Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Immunrendszerünk működése és zavarai
  2019-02-14 04:35:10, csütörtök
 
  A szervezet legfontosabb védőbástyája az immunrendszer. Ez a roppantul bonyolult és rendkívül komplex védekezőrendszer felelős a szervezetünkbe kerülő baktériumok és vírusok elleni küzdelemért, és a megfelelő védekezés kiépítéséért.

Az immunrendszer működése nagyon komplex, bonyolult folyamat. Ahhoz, hogy ez létrejöjjön és zökkenőmentesen működhessen, számos szabályozó mechanizmusnak kell sikeresen beavatkoznia. Az immunrendszer bármely részén bekövetkező változás betegséget okozhat, így szervezetünk védelmi vonala akár ellenséggé is válhat.

Az immunrendszer szervrendszere a nyirokrendszer, mely nyirokszervekből és az őket összekötő nyirokerekből áll.

A nyirokszervek közé tartozik a csontvelő, a csecsemőmirigy, a lép, a nyirokcsomók, és az egyéb immunfeladatokat ellátó sejtek halmaza, melyek megtalálhatók a bőrben és a különböző nyálkahártyákban.

Az emésztőrendszer nyálkahártyájához tartozó immunszervek a mandulák is, illetve a féregnyúlvány.

Az immunrendszer működésében szerepet játszó sejtek a fehérvérsejtek, melyek legnagyobb számban a vérben és a nyirokrendszerben találhatók meg.

Az immunrendszer védő mechanizmusai

Az immunrendszer a nemsaját alkotók felismerése ellen alapvetően kétféle mechanizmussal védekezik: egy veleszületett, azaz mindenkiben megtalálható úgynevezett nemspecifikus mechanizmussal, és a szerzett, az élet folyamán kialakuló különleges módszerrel.

A veleszületett immunitás jellemzője, hogy minden idegen alkotó ellen ugyanolyan mechanizmussal védekezik. Sejtes elemei a fagociták, melyek felismerik az idegen részecske jelenlétét, ami lehet például egy behatoló kórokozó is. A felismerés után a mikroorganizmust bekebelezik, majd elpusztítják.

A veleszületett immunitás oldott állapotú részei a komplementrendszer és a citokinek. A komplementrendszert a vérben található fehérjék alkotják, melyek idegen struktúra jelenlétére egymást aktiválják, majd legutolsó lépésként az idegen alkotó feloldódását okozzák. A citokinek olyan fehérjék, melyeket fagociták és limfociták is termelnek, a veleszületett és a szerzett immunitás részeként is. A citokinek feladata szintén az idegen részecskék elpusztítása.

A szerzett (specifikus) immunitás a limfociták közvetítésével alakul ki. Ennek lényege, hogy a szervezetbe bekerült idegen részecske vagy kórokozó a limfociták átalakulását, érését indítja el. Ennek az érési folyamatnak a végén válik képessé a limfocita arra, hogy speciálisan az adott idegen anyagra hatásos pusztító mechanizmust alakítson ki.

A T-limfociták az érés után közvetlenül pusztítják el az idegen részecskét, míg a B-limfociták ellenanyagokat termelnek, amelyek az idegenként felismert anyaghoz kapcsolódnak s végzik annak elpusztítását. Ezeket az ellenanyagokat immunglobulinoknak nevezzük, és a specifikus immunitás oldott állapotú összetevőit jelentik. Ezen túlmenően mind a B-, mind a T-sejtekből "memóriasejtek" is képződnek, melyek a szervezetben tovább keringenek, és a kórokozóval történő újbóli találkozás alkalmával gyorsabban be tudják indítani a szükséges, az adott idegen ágensre specifikus immunválaszt.

Limfociták és fagociták

A fehérvérsejteknek több típusa van, a legfontosabbak közülük a limfociták és a fagociták. A fagocitasejtek a fertőzés helyén lépnek kapcsolatba a kórokozóval, és azonnal képesek annak elpusztítására. A limfociták - több átalakulás után - a kórokozókkal a másodlagos nyirokszervekben találkoznak, ahonnan az ölő funkcióra alkalmas sejtek a fertőzés helyére vándorolnak, hogy a nagyszámú kórokozót elpusztítsák.

Az immunrendszer betegségei

Immunhiányos állapotokról akkor beszélünk, amikor az immunrendszer valamely összetevőjének mennyisége nem elegendő, minősége nem megfelelő, vagy valamely okból funkcióját betölteni nem tudja. Ide tartoznak ez elsődleges immunhiányos állapotok, amelyek szerencsére ritkák. Ezek a betegségek a születés pillanatától jelen vannak, és a szervezetet nem védik kellőképpen a fertőzések és más káros hatások ellen.

A másodlagos immunhiányos állapotok környezeti ártalmak (mérgezések, alultápláltság), a csontvelő megbetegedései, hematológiai betegségek, egyes fertőzések (HIV vírus) és orvosi terápiák (besugárzás, kemoterápia) kapcsán alakulnak ki. Fiziológiás állapotok is lehetnek okai az immunvédekezés csökkent voltának: köztudottan fejletlen a csecsemők immunrendszere, de gyengébb az idősek és a terhes nők immunvédekezése is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: nyirokszervekből, védekezőrendszer, mikroorganizmust, nyálkahártyákban, immunfeladatokat, nyirokszervekben, immunvédekezése, zökkenőmentesen, emésztőrendszer, fehérvérsejtek, mechanizmussal, megbetegedései, immunvédekezés, mechanizmusnak, csecsemőmirigy, nyirokrendszer, közvetítésével, alultápláltság, ellenanyagokat, fagocitasejtek, elpusztítására, legfontosabbak, immunrendszere, szervezetünkbe, összetevőjének, szervrendszere, immunrendszer, veleszületett, megtalálhatók, mechanizmusai, memóriasejtek, nyirokerekből, elpusztítását, féregnyúlvány, nemspecifikus, nyirokszervek, szervezet legfontosabb, roppantul bonyolult, szervezetünkbe kerülő, megfelelő védekezés, immunrendszer működése, immunrendszer bármely, immunrendszer szervrendszere, őket összekötő, nyirokszervek közé, egyéb immunfeladatokat, különböző nyálkahártyákban, emésztőrendszer nyálkahártyájához, immunrendszer működésében, nyirokrendszerben találhatók, immunrendszer védő, nemsaját alkotók,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Akik bántanak téged  Jónás Tamás – Végtelen b...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png cica  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Png virág  Sose bánj semmit  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Nevem  Png csokor  képre írva  Nem méltó hozzád  Png telefon  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Paul David Tripp Április 21  Boldog születésnapot a ma ünne...  Fekete István - Akác  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Varga János Veniam - Fontos sz...  Őrizkednünk kell...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Éretlen vers  Szívem  Kellemes délutánt kívánok  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Jónás Tamás – Végtelen b...  A jó emberek mindig szépek mar...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Alázat  Nevem  Png telefon  Png virág  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Nem tudhatod  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  képre írva  Fehér virág  Egy lelki imádság  Png kutya  Png telefon  A másik dolog,  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Szép estét kedves látogatóimna...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Bertolt Brecht -től idézet  Az engedelmesség miért nem vál...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Az engedelmesség miért nem vál...  Nem számIt  Paul David Tripp Április 21  Lóhere  Nem számIt  Facebookon kaptam Mírjam barát... 
Bejegyzés Címkék
szervezet legfontosabb, roppantul bonyolult, szervezetünkbe kerülő, megfelelő védekezés, immunrendszer működése, immunrendszer bármely, immunrendszer szervrendszere, őket összekötő, nyirokszervek közé, egyéb immunfeladatokat, különböző nyálkahártyákban, emésztőrendszer nyálkahártyájához, immunrendszer működésében, nyirokrendszerben találhatók, immunrendszer védő, nemsaját alkotók, élet folyamán, veleszületett immunitás, idegen részecske, behatoló kórokozó, felismerés után, mikroorganizmust bekebelezik, vérben található, idegen alkotó, citokinek olyan, szerzett immunitás, citokinek feladata, idegen részecskék, limfociták közvetítésével, szervezetbe bekerült, limfociták átalakulását, érési folyamatnak, végén válik, limfocita arra, adott idegen, érés után, idegen részecskét, idegenként felismert, specifikus immunitás, szervezetben tovább, kórokozóval történő, fehérvérsejteknek több, legfontosabbak közülük, fertőzés helyén, másodlagos nyirokszervekben, fertőzés helyére, nagyszámú kórokozót, immunrendszer betegségei, immunrendszer valamely, születés pillanatától, másodlagos immunhiányos, csontvelő megbetegedései, immunvédekezés csökkent, csecsemők immunrendszere, nyirokszervekből, védekezőrendszer, mikroorganizmust, nyálkahártyákban, immunfeladatokat, nyirokszervekben, immunvédekezése, zökkenőmentesen, emésztőrendszer, fehérvérsejtek, mechanizmussal, megbetegedései, immunvédekezés, mechanizmusnak, csecsemőmirigy, nyirokrendszer, közvetítésével, alultápláltság, ellenanyagokat, fagocitasejtek, elpusztítására, legfontosabbak, immunrendszere, szervezetünkbe, összetevőjének, szervrendszere, immunrendszer, veleszületett, megtalálhatók, mechanizmusai, memóriasejtek, nyirokerekből, elpusztítását, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 80
  • e Hét: 2297
  • e Hónap: 4722
  • e Év: 15656
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.