|
2015-10-26 17:18:10, hétfő
|
|
|
A kapor (Anethum graveolns L.) közismert gyógy- és fűszernövény. Eredetileg a Földközi-tenger vidékén termett, ahol még a mai napig is előfordul vadon. Európába és az akkori Pannóniába a római legionáriusok hozták be.
Mi található a kaporban?
A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns, kiváló C-vitamin-forrás. A növény tartalmaz még: A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot.
Jelentős antimikrobás hatása van, amellyel hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez. Fogyasztása képes csökkenteni a megnövekedett koleszterinszintet, miközben kiváló rostforrás. Magas káliumtartalma segít rendben tartani a vérnyomást, így rendszeres fogyasztása nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésénél.
A növény illóolajának jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető illata van. Összetevői: d-karvon, d-limonen, alfa-fellandrén, fenilpropán anyagok. A flavonoidok közül a kvercetin több glikozidját, apigenint, vicenint tartalmaz. A karvon a tumorellenes és antioxidáns hatásáról híresült el.
A növényben körülbelül 0,5 százalék az illóolaj-tartalom, míg a termésben 2,5-4. (A termésben zsírolaj és fehérje is található.) Többszörösen telítetlen zsírsavakat - omega 3 és 6 - és egyszeresen telített zsírsavat is tartalmaz (olajsav). Hogy mennyi a növény illóolaj-tartalma, az a termőhelyétől és az időjárási tényezőktől is függ. A legtöbb aromaanyagot a virágzás után tartalmazza. A termésből nyert illóolaj kis adagban izgató, nagy adagban nyugtató hatású. A gyökérzeten kívül a növény minden része fogyasztható.
A kapor a szárításra nagyon kényes dolog, mert az illóanyagok, amelyek nagyon fontos összetevői a növénynek, már 50-60 fok körül elpárolognak. A szárított zöldségként kapható nem javasolható, mert azt 75-90 fokon szárítják. Európában már több országban készítenek 100 százalékos kaportablettát, amiben csak a tiszta kapor van, kötőanyagmentesen.
A kapor szervezetre gyakorolt hatásai
Gyomorerősítő hatása közismert, de vizelethajtóként is számon tartjuk, valamint nyugtató és antibakteriális hatása is van. Magjának illóolaja az emésztőrendszert támadó baktériumok szaporodását gátolja, így segít a hasmenést okozó mikroorganizmusok elleni küzdelemben. Baktériumellenes hatása igen erős, képes meggátolni a káros kórokozók elszaporodását a belekben és szervezetünk más tájékain is. Ebben a tekintetben a kapor vetekedik a ranglétrán a fokhagyma erős baktériumölő tulajdonságaival.
A növény apiol tartalma izgatóan hat a paraszimpatikus idegrendszerre, jelentős értágulatot okoz. Férfiaknál a merevedési reflexet erősíti. Ilyen hatás érhető el például néhány növényi szár rágógumiszerű rágcsálása révén.
A kapor szívkoszorúér-tágító, ajánlható angina pectoris esetén, csökkenti a magas vérnyomást, és jótékony hatású a szívizom vérellátása szempontjából. Elsőrendű étvágyfokozó, egyben szélhajtó is. Használata bélféregűző teák összetevőjeként is ismeretes. A szájban megtelepedő baktériumok ellen is hatásos, friss leheletet biztosít. A húgyúti betegségeket leggyakrabban az E. coli baktérium okozza, amelynek megtelepedését a kapor meggátolja, így jelentősen hozzájárul a húgyutak egészségének a helyreállításához. Fitoösztrogén hatása miatt a népgyógyászatban a renyhe menstruáció megerősítésére alkalmazzák.
Várandósság alatt azonban éppen emiatt a hatása miatt nem ajánlott a szedése!
Vércukorszint-csökkentő hatás
A kapor e hatását a vanádiumnak köszönheti, mert szabályozza az inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását. Így az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik el, mint zsír, hanem egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át. A vanádiumnak koleszterinszint-csökkentő hatása is van, de előszeretettel alkalmazzák erős fogak, csontok, izmok növelésére.
Fogyasztásakor szálkásabb izomzathoz jutunk, de előírás szerint kell alkalmazni, mert a vanádium túladagolása nem szerencsés. A gyakorlat azt mutatja, hogy a kapor néhány hónap alatt jelentősen részt vesz a vér cukorszintjének a csökkentésében.
Vigyázzunk! Ha egyszerre sok kaprot fogyasztunk, akkor hirtelen viszi le a vércukorszintet, ezért csak fokozatosan alkalmazzuk. Figyeljük meg, hogyan reagál rá a szervezetünk.
Forrás : Link
|
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: tulajdonságaival, vizelethajtóként, népgyógyászatban, emésztőrendszert, elraktározódását, koleszterinszint, baktériumellenes, összetevőjeként, paraszimpatikus, cukorszintjének, vércukorszintet, antibakteriális, csökkentésében, fogyasztásakor, káliumtartalma, megakadályozza, előszeretettel, elszaporodását, idegrendszerre, megerősítésére, kaportablettát, megtelepedését, elfogyasztott, megnövekedett, immunrendszer, gyomorerősítő, vércukorszint, fitoösztrogén, rágógumiszerű, szempontjából, szívkoszorúér, termőhelyétől, leggyakrabban, legionáriusok, megelőzésénél, szívinfarktus, akkori Pannóniába, római legionáriusok, nyersen fogyasztott, növény tartalmaz, immunrendszer fejlődéséhez, agyvérzés megelőzésénél, növény illóolajának, flavonoidok közül, kvercetin több, növényben körülbelül, termésben zsírolaj, növény illóolaj-tartalma, időjárási tényezőktől, legtöbb aromaanyagot, virágzás után, termésből nyert,
|
|
|
|
akkori Pannóniába, római legionáriusok, nyersen fogyasztott, növény tartalmaz, immunrendszer fejlődéséhez, agyvérzés megelőzésénél, növény illóolajának, flavonoidok közül, kvercetin több, növényben körülbelül, termésben zsírolaj, növény illóolaj-tartalma, időjárási tényezőktől, legtöbb aromaanyagot, virágzás után, termésből nyert, gyökérzeten kívül, növény minden, szárításra nagyon, szárított zöldségként, tiszta kapor, kapor szervezetre, emésztőrendszert támadó, hasmenést okozó, káros kórokozók, kapor vetekedik, fokhagyma erős, növény apiol, paraszimpatikus idegrendszerre, merevedési reflexet, magas vérnyomást, szívizom vérellátása, szájban megtelepedő, húgyúti betegségeket, kapor meggátolja, húgyutak egészségének, renyhe menstruáció, hatása miatt, vanádiumnak köszönheti, inzulin termelődését, zsír elraktározódását, elfogyasztott szénhidrát, vanádium túladagolása, kapor néhány, tulajdonságaival, vizelethajtóként, népgyógyászatban, emésztőrendszert, elraktározódását, koleszterinszint, baktériumellenes, összetevőjeként, paraszimpatikus, cukorszintjének, vércukorszintet, antibakteriális, csökkentésében, fogyasztásakor, káliumtartalma, megakadályozza, előszeretettel, elszaporodását, idegrendszerre, megerősítésére, kaportablettát, megtelepedését, elfogyasztott, megnövekedett, immunrendszer, gyomorerősítő, vércukorszint, fitoösztrogén, rágógumiszerű, szempontjából, szívkoszorúér, termőhelyétől, leggyakrabban, legionáriusok, megelőzésénél, szívinfarktus, betegségeket, fejlődéséhez, egészségének, szervezetünk, szaporodását, antimikrobás, tumorellenes, izomsejtekbe, fogyasztható, étvágyfokozó, baktériumölő, túladagolása, elpárolognak, többszörösen, fűszernövény, termelődését, aromaanyagot, illóolajának, raktározódik, jellegzetes, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3937
- e Hét: 8782
- e Hónap: 40268
- e Év: 244969
|
|
|