Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
ooOoo
  2019-03-16 10:35:03, szombat
 
  9. Enyhíti a depresszió tüneteit

Kutatások azt mutatják, segít a zene, ha reményvesztettek vagyunk és szorongunk: a klasszikus zene és a meditatív hangok különösen felemelőek számunkra, míg a heavy metal és techno zene csak súlyosbítja a depressziós tüneteket.





Nem mindegy azonban, hogy milyen hangokat használunk, az állatok hallástartománya ugyanis eltér egymástól is, és az emberétől is. Az ember (kerekítve) a 20 és 20 000 hertz (20 Hz - 20 kHz) közötti frekvenciájú hangokat érzékeli. Az emlősök hallásküszöbe általában magasabban, nagyjából 1 kilohertznél (kHz) kezdődik, és a kutyánál például 30 kilohertzig, a denevérnél 120, a patkányoknál 100 kilohertzig tart. Érdemes megemlíteni, hogy az emberi beszéd 87 és 1175 hertz közé esik, tehát házi kedvenceink például a hangtartományunknak csak egy kis részét hallják. A normál zenei A hang frekvenciája 440 hertz.


Az emberi zene állatokra gyakorolt hatásával egy fiatal tudományág, a zoomuzikológia foglalkozik. A kutatókat nagyon megosztja az a kérdés, hogy zeneként érzékelik-e az állatok például Mozart muzsikáját, vagy csak zajként. Egyes szélsőséges nézeteket képviselő kutatók (például Oliver Sachs) szerint a majmok sem képesek értékelni az emberi zenét, mások megengedőbbek. Ez utóbbiak közé tartozik Fekete Sándor György, a Szent István Egyetem Állatorvostudományi Karának professzora, a hazai zoomuzikológiai kutatások úttörője.

Fekete professzor hangsúlyozza, óriásiak lehetnek a fajok közötti különbségek, de meggyőződése, hogy több faj is létezik, amelynek tagjai - legalább bizonyos mértékig - képesek érzékelni a zenét. Több korábbi kutatást is megemlít, amelyek erre utalnak.

Két japán kutató, Sigeru Vatanabe és Maszajaszu Nemoto például jávaverebeket vizsgált. A madarak nagy röpdéjének egyik sarkában barokk, a másikban modern zenét (Schönberget) játszottak hangszóróból. A madarak határozottan jobban kedvelték a barokk zenét, és a röpde azon részén csoportosultak, ahol az szólt.

2001-ben Awa Chase (Harvard) ugyanezt tapasztalta pontyoknál: a halak szintén a barokk zenét kedvelték a modern zenével (John Lee Hooker) szemben. Papoutsoglou és munkatársai Mozart Egy kis éji zenéjét játszották le pontyoknak 15 héten át mindennap. Ennek hatására a halak nagyobbra nőttek, és agyuk neurotranszmitter-összetétele is megváltozott.

Fekete professzor és a Szegedi Tudományegyetemen dolgozó munkatársa, Vezér Tünde kutatóorvos először patkányokon végzett memóriavizsgálatokat. A kísérletekhez a gyógyszerek idegrendszeri hatásához is használt, úgynevezett nyolckarú labirintust vették igénybe. A tízhetes vizsgálat folyamán a patkányoknak minden reggel lejátszották Mozart K.448-as kétzongorás D-dúr szonátájának 8,5 perces első tételét. A kísérlet végére a patkányok teljesítménye a vizsgált öt paramétert illetően háromnál javult, egynél nem változott, egynél romlott.

Ezután úgynevezett porondteszteket (más néven open field test, ahol az állatokat egy nyitott tetejű dobozba helyezve vizsgálják) végeztek az állatokkal, ahol nem tapasztaltak viselkedésbeli változást.

Ekkor jött az ötlet, mi lenne, ha a zenét "rágcsálósítanák", azaz magasabb, az állatok által jobban hallott frekvencián játszanák le. Először patkányoknak játszották le az emberi fül részére már igen magas zenét (a munkával Korsós Gabriella állatorvostan-hallgató TDK-díjat nyert), és azok egyértelmű viselkedésváltozást mutattak. Majd a kutatók a bécsi Állatorvos-tudományi Egyetemmel közösen egereken is elvégezték a porondteszteket, és közben 10-szeres gyorsításban (azaz 10-szer magasabb frekvencián) is lejátszották nekik a korábbi kísérletekben használt Mozart-szonátát, illetve Bach Goldberg-variációk című művéből (amelyet a szerző eredetileg az álmatlanságban szenvedő Keyserlingk bárónak írt "nyugtató" gyanánt) egy részletet.

Hallgassa meg Mozart művének "rágcsálósított" változatát!

Ilyen az udvarló hím egér "éneke" (az ultrahangot lassítással tették az emberi fül számára hallhatóvá)

A doboz alján kamera figyelte az állatok mozgását, és az adatokból egy számítógépes program számolta ki a viselkedési statisztikát. Az adatok első elemzése azt mutatta, hogy az egerek élénkebben viselkedtek Mozart zenéjét hallgatva, mint amikor az "altató" Bachot játszották nekik. A kutatók gondoltak arra is, hogy mi van, ha csak azért viselkednek nyugodtabban, mert megszokták a környezetüket. A megismételt kísérlet (amikor felcserélték a zenéket) ezt a második hipotézist igazolta. Úgy tűnik tehát, hogy az egerek nem érzékelik zeneként az emberi muzsikát, sőt talán - ha már nem ismeretlen - mint zajforrás is érdektelen számukra.

Új kísérlet patkányokkal

Fekete professzor azonban nem nyugodott bele a látszólagos kudarcba, és elhatározta, hogy Budapesten patkányokkal megismétli a kísérleteket. A feltételezések szerint zeneileg fogékonyabb patkányoknak a Mozart-szonátát és a Goldberg-variációk részletét, továbbá Takehisa Kosugi "zajzenéjét" (noise music) fogják lejátszani normál tempóban és háromszoros sebességgel.

Az áprilisban kezdődő kísérletek körülbelül két hónapig tartanak, és feltehetőleg végleges választ adnak arra a kérdésre, hogy az állatok - de legalábbis a rágcsálók - immunisak-e az emberi zenére (illetve annak "rágcsálósított" változatára), vagy mégis kimutatható valamilyen összefüggés.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: hallástartománya, reményvesztettek, porondteszteket, rágcsálósítanák, zoomuzikológiai, csoportosultak, álmatlanságban, zoomuzikológia, rágcsálósított, feltételezések, viselkedésbeli, teljesítménye, kísérletekhez, hallásküszöbe, megengedőbbek, kísérletekben, idegrendszeri, jávaverebeket, állatorvostan, környezetüket, patkányoknak, nyugodtabban, gyorsításban, patkányokkal, lejátszották, szonátájának, számítógépes, kilohertznél, kísérleteket, határozottan, frekvenciájú, hangszóróból, tapasztaltak, patkányoknál, papoutsoglou, frekvenciája, depresszió tüneteit, klasszikus zene, meditatív hangok, heavy metal, depressziós tüneteket, állatok hallástartománya, emlősök hallásküszöbe, kutyánál például, emberi beszéd, normál zenei, hang frekvenciája, emberi zene, fiatal tudományág, zoomuzikológia foglalkozik, kutatókat nagyon, állatok például, Oliver Sachs, Fekete Sándor György, Szent István Egyetem Állatorvostudományi Karának, Sigeru Vatanabe, Maszajaszu Nemoto, John Lee Hooker, Mozart Egy, Szegedi Tudományegyetemen, Vezér Tünde, Mozart, Korsós Gabriella, Állatorvos-tudományi Egyetemmel, Bach Goldberg-variációk, Takehisa Kosugi,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Amikor még kicsi voltál...  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Boldogság  Szép estét  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam Krisztinától  Az angyali üdvözlet  Paul David Tripp Március 28  Nárcisz  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam  képre írva  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  képre írva  képre írva  Leereszkedés és olvadás  A pálma a győzelem és a diadal...  Sonka vásár  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Esti kép  Nem azt látja  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Mi van, ha?  Facebookon kaptam Krisztinától  A haj állapotának javítása egy...  Alvó cica  Facebookon kaptam  Nem jár  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Óraállítás  képre írva  Egy hét kihagyás  Devecsery László - Húsvét  Az idegen országok éghajlata  képre írva  Az angyali üdvözlet  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 25  Levél lány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam Krisztinától  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam Krisztinától  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Boldog virágvasárnapot minden...  Szép álmokat!  üdvözöllek!  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az angyali üdvözlet  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  virágvasárnap  A haj állapotának javítása egy...  A nagyhét eseményei  képre írva  képre írva  A nagyhét eseményei  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Boldogság  Alvó cica  Benedek Elek - Virágvasárnap  A máj egészségének javítása te...  Sir Andrew Lloyd Webber  Kékfestőről pár szóban  Képes idézet !  Facebookon kaptam  A máj egészségének javítása te...  Nagyhétfő:  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
depresszió tüneteit, klasszikus zene, meditatív hangok, heavy metal, depressziós tüneteket, állatok hallástartománya, emlősök hallásküszöbe, kutyánál például, emberi beszéd, normál zenei, hang frekvenciája, emberi zene, fiatal tudományág, zoomuzikológia foglalkozik, kutatókat nagyon, állatok például, emberi zenét, hazai zoomuzikológiai, fajok közötti, madarak nagy, másikban modern, madarak határozottan, barokk zenét, röpde azon, halak szintén, modern zenével, halak nagyobbra, gyógyszerek idegrendszeri, tízhetes vizsgálat, patkányoknak minden, kísérlet végére, patkányok teljesítménye, nyitott tetejű, állatok által, munkával Korsós, korábbi kísérletekben, szerző eredetileg, álmatlanságban szenvedő, ultrahangot lassítással, doboz alján, állatok mozgását, számítógépes program, viselkedési statisztikát, adatok első, egerek élénkebben, kutatók gondoltak, megismételt kísérlet, második hipotézist, emberi muzsikát, látszólagos kudarcba, feltételezések szerint, áprilisban kezdődő, emberi zenére, hallástartománya, reményvesztettek, porondteszteket, rágcsálósítanák, zoomuzikológiai, csoportosultak, álmatlanságban, zoomuzikológia, rágcsálósított, feltételezések, viselkedésbeli, teljesítménye, kísérletekhez, hallásküszöbe, megengedőbbek, kísérletekben, idegrendszeri, jávaverebeket, állatorvostan, környezetüket, patkányoknak, nyugodtabban, gyorsításban, patkányokkal, lejátszották, szonátájának, számítógépes, kilohertznél, kísérleteket, határozottan, frekvenciájú, hangszóróból, tapasztaltak, patkányoknál, papoutsoglou, frekvenciája, felcserélték, feltehetőleg, meggyőződése, statisztikát, megváltozott, hangsúlyozza, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 156
  • e Hét: 538
  • e Hónap: 2375
  • e Év: 10794
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.