Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Bevezetés
  2016-06-27 10:36:46, hétfő
 
  Bevezetés


E rövid könyv a keresztyénség alapüzenetéről, az evangéliumról szól. Ezért akár bevezetőként is szolgálhat a hitbe azoknak, akik még nem ismerkedtek meg a keresztyén tanítással - és újra bevezetheti azokat, akik egy ideje elvesztették a kapcsolatot a keresztyénséggel.
De a könyvet nem csak "keresőknek" szánom. Sokan vannak olyanok, akik egész életükben hívőként éltek, akik úgy érzik, pontosan értik a keresztyénség alapvető mondandóját, s akik azt gondolják, már nincs szükségük szamárvezetőre. Ám ideje felkapnunk a fejünket, ugyanis pontosan abból lehet tudni, hogy nem ragadtuk még meg az evangélium egyediségét, radikalitását, hogy azt hisszük, nagyon is jól megragadtuk. Olykor az évtizedek óta templomba járó embereket is annyira magával ragadja és kimozdítja egy-egy keresztyén üzenet friss, újszerű értelmezése, hogy azt érzik: újra megtértek. Ezért könyvemet éppen úgy szánom annak, aki kíváncsi kívülállóként közelít hozzá, mint annak, aki már régóta belülről szemléli a vallást. Jézus ezt a két embertípust "ifjabb" és "idősebb testvérnek" nevezte a tékozló fiú híres példázatában.
Ezt a jól ismert történetet tárgyalom tehát, amely Lukács evangéliumának 15. fejezetében szerepel, és belőle igyekszem eljutni a keresztyén hit szívéig. A történet igen egyszerű. Volt egy apa, és annak volt két fia. A kisebbik fiú elkérte az örökség rá eső részét, s miután megkapta, egyből elment egy messzi országba, ahol az egészet mindenféle hedonista, testi örömökre költötte. Aztán bűnbánóan hazament, és meglepetésére az apja tárt karokkal fogadta. Ez viszont felbőszítette az idősebbik fiút. Az a történet vége, hogy az apa kérleli elsőszülöttjét, hogy vegyen részt az öccse üdvözlésében, és ő is bocsásson meg neki.
A felszínen talán nem annyira megragadó ez a történet. Ám ha Jézus tanítását egy hatalmas tóhoz hasonlítjuk, akkor ez a példázat az egyik legtisztább öböl, ahol leláthatunk a fenékig. Sokat írtak már róla, és az elmúlt években is megjelent néhány kitűnő értelmezése. Ami engem illet, én egy igemagyarázat segítségével értettem meg. Ez volt az első, amelyet dr. Edmund P. Clowneytől hallottam - vagy harminc éve. És ez az igehirdetés megváltoztatta a keresztyénségről való addigi gondolkodásomat. Úgy éreztem, hirtelen a keresztyénség lényegére tapintottam rá, ahogy soha azelőtt.
A tékozló fiú történetéhez azóta is vissza-visszatérek, hogy tanuljak belőle. Egyetlen más textus magyarázatával sem bátorítottam, segítettem annyi embert, mint ezzel. Egyszer külföldön, tolmácsolással prédikáltam. Később írt nekem a tolmács, és elmondta, hogy amint erről a paraboláról beszélt, rájött, hogy az olyan, mint a szívének irányított nyílvessző. Nem kevés töprengés és vívódás után ez az ember hitre jutott. És még sokan mondták nekem ugyanezt: e történet megértése megmentette a hitüket, a házasságukat és némelyeknek szó szerint az életét is.
Az első öt fejezetben magát a példázatot értelmezem, a hatodikban arra térek rá, hogyan világítja meg ez a történet a teljes Biblia mondanivalóját, a hetedik fejezetben pedig azzal foglalkozom, hogy a történet üzenete miképpen valósulhat meg az életünkben, mindennapjainkban.
Nem a közkeletű nevén emlegetem a példázatot, mert az nem csupán "a tékozló fiú története" - helytelen volna ugyanis csak az egyik testvérre összpontosítani. Jézus sem azt mondja, hogy itt csak egy fiúról van szó. "Egy embernek volt két fia", így kezdi a történetet. A parabolának az idősebb testvér épp olyan fontos szereplője, mint a fiatalabb; s az apa nem kevésbé fontos, mint a fiai. S amit Jézus itt a bátyról, a nagyobbik fiúról mond, az a Biblia egyik legfontosabb üzenete számunkra. "A két elveszett fiú története" - ez lenne a pontos elnevezés.
A "tékozló" nem azt jelenti, hogy valaki önfejű vagy szeszélyes - az értelmező kéziszótár ezt a szinonimát használja: "pazarló". A tékozló ember addig költ, míg mindenét el nem pazarolja. Ezért az apára is használhatjuk a kifejezést. Tékozló bőkezűséggel köszöntötte bűnbánó fiát, egyáltalán nem törődött vele, hogy az mit követett el ellene, nem olvasta a fejére a tetteit, és nem kért kártérítést az eltékozolt vagyonért. Ez a viszonyulásmód bőszítette fel a nagyobbik testvért - és valószínűleg az egész közösséget is.
A történetben az apa a Mennyei Atyát jelöli, akit Jézus mindenkinél jobban ismert. Pál apostol ezt írja: "Isten ... Krisztusban megbékéltette a világot önmagával, úgy, hogy nem tulajdonította nekik vétkeiket" (2Kor 5,19). Jézus a minden vagyonát ránk áldozó Istent mutatja meg a példázatban, aki pazarlón, tékozlón szeret minket, gyermekeit. Ez a megfontolások nélkül áradó szeretet a mi reménységünk, amely megváltoztatja életünket - és egyben ez ennek a könyvnek a témája. (folyt. köv)

Timothy Keller
 
 
0 komment , kategória:  A tékozló Isten...  
Címkék: keresztyénséggel, keresztyénségről, gondolkodásomat, összpontosítani, tulajdonította, elsőszülöttjét, viszonyulásmód, magyarázatával, megváltoztatta, mondanivalóját, tolmácsolással, szamárvezetőre, alapüzenetéről, evangéliumának, megváltoztatja, meglepetésére, igemagyarázat, evangéliumról, kívülállóként, keresztyénség, használhatjuk, felbőszítette, radikalitását, megbékéltette, megfontolások, példázatában, bátorítottam, reménységünk, bőkezűséggel, bevezetőként, üdvözlésében, legfontosabb, segítségével, házasságukat, elvesztették, történetéhez, keresztyénség alapüzenetéről, evangéliumról szól, hitbe azoknak, keresztyén tanítással, ideje elvesztették, keresztyénség alapvető, evangélium egyediségét, történet igen, messzi országba, egészet mindenféle, apja tárt, idősebbik fiút, öccse üdvözlésében, felszínen talán, hatalmas tóhoz, egyik legtisztább, Edmund, Mennyei Atyát, Timothy Keller,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Facebookon kaptam  1848. március 15-én  Az agyat és a csontokat is erő...  Facebookon kaptam  mindent a népért...  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Facebookon kaptam  Hernádkak  A tékozló és Isten gondviselés...  Nem kellett volna!  A magukat nyílt és őszinte emb...  Facebookon kaptam  Március  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Szabadság  Facebookon kaptam  Atyám !  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Könnyáztatta asszonysorsok  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Ted Engstrőm gondolata  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Talpra vándor  Por  Evan Esar tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Mindig tud adni ,  Facebookon kaptam  Nemzeti  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Imádkozás Krisztus értelméért  Facebookon kaptam  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Ted Engstrőm gondolata  Facebookon kaptam  Az agyat és a csontokat is erő...  Alvó cica  Facebookon kaptam  Csörög a telefonom  Intelem  Szép estét kedves látogatóimna...  Szent Pio atya!  Síró nő  Esti kép  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Talpra vándor  Könnyáztatta asszonysorsok  A kávé  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Márciusi eső  A Mindenható Istenben bízva  Éljen a magyar szabadság!  Rejtő Jenő versei  Paul David Tripp Március 15  Szép estét kedves látogatóimna...  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Csendes éjszakán  Aztán itt van egy másik szerep...  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Alvó cica  William Shakespeare-től idéze...  Magyarország ilyen hely.  Rejtő Jenő versei  Meghitt estéken . . .  Tavaszról álmodom,  Nagy László - Szerelem emléke  Ne feledjük: a föld jóval több...  Könnyáztatta asszonysorsok  Nyíljatok meg  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Hernádkak  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Ne engedd el kezem!  Egyet értesz?  Ibolya  Sötétség és világosság  Minden jónak végeszakad egysze...  Facebookon kaptam  Hernádkak  Szép Álmokat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby 
Bejegyzés Címkék
keresztyénség alapüzenetéről, evangéliumról szól, hitbe azoknak, keresztyén tanítással, ideje elvesztették, keresztyénség alapvető, evangélium egyediségét, történet igen, messzi országba, egészet mindenféle, apja tárt, idősebbik fiút, öccse üdvözlésében, felszínen talán, hatalmas tóhoz, egyik legtisztább, elmúlt években, igemagyarázat segítségével, igehirdetés megváltoztatta, keresztyénségről való, keresztyénség lényegére, paraboláról beszélt, szívének irányított, ember hitre, példázatot értelmezem, hatodikban arra, teljes Biblia, hetedik fejezetben, történet üzenete, közkeletű nevén, egyik testvérre, embernek volt, idősebb testvér, nagyobbik fiúról, pontos elnevezés, értelmező kéziszótár, szinonimát használja, tékozló ember, eltékozolt vagyonért, viszonyulásmód bőszítette, nagyobbik testvért, egész közösséget, világot önmagával, minden vagyonát, megfontolások nélkül, keresztyénséggel, keresztyénségről, gondolkodásomat, összpontosítani, tulajdonította, elsőszülöttjét, viszonyulásmód, magyarázatával, megváltoztatta, mondanivalóját, tolmácsolással, szamárvezetőre, alapüzenetéről, evangéliumának, megváltoztatja, meglepetésére, igemagyarázat, evangéliumról, kívülállóként, keresztyénség, használhatjuk, felbőszítette, radikalitását, megbékéltette, megfontolások, példázatában, bátorítottam, reménységünk, bőkezűséggel, bevezetőként, üdvözlésében, legfontosabb, segítségével, házasságukat, elvesztették, történetéhez, valószínűleg, egyediségét, paraboláról, megragadtuk, visszatérek, értelmezése, megmentette, mondandóját, prédikáltam, némelyeknek, parabolának, igehirdetés, tapintottam, fejezetében, példázatban, történetben, hasonlítjuk, ismerkedtek, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 104 db bejegyzés
e év: 250 db bejegyzés
Összes: 35815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 540
  • e Hét: 3442
  • e Hónap: 65111
  • e Év: 184203
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.