Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
Mindennek megvan a maga ideje, és ez az idő elmúlik. /Mark Lawrence/ Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nyugdíjügy: milliókra várhat sanyarú öregkor
  2012-02-20 14:39:06, hétfő
 
   
  Nyugdíjügy: milliókra várhat sanyarú öregkor
2012.02.20, Forrás: Napi Gazdaság

Idős korukra milliókat fenyeget az elszegényedés, amennyiben Európa nem lép annak érdekében, hogy most és a jövőben tisztességes nyugdíjakat kínáljon - figyelmeztet az Európai Bizottság. A helyzet javítása érdekében a Bizottság kiadott egy Fehér Könyvet, amelyben a nyugdíjrendszerek legfontosabb problémáira kínál javaslatokat.
Hirdetés
Az üzleti levelezés szabályai magyarul, angolul és németül

Szeretne Ön formailag, stilisztikailag és tartalmilag helyes, az adott alkalomnak megfelelő hangvételű leveleket írni könnyen és gyorsan, akár idegen nyelven is? Online képzésünk hatékony segítséget nyújt Önnek ebben.

Minden bizonnyal Ön is egyetért azzal, hogy egy cég sikerében, jó hírnevének kialakulásában és megőrzésében fontos szerepet játszik a munkatársakkal, az üzleti partnerekkel, illetve a hivatalos intézményekkel és szervezetekkel való megfelelő üzleti kommunikáció.

Egész Európa öregszik, az EU dolgozó népessége már jövőre elkezd zsugorodni. A nyugdíjasok az EU népességének jelentős részét teszik ki - jelenleg 120 millió fő, vagy 24 százalék - és ez az arány rohamosan növekszik, különösen ahogy a baby-boom generáció eléri a nyugdíjkorhatárt, az aktív munkaképes korúak száma esni kezd: 2008-ban minden legalább 65 éves uniós polgárra négy munkaképes korú (15-64 év közötti) jutott, 2060-ra viszont egy nyugdíjasra mindössze két munkaképes korú polgár marad.

A kedvezőtlen demográfiai folyamatok hatását tovább súlyosbítja a gazdasági válság. A nyugdíjak eleve egyre nagyobb terhet jelentenek a nemzeti költségvetésekre - ma már az állami kiadásoknak átlagosan a GDP 10 százalékát jelenti, ami 2060-ra feltehetően 12,5 százalékra nő. Bár az országok hasonló demográfiai kihívásokkal néznek szembe, mégis meglehetősen különböző helyzetben vannak: Írország például a GDP 6 százalékát, míg Olaszország a GDP 15 százalékát költi állami nyugdíjakra.

A válság a helyzetet csak súlyosbítja: a felosztó-kirovó nyugdíjrendszereket a csökkenő foglalkoztatottságon és az így csökkenő nyugdíjjárulékokon keresztül érinti, a tőkefedezeti nyugdíjrendszereket a zuhanó eszközértékek és a kisebb hozamok sújtják. A dokumentum ugyanakkor arra is rámutat, hogy a válság rávilágított a magán-nyugdíjrendszerek sebezhetőségére és szükségessé tette a szabályozói keretnek a felülvizsgálatát.

Csökkennek a nyugdíjak

A Fehér Könyv felhívja a figyelmet, hogy jelenleg uniós átlagban a 65 éven felüliek jövedelme 94 százaléka a teljes lakosság átlagjövedelmének. És bár a közelmúltban végrehajtott reformok kísérletet tettek a nyugdíjak értékállóságának szavatolására, az esetek többségében a nyugdíjak csökkenni fognak ahhoz képest, amit az illető személyek aktív korukban kerestek.

A dokumentum szerint az úgynevezett demográfiai függőségi ráta (vagyis a 65 év felettieknek a 15-64 év közötti aktív keresőkhöz viszonyított aránya) a 2010-es 26 százalékról 2050-re 50 százalékra emelkedik. A fő kérdés azonban a gazdasági függőségi ráta, ami a munkanélküliek és a nyugdíjasok foglalkoztatottakhoz mért arányát fejezi ki. A Bizottság szerint amennyiben Európának sikerül elérnie az EU2020 stratégiában megcélzott 75 százalékos foglalkoztatási szintet a 20-64 éves korosztályban és további lépéseket sikerül tennie a 2020-2050-ig terjedő időszakban, akkor a gazdasági függőségi ráta a jelenlegi 65 százalékról 2050-ben "csak" 79 százalékra emelkedik.

A fent említettek alapján a Bizottság arra mutat rá, hogy a foglalkoztatás növelésével - aminek a munkában töltött évek számának meghosszabbítása is része - majdnem semlegesíteni lehet a népesség elöregedésének hatásait.

Bár az elmúlt évtizedben e téren jelentős előrelépés történt, ugyanis közel 10 százalékkal sikerült növelni a foglalkoztatás szintjét az 55-64 éves korosztályban (uniós szinten a 2001-es 37,5 százalékról 2010-re 46,3 százalékra), ez a Bizottság szerint kevés, ugyanis a munkaerő-piaci részvétel még mindig túl alacsony a nyugdíjas kor küszöbére lépett korosztály körében.

Tovább dolgozni és többet félretenni

A Fehér Könyv szerint a mai nőknek és férfiaknak - akik egyébként hosszabb ideig élnek - hosszabb ideig kell aktívnak maradniuk és többet kell félretenniük a nyugdíjas évek előtt, különben öreg korukra nem számíthatnak tisztességes és elégséges nyugdíjra. Nem lesz ugyanis miből fedezni a felmerülő többletköltségeket.

Ami nagyobb gondot jelent, hogy a Bizottság szerint ez a probléma már rövid távon is jelentkezik, hiszen az úgynevezett "baby-boom" generáció elért a nyugdíjas korhoz, miközben Európa munkaképes korú lakossága csökkenésnek indul. Ezt támasztja alá, hogy a várható élettartam 2060-ra 5-7 évvel is magasabb lehet a jelenleginél, és éves szinten kétmillió fővel nő évente az EU-ban a 60 év felettiek tábora - kétszer gyorsabban, mint a 2000-es évek elején. Eközben a 20 és 59 év közöttiek száma a következő évtizedekben évről-évre csökkenni fog.

További lépések kellenek

A Bizottság, miközben elismeri, hogy az EU-ban az elmúlt évtizedben számottevő előrelépés történt a nyugdíjrendszerek fenntarthatóvá tételében, úgy véli, hogy további erőfeszítésekre van még szükség. A most kiadott Fehér Könyv ebben a nem túl rózsás helyzetben próbál támogatást nyújtani. A kiadvány azt vizsgálja, hogy az EU és a tagállamok hogyan tudnak megbirkózni a nyugdíjrendszerek legfontosabb problémáival.

A fehér könyv többek között a következőket javasolja:

Jobb lehetőségek az idős munkavállalók számára, felszólítva a szociális partnereket, hogy alakítsák át a munkahelyi és munkaerő-piaci gyakorlatokat, felhasználva az Európai Szociális Alapot az idősebb munkavállalók munkába állítására.
Kiegészítő magánnyugdíjrendszerek létrehozása, bátorítva a szociális partnereket, hogy dolgozzanak ki ilyen rendszereket, és a tagállamokat, hogy optimalizálják az adóztatást és más ösztönzőket.
A kiegészítő nyugdíjrendszerek biztonságosságának javítása, többek között a foglalkoztatói nyugellátást szolgáltató intézményekről (IORP) szóló irányelv felülvizsgálatával és a fogyasztók jobb tájékoztatásával.
A kiegészítő nyugdíjak összeegyeztetése a mobilitással, olyan jogalkotás révén, amely védi a mobilis munkavállalók nyugdíjjogait, elősegítve az uniós szintű nyugdíjkövető szolgáltatások létrehozását. Ez tájékoztathatja az embereket a nyugdíjjogosultságokról és a nyugdíjba vonulás után várható jövedelmükről.
A tagállamok bátorítása, hogy segítsék elő a munkában töltött idő növelését, összekapcsolva a nyugdíjkorhatárt a várható élettartammal, korlátozva a korkedvezményes nyugdíjazási lehetőségeket és megszüntetve a nők és férfiak nyugdíjkorhatára közötti különbséget.
A nyugdíjak megfelelőségének, fenntarthatóságának és biztonságosságának további figyelemmel kísérése és a tagállami nyugdíjreformok támogatása.

Ami a nyugdíjrendszerek reformjára vonatkozó uniós prioritásokat illeti, a Fehér Könyvben a Bizottság utal arra, hogy a 2011. és a 2012. évi éves növekedési jelentésben már kiemelték a nyugdíjreformoknak azon fő pontjait, amelyek egy növekedésbarát fiskális konszolidációval együtt biztosíthatják a megfelelő szintű és fenntartható nyugdíjakat. Vagyis:

a nyugdíjkort a várható élettartamhoz kell hozzáigazítani
le kell szűkíteni a valóban indokolt esetekre a korai nyugdíjba vonulás lehetőségét
tevékenyen ösztönözni kell a hosszabb munkában töltött, aktív időszakot az élethosszig tartó tanuláshoz való hozzáférés megkönnyítésével, a munkahelyek és a munkakörnyezet megfelelő adaptációjával vagy az egészséges életmód terjesztése révén
a férfiak és a nők nyugdíjkorhatárát egységesíteni kell
az úgynevezett kiegészítő nyugdíj-megtakarításokat támogatni kell a nyugdíjjövedelmek növelése érdekében.

A Bizottság szerint az ezen elvek mentén megújított nyugdíjrendszer nagy lépést jelent a fenntartható nyugdíjrendszer elérése felé még kedvezőtlen demográfiai folyamatok esetén is. A Bizottság itt megjegyzi, hogy a társadalombiztosítás terén a növekedési jelentés ajánlásait követve több ország is végrehajtott már reformokat - legutóbb Csehország, Görögország, Spanyolország és Olaszország - de ezeken túl további változtatásokra van szükség a tagállamokban és már most - hangsúlyozza a Fehér Könyv.
Magyarország a Fehér könyvben
Magyarországgal kapcsolatban a Fehér könyv nem tartalmaz országspecifikus ajánlásokat, de az egyik mellékletben említést tesz azokról a reformokról, amelyeket a kormány az elmúlt időben meglépett. Ezek között említik a 2009-ben bevezetett lépéseket, a törvényes nyugdíjkorhatár 62-ről 65-re emelését 2014 és 2022 között, a nyugdíjindexálás reál GDP-hez való kötését 2010-től, és a 13. havi nyugdíjak eltörlését valamint az úgynevezett nyugdíjminimum bevezetését. Ezen intézkedések következtében a rendszer jövőbeni fenntarthatósága javul és a bruttó tb-nyugdíjkiadások így 2060-ban a GDP 10,5 százalékát fogják kitenni szemben a változtatások előtti rendszer várható 13,8 százalékos arányával.
A Fehér Könyv emellett megjegyzi a magánnyugdíjpénztárak 2010-2011-es felszámolását is, amelynek a bevételeit a kormány a folyó kiadásokra költötte. Ez - mint a Bizottság megállapítja - veszélyeztetheti a jövőbeli fenntarthatóságot. Emellett említést tesz a végrehajtott reformok között arról is, hogy 2011 decemberében a korkedvezményes nyugdíjakat is felszámolta a kormány és a kedvezményezettek jelenlegi jogosultságait adókötelezetté tette.
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos,tanácsok  
Címkék: fenntarthatósága, veszélyeztetheti, megtakarításokat, nyugdíjkorhatárt, költségvetésekre, országspecifikus, értékállóságának, felülvizsgálatát, nyugdíjindexálás, meghosszabbítása, megfelelőségének, összeegyeztetése, tájékoztatásával, konszolidációval, nyugdíjkorhatára, megkönnyítésével, erőfeszítésekre, sebezhetőségére, magyarországgal, stilisztikailag, nyugdíjkiadások, tájékoztathatja, nyugdíjkorhatár, változtatásokra, korkedvezményes, nyugdíjrendszer, nyugdíjreformok, foglalkoztatási, nyugdíjminimum, adaptációjával, kialakulásában, intézményekkel, munkatársakkal, intézményekről, foglalkoztatói, optimalizálják, jövőben tisztességes, helyzet javítása, nyugdíjrendszerek legfontosabb, üzleti levelezés, adott alkalomnak, üzleti partnerekkel, hivatalos intézményekkel, arány rohamosan, baby-boom generáció, aktív munkaképes, nyugdíjasra mindössze, kedvezőtlen demográfiai, gazdasági válság, nyugdíjak eleve, nemzeti költségvetésekre, állami kiadásoknak, Napi Gazdaság, Európai Bizottság, Fehér Könyvet, Szeretne Ön, Egész Európa, Fehér Könyv, Európai Szociális Alapot, Fehér Könyvben,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
08.12. 16:52 Netajahu: Teljes tűzszünetet követelünk a Hamásztól
08.12. 16:52 Teljes útlezárás az M0-ás autóúton
08.12. 16:51 A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei
08.12. 16:21 Nyíltvízi úszó Eb - Rasovszky Kristóf uralta a fájdalmat
08.12. 16:05 Strandröplabda ob - Aranyérmes a Hajós, Stréli és a Lutter, Szombathelyi pá...
08.12. 15:37 Nyíltvízi úszó Eb - Rasovszky Kristóf 25 kilométeren is aranyérmes
08.12. 15:37 Lavrov: Moszkva a vele szemben barátságtalan országokkal is kész a kapcsola...
08.12. 15:26 Baleset miatt torlódik az M7-es forgalma Kőszárhegynél a főváros felé
08.12. 15:03 A tornász Balázs Krisztián ezüstérmes a junior Eb-n
08.12. 14:32 Öthatalmi egyezmény született a Kaszpi-tenger jogi státusáról
Tudjátok ?
Találkoztál-e már kisüléssel a szökőkútnál?
Mi a megfejtés nr. 69 ?
Visszautasítanál-e 9 MILLIÁRD FORINT vagyonértékű ÖRÖKSÉGET, ha csak azt tudnád: nem teherm...
Hol lehet kapni kontyfésűt, ami a blogon van?
Szerinted hány kisvasútra lenne még szüksége Orbánisztánnak?
még több kérdés
Blog Címkék
Fejezd be mosollyal !  Lukács Mária: Metszet  Coffee  Igazság  Donnáról kaptam  Nyári kép  Tatiosz - A szeretet ereje  ***Csodálatos kép***  Virágot kaptam  A hőség ellenére kellemes nap...  Virágok  Kormorán - Az a hely a tiéd  Látni a valóságot  Donnáról kaptam  Donnáról kaptam  Facebookon kaptam  Szép napot mindenkinek!  Kalász Márton  Öröm teli szép napot kívánok M...  Mindannyiunknak van lehetősége  Békés szép napot Rozita  Kételkedés és kérdezés  IMAMORZSA • 2018. augusz...  Kávé  ***Csodálatos kép***  Idézet képpel.  Jó reggelt! Legyen szép a napo...  Kalász márton  Weöres Sándor: A jóságról  Kormorán - Isten ujja megérint...  Értelem  Napraforgók  Rózsacsokor - Névnapomra - Kép...  IMAMORZSA • 2018. augusz...  Szentek körében Székesfehérvár...  Szép csokor  Örüljünk hát!  Tallóztam  Weöres Sándor: A jóságról  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Néha sírni kell, ha belül va...  Igazság  Wass Albert: Úttalan utakon  Hála  IMAMORZSA • 2018. augusz...  Mindannyiunknak van lehetősége  IMAMORZSA • 2018. augusz...  Szép napot  Igazság  Kormorán - Isten ujja megérint...  Kiválasztás Krisztusban  Lélekmentés  Rettenetes jóslat: 140 millió ...  Kajtorné Gitka  Mindannyiunknak van lehetősége  Nagy Zoltán: Holdtölte.  Ujfalvy Krisztina  Virágok  Amin érdemes elgondolkodni  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Gyermekláncfű ...  Lupsánné Kovács Eta Verőfény  Tallóztam  Oláh Gábor: Halottak szigete.  Balla Ignácz: Nyár.  Jó reggelt , szép napot  Png virág  Hát, hogy én,milyen.... ?! :-)  Reményik Sándor: Augusztus, n...  Szép napot  Ludi Delfino  Donnáról kaptam  Pink rózsák  Donnáról kaptam  Cserényi Zsuzsanna - Meddig él...  Fagylaltok  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Augusztus, n...  Mindannyiunknak van lehetősége  Nekem az ég  Lukács Mária: Metszet  Ady Endre: Barna ég alatt  Kellemes délutánt kívánok!  Sexy nő  Lukács Mária: Metszet  Frissitők  Igazság  Kajuk Gyula  Weöres Sándor: A jóságról  Boldogságos Szűzanya elszender...  Nehéz nélküled élni  Nő piros ruhában  Kalász márton  Pusztai Orsi: Minden képesség ...  Tatiosz - A szeretet ereje  Pusztai Orsi: Minden képesség ...  Tallóztam  Png virág  Kajtorné Gitka 
Bejegyzés Címkék
jövőben tisztességes, helyzet javítása, nyugdíjrendszerek legfontosabb, üzleti levelezés, adott alkalomnak, üzleti partnerekkel, hivatalos intézményekkel, arány rohamosan, baby-boom generáció, aktív munkaképes, nyugdíjasra mindössze, kedvezőtlen demográfiai, gazdasági válság, nyugdíjak eleve, nemzeti költségvetésekre, állami kiadásoknak, országok hasonló, helyzetet csak, zuhanó eszközértékek, kisebb hozamok, dokumentum ugyanakkor, válság rávilágított, szabályozói keretnek, teljes lakosság, közelmúltban végrehajtott, nyugdíjak értékállóságának, esetek többségében, nyugdíjak csökkenni, illető személyek, dokumentum szerint, úgynevezett demográfiai, gazdasági függőségi, 20-64 éves, 2020-2050-ig terjedő, fent említettek, foglalkoztatás növelésével, munkában töltött, népesség elöregedésének, elmúlt évtizedben, foglalkoztatás szintjét, 55-64 éves, munkaerő-piaci részvétel, nyugdíjas évek, nyugdíjas korhoz, várható élettartam, 2000-es évek, következő évtizedekben, nyugdíjrendszerek fenntarthatóvá, most kiadott, tagállamok hogyan, fehér könyv, következőket javasolja, idős munkavállalók, szociális partnereket, idősebb munkavállalók, kiegészítő nyugdíjrendszerek, foglalkoztatói nyugellátást, fogyasztók jobb, kiegészítő nyugdíjak, mobilis munkavállalók, uniós szintű, nyugdíjba vonulás, tagállamok bátorítása, várható élettartammal, korkedvezményes nyugdíjazási, nyugdíjak megfelelőségének, tagállami nyugdíjreformok, nyugdíjrendszerek reformjára, növekedésbarát fiskális, megfelelő szintű, várható élettartamhoz, valóban indokolt, korai nyugdíjba, hosszabb munkában, élethosszig tartó, munkakörnyezet megfelelő, egészséges életmód, úgynevezett kiegészítő, nyugdíjjövedelmek növelése, ezen elvek, fenntartható nyugdíjrendszer, növekedési jelentés, egyik mellékletben, elmúlt időben, 2009-ben bevezetett, törvényes nyugdíjkorhatár, nyugdíjindexálás reál, úgynevezett nyugdíjminimum, rendszer jövőbeni, változtatások előtti, folyó kiadásokra, jövőbeli fenntarthatóságot, végrehajtott reformok, korkedvezményes nyugdíjakat, kedvezményezettek jelenlegi, fenntarthatósága, veszélyeztetheti, megtakarításokat, nyugdíjkorhatárt, költségvetésekre, országspecifikus, , ,
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 58 db bejegyzés
e év: 1301 db bejegyzés
Összes: 40742 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 734
  • e Hét: 16173
  • e Hónap: 44392
  • e Év: 1218171
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.