Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A tojás 10 gyógyhatása
  2016-03-28 20:24:02, hétfő
 
   
 



A tojás - főzve, lágyan vagy rántottában - remek indítása a napnak.

A tojás manapság rossz hírében áll a tojássárgája magas koleszterinszintje miatt, habár a fogyasztása az alacsony sűrűségű lipoproteinek, a ,,rossz fehérjék" szintjét nem emeli látványosan.

A tojás gazdag fehérje- és aminosav-forrás: sőt, azon kevés ételek egyike, amelyek teljes értékű fehérjéket tartalmaznak, vagyis mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható benne, amelyre a szervezetünknek szüksége van. Ezen kívül tele van számos vitaminnal és ásványi anyaggal, többek között tartalmaz A, B12, D és E-vitamint, folsavat, szelént és kolint.
Nem is a koleszterin, inkább a hosszú láncú telített zsírok azok, amelyek leginkább emelik a koleszterinszintet és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ha mértékkel fogyasztják, a tojás nem egészségtelen. Azok, akik szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, heti legfeljebb két vagy három tojássárgáját fogyasszanak!

A tojás gazdag fehérje- és aminosav-forrás: sőt, azon kevés ételek egyike, amelyek teljes értékű fehérjéket tartalmaznak, vagyis mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható benne, amelyre a szervezetünknek szüksége van. Ezen kívül tele van számos vitaminnal és ásványi anyaggal, többek között tartalmaz A, B12, D és E-vitamint, folsavat, szelént és kolint.

A tojás 10 legfőbb gyógyhatása:
1, Javítja az agy működését
Mivel gazdag Omega-3 zsírsavakban, kolinban, lecithinben és B12 és D-vitaminban, a tojás kiváló étel az agy karbantartásához. A kolin egy alapvető tápanyag, amely fontos szerepet játszik több anyagcsere folyamatban, valamint ingerületátvivő anyagként is működik. Javítja a memóriát és a kognitív funkciókat.
A B12-vitamin is fontos az agy megfelelő működéséhez és a vérképzéshez. Kutatások kimutatták, hogy a hiánya agysorvadáshoz vezethet, amely az Alzheimer-kór és az elmezavar előfutára.
Az USDA Nemzetközi Tápanyag Adatbázis szerint egy keményre főzött tojásban kb. 1.11 mikrogramm B12-vitamin található, amely a napi ajánlott B12-bevitel 18.5 százaléka.
Az Omega-3 zsírsavak is segítenek az agy megfelelő működésében. A D-vitamin, amely igen kevés ételben található meg, szintén javítja az agyműködést.

2, Segít az egészséges testsúly megtartásában
Ősidők óta népszerű a tojásos reggelik fogyasztása. Ez a hagyomány segít megőrizni a testsúlyt, mert amellett, hogy ellát energiával, a tojás jobban eltelít. A tojásban található fehérje fokozatosan biztosítja számunkra az energiát, mert nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.
Ezen kívül a Network Health Dietetian folyóirat tanulmánya szerint a tojásban található néhány speciális fehérje, amely elnyomja az éhséget, így a tojás lecsökkentheti a napi kalóriabevitelt és elősegíti a fogyást.

3, Védi a szem egészségét
A tojás jó lutein- és zeaxantin-forrás. Ezek a karotinoidok hatékonyan védnek a sárgafolt sorvadás és a hályogok kialakulása ellen.
Ezeknek a vegyületeknek az antioxidáns hatásai erősítik a retinát és védik a szemet a nap UV-sugárzásától. Lutein található a leveles zöldségekben is, de a kutatók szerint a szervezet jobban felszívja a tojásból.

4, Segíti az izomépítést
A tojás kiváló választás izomépítéshez, mivel magas fehérjetartalma van, amely az izmok építőköve. A tojásfehérje tartalmaz egy albumin nevű fehérjét, amely több fehérje felszívódását segíti elő a szervezetben és gyorsítja az izmok növekedését.
A tojás nyersen vagy félig nyersen történő fogyasztása nem ajánlott, mert ételmérgezést, szalmonellát okozhat.
Ehelyett válasszuk a pasztörizált vagy főtt tojásokat! A kemény tojásban ugyanúgy megtalálhatók a gyógyhatások, mint a nyers tojásban.

5, Javít a közérzeten
A tojás a magas B12-vitamin-tartalmának köszönhetően javít a hangulaton és féken tartja a stresszt. A többi B-vitamin, amely a tojásban található, szintén segít a szellem frissen tartásában.
Ráadásul a tojássárgájában lecitin is van, amely stabilizálja a közérzetet. Sokan úgy tartják, a tojás segít a depresszió kezelésében is a benne található sok metionin és cisztein miatt. Érdekes módon a rántottát tartják az egyik legjobb hangulatjavító ételnek.

6, Javítja a haj és a körmök egészségét
A haj és a körmök fehérjékből épülnek fel, így a tojás magas fehérjetartalma egészségesen tartja őket. Tojásos hajpakolást is szoktak alkalmazni a haj gyorsabb növekedése érdekében.

Keverjünk össze egy nyers tojást egy evőkanál olajjal és kenjük be vele a hajunkat! 30 perc után alaposan mossuk le, majd samponozzuk be, hogy puha, selymes és egészséges legyen a hajunk! Használata havi 2-3 alkalommal ajánlott.

7, Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
Az Alberta Egyetem kutatói kimutatták, hogy a tojás antioxidáns hatásai csökkentik a rák kialakulásának kockázatát és megelőzik a szív- és érrendszeri betegségeket is.
A tojássárgájában két aminosav van, a triptofán és a tirozin, amelyeknek antioxidáns hatásaik vannak, ezek azonban csak a nyers tojásban érvényesülnek igazán.
A The Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology folyóirat egy tanulmánya szerint a tojás fogyasztása 24 százalékkal csökkenti a mellrák kialakulását, mert a benne lévő kolin segíti a sejtek normális működését.

8, Segít egészségesnek maradni terhesség alatt
A tojás, amellett, hogy ellátja a megfelelő mennyiségű tápanyaggal, csökkenti a még meg nem született gyermek mentális egészségét és csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.
Ezek főleg a kolin hatásának köszönhetőek: ez a tápanyag megtalálható a tojásban, a húsokban, a babban, a csonthéjas gyümölcsökben és más fehérjében gazdag ételekben.
A kolinnak alapvető szerepe van a magzat agyának fejlődben, és a szülési rendellenességeket is megelőzi. A várandós és a szoptató nők számára napi két tojás majdnem a napi ajánlott bevitel felét biztosítja - de vigyázzunk, hogy ne fogyasszunk nyers vagy félig átsült tojást!

9, Erősíti a csontokat
A tojás erősen tartja a csontokat és a fogakat a benne lévő foszfornak, D-vitaminnak és kalciumnak köszönhetően. Köztudott tény, hogy a kalcium jót tesz a csontoknak. Ám tudta-e, hogy a D-vitamin segíti a kalcium felszívódását a belekben?
A D-vitamin gyorsítja a csontok növekedését, ráadásul a hiánya a csontok korai elöregedéséhez vezethet. A foszfor szintén a kalciummal együtt segíti a csontok erősítését és szabályozza a csontok sűrűségét is.

10, Tisztítja az arcbőrt
A tojásfehérjét arcpakolásként is használhatjuk, hogy felszívja a bőrben található felesleges olajat, feszesebbé tegye a bőrt és összehúzza a pórusokat. Segít a pattanások kezelésében és a bőrhibák gyógyításában is. Keverjünk fel egy tojásfehérjét, kenjük be vele az arcunkat és fedjük le papírzsebkendőkkel! Hagyjuk a bőrön 10-20 percig, majd távolítsuk el a zsebkendőket és mossuk le langyos vízzel a maradék tojást!
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: karbantartásához, fehérjetartalma, kalóriabevitelt, tojássárgájában, szervezetünknek, vércukorszintet, ingerületátvivő, kialakulásának, lecsökkentheti, agysorvadáshoz, elöregedéséhez, arcpakolásként, szívbetegségek, hangulatjavító, vegyületeknek, felszívódását, tojásfehérjét, egészségtelen, megtalálhatók, izomépítéshez, ételmérgezést, gyógyításában, érvényesülnek, egészségesnek, használhatjuk, tojássárgáját, gyümölcsökben, lipoproteinek, megtartásában, megtalálható, köszönhetően, tojásfehérje, köszönhetőek, experimental, szervezetben, esszenciális, tojás –, tojás manapság, tojássárgája magas, alacsony sűrűségű, tojás gazdag, kilenc esszenciális, szervezetünknek szüksége, hosszú láncú, szívbetegségek kialakulásának, tojás kiváló, alapvető tápanyag, kognitív funkciókat, hiánya agysorvadáshoz, elmezavar előfutára, keményre főzött, napi ajánlott, USDA Nemzetközi Tápanyag Adatbázis, Network Health Dietetian, Alberta Egyetem, American Societies, Experimental Biology,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  ajándék, mellyel meglepem  Különleges  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  IGEN így  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Egyszerű  A hagyma antibakteriális hatás...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Andrássy Réka - A bolond Böske  Baranyi Ferenc - N i n c s  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam Krisztina b...  Az ember  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Krisztina b...  Csend  Müller Péter tollából  Horváth Szilvia tollából  Azért kaptad  A felvilágosodás...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Szívek  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  A sorsod  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy gondolat  képre írva  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Jázmin  József Attila – Keresek ...  Horváth Szilvia tollából  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  képre írva  Nagy és kis csodák  Alvó cica  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  jó reggelt  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Szívek  Tanmese  A pitypang legendája  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Tanmese  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Paul David Tripp Április 14  Szabó T. Anna - Pitypang  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Sorsunk miatt...  A Magyar Költészet napja alkal...  Latinovits Zoltán tollából  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  James Allen  Csend  Pitypang szökőkút  Jó éjszakát  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Alvó cica  James Allen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát 
Bejegyzés Címkék
tojás &#8211, tojás manapság, tojássárgája magas, alacsony sűrűségű, tojás gazdag, kilenc esszenciális, szervezetünknek szüksége, hosszú láncú, szívbetegségek kialakulásának, tojás kiváló, alapvető tápanyag, kognitív funkciókat, hiánya agysorvadáshoz, elmezavar előfutára, keményre főzött, napi ajánlott, egészséges testsúly, tojásos reggelik, hagyomány segít, tojás jobban, tojásban található, tojás lecsökkentheti, napi kalóriabevitelt, szem egészségét, karotinoidok hatékonyan, sárgafolt sorvadás, hályogok kialakulása, antioxidáns hatásai, leveles zöldségekben, kutatók szerint, szervezet jobban, izmok építőköve, tojásfehérje tartalmaz, albumin nevű, izmok növekedését, tojás nyersen, pasztörizált vagy, kemény tojásban, nyers tojásban, többi B-vitamin, szellem frissen, tojássárgájában lecitin, tojás segít, depresszió kezelésében, benne található, rántottát tartják, egyik legjobb, körmök egészségét, körmök fehérjékből, tojás magas, nyers tojást, evőkanál olajjal, tojás antioxidáns, tanulmánya szerint, tojás fogyasztása, mellrák kialakulását, benne lévő, sejtek normális, megfelelő mennyiségű, krónikus betegségek, kolin hatásának, tápanyag megtalálható, csonthéjas gyümölcsökben, kolinnak alapvető, magzat agyának, tojás erősen, kalcium felszívódását, csontok növekedését, csontok korai, foszfor szintén, kalciummal együtt, csontok erősítését, csontok sűrűségét, tojásfehérjét arcpakolásként, bőrben található, pattanások kezelésében, bőrhibák gyógyításában, bőrön 10-20, maradék tojást, karbantartásához, fehérjetartalma, kalóriabevitelt, tojássárgájában, szervezetünknek, vércukorszintet, ingerületátvivő, kialakulásának, lecsökkentheti, agysorvadáshoz, elöregedéséhez, arcpakolásként, szívbetegségek, hangulatjavító, vegyületeknek, felszívódását, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 16 db bejegyzés
e hónap: 44 db bejegyzés
e év: 525 db bejegyzés
Összes: 49318 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1912
  • e Hét: 3895
  • e Hónap: 17644
  • e Év: 222345
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.