Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Rutin vérkép és értelmezése
  2016-04-30 15:57:58, szombat
 
  Rutin vérkép - A leggyakoribb vérvizsgálati adatok értelmezése

A szervezetünk vizsgálatának a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a vérkép elemzése, a laboratóriumi vizsgálata. Az egészségi állapotunk felmérésére éppúgy alkalmas vizsgálati módszer, mint bizonyos betegségek felismerésére.

A vérkép elemzési eredményen feltüntetett referencia értékek, több tényezőtől függnek: befolyásolja az életkor, a nem, az elfogyasztott ételek és italok, a szedett gyógyszerek. Egyes értékek meghatározásánál - pl. vércukor - éhgyomri vizsgálat szükséges.
A különböző laboratóriumokban használt mértékegységek sem mindig egységesek, ezért találkozhatunk különböző értékekkel.

A vérkép elemzés során a vérplazmában úszó sejtek számának, alakjának, nagyságának, típusának, és egyéb jellemzőinek a meghatározása, vizsgálata történik.

A rutin vérvizsgálat során információt kaphatunk a vér alakos elemeiről (vörösvértest, fehérvérsejt, vérlemezke), valamint a máj- és vese működéséről, vércukorszintről, vérzsírok szintjéről.

Miből áll a rutin vérkép?
Vörösvértest (VVT): a vöröscsontvelőben képződő, mag nélküli alkotóelemek. Feladatuk a vérben a vérgázok (oxigén, széndioxid) szállítása. Élettartamuk kb. 120 nap, elöregedésük után a lépben bomlanak le. Normál érték: 4.2-5.6 T/l, amely a vérben a VVT-k számát mutatja, adott mennyiségű vértérfogatban. Ha a keringő vörösvértestek száma a normál értéknél alacsonyabb, vérszegénységről beszélünk. Sokkal ritkábban fordulnak elő olyan betegségek, amelyek a vörösvértestek felszaporodásával járnak.

Hemoglobin (Hgb): a vörösvértestekben lévő molekula, mely a vérben történő oxigén szállításáért felelős. Normál érték: 120-140 g/l, amely a vérben lévő hemoglobin mennyiségét tükrözi. Szintje alacsonyabb, ha vérszegénység áll fenn.
Magasabb az értéke idült szívbetegség vagy tüdőbetegség következtében, illetve kevés folyadékbevitel során kialakult kiszáradás miatt.

Hematokrit (Hct): százalékban fejezi ki a vörösvértestek térfogatát a teljes vérmennyiségben. Normál érték: 0.36-0.48

MCV (Mean Corpuscular Volume): a vörösvértestek átlagos térfogatát mutatja. Normál értéke: 80-99 FL.Emelkedett az értéke azokban a betegségekben, ahol a VVT-k száma nagyobb az átlagosnál (pl. B12 és folsav hiány), és csökkent értékkel találkozhatunk a normálnál kisebb VVT-ket eredményező betegségekben.

MCH (Mean Corpuscular Hemoglobin): egy VVT-re számított hemoglobin mennyiség. Normál érték: 27-31 pg VÉRSZEGÉNYSÉG (ANAEMIA) A vérszegénység általában lassan, lappangva alakul ki, és nem okoz nagyon súlyos tüneteket, viszont vannak megbízható jelek, melyek alapján felmerülhet a betegség gyanúja.

MCHC (Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration): egy VVT-re számított hemoglobin koncentráció. Normál érték: 305-355 g/L, amely a hemoglobin koncentrációtól függ.

Fehérvérsejt (FVS): a csontvelőben képződő, maggal rendelkező sejtek. Fő feladatuk a védekezés, fertőzések leküzdése. 5 fő fajtájuk van (granulociták: eozinofil, bazofil, neutrofil, monociták, limfociták). Ha a szervezet bármely pontján pl. fertőzés alakul ki, számuk és arányuk rövid időre megváltozhat. Normál érték: 4.8-10.8 G/l, amely egy adott vér térfogategységre számítva adja meg a fehérvérsejtek tényleges számát.

A fehérvérsejtek 5 fajtája, más és más kórképekben mutat emelkedést. Leggyakrabban bakteriális fertőzés kapcsán emelkednek, ezen kívül vérképzőszervi daganatokban is magas számmal, és a normál alaktól eltérő sejtekkel találkozhatunk.
Ha a fehérvérsejtek száma csökken, a szervezet fogékonyabbá válik a fertőzésekkel szemben. Ilyen esetben a csontvelő betegségére, elégtelen működésére van gyanú.

Vérlemezke (trombocita): csontvelőben termelődő, a véralvadásban szerepet játszó, sejtmag nélküli elemek. Normál érték: 150-400 G/l, amely a vérlemezkék számát adja meg adott egységű vértérfogatban. A számuk csökkenhet a csontvelő betegsége, illetve a lép megnagyobbodása következtében, ilyenkor fokozott vérzékenység alakul ki. Számuk fokozódása esetén megnő a vérrög képződés esélye.
Forrás : WEBBeteg - Dr. Borsi Lieber Katalin Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Címkék: vérszegénységről, térfogategységre, vércukorszintről, meghatározásánál, vérmennyiségben, folyadékbevitel, koncentrációtól, megnagyobbodása, vértérfogatban, mértékegységek, találkozhatunk, vörösvértestek, fehérvérsejtek, vérképzőszervi, vérszegénység, következtében, laboratóriumi, betegségekben, szállításáért, vizsgálatának, elfogyasztott, vérvizsgálati, legegyszerűbb, concentration, felismerésére, leggyakrabban, fertőzésekkel, meghatározása, véralvadásban, vérvizsgálat, jellemzőinek, szívbetegség, tüdőbetegség, vörösvértest, granulociták, fehérvérsejt, leggyakoribb vérvizsgálati, szervezetünk vizsgálatának, vérkép elemzése, laboratóriumi vizsgálata, egészségi állapotunk, vérkép elemzési, elfogyasztott ételek, szedett gyógyszerek, különböző laboratóriumokban, vérkép elemzés, vérplazmában úszó, rutin vérvizsgálat, rutin vérkép, vöröscsontvelőben képződő, lépben bomlanak, keringő vörösvértestek, Mean Corpuscular Volume, Mean Corpuscular Hemoglobin, Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration, Borsi Lieber Katalin,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Március 16  Facebookon kaptam  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Isten áldja  A halolaj és a hal még a migré...  Cicus virággal  Az agyat és a csontokat is erő...  Kezdet  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabó Norbert – Szabadsá...  Szép Álmokat  Facebookon kaptam  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Evan Esar tollából  Alvó baby  Facebookon kaptam  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Márciusi eső  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Dóró Sándor: Tétova lét  Atyám !  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  A gyomorrontás tojással is kez...  Szép estét kedves látogatóimna...  Mi a különbség  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Az élet  Facebookon kaptam  Ez a miénk!  Facebookon kaptam  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Paul David Tripp Március 16  " A gondolat is rezgés. Minél ...  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Március  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Aztán itt van egy másik szerep...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi a különbség  A nemzet csak akkor...  Könnyáztatta asszonysorsok  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Mai harmónia kártyám  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Mélységes szomorúsággal  Hernádkak  Hernádkak  Por  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jóga férfiaknak  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Jóga férfiaknak  Facebookon kaptam  Az agyat és a csontokat is erő...  Facebookon kaptam  Fújjad márciusi szél . . .  A gyász  A tékozló és Isten gondviselés...  Az embernek fiatal korában van  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Március 15-re emlékve  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Nem kellett volna!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Keresd azt a valakit,...  Müller Péter tollából  Őri István - Dal az életről  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  A halolaj és a hal még a migré...  Szent Pio atya!  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Szabadság  Amikor 5 éves voltam,  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Paul David Tripp Március 15  Gősi Vali - Tükre lennék...  Facebookon kaptam  Március  Az ünnepről  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig tud adni ,  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
leggyakoribb vérvizsgálati, szervezetünk vizsgálatának, vérkép elemzése, laboratóriumi vizsgálata, egészségi állapotunk, vérkép elemzési, elfogyasztott ételek, szedett gyógyszerek, különböző laboratóriumokban, vérkép elemzés, vérplazmában úszó, rutin vérvizsgálat, rutin vérkép, vöröscsontvelőben képződő, lépben bomlanak, keringő vörösvértestek, normál értéknél, vörösvértestek felszaporodásával, vörösvértestekben lévő, vérben történő, vérben lévő, értéke idült, vörösvértestek térfogatát, teljes vérmennyiségben, vörösvértestek átlagos, értéke azokban, normálnál kisebb, vérszegénység általában, betegség gyanúja, hemoglobin koncentrációtól, csontvelőben képződő, szervezet bármely, fehérvérsejtek tényleges, normál alaktól, fehérvérsejtek száma, szervezet fogékonyabbá, fertőzésekkel szemben, csontvelő betegségére, véralvadásban szerepet, vérlemezkék számát, számuk csökkenhet, csontvelő betegsége, vérrög képződés, vérszegénységről, térfogategységre, vércukorszintről, meghatározásánál, vérmennyiségben, folyadékbevitel, koncentrációtól, megnagyobbodása, vértérfogatban, mértékegységek, találkozhatunk, vörösvértestek, fehérvérsejtek, vérképzőszervi, vérszegénység, következtében, laboratóriumi, betegségekben, szállításáért, vizsgálatának, elfogyasztott, vérvizsgálati, legegyszerűbb, concentration, felismerésére, leggyakrabban, fertőzésekkel, meghatározása, véralvadásban, vérvizsgálat, jellemzőinek, szívbetegség, tüdőbetegség, vörösvértest, granulociták, fehérvérsejt, szervezetünk, daganatokban, csontvelőben, feltüntetett, megváltozhat, élettartamuk, koncentráció, elöregedésük, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 128 db bejegyzés
e év: 463 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1186
  • e Hét: 4764
  • e Hónap: 24626
  • e Év: 200501
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.