Nos,te sokkal intelligensebb vagy ,mint ők,nem kell ezzel foglalkoznod. Én pedig ígérem,nem mondom el senkinek. ;)

2.Magadénak tudhatsz egy ,,új" családot, közösséget.
Rendben, tisztában vagyok vele, hogy vannak szüleid, testvéreid, nagynénik, nagybácsik, miegymás. Vagy talán mégsem. Talán magányosnak érzed magad ezen a világon, megfosztva mindentől. Akár egy megtestesült árva madárnak képzeled magad, vagy csak kakukktojásnak a családodban, mohó olvasóként megtalálod azt a közeget, amibe igenis beillesz!
Ez egy világméretű, tárt karokkal váró valóban fantasztikus család! Ez a könyvimádók családja. Az olvasás szerelmeseié. Az irodalomfüggőké, könyvbarátoké. Amint ilyenné válsz, kibővíted a család fogalmát, és a csoport tagjait megtalálod bárhol a világon! Van persze egy közös, titkos jel, ami olyasmi, mint egy baráti kézfogás. Csak vedd elő a legutóbb olvasott könyved, és lapozz bele. Kezd el olvasni. Ez minden J
Ránk mindig számíthatsz, hiszen ismerünk téged, és ott leszül bárhol, bármikor, amikor csak szükséged van ránk.

3.Része leszel egy időtlen, mindent felölelő beszélgetésnek, párbeszédnek.
A könyvek utat nyitnak a múlt felé is. Időtlenek. Más kultúrákat ismerhetünk meg, nemzetközi határokat léphetünk át, eltörölve mindenféle társadalmi korlátot, különbséget egyaránt. A könyvek által egy egészen magával ragadó úton bepillantást nyerünk egymás életébe és a világ működésébe, természetesen tapintatosan, diszkréten. Valóban lenyűgöző módon.
Szerettél volna valaha is más bőrébe bújni, valahol máshol lenni, vagy belekóstolni mások életébe, a sajátod helyett? Végy elő egy könyvet... Most megteheted. Mire vársz még?

4.Sokkal választékosabban fogsz beszélni, fogalmazni.
Az olvasás az egyik legegyszerűbb módja a lexikális képességeink, nyelvtani tudásunk fejlesztésének. Ami persze azzal jár majd, hogy idő előtt kiszúrod mások nyelvtani hibáit, botlásait. Csak módjával. Nehogy igazi ,,nyelvtani zsarnokká" válj, ami titkos vágyaidban szerepelt valaha...

5.Megszépülnek a várakozással, sorban állással töltött perceid.
Ez vélhetően az egyik legnagyobb fordulópont lesz az életedben. Ahelyett hogy türelmetlenül topognál, sóhajtoznál, dúlnál, fúlnál, vagy egyébként kimutatnád a haragod és a dühödet, mint ahogyan eddig is tetted sorban álláskor és várakozáskor, nos... most egyszerűen csak olvasni fogsz. J De természetesen ehhez az szükséges, hogy a könyv, amiben teljesen elvesztél, veled legyen... Lapozd föl és hirtelen lesz szórakozásod, társaságod, és szellemi táplálékod. Valamint ne feledd, könnyű magaddal vinned bárhová, túl sok helyet igazán nem foglal el.
Egyik nagyon jó barátom mottója: ,,az olvasás az arra való képesség, hogy a nap bármely szakában, bárhol boldog tudjak lenni, amíg nevetségesen hosszú ideig kell várakoznom valahol."
Erre a mindent elsöprő képességre mindannyiunknak szüksége van. :-)

6.Kedvesebbé válsz, vonzóbb lesz a személyiséged.
Lehet, téged ez nem igazán foglalkoztat, de a körülötted lévő embereket minden bizonnyal igen.
Az olvasás a barátom szerint: ,,lehetővé teszi, hogy megtapasztaljam mások érzelmeit, amelyek által sokkal érzékenyebben reagálok a körülöttem lévő emberekre is."
És ez tényleg így van.
Talán sosem voltál tanúja olyan szörnyűségeknek, mint a megkülönböztetés, szegénység, és egyéb szomorú visszaéléseknek a világon. Talán azt sem tudod, mekkora fájdalommal jár egy viszonzatlan szerelem. Elképzelhető, könnyebb volt számodra kritizálni másokat, mint szimpatizálni...
Az olvasás természetesen nem változtatja meg mindezek teljesen, de segíthet leépíteni szépen lassan a bíráló éned. Sokat javít az empatikus készségeiden is.
Ugyanis, amikor mások életét éljük meg a könyvek által, megismerünk különböző élettörténeteket, sorsokat is a világban. És akkor jössz rá, hogy nem tudsz semmit. Megértőbbé, érdeklődőbbé válsz. Egyre többet fogod a ,,mi együtt" kifejezést használni az ,,ők" helyett.

7.Rengeteg dolgot fogsz tanulni.
Habár először csak feltételezésnek tűnhet, amit olvasol, távoli fikciónak, soha ne feledd, mennyit vagy képes tanulni különböző kultúrák szokásairól, emberi kapcsolatokról, történelemről, félelmekről, az emberi gondolkodásmódról, a szellemiség, spiritualitás kifejezési módjairól. A háborúk következményeiről, arról, hogy hogyan kezdi átvenni a mesterséges intelligencia a vezető szerepet, és azt is, hogyan tisztítják a szuperhősök a köpenyüket :-)
Mind, mind hasznos információk.
Még többre vágysz?
Válassz olyan könyvet, amelynek ,,kézzel fogható" alapjai vannak. Lehet ez egy önéletrajz, bármilyen történelmi sztori, vagy aktuális esemény. Csak viccelek, mármint az aktuális eseményeket illetően. Inkább mellőzd. Egy történelmi, régmúlt idők eseményeit feldolgozó könyv által többet tanulsz, mint a jelenkori tényeket feltáróakból...
Filozófia, pszichológia, útmutatások, memoárok, tudomány, felfedezések például. Biztos vagyok benne, hogy találsz az alábbi témákban kedvedre valót! De ha mégsem, eljött az ideje írnod egyet;)

8.Felfedezed, hogy tájékozatlanabb voltál, mint azt hitted volna.
Míg mohó olvasóvá válásod előtti időben azt gondoltad, micsoda csodás, nyitott gondolkodással rendelkezel, és mennyi mindent tudsz a világról?
Gyerünk, nekem beismerheted! Ígérem, nem nevetlek ki...
Azt gondoltad, mennyi mindent tudsz, és igen sokféle megközelítésből tudod szemlélni az életet, és mindenre rálátsz, jó alaposan kerek e világon. És aztán... rátaláltál az olvasásra. Meglehet, az első 3 könyv talán nem is volt érdekfeszítő, vagy nagydolog az életedben. Minden bizonnyal még a komfortzónádon belül tartottak téged. Aztán egyik lelkes barátod, az új ,,családodból" ajánlott egy művet. ,,Olvasd el, barátom. Egy igazán nagyszerű mű". Megtetted.
Aztán fölfedezted: amiről azt hitted, tökéletesen tudod, hogyan, miként működik, és hited töretlen volt, nos, most megtört. Úgy érezted picit, mintha az az elmédben megtört volna jég, persze képletesen...
Mintha egy leheletnyi fény szivárgott volna az apró, jégtörés által okozott réseken, és elkezdted látni elméd belsejében a való világot. Kendőzetlenül. Sötét, poros, zsúfolt, tele feltételezésekkel. Minél többet olvasol, annál tisztábban látsz. És a leheletnyi fény egyre növekszik, és csak növekszik. A levegő pedig egyre tisztább lesz körülötted.
Elkezdted elméd és gondolataid tárházát különböző dolgokkal ,,benépesíteni": képekkel, beszélgetésekkel, észrevételekkel, felismerésekkel, mindenféle adatokkal. Költészettel. Életünk töredékét éljük csak meg igazán, de valamiképpen a könyvek által is tapasztalatra tehetünk szert. Azokat az érzelmeket, amelyek nem tartoznak hozzád, nem is tudod úgy átélni, de a könyvek által, igen mélyen meg tudod élni.
Valós értékek egy létező világból, a már régi,"porhanyós", megkopott feltételezések és elvárások helyett. Ez az élmény vár rád.

9.Sokkal kreatívabbá válsz.
Amint feltöltötted elméd a könyvekből nyert friss tudásanyaggal, csodálatos események veszik kezdetüket.

Fölébred a tudatod.

A kreativitás tényleg a kapcsolatokról szól. Az igazán kreatív embereket a találékonyságuk miatta csodáljuk. Ők azok, akik kiválóan tudnak kapcsolatokat kiépíteni és teremteni. Széleskörű tudásbázissal rendelkeznek, és nem zavarja őket sem a dolgok ,,címkézése", sem összemosódása. Hagyják, hogy a költészet és a tudomány alkalmanként ötvöződjön, vagy a hit és a történelem egy cipőben járjanak. Megértik, hogy valójában az egyes kategóriák, címkék igazából az emberek által meghatározott dolgok.
Mi csupán azért címkézünk fel mindent, mert úgy gondoljuk, csak így érthetjük meg a dolgok működését és miértjét, pedig ezzel sokszor inkább az ellenkező hatást váltjuk ki. Az olvasás segít abban, hogy a levetkőzzük a ,,címkézési" szokásunk. Továbbá feltölti elméd és szellemed olyan erőforrásokból, amilyenből csak akarod, majd hagyja, hogy a sok csodás dolog keveredjen, úgy ahogyan neked a legjobb.

10. Ötletgazdaggá, fantáziadúsabbá és picit különccé válsz.
Minden egyes könyv egy másik ember, vagyis az író képzeletének, fantáziájának a szüleménye. Amint olvasni kezdesz, átéled az élményt, és a saját képzeletedre is egyre hitelesebben támaszkodsz és használod is azt! Ugye milyen nagyszerűen hangzik? Végre használni tudjuk a képzeletünket őrült, nyugtalanító, ragyogó dolgokra!

Kapcsold be az agy e funkcióját, és ha némi zűrzavart érzel, kezdj csak el olvasni. Meglátod, ha már túlleszel pár szürrealista, tudományos fantasztikus példányon, rájössz, az életed tulajdonképpen teljesen átlagos, sőt mi több, hétköznapi.

Egyre többet és többet akarsz olvasni, és fogsz is. Amikor a saját képzeleted és a regényekben átélt élmények kezdenek el keveredni, majd ezt kiegészíted az egyedülálló információ halmazoddal, tapasztalataiddal, tudásoddal, és a személyiségeddel... És ki tudja, mi lesz az eredménye? Minden vágyad, hogy kitaláld?

Akkor itt az ideje, hogy kinyisd a könyved!
Fordította: Lázár Judit Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Címkék: választékosabban, beszélgetésekkel, megkülönböztetés, személyiségeddel, élettörténeteket, észrevételekkel, megtapasztaljam, megközelítésből, tájékozatlanabb, felismerésekkel, mindannyiunknak, szörnyűségeknek, találékonyságuk, könyvillatúakat, visszaéléseknek, feltételezésnek, irodalomfüggőké, fantáziadúsabbá, gondolkodással, kapcsolatokról, komfortzónádon, feltételezések, kakukktojásnak, intelligensebb, szimpatikusabb, tulajdonképpen, beszélgetésnek, fejlesztésének, erőforrásokból, képzeletünket, természetesen, könyvbarátoké, fantáziájának, türelmetlenül, érzékenyebben, személyiséged, olvasás szeretete, könyvek ismernek, olvasás kitágítja, egész világot, biztonságos sziget, eddigi károsnak, pénzed másra, olvasás nagyszerű, olvasnivalód bárhová, megtestesült árva, könyvimádók családja, olvasás szerelmeseié, család fogalmát, csoport tagjait, baráti kézfogás, legutóbb olvasott, Lázár Judit,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Jó éjszakát  Szabó T. Anna - Pitypang  Hogyan válunk hűségesekké?  Jó éjszakát  Márai Sándor tollából  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívek  Sík Sándor - Ha jő a perc  40 felett  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  József Attila – Keresek ...  Ott van  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Vidámság  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Alvó cica  Jázmin  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Alvó cica  Mindent de mindent visszakap  A felvilágosodás...  különleges  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Müller Péter tollából  Szép estét  Egy barátság története  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  A sorsod  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  különleges  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam Krisztinától  Hogyan válunk hűségesekké?  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Nevelőszülőkhöz adták,  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  képre írva  Szép estét  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Jó éjszakát  Müller Péter tollából  Paul David Tripp Április 15  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
olvasás szeretete, könyvek ismernek, olvasás kitágítja, egész világot, biztonságos sziget, eddigi károsnak, pénzed másra, olvasás nagyszerű, olvasnivalód bárhová, megtestesült árva, könyvimádók családja, olvasás szerelmeseié, család fogalmát, csoport tagjait, baráti kézfogás, legutóbb olvasott, könyvek utat, múlt felé, könyvek által, egészen magával, világ működésébe, sajátod helyett, egyik legegyszerűbb, lexikális képességeink, egyik legnagyobb, arra való, mindent elsöprő, körülötted lévő, barátom szerint, körülöttem lévő, viszonzatlan szerelem, olvasás természetesen, bíráló éned, empatikus készségeiden, emberi gondolkodásmódról, háborúk következményeiről, mesterséges intelligencia, vezető szerepet, aktuális eseményeket, jelenkori tényeket, alábbi témákban, ideje írnod, komfortzónádon belül, igazán nagyszerű, leheletnyi fény, való világot, levegő pedig, létező világból, könyvekből nyert, kreativitás tényleg, kapcsolatokról szól, igazán kreatív, találékonyságuk miatta, dolgok &#8222, tudomány alkalmanként, cipőben járjanak, egyes kategóriák, emberek által, dolgok működését, ellenkező hatást, olvasás segít, másik ember, saját képzeletedre, képzeletünket őrült, életed tulajdonképpen, saját képzeleted, regényekben átélt, egyedülálló információ, választékosabban, beszélgetésekkel, megkülönböztetés, személyiségeddel, élettörténeteket, észrevételekkel, megtapasztaljam, megközelítésből, tájékozatlanabb, felismerésekkel, mindannyiunknak, szörnyűségeknek, találékonyságuk, könyvillatúakat, visszaéléseknek, feltételezésnek, irodalomfüggőké, fantáziadúsabbá, gondolkodással, kapcsolatokról, komfortzónádon, feltételezések, kakukktojásnak, intelligensebb, szimpatikusabb, tulajdonképpen, beszélgetésnek, fejlesztésének, erőforrásokból, képzeletünket, természetesen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 581
  • e Hét: 14949
  • e Hónap: 28698
  • e Év: 233399
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.