Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Megfigyelések...
  2016-07-03 13:52:51, vasárnap
 
  I. Rész
Életemből (folytatás)

Megfigyelések a megszentelődési mozgalommal kapcsolatban

Attól kezdve, hogy elfordultam a tökéletességet valló társaságoktól, gyakran megkérdezték, hogy "normális" keresztyéneknél a hívőknek ugyanolyan jó hitbeli állapotát találtam-e, mint azoknál, akik azt állítják magukról, hogy elnyerték a "második áldást" -t. Alapos és - szerintem - előítéletmentes gondolkodás után válaszom úgy hangzik, hogy azok, akik egész tudatosan elutasítják a bűntől való teljes szabadulás tanát, sokkal jobb hitbeli állapotban vannak, mint azok, akik ezt a tanítást vallják. Nyugodt, szerény keresztyének ezek, akik sokkal jobban ismerik a Bibliát és tulajdon szívüket annál, semhogy testben való bűntelenségről és tökéletességről mernének beszélni. Ugyanakkor jellemző rájuk az Úr Jézus Krisztus iránti intenzív odaadás, Isten Igéjének a szeretete, és megszentelődés egész életükben. Mindezek az áldott gyümölcsök azonban nem az önmagukkal való foglalkozásból fakadnak, hanem a Krisztussal való foglalkozásból a Szentlélek ereje által. Nem veszem itt figyelembe a keresztyének ama tömegeit, akiknek alig van valamilyen dologban világos látásuk, hanem csak azokról szólok, akik a különböző egyházakban és gyülekezetekben bátran tesznek vallást a Krisztusról, és megpróbálnak ebben a világban az Ő tanúbizonyságai lenni. Ismétlem, hogy ezekhez hasonlítva az úgynevezett megszentelődési mozgalom követőinek állapota lényegesen rosszabb.
Ennek okait nem kell soká keresni. Először is, ha valaki magát tökéletesen szentnek vallja, ez talán tudatalatti büszkeséget támaszt, ami gyakran nem más, mint merő farizeizmus, és ami gyakran egészségtelen öntudatossághoz vezet. Másodszor, aki azt állítja, hogy bűntelen, már majdnem azt is állítja ezzel, bármit is tesz, az nem bűn. Ezért a testben való tökéletességről szóló tanítás oda vezet, hogy a lelkiismeret megkeményedik, és hogy azok, akik ezt a tökéletességet vallják, lelki igényeiket egyre lejjebb viszik, mindaddig, amíg azok összhangban állnak saját nyomorúságos állapotukkal. Mindazok, akik ismerősek ezekben a körökben, tudják, mennyire elterjedt az általam leírt állapot. A megszentelődés tanítói gyakran harapós kritikusok, irgalmatlanul és keményen ítélkeznek mások fölött. A "bizonyságtévő összejövetelek" elősegítik a túlzásokat, amelyek szabályszerű hazugságokhoz vezetnek. Akik a mozgalom rangos tagjai közé tartoznak, éppoly közönségesen és könnyelműen nyilatkoznak, mint bárki más, aki nem állít önmagáról ilyeneket. Sok vezetőjük és prédikátoruk kedveli a szenzációs és szórakoztató prédikációkat, amelyek minden mások, csak nem komolyak és építőek. És jól figyeljünk: mindez a "bűntelenség" cégtáblája alatt megy végbe.
Az apostol a civódást, féltékenységet, irigységet és pártoskodást a testi mivolt jelének tekinti, és a test cselekedetei közé sorolja őket. És hol vannak leginkább pártoskodások, szakadások, összes gonosz következményeikkel együtt, mint az egymással küzdő megszentelődési szervezetekben, amelyek közül némelyek mindazokat, akik másokkal is kapcsolatban állnak, "visszaesők"-nek bélyegezik, akik "útban vannak a pokol felé". Túlságosan is gyakran voltam kénytelen meghallgatni efféle vádaskodásokat. Példa gyanánt szolgálhat az a keserűség, amely az Üdvhadsereg és a belőle kivált mozgalmak között - mint pl. az "Amerikai önkéntesek", a hírhedtté vált "Amerikai üdvhadsereg", a tehetetlenné vált "Evangéliumi hadsereg" és más hadseregek - fennáll; azonban más megszentelődési mozgalmak sem különbek. Láttam, hogy bűn és félelem, a két ikertestvér, pontosan olyan gyakran fordul elő náluk, mint más hívőknél. Az aggodalmaskodás lelkének bűnös volta gyakran nem is tudatos náluk. A megszentelődés híveinél ugyanúgy megtalálhatók azok a bűnök, amelyek minket oly erősen kísértenek: ők sem szabadabbak gőgtől, pletykálkodástól, gonosz rágalmazástól, önzéstől és egyéb gyöngeségektől.
Ami az igazán megvetendő és tisztátalan dolgokat illeti, sajnos azt kell mondanom, hogy a megszentelődési egyházakban, missziókban és az Üdvhadseregben az erkölcstelenség sokkal gyakrabban fordul elő, mint ahogy azt a kívülálló gondolni is merné. Sajnos tudom, mit mondok, és szeretnék ezáltal másokat is megkímélni azoktól a csalódásoktól, amelyek engem arra indítottak, hogy megírjam ezt a könyvet. Bizonyos, hogy valamennyi keresztyén embernél előfordulnak meghökkentő, és másokat megsebző bűnök, melyek oka többnyire a hiányzó éber imaélet. Az ember azt gondolná, hogy ha a megszentelődési mozgalmak tagjainál egyáltalán előfordulnak ilyen bűnök, akkor nagyon ritkán. Milyen szép lenne, ha én is ezt állíthatnám! De szó sincs róla! A megszentelődési mozgalmak (és az Üdvhadsereg) követőinek útját elborítják az erkölcsi és lelki összeomlások ezrei. Alig merek írni az Üdvhadsereg tisztjei és katonái százairól, akik ottani szolgálatom öt éve alatt tudomásom szerint az Üdvhadsereget otthagyták, vagy pedig szégyenteljes viselkedésük miatt elbocsáttattak. Egyesek azt mondhatnák, hogy ezek az emberek "elvesztették az életszentséget" még mielőtt ilyen borzalmas bűnökbe estek; de ugyan mit ér az olyan "tökéletes szentség", amely az embert semmivel nem teszi megbízhatóbbá, mint amilyenek azok, akik ilyen áldást nem éltek át?
Másfelől örömmel mondhatom, hogy mind abban a vallásos katonai szervezetben, amelyhez én tartoztam, mind pedig más megszentelődési mozgalomban sok, igen sok hívő, átadott életű férfi és nő van, akiknek Isten iránti buzgóságáról és önmegtagadásáról örömmel teszek tanúságot, és akik "ama napon" bizonyára elnyerik jutalmukat. De senki se hagyja elvakítani magát afféle állítástól, hogy ezek az emberek a "megszentelődés tana" által lettek ilyenné. Az ilyen állításra a felelet az az egyszerű tény, hogy azok a mártírok, misszionáriusok és Krisztus szolgái, akik a századok során "nem kímélték életüket mindhalálig" (Jel 12,11), még csak nem is álmodtak arról, hogy a tökéletes megszentelődésre igényt tartottak volna, hanem napról napra megvívták harcukat az óemberükkel, és állandóan szükségük volt Krisztus közbenjáró szolgálatára.
Teljesen egyetértenek velem más megszentelődési szervezetek - amelyekben a testben való tökéletes megszentelődést hirdetik és vallják - volt vezető személyiségei, hogy milyen nagy azoknak száma, akik az erényességből és a személyes tisztaságból visszaestek régi életükbe.
A megszentelődési mozgalom hívei között táplálják a babonaságot és a leggonoszabb fanatizmust. Erről meggyőződhet bárki, aki ismeri a jelenkori "nyelveken szóló mozgalmat" minden egészségtelen eltévelyedésével. Élénken tanúskodnak erről az új és izgató élményekre és vallásos érzésekre való egészségtelen törekvések, és az érzelmileg túlfűtött, felizgatott összejöveteleik. Mivel az állandó békességet nem ismerik, és a végleges megváltásról úgy vélekednek, hogy az a hitben való állandó fejlődéstől függ, számosan új meg új "áldások"-tól és "lélekkeresztségek"-től lesznek függővé, ahogy ők ezeket a megtapasztalásokat nevezik. Olykor a legképtelenebb tévtanítások tartják fogva őket. Az utóbbi években a megszentelődési összejövetelek százai váltak betű szerint boszorkányüstté, amelyeken olyan dolgokat lehet átélni, amelyek inkább egy őrültek házához vagy dühöngő dervisekhez lettek volna méltóak. Estéről estére meg lehet figyelni ilyen dolgokat. Nem csoda, hogy az ilyen összejövetelek szomorú következményei gyakran idegbetegség és hitetlenség.
Tudatában: vagyok annak, hogy a megszentelődési mozgalom híveinek egy része távol tartja magát ezektől az összejövetelektől, ugyanakkor többnyire nem hajlandók belátni, hogy a felsorolt borzalmas gyümölcsök a tanban magában gyökereznek. Mert amint a Krisztusról szóló teljes igazságot tanítjuk, és megmutatjuk, hogy Krisztus váltságműve tökéletesen elegendő az üdvösséghez, és a Szentírásnak megfelelően tanítunk a "bennünk lakozó Szentlélek", akkor eltűnnek az ilyen zűrzavarok.
Talán a legszomorúbb tény, amely ezzel a mozgalommal összefügg, a hajótörést szenvedett hívők hosszú listája, amely ennek az egészségtelen tanításnak a rovására irható. Sok ember kereste éveken át a tökéletes szentséget, míg végül rádöbben, hogy az elérhetetlent akarja elérni. Mások meg azt állítják, hogy elérkeztek ebbe a kívánatos állapotba, végül azonban kénytelenek elismerni, hogy tévedtek. Gyakori az eset, hogy ezt a feszültséget idegileg nem tudják elviselni, másoknál viszont az a logikus következmény, hogy többé nem hisznek a Szentírás Istentől ihletett voltában. Pontosan ez utóbbiak számára írtam ezt a könyvet, akik veszélyes közelségbe kerültek a hitetlenség és a sötétség szakadékának széléhez. Isten Igéje volt és marad mindörökké az igazság. Ő sohasem ígért olyasmit, amit ne tarthatott volna be. Te, aki ebben a bajban vagy, egyedül te vagy az, akit félrevezettek, a megszentelődés valóságos természetét és a Szentlélek bennünk való valóságos munkálkodását illetően. Ne engedd, hogy akár sötét hitetlenség, akár búskomor csalódottság visszatartson a következő fejezetek elolvasásától, utána pedig naponta tudakozzad az Írást, hogy valóban úgy vannak-e a dolgok (Csel 17,11). Isten adja meg minden olvasómnak, aki annyira el van foglalva bűneivel, hogy fel tudjon tekinteni Jézusra, akit nekünk az Isten "bölcsességgé, igazsággá, megszentelődéssé és megváltássá" tett (1Kor 1,30).
(Az I. Résznek vége)
Folytatjuk

H. A. Ironside
 
 
0 komment , kategória:  Megszentelődés   
Címkék: önmegtagadásáról, megszentelődéssé, eltévelyedésével, megszentelődésre, pletykálkodástól, erkölcstelenség, öntudatossághoz, megszentelődési, misszionáriusok, összejöveteleik, megszentelődést, keresztyéneknél, tökéletességről, tanúbizonyságai, előítéletmentes, aggodalmaskodás, gyülekezetekben, boszorkányüstté, féltékenységet, vádaskodásokat, összejövetelek, foglalkozásból, megszentelődés, életszentséget, elbocsáttattak, bűntelenségről, gyöngeségektől, üdvhadseregben, következményei, szervezetekben, legképtelenebb, tökéletességet, rágalmazástól, félrevezettek, egészségtelen, személyiségei, megszentelődési mozgalommal, tökéletességet valló, hívőknek ugyanolyan, bűntől való, tanítást vallják, áldott gyümölcsök, önmagukkal való, különböző egyházakban, úgynevezett megszentelődési, testben való, lelkiismeret megkeményedik, tökéletességet vallják, általam leírt, megszentelődés tanítói, mozgalom rangos, testi mivolt, Jézus Krisztus, Isten Igéjének, Szentírás Istentől, Isten Igéje,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Önmaga ellenére  Önmaga ellenére  Paul David Tripp Április 13  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Alvó cica  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Ismeretlen: Ikarusz monda  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Jó éjszakát  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Hamvas Béla  Tanácsok egy pszichológustól  Minden tavaszból őrizz..  Nem kell hozzá fürdőruhás  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  39 ígéret  Robert Merle tollából  Walter Chrysler mondta  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Egy tavasz  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Szívek  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Szívek  Szeretem ujjad karcsuságait,  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  James Allen  Facebookon kaptam  Tanmese  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Egyszerű  Tanmese  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Jázmin  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  40 felett  Walter Chrysler mondta  Kertem  Robert Merle tollából  Csend  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Baranyi Ferenc - N i n c s  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Borzasztó  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Egyszerű  Csend  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
megszentelődési mozgalommal, tökéletességet valló, hívőknek ugyanolyan, bűntől való, tanítást vallják, áldott gyümölcsök, önmagukkal való, különböző egyházakban, úgynevezett megszentelődési, testben való, lelkiismeret megkeményedik, tökéletességet vallják, általam leírt, megszentelődés tanítói, mozgalom rangos, testi mivolt, test cselekedetei, egymással küzdő, pokol felé, belőle kivált, hírhedtté vált, tehetetlenné vált, aggodalmaskodás lelkének, megszentelődés híveinél, igazán megvetendő, megszentelődési egyházakban, erkölcstelenség sokkal, kívülálló gondolni, hiányzó éber, megszentelődési mozgalmak, embert semmivel, vallásos katonai, ilyen állításra, századok során, tökéletes megszentelődésre, személyes tisztaságból, megszentelődési mozgalom, leggonoszabb fanatizmust, érzelmileg túlfűtött, állandó békességet, végleges megváltásról, legképtelenebb tévtanítások, utóbbi években, megszentelődési összejövetelek, őrültek házához, ilyen összejövetelek, része távol, felsorolt borzalmas, tanban magában, ilyen zűrzavarok, legszomorúbb tény, mozgalommal összefügg, hajótörést szenvedett, egészségtelen tanításnak, rovására irható, tökéletes szentséget, elérhetetlent akarja, kívánatos állapotba, feszültséget idegileg, sötétség szakadékának, bajban vagy, megszentelődés valóságos, következő fejezetek, önmegtagadásáról, megszentelődéssé, eltévelyedésével, megszentelődésre, pletykálkodástól, erkölcstelenség, öntudatossághoz, megszentelődési, misszionáriusok, összejöveteleik, megszentelődést, keresztyéneknél, tökéletességről, tanúbizonyságai, előítéletmentes, aggodalmaskodás, gyülekezetekben, boszorkányüstté, féltékenységet, vádaskodásokat, összejövetelek, foglalkozásból, megszentelődés, életszentséget, elbocsáttattak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 8 db bejegyzés
e hónap: 90 db bejegyzés
e év: 352 db bejegyzés
Összes: 35918 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4150
  • e Hét: 12862
  • e Hónap: 24737
  • e Év: 212539
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.