Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fekete lobogó alatt (Fejezetek a kalózkodás történetéből)
  2019-08-30 07:51:39, péntek
 
  VI. Az aranykor alkonya





* Thomas Tew, a kalózköztársaság admirálisa

Thomas Tew, aki az amerikai Rhode Island egyik legelőkelőbb családjának sarjaként korábban brit katonatiszt volt, 1691-ben kezdte kalózpályafutását. Ebben az esztendőben kapott kalózlevelet Bermuda kormányzójától, melyben felhatalmazást nyert a guineai francia kereskedelmi telepek megtámadására és kifosztására. Az afrikai vizekre érve felsorakoztatta a fedélzeten Amity nevű hajójának legénységét, és a következőkkel fordult hozzájuk: miután a jól védett francia telepek kifosztása sem könnyűnek, sem pedig igazán jövedelmezőnek nem tűnik, azt a javaslatot tette, hogy hajózzanak a Vörös-tengerre, kincses hajókat fosztogatni. "Aranylánc vagy faláb, mi veled vagyunk!" kiáltásokkal fogadta a javaslatot a legénység, és a hajó orrsudarát rögvest az új cél felé fordították.

A Vörös-tengerre érve a szerencse hamarosan rájuk mosolygott a Nagymogul egyik hajójának a képében. Bár a fedélzetén 300 katona is tartózkodott, a Tew vezette kalózoknak egyetlen ember elvesztése nélkül sikerült elfoglalniuk a hajót. Bár ez volt az egyetlen hajó, melyet útjuk során elfogtak, a zsákmány olyan gazdag volt, hogy felért szinte 50 hajóval. Raktárai tele voltak arany ékszerekkel, drágakövekkel és elefántcsonttal. Az osztozkodáskor még a legutolsó embernek is legalább 1200 font jutott (ebből a pénzből a korabeli Angliában 30 éven keresztül tisztes jómódban lehetett élni). Tew részesedése 8000 fontra rúgott.

Tew a sikeres út után hazatért, kifizette azokat a befektetőket, akik vállalkozását anyagilag támogatták, majd hamarosan Rhode Island kormányzójától vásárolt 500 fontért egy újabb kalózlevelet. Mikor Madagaszkár felé tartott, összefutott két hajóval, melyek Francois Misson kapitány flottájához tartoztak. Misson egyébként a kalózkodás történetének egyik legérdekesebb alakja. Francia nemesi családból származott, és egy hajó parancsnokságáig küzdötte fel magát. Azonban volt valami, ami állandóan nyugtalanította: egyre inkább kételkedni kezdett a katolikus dogmák érvényességében. Itáliában járva ezt egy alkalommal meggyónta, és legnagyobb meglepetésére gyóntatója közölte vele, hogy ő is hasonló nézeteket vall. Misson ekkor rábeszélte a Caraccioli nevű papot, hogy tartson vele. A hajóra visszatérve, új világnézetüktől vezérelve elhatározták, hogy áttérnek a kalózkodásra. A legénységet viszonylag könnyen rá tudták venni a kalózkodásra (ez általában igen könnyen ment, főként, ha maga a kapitány tette ezt). Misson és Caraccioli nemcsak egyszerűen kalózokká tették a legénységet, de egyben "jó kalózok"-ká is. Mindenük közös volt, emellett tilos volt az italozás, a káromkodás és a szerencsejáték. A hajók fosztogatását nem fekete, hanem fehér zászló alatt végezték, melyre a következő feliratot festették: "A Deo Libertate" (Szabadság Istentől). Az elfogott rabszolga-szállító hajók fekete "rakományát" felszabadították, mert mint mondták, a rabszolgatartás bűn. Mindemellett sajátos prédikációkkal traktálták a legénységet, éles kirohanásokat intézve a zsarnokság ellen.





Mielőtt Tew-val találkoztak volna, Misson és Caraccioli Madagaszkár szigetén megalakította a kalózok "paradicsomi" köztársaságát. Partra szállva egy várost alapítottak, melyet Libertariának neveztek el. A két vezető elvette két helyi törzsfőnök lányát, hogy biztosítsák a jó kapcsolatot a bennszülöttekkel. A város lakóit, bőrszínre és nemzetiségre való tekintet nélkül "liberi"-nek nevezték. Misson számára megnyerő volt Tew személyisége, felajánlotta számára a libertariai állampolgárságot. Tew tevékenyen részt vett a város erődítési munkálataiban, és hajójával csatlakozott a Nagymogul hajói elleni portyákhoz.

Libertaria köztársasága, melynek még alkotmánya is volt, hamarosan hármas vezetés alá került. Missont megválasztották "Konzervátor"-nak, ami a legfőbb tisztséget jelentette, a tanult Caraccioli lett az Államtitkár, míg Tew kapitány, aki szintén elvett egy bennszülött nőt feleségül, a flotta Admirálisa lett. Egyébként a többi kalóz legtöbbje is bennszülött nőt vett feleségül. A különféle nyelvek okozta zavar kiküszöbölésére megpróbáltak valamiféle közös nyelvet bevezetni, de ezt a próbálkozást nem koronázta siker. A kalózköztársaság védelmét atenger felől sikerült jól megszervezni, egy alkalommal például 5 portugál kalózhajót futamítottak meg.

Míg a kalózköztársaság a tenger felől biztonságban érezhette magát, igen sebezhető volt a szárazföld felől. Misson ugyanis abban a hitben ringatta magát, hogy sikerült a bennszülöttek barátságát biztosítania. Álmában sem gondolt arra, hogy a bennszülöttek gyilkos terveket forralnak a földjükön letelepedett kalózok ellen. Egy éjszaka, amikor Tew éppen távol járt hajójával, az összeszövetkezett törzsek lerohanták Libertaria városát. Az alvó kalózok könnyű ellenfélnek bizonyultak, többségüket az ágyukban mészárolták le. A halottak közt volt Caraccioli is. Missonnak mindössze egy maroknyi emberrel sikerült kereket oldania, és hajóra szállnia. Ám nem sokkal később szörnyű vihar kerekedett, és Missont valamennyi megmaradt emberével örökre elnyelte az Indiai-óceán.

Tew "Admirális", miután fülébe jutott Libertaria pusztulásának híre, hazatért Rhode Island-re. A legénység között fejenként 1000 fontot osztott szét, míg magának 12,000 fontot tartott meg. A következő egy-két évben a rhode island-i úriemberek fényűző életét élte, de egy idő után nem tudott ellenállni az újabb kaland és zsákmány csábításának. 1695-ben New York kormányzójától kalózlevelet vásárolt, felszerelt egy hajót, és elindult az Indiai-óceánra szerencsét próbálni. Itt csatlakozott Henry Every flottájához, mely a Nagymogul kincses flottáját készült megtámadni. Every sikeres akciója előtt, mely a Gang-i-Saway kifosztásával végződött, Tew egy másik indiai hajót támadott meg. Ám rögtön az összecsapás elején az egyik golyó felszakította Tew hasát, aki kifordulni készülő beleit a kezével tartotta vissza. Egy darabig még osztogatta a parancsokat, majd holtan esett össze a fedélzeten. Embereit annyira demoralizálta kapitányuk halála, hogy rögtön föladták a küzdelmet, így a "munkát" Every fejezte be. Így ért véget a kalózköztársaság admirálisának pályafutása.

(Földi Pál)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: bennszülöttekkel, állampolgárságot, kalózköztársaság, felszabadították, parancsnokságáig, elefántcsonttal, felsorakoztatta, kiküszöbölésére, rabszolgatartás, érvényességében, nyugtalanította, világnézetüktől, megválasztották, kormányzójától, szerencsejáték, osztozkodáskor, felhatalmazást, jövedelmezőnek, prédikációkkal, megtámadására, legérdekesebb, admirálisának, fosztogatását, kifosztásával, következőkkel, bennszülöttek, meglepetésére, kirohanásokat, demoralizálta, megalakította, pusztulásának, felszakította, drágakövekkel, vállalkozását, libertariának, munkálataiban, aranykor alkonya, kalózköztársaság admirálisa, amerikai Rhode, esztendőben kapott, guineai francia, afrikai vizekre, fedélzeten Amity, következőkkel fordult, javaslatot tette, hajó orrsudarát, szerencse hamarosan, egyetlen hajó, zsákmány olyan, legutolsó embernek, korabeli Angliában, újabb kalózlevelet, Thomas Tew, Rhode Island, Mikor Madagaszkár, Francois Misson, Szabadság Istentől, Mielőtt Tew-val, Caraccioli Madagaszkár, Rhode Island-re, Henry Every, Földi Pál,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  mindent a népért...  A magukat nyílt és őszinte emb...  Facebookon kaptam  Amikor még rangja volt...  A közszereplő  Szép estét kedves látogatóimna...  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Könnyáztatta asszonysorsok  Esti kép  Paul David Tripp Március 15  Szép estét kedves látogatóimna...  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Mindig tud adni ,  Mindig tud adni ,  Ne feledjük: a föld jóval több...  A gyomorrontás tojással is kez...  Nem mindegy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rochefoucauld - a bölcs  Az agyat és a csontokat is erő...  Facebookon kaptam  Imádkozás Krisztus értelméért  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Facebookon kaptam  Kakaós piskóta  Könnyáztatta asszonysorsok  Ne engedd el kezem!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden jónak végeszakad egysze...  képre írva Március 15 -re emlé...  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Keresd azt a valakit,...  Evan Esar tollából  Üdvözöllek az oldalamon  A tékozló és Isten gondviselés...  Akinek vaj van a fején...  Facebookon kaptam  Amikor 5 éves voltam,  Nem kell ide békemenet  Keresd azt a valakit,...  Fújjad márciusi szél . . .  A magyar sajtó napja március 1...  Könnyáztatta asszonysorsok  Mélységes szomorúsággal  Kakaós piskóta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Tétova lét  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 15  Március 15-re emlékve  Vágy, élet és sugár  Könnyáztatta asszonysorsok  Alvó baby  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Alvó cica  Facebookon kaptam  Az ünnepről  A gyász  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Könnyáztatta asszonysorsok  Rejtő Jenő versei  Mai harmónia kártyám  Könnyáztatta asszonysorsok  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Dóró Sándor: Ma  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Facebookon kaptam  Meghitt estéken . . .  Facebookon kaptam  Szent-Györgyi Albert gondolata  Keresd azt a valakit,...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Alvó cica  Facebookon kaptam  Március  Nem mindegy  A gyász  Imádkozás Krisztus értelméért  mindent a népért... 
Bejegyzés Címkék
aranykor alkonya, kalózköztársaság admirálisa, amerikai Rhode, esztendőben kapott, guineai francia, afrikai vizekre, fedélzeten Amity, következőkkel fordult, javaslatot tette, hajó orrsudarát, szerencse hamarosan, egyetlen hajó, zsákmány olyan, legutolsó embernek, korabeli Angliában, újabb kalózlevelet, kalózkodás történetének, hajó parancsnokságáig, katolikus dogmák, alkalommal meggyónta, hajóra visszatérve, legénységet viszonylag, kapitány tette, hajók fosztogatását, következő feliratot, zsarnokság ellen, várost alapítottak, város lakóit, libertariai állampolgárságot, város erődítési, legfőbb tisztséget, tanult Caraccioli, flotta Admirálisa, többi kalóz, különféle nyelvek, kalózköztársaság védelmét, alkalommal például, tenger felől, szárazföld felől, hitben ringatta, bennszülöttek barátságát, bennszülöttek gyilkos, földjükön letelepedett, összeszövetkezett törzsek, alvó kalózok, ágyukban mészárolták, halottak közt, maroknyi emberrel, legénység között, következő egy-két, rhode island-i, újabb kaland, másik indiai, összecsapás elején, egyik golyó, kezével tartotta, kalózköztársaság admirálisának, bennszülöttekkel, állampolgárságot, kalózköztársaság, felszabadították, parancsnokságáig, elefántcsonttal, felsorakoztatta, kiküszöbölésére, rabszolgatartás, érvényességében, nyugtalanította, világnézetüktől, megválasztották, kormányzójától, szerencsejáték, osztozkodáskor, felhatalmazást, jövedelmezőnek, prédikációkkal, megtámadására, legérdekesebb, admirálisának, fosztogatását, kifosztásával, következőkkel, bennszülöttek, meglepetésére, kirohanásokat, demoralizálta, megalakította, pusztulásának, felszakította, drágakövekkel, vállalkozását, libertariának, munkálataiban, köztársaságát, köztársasága, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 20
  • e Hét: 199
  • e Hónap: 2036
  • e Év: 10455
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.