Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miért szeretik az emberek Jézust...?
  2016-06-29 16:59:43, szerda
 
  Miért szeretik az emberek Jézust, és miért nem szeretik az egyházat


A fiatalabb és az idősebb testvérek ma is körülvesznek bennünket, a családban éppúgy, mint a társadalomban. A családban többnyire az elsőszülött szokott lenni a szülők támasza, a felelősségteljes utód, aki igyekszik megfelelni az elődök normáinak. A kisebb gyerek pedig többnyire a lázadó, a szabad szellem, aki kortársai elismerésére és közösségére vágyik. A nagyobbik testvér felnő, állásba megy, anyu és apu közelében telepszik le - a fiatalabb testvér meg inkább a nagyvárosok trendi és pezsgő negyedeit választja.
Ezekről a természetes vérmérsékleti különbségekről csak nemrég kezdtünk el többet gondolkodni. A 19. század első felében az iparosodás nyomán új középosztály jött létre, a polgárság, amely szigorú munkamorállal és szigorú erkölcsiséggel vetette meg identitásának alapjait. A polgáriasult rétegnek tulajdonított képmutatásra és merevségre válaszul létrejöttek a művészközösségek, ilyen volt Henri Mulger köre az 1840-es évek Párizsában vagy a Bloomsbury-csoport Londonban, majd a Greenwich Village beatköltői, illetve ilyenek a mai indie-rock irányzatok. A bohémek a konvenciókkal szemben a szabadságot, a személyes autonómiát hangsúlyozzák.
A modern társadalom kulturális csatározásaiban újra és újra ez a temperamentumbeli különbségből fakadó feszültség kerül a felszínre. Egyre több ember tartja magát manapság vallástalannak vagy éppen vallásellenesnek. Úgy gondolják, hogy a morális kérdések általában rendkívül összetettek, és gyanakvással szemlélik azokat a személyeket és intézményeket, amelyek magukhoz kívánják ragadni mások életének erkölcsi irányítását. E szekularizált szellemiség ellenére (vagy éppen pontosan emiatt) a konzervatív vallási mozgalmak is megerősödtek. Riadót fújnak az "erkölcsi relativizmus előretörése" miatt, és készülnek "a kultúra visszahódítására" - eközben pedig épp olyan sötét alaknak látják a fiatalabb testvért, mint maguk az egykori farizeusok.
És kinek az oldalán áll Jézus? A Gyűrűk Urában, mikor a hobbitok megkérdezik a vén Szilszakállt, kinek az oldalán áll, azt mondja, nem tud oldalakról. Jézus válasza - e történet alapján - hasonló ehhez. Ő nem áll sem a vallástalanok, sem a vallásosak oldalán; de rámutat, hogy a vallásos moralizálás különösen pusztító lelki állapot.
Ma ez szinte elképzelhetetlen, de a keresztyénséget kezdeti megjelenésekor nem tekintették vallásnak. Maga volt a nem vallás. Képzeljük csak el, amint a korai keresztyéneket a hitükről faggatják a szomszédaik! Például azt kérdezik tőlük: "Hol a templomotok?" Erre a keresztyének azt válaszolják, hogy nekik olyan nincs. "De ez hogyan lehetséges? És akkor hol végzik a szolgálatot a papjaitok?" Erre azt mondják a keresztyének, hogy papjaik sincsenek. "De...- kapkodják a levegőt a szomszédok - hát hol végzitek az áldozatot, amivel isteneiteknek kedveskedtek?" Erre a keresztyének azt felelik, hgoy már nem mutatnak be áldozatot. Jézus a szentély, akiben beteljesednek a szentélyek, a pap, akiben beteljesedik a papság, és az áldozat, aki beteljesíti az áldozatot.
Ilyesmiről akkoriban senki se hallott. Ezért aztán a rómaiak ateistáknak hívták a keresztyéneket, mert a spiritualitás keresztyén felfogása olyan egyedi volt, hogy semmilyen más vallással nem lehetett összefüggésbe hozni. Ez a példázat pedig arról szól, miért volt igazuk, amikor ateistáknak nevezték őket. Kulturális csatározásaink közepette vegyük már észre ennek a meglátásnak a nekünk címzett üzenetét, élét! Társadalmunkban a többség számára a keresztyénség éppenhogy a vallást jelenti és a morális előírásokat. Mai alternatívája - más világvallások mellett - a szekuláris pluralizmus. De kezdetben ez nem így volt. A keresztyénség akkor "harmadik útnak" számított, valami egészen másnak.
A fontos mozzanat itt tehát az, hogy Jézus vérig sértette a vallásosokat, de akiket elriasztott a vallásos és erkölcsi buzgólkodás, azokat vonzotta és kíváncsivá tette. Ezt a Jézus életéről szóló újszövetségi beszámolókban mindvégig nyomon követhetjük. Akárhányszor Jézus egy vallásos és egy szexualitása miatt kitaszított emberrel találkozik (mint Lukács 7-ben), vagy egy vallásos és egy származása miatt kitaszított emberrel (mint János 3-4-ben), vagy pedig egy vallásos és egy politikai álláspontja miatt kitaszított emberrel (mint Lukács 19-ben), mindig az utóbbi kerül vele szoros kapcsolatba, nem pedig az előbbi, az "idősebb testvér". Jézus a tiszteletreméltó vallási vezetőknek azt mondja: "A vámszedők és a parázna nők megelőznek titeket az Isten országában" (Máté 21,31).
A vallástalanokat mindig vonzotta Jézus tanítása, és a kor bibliás-vallásos embereit pedig sértette. Mai egyházainknak általában nincs ilyen hatása. Nem vonzzák magukhoz azokat a kívülállókat, akiket Jézus saját közelébe tudott vonni - még a leghaladóbb gyülekezeteink sem. A konzervatív, moralizáló, karót nyelt emberek számára vonzó az egyház. A szabadosak és a szabadszelleműek, a társadalom peremére szorultak és a megtörtek messziről elkerülik templomainkat. Ez csak egyet jelenthet. Ha lelkészeink prédikálása és egyháztagjaink jelenléte nincs olyan hatással az emberekre, mint valaha Jézus maga, akkor nem is állíthatjuk magunkról, hogy a jézusi üzenet hirdetői vagyunk. Ha egyházainkat nem kedvelik a fiatalabb testvérek, az azt jelenti, hogy sokkal több idősebb fiú tölti meg őket, mint gondolnánk. (folytatjuk)

Timothy Keller
 
 
0 komment , kategória:  A tékozló Isten...  
Címkék: felelősségteljes, szabadszelleműek, visszahódítására, vallásellenesnek, elképzelhetetlen, művészközösségek, tiszteletreméltó, csatározásaiban, társadalmunkban, keresztyénséget, vallástalanokat, gyülekezeteink, különbségekről, erkölcsiséggel, megjelenésekor, keresztyéneket, egyháztagjaink, vallástalannak, csatározásaink, vérmérsékleti, hangsúlyozzák, vallástalanok, összefüggésbe, beszámolókban, spiritualitás, világvallások, szekularizált, keresztyénség, munkamorállal, alternatívája, beteljesednek, egyházainknak, identitásának, isteneiteknek, társadalomban, konvenciókkal, emberek Jézust, idősebb testvérek, családban éppúgy, családban többnyire, elsőszülött szokott, szülők támasza, felelősségteljes utód, elődök normáinak, kisebb gyerek, szabad szellem, nagyobbik testvér, fiatalabb testvér, nagyvárosok trendi, természetes vérmérsékleti, iparosodás nyomán, polgáriasult rétegnek, Henri Mulger, Bloomsbury-csoport Londonban, Greenwich Village, Gyűrűk Urában, Akárhányszor Jézus, Timothy Keller,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
mindent a népért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Jó éjszakát  Alvó kislány  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Nyíljatok meg  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Cicus virággal  Facebookon kaptam  Benned is ezerféle szín van  Benned is ezerféle szín van  Rőzsehordó nő szobra  Nem kell ide békemenet  Facebookon kaptam  Házi botox  Könnyáztatta asszonysorsok  Vágy, élet és sugár  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Facebookon kaptam  Meghitt estéken . . .  Szép estét kedves látogatóimna...  Márciusi eső  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Nem kell ide békemenet  Az élet  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  A gyomorrontás tojással is kez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Facebookon kaptam  A szív és a cselekvés egységes...  Mélységes szomorúsággal  Éljen a magyar szabadság!  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 17  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ez a miénk!  Aztán itt van egy másik szerep...  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Nem mindegy  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nyíljatok meg  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  A csonk és a facsemete  Alvó cica  Imádkozás Krisztus értelméért  Facebookon kaptam  Illuziói ne legyen senkinek, a...  A gyász  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Nem kellett volna!  Szabó Norbert – Szabadsá...  Paul David Tripp Március 15  Ne feledjük: a föld jóval több...  Hernádkak  Hernádkak  Tavaszról álmodom,  Facebookon kaptam  Esti kép  Az ünnepről  A magyar sajtó napja március 1...  Éljen a magyar szabadság!  Tavaszról álmodom,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Házi botox  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Por  Szent Pio atya!  Alvó baby  Talpra vándor  Facebookon kaptam  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Szép estét kedves látogatóimna...  Márciusi eső  Esti kép  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
emberek Jézust, idősebb testvérek, családban éppúgy, családban többnyire, elsőszülött szokott, szülők támasza, felelősségteljes utód, elődök normáinak, kisebb gyerek, szabad szellem, nagyobbik testvér, fiatalabb testvér, nagyvárosok trendi, természetes vérmérsékleti, iparosodás nyomán, polgáriasult rétegnek, 1840-es évek, konvenciókkal szemben, személyes autonómiát, modern társadalom, temperamentumbeli különbségből, morális kérdések, konzervatív vallási, kultúra visszahódítására, fiatalabb testvért, egykori farizeusok, hobbitok megkérdezik, vallásosak oldalán, vallásos moralizálás, keresztyénséget kezdeti, korai keresztyéneket, hitükről faggatják, rómaiak ateistáknak, spiritualitás keresztyén, példázat pedig, nekünk címzett, többség számára, keresztyénség éppenhogy, vallást jelenti, morális előírásokat, szekuláris pluralizmus, keresztyénség akkor, fontos mozzanat, szexualitása miatt, származása miatt, politikai álláspontja, utóbbi kerül, tiszteletreméltó vallási, vallástalanokat mindig, leghaladóbb gyülekezeteink, társadalom peremére, megtörtek messziről, jézusi üzenet, fiatalabb testvérek, felelősségteljes, szabadszelleműek, visszahódítására, vallásellenesnek, elképzelhetetlen, művészközösségek, tiszteletreméltó, csatározásaiban, társadalmunkban, keresztyénséget, vallástalanokat, gyülekezeteink, különbségekről, erkölcsiséggel, megjelenésekor, keresztyéneket, egyháztagjaink, vallástalannak, csatározásaink, vérmérsékleti, hangsúlyozzák, vallástalanok, összefüggésbe, beszámolókban, spiritualitás, világvallások, szekularizált, keresztyénség, munkamorállal, alternatívája, beteljesednek, egyházainknak, identitásának, isteneiteknek, társadalomban, konvenciókkal, intézményeket, templomainkat, tulajdonított, gyanakvással, keresztyének, újszövetségi, vallásosokat, elismerésére, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 104 db bejegyzés
e év: 250 db bejegyzés
Összes: 35815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 540
  • e Hét: 3442
  • e Hónap: 65111
  • e Év: 184203
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.