Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nagyszombat
  2019-04-20 22:42:28, szombat
 
   
 
Nagyszombat, Húsvét vigíliája
Hiszek a feltámadásban

Nagyszombat: a sírban nyugvó halott Jézus napja. A csend, a nyugalom, a várakozás napja. A szomorúság, a bánat, a részvét napja. Az értetlenség, a csalódottság, a reményvesztettség napja. Ünneplés és szentmise nélküli nap. Nagyszombat ugyanakkor titokzatos módon reményt rejtő nap is a keresztény ember számára. A feltámadás mindent megváltoztató hajnala előtti nap. Egy nap, amikor a fájdalom és a szenvedés lassan szeretetté kezd átalakulni szívünkben.

A nappali világosság elmúltával és a sötétség beálltával elkezdtük a húsvéti vigília szertartását, amely során a feltámadt Krisztus világosságának fénye egyre jobban növekszik, s hajnalra beragyog mindent. Az újjászületés és az új élet nagy napja ez számunkra! A húsvét, Jézus feltámadásának napja a legnagyobb ünnepünk az év során, amelyet nagy örömmel tartunk meg. Sajnos az ünnepek előtt szinte minden évben történik valami, amivel a feltámadást elutasítók meg akarják ingatni a keresztények feltámadásba vetett hitét.

Bizonyára sokan hallották a nagyböjt közepe táján, hogy egy szenzációra vadászó amerikai televízió-társaság bejelentette, hogy Jeruzsálem közelében egy régészeti ásatás során megtalálták Jézus sírját és a sírban egy kőládikában Jézus csontjait. A fantasztikus felfedezést ismertető film készítői azt állították, hogy felfedezésük alapjaiban ingathatja meg az egész katolikus hitet. Ez utóbbi megállapítás igaz is volna, ha valóban Jézus csontjait találták volna meg, csakhogy ez a sír nem Jézus sírja. A film megalapozatlan és hamis állításait tudósok egész sora cáfolta meg a következő napokban és hetekben, erről azonban már nagyrész hallgattak a magyar újságok és televíziók. Egy szentföldön élő ferences régész azt mondta, hogy nem kell különösebben csodálkozni ezen az új csaláson, hiszen minden évben próbálkoznak hasonlókkal azok, akik tagadják Jézus feltámadását. A felfedezés tehát hamisnak bizonyult. Jézus igazi sírja egészen máshol található, azon a helyen, ahol a IV. század óta áll a Szent Sír templom és ez a sír továbbra is üres. A valódi sír üres, mert hitünk szerint Jézus feltámadt a halálból, és megdicsőült testben tovább él.

Felmerül bennünk a kérdés, hogy vajon mire volt jó ez a hamis hírverés? Megtéveszteni az embereket mindenképpen. De arra is erdményezte, hogy kétséget és hitetlenséget ébresztett néhány hívőben. Lássuk be, bizony sokan voltak, akik szájtátva hallgatták a hírt és bedőltek a mesének, mert mindent elhisznek, amit a tévében látnak. Eközben a hívő keresztény ember hálát ad Istennek, hogy megkapta a hit csodálatos ajándékát.

De a hitetlenség eme szomorú példája után térjünk is azonnal vissza a feltámadás mostani ünnepléséhez, és figyeljünk azokra a jelekre, amelyek erősítik bennünk a hitet és bevezetnek minket a húsvéti titokba, Jézus szenvedésének, halálának és feltámadásának titkába. Melyek ezek a jelek?

1. A fény jele. Mai szertartásunk a tűzszenteléssel kezdődött, amely során meggyújtottuk a húsvéti gyertyát. Ahogyan a gyertya lángjának fénye betöltötte templomunkat és ahogyan a világosság győzött a sötétség felett, ugyanúgy győzedelmeskedik feltámadása által Krisztus a halál felett. Krisztusnak, az örök világosságnak a fénye és a feltámadásnak a fénye ragyog ránk ezen a húsvéti éjszakán.

2. Isten szavának jele. A fény-szertartást követően Isten üzenetét hallgattuk meg több olvasmányban, a szentleckében és az evangéliumban. Hallottuk a teremtéstörténetet, az Egyiptomból való szabadulást a Vörös-tengeren való átkelés által, majd végül Krisztus feltámadásának elbeszélését Szent Lukács evangéliumából. A felolvasott szövegek az üdvösségtörténetet foglalták össze, amelyekből tanítást kaptunk arról, hogy Isten üdvözítő terve miként valósult meg évszázadokon keresztül az emberiség történetében.

3. A víz jele. A prédikációt követően a vízszentelés (illetve ahol az Egyház ősi hagyománya szerint ekkor szolgáltatják ki a keresztség szentségét, a keresztelés) következik, amely során mindannyian megújítjuk keresztségi fogadalmunkat. A keresztelés mindannyiunk számára egy új élet, az istengyermeki élet kezdetét jelentette. Krisztus feltámadásának ünnepén lelki újjászületésünkre is emlékezünk, ezt jelképezi számunkra a víz.

4. A kenyér és a bor jele. Szentmisénk ezután a szokott módon folytatódik majd a felajánlással, az átváltoztatással és a szentáldozással. Megismételjük tehát és jelenvaló tesszük Krisztus áldozatát, amely a bűntől való megváltást és az örök életet jelenti az ember számára.

5. Tanúságtételünk jele. A mise után a szokásoknak megfelelően megtartjuk a feltámadási körmenetet. Nem magunkat akarjuk megmutatni elsősorban a világnak, hanem a feltámadt Krisztust. Körmenetünk és tanúságtételünk jel a világ számára, amely kifejezi feltámadásba vetett hitünket. Bátran kiállunk a világ elé és hirdetjük, amit minden szentmisén elmondunk: Hittel valljuk az Úr feltámadását, amíg újra el nem jön.

A szertartás különböző részeiben olyan jelek vannak, amelyek Isten üdvözítő szándékára, valamint Krisztus feltámadására, mint lelki újjászületésünk forrására irányítják figyelmünket és arra bátorítanak minket, hogy higgyünk Urunk feltámadásában, amelyben benne van a mi feltámadásunk is az örök életre.

Befejezésül még egy rövid történetet szeretnék elmondani, amelyet Reinhold Stecher, korábbi innsbrucki püspök könyvében olvastam. Még nem volt püspök, csak pap, amikor egy alkalommal egy kis faluban gyerekeknek tanította a nagyhét eseményeit, kezdve a virágvasárnapi jeruzsálemi bevonulástól, a kereszthalálon át egészen a feltámadásig. A gyerekek mindvégig figyelmesen hallgatták a történetet, amelynek a végén a pap megkérdezte tőlük, hogy mi tetszett nekik a legjobban? Egy nyolc éves kisgyerek a következőt válaszolta: ,,Nekem az tetszett a legjobban, hogy az egész olyan szépen fejeződött be a feltámadással". Igen, egy hegyi parasztfiúcska egyszerű válasza néha több igazságot tartalmaz, mint a hittudósok elvont magyarázatai. Mert valóban, minden olyan szépen, Isten terve szerint fejeződött be. Ehhez még a következőket tudjuk hozzátenni: Krisztus feltámadása nem csak valaminek a befejezését jelenti, hanem új életünk kezdetét is. És ha a feltámadással új élet kezdődik számunkra, akkor azt is mondhatjuk: Az tetszik a legjobban az egész húsvéti ünneplésben, hogy új életünk olyan szépen kezdődik Krisztus feltámadásával! Kezdjünk új életet Krisztussal!
(Forrás:Horváth István Sándor)
Lk 24,1-12



 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Címkék: győzedelmeskedik, átváltoztatással, tanúságtételünk, tűzszenteléssel, újjászületésünk, szentáldozással, feltámadásának, megalapozatlan, kereszthalálon, virágvasárnapi, parasztfiúcska, evangéliumából, világosságának, feltámadásában, feltámadásával, feltámadásban, megtéveszteni, szertartásunk, szenvedésének, istengyermeki, fogadalmunkat, feltámadással, megváltoztató, szolgáltatják, világosságnak, felajánlással, meggyújtottuk, evangéliumban, szentleckében, feltámadásnak, hitetlenséget, feltámadására, megismételjük, feltámadásunk, megállapítás, bejelentette, sírban nyugvó, várakozás napja, részvét napja, reményvesztettség napja, keresztény ember, feltámadás mindent, szenvedés lassan, nappali világosság, sötétség beálltával, húsvéti vigília, feltámadt Krisztus, legnagyobb ünnepünk, ünnepek előtt, feltámadást elutasítók, keresztények feltámadásba, nagyböjt közepe, Szent Sír, Szent Lukács, Reinhold Stecher, Horváth István Sándor,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az én Miatyánkom  Amellett, amit az emberek  Előled is hozzád  Monológ  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  azzal harcolj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Paul David Tripp Április 8  Magyar költészet napja  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Ady Endre - Mindegy átka  Ég veled Március  Facebookon kaptam  David Mamet gondolata  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszerű  József Attila – Keresek ...  A bab gyógyhatásairól  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amellett, amit az emberek  Monológ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Cserépváralja  Vicces reggeli  Facebookon kaptam  A civilizációk nemzedékről nem...  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Ég veled Március  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Laczkó Sándor - A bizalom....  A húsvéti bárány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Latinovits Zoltán tollából  A női sziv  Folytasd tovább a befejezésig  Az élet nem más  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggeli kávé  Facebookon kaptam Krisztina b...  A húsvéti bárány  Egy valóban nagy örökség  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Egyszer mindannyian hazatérünk  Különleges  Facebookon kaptam  Az ideges katicabogár  Vidámság  A női sziv  Búcsúbeszéd A Józan Ész halálá...  Steel - Május festmény  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nevelőszülőkhöz adták,  Baudelaire - Visszaháramlás  Szabó M. Gita A maradék idő  Facebookon kaptam  Különleges  Mi volt e hatalom értelme  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Búcsúbeszéd A Józan Ész halálá...  Spenót 
Bejegyzés Címkék
sírban nyugvó, várakozás napja, részvét napja, reményvesztettség napja, keresztény ember, feltámadás mindent, szenvedés lassan, nappali világosság, sötétség beálltával, húsvéti vigília, feltámadt Krisztus, legnagyobb ünnepünk, ünnepek előtt, feltámadást elutasítók, keresztények feltámadásba, nagyböjt közepe, szenzációra vadászó, régészeti ásatás, kőládikában Jézus, fantasztikus felfedezést, egész katolikus, film megalapozatlan, következő napokban, magyar újságok, felfedezés tehát, hamis hírverés, embereket mindenképpen, tévében látnak, hívő keresztény, feltámadás mostani, húsvéti titokba, fény jele, tűzszenteléssel kezdődött, húsvéti gyertyát, gyertya lángjának, világosság győzött, sötétség felett, halál felett, örök világosságnak, fénye ragyog, húsvéti éjszakán, fény-szertartást követően, felolvasott szövegek, emberiség történetében, prédikációt követően, keresztség szentségét, keresztelés mindannyiunk, istengyermeki élet, szokott módon, bűntől való, örök életet, ember számára, mise után, szokásoknak megfelelően, feltámadási körmenetet, feltámadt Krisztust, világ számára, szertartás különböző, örök életre, rövid történetet, nagyhét eseményeit, virágvasárnapi jeruzsálemi, gyerekek mindvégig, nyolc éves, következőt válaszolta, egész olyan, hegyi parasztfiúcska, hittudósok elvont, következőket tudjuk, befejezését jelenti, egész húsvéti, győzedelmeskedik, átváltoztatással, tanúságtételünk, tűzszenteléssel, újjászületésünk, szentáldozással, feltámadásának, megalapozatlan, kereszthalálon, virágvasárnapi, parasztfiúcska, evangéliumából, világosságának, feltámadásában, feltámadásával, feltámadásban, megtéveszteni, szertartásunk, szenvedésének, istengyermeki, fogadalmunkat, feltámadással, megváltoztató, szolgáltatják, világosságnak, felajánlással, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 290
  • e Hét: 1065
  • e Hónap: 6103
  • e Év: 135810
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.