Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egyetemes egyháztörténet
  2016-07-03 08:15:52, vasárnap
 
  i.2. Egyháztörténet - Bevezetés; Kijelentéstörténet és egyháztörténet


Ha egyháztörténelemről beszélünk, akkor az egyházra nem csak mint szociológiai tényezőre gondolunk, hanem elsődlegesen mint Krisztus egyházára, amelyről Ő gondoskodik, és amely itt a földön a keresztyén gyülekezetben válik láthatóvá, a Szentlélek ereje által.
Amikor Jézus Krisztus megkérdezte tanítványait: "Kinek mondják az emberek az Emberfiát?" - erre a kérdésre Péter így válaszolt: "Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia." Krisztus erre ezt mondta: "Te Péter vagy, és én ezen a kősziklán építem fel egyházamat, és a pokol kapui sem fognak diadalmaskodni rajta." (Mt 16,13kk.) Ez az ígéret beteljesedett és élő valóság lett pünkösdkor. Az evangéliumokban olvasunk arról, hogy mit tett és tanított Jézus itt a földön (ApCsel 1,1kk.). Az Ap Cselben olvasunk arról, amit Jézus mennybemenetele után tett, amikor Szentlelkét kitöltötte az apostolokra és a tanítványokra. Krisztus a Szentlélek által irányítja és vezeti az egyházat. Ő nem csak építi az egyházat, hanem Ő maga a sarokkő. Így mondja Pál apostol, Jézus szavaira utalva, az efezusiaknak: "polgártársai (vagytok) a szenteknek és háza népe Istennek. Mert ráépültetek az apostolok és a próféták alapjára, a sarokkő pedig maga Krisztus Jézus, akiben az egész épület egybeilleszkedik, és szent templommá növekszik az Úrban, és akiben ti is együtt épültök az Isten hajlékává a Lélek által" (Ef 2,19kk.).
Egy másik helyen Pál apostol azt mondja a gyülekezetről, hogy az "az Isten háza, amely az élő Isten egyháza, az igazság oszlopa és erős alapja" (1Tim 3,15).
Feltűnő, hogy az Újszövetségben "az egyház" nem láthatatlan dolog: mindig konkrét gyülekezetekről van szó, amelyeknek komoly és konkrét feladatuk van a mindennapi életben. Ha az egyház "az igazság oszlopa", akkor lehetetlen, hogy az ú.n. "láthatatlan egyházra" gondoljunk. Minden gyülekezetnek és minden egyházközségnek csak egy feladata van: megfelelni a mindennapokban a bibliai egyházképnek és feladatnak.
Amikor egyháztörténettel foglalkozunk, arra is figyeljünk, hogy az egyháznak mennyire sikerült ennek a kötelességnek eleget tennie, mennyire sikerült Krisztust követnie. Ebből ered a bibliai kijelentéstörténet és az egyháztörténet közötti döntő különbség. A Szentírás Istentől ihletett, és ezért tévedhetetlen és mértékadó. Az egyháztörténetben látjuk Isten kezét és a Szentlélek munkáját, de ugyanakkor észrevesszük a bűnt és az emberi tévedést is. Ezért nem lehet az egyháztörténet mértékadó. Habár sok minden van, amiért hálásak lehetünk, mégsem mondhatjuk: "így történt, s ez az Isten akarata". Az egyháztörténetnek is csak Isten Igéje lehet a mértéke. A szentek tisztelete tehát nem a mi dolgunk: Augustinus, Luther, Kálvin és mások áldásos szolgálatot végezhettek az egyházban, de ők sem voltak tévedhetetlenek.
Az egyház feladata a világban az, hogy a kegyelem igéjét hirdesse. Ezt a feladatot csak akkor teljesítheti az egyház, ha Isten Igéjéhez, a Bibliához ragaszkodik. Pál apostol mondja: "Közel van hozzád az Ige, a te szádban és a te szívedben, mégpedig a hit igéje, amelyet mi hirdetünk. Ha tehát száddal Úrnak vallod Jézust, és szíveddel hiszed, hogy Isten feltámasztotta Őt a halálból, akkor üdvözülsz. Mert szívvel hiszünk, hgoy megigazuljunk, és szájjal teszünk vallást, hogy üdvözüljünk" (Róm 10,8kk).
Ugyanakkor "az egyház" nem valami elvont fogalom csupán, hanem látható intézmény is, de nem csak intézmény, nem csupán templom. Az egyház gyülekezeti tagokból áll, olyan emberekből, akik hiszik és vallják, hogy Jézus Krisztus életükben és halálukban egyetlenegy vigasztalásuk. Úgy is lehet mondani, hogy az egyház gyülekezetekből áll és a gyülekezetek keresztyénekből. Mert az igazi keresztyén élet a gyülekezet közösségében élhető meg. Amikor egyháztörténetről beszélünk, akkor nemcsak a külső történelem érdekel bennünket, hanem az is, hogy a gyülekezeti élet milyen volt, és a gyülekezet tagjai hogyan élték meg hitüket az adott korszak egyházában.
Amikor a Heidelbergi Káté felteszi a kérdést, hogy "Mit hiszel a közönséges keresztyén anyaszentegyházról?", akkor a válasz így hangzik rá: "Hiszem, hogy Isten Fia a világ kezdetétől fogva annak végéig az egész emberi nemzetségéből Szentlelke és Igéje által magának az igaz hit egyességében egy örökéletre elválasztott sereget gyűjt, azt oltalmazza és megőrzi. És hiszem, hogy annak én is élő tagja vagyok és örökké az is maradok."
Jellemző, hogy református hitvallásunk szerint a gyülekezethez olyan emberek tartoznak, akiknek igaz hitük van. Sőt arról is szó van, hogy a gyülekezetben élő tagok vannak. Ha az igaz hit által tartozhatunk a gyülekezethez, akkor az is igaz, hogy csak az az igazi gyülekezeti tag, aki hitben jár.
A valóság sajnos sokszor mást mutat. De ha az egyházról és annak tagjairól beszélünk, akkor itt kell kezdeni, ezzel a hitvallással. Bár Pál apostol joggal rója fel a korinthusiaknak, hogy sokféle baj és bűn van a gyülekezetben: paráznaság, irigység s a Szentlélek ajándékaival is rosszul élnek, de mindezek ellenére így kezdi levelét: "Az Isten gyülekezetének, amely Korinthusban van, a Krisztus Jézusban megszentelteknek, azoknak, akiket Ő elhívott és saját népévé tett... Hű az Isten, aki elhívott titeket az Ő Fiával, Jézus Krisztussal, a mi Urunkkal való közösségre" (1Kor 1,2.9).
Pálnak az egész gyülekezet számára van mondanivalója. Azzal kezdi, hogy őket Krisztus megszentelte. De ezután szól a bűnben élő tagokhoz is, mivel tudja, hogy Isten őket is a Krisztussal való közösségre hívta el. Az 1Kor 3,16.17-ben azt mondja: "Nem tudjátok, hogy ti Isten temploma vagytok, és az Isten Lelke bennetek lakik? Ha valaki az Isten templomát megrontja, azt megrontja Isten, mert az Isten temploma szent, és ez a templom ti vagytok."
Kezdjük azért vizsgálódásunkat Istennel, Krisztussal: mit akar Ő az egyházzal, mit akar gyülekezeteivel, hogyan akar minket és minden gyülekezeti tagot bekapcsolni a Vele való közösségbe? Mert ha nem értjük meg, hogy mit akar az Úr, nem is látjuk, mi a feladatunk, és azt sem ismerjük fel, hogy mit kellene megváltoztatni az egyházban, mire kellene törekednünk. Pál nem úgy kezdi levelét, hogy az a hívőknek és a megtérteknek szól, akik a korinthusi gyülekezetben élnek. Pál az egész gyülekezetet célozza meg levelével. Mindenkire vonatkozik, amit mond: legyetek olyanok, amilyeneknek Isten lát titeket, hiszen ti már szentek vagytok. Ha ez így van, akkor éljetek is hívatásotok szerint szentül az Isten gyülekezetében.
Egyrészt, ha az egyház történelmére nézünk és utólag akarunk kritikát gyakorolni, akkor szerényeknek kell lennünk, mert utólag mindig könnyű ítélkezni. Ezért vigyázzunk: egy középkori teológustól nem lehet ugyanazt várni, mint pl. Luthertől. Másrészt mindig a Bibliát kell zsinórmértékként használnunk. Csak így tudunk okulni a történelmi eseményekből, a ma egyházának hasznára.


i.3. Az egyháztörténet felosztása


A gazdag egyháztörténeti irodalomból az tűnik ki, hogy az egyháztörténetet sokféle módon lehet felosztani. Minden felosztásnak megvannak az előnyei és hátrányai, ráadásul fennáll a veszély, hogy az elnevezésekkel (mint pl. "középkor") már előre is vetítjük az adott korszak bírálatát is. Az általánosan elfogadott felosztás a következő:

Ókor Középkor Újkor
(30-590) (590-1517) (1517-1648)
Pünkösdtől Nagy Gergelyig Nagy Gergelytől Lutherig Luthertől a Westfáliai békéig
 
 
0 komment , kategória:  Egyetemes egyháztörténet  
Címkék: egybeilleszkedik, vizsgálódásunkat, zsinórmértékként, egyháztörténetet, megszentelteknek, tévedhetetlenek, mennybemenetele, gyülekezeteivel, keresztyénekből, egyháztörténeti, egyházközségnek, gyülekezetekről, evangéliumokban, gyülekezetekből, korinthusiaknak, elnevezésekkel, egyháztörténet, diadalmaskodni, gyülekezetének, mindennapokban, újszövetségben, gyülekezetében, feltámasztotta, megváltoztatni, megigazuljunk, vigasztalásuk, gyülekezetben, kötelességnek, mondanivalója, tanítványokra, beteljesedett, gyülekezetnek, nemzetségéből, gyülekezetről, gyülekezethez, tévedhetetlen, keresztyén gyülekezetben, kérdésre Péter, kősziklán építem, pokol kapui, ígéret beteljesedett, evangéliumokban olvasunk, próféták alapjára, sarokkő pedig, egész épület, másik helyen, igazság oszlopa, mindennapi életben, bibliai egyházképnek, egyháznak mennyire, kötelességnek eleget, egyháztörténet közötti, Amikor Jézus Krisztus, Isten Fia, Krisztus Jézus, Szentírás Istentől, Isten Igéje, Isten Igéjéhez, Jézus Krisztus, Heidelbergi Káté, Krisztus Jézusban, Jézus Krisztussal, Isten Lelke, Pünkösdtől Nagy Gergelyig, Nagy Gergelytől Lutherig,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Png kislány  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Rátalálsz  Leonardo da Vinci gondolata  Reménység és erő Krisztustól e...  Szép estét  Szép álmokat!  Png csokor  Fehér virág  Akarat  Mindig jusson idő nevetni  Paul David Tripp Április 19  Alázat  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Tanuld meg ezt a versemet  Bounty krémes  Tanuld meg ezt a versemet  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Mi lenne ha  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Reggel van  Akarat  Őrizkednünk kell...  Alvó cicák  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Popper Péter szavai  Akarat  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Egy bizonyos határt  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Akik bántanak téged  Png virág  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png rózsa csokor  Alázat  Elköszönt  Png ház  Fekete-erdő desszert  Png kutya  Alázat  Albert Einstein gondolata  210 éve született a SZÓZAT meg...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Lóhere  Mindig jusson idő nevetni  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam Krisztinától  Png lepke  George Byron - Ahogy itt jár -...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Png férfi  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Paul David Tripp Április 19  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Png virág  Sose bánj semmit  Idő  Fehér virág  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Alázat  Nagyi telefonál  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Gonosz démon-álarc  Rátalálsz  Akarat  Szép álmokat!  Akarat  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Bertolt Brecht -től idézet  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Nevem  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
keresztyén gyülekezetben, kérdésre Péter, kősziklán építem, pokol kapui, ígéret beteljesedett, evangéliumokban olvasunk, próféták alapjára, sarokkő pedig, egész épület, másik helyen, igazság oszlopa, mindennapi életben, bibliai egyházképnek, egyháznak mennyire, kötelességnek eleget, egyháztörténet közötti, egyháztörténetben látjuk, emberi tévedést, egyháztörténet mértékadó, szentek tisztelete, egyház feladata, kegyelem igéjét, feladatot csak, egyház gyülekezeti, egyház gyülekezetekből, gyülekezetek keresztyénekből, igazi keresztyén, gyülekezet közösségében, külső történelem, gyülekezeti élet, gyülekezet tagjai, adott korszak, közönséges keresztyén, világ kezdetétől, egész emberi, örökéletre elválasztott, gyülekezethez olyan, valóság sajnos, egész gyülekezet, megtérteknek szól, korinthusi gyülekezetben, egész gyülekezetet, egyház történelmére, középkori teológustól, történelmi eseményekből, egyháztörténet felosztása, gazdag egyháztörténeti, egyháztörténetet sokféle, általánosan elfogadott, egybeilleszkedik, vizsgálódásunkat, zsinórmértékként, egyháztörténetet, megszentelteknek, tévedhetetlenek, mennybemenetele, gyülekezeteivel, keresztyénekből, egyháztörténeti, egyházközségnek, gyülekezetekről, evangéliumokban, gyülekezetekből, korinthusiaknak, elnevezésekkel, egyháztörténet, diadalmaskodni, gyülekezetének, mindennapokban, újszövetségben, gyülekezetében, feltámasztotta, megváltoztatni, megigazuljunk, vigasztalásuk, gyülekezetben, kötelességnek, mondanivalója, tanítványokra, beteljesedett, gyülekezetnek, nemzetségéből, gyülekezetről, gyülekezethez, tévedhetetlen, korinthusban, eseményekből, történelmére, hitvallásunk, szerényeknek, észrevesszük, elsődlegesen, szociológiai, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 105 db bejegyzés
e év: 367 db bejegyzés
Összes: 35932 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2192
  • e Hét: 8438
  • e Hónap: 37750
  • e Év: 225552
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.