Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Külső megszenteltetés
  2016-07-08 08:48:56, péntek
 
  Külső megszenteltetés


Semmi sem erősít meg bennünket jobban eddigi látásunkban - ti. hogy a megszentelődés nem jelenti a bennünk levő bűnös természet kiirtását -, mint az a mód, ahogyan az Igét egy tisztán külső megszentelés számára alkalmazzák, holott egészen egyértelmű, itt nem szabad valamilyen megformált tevékenységre gondolnunk, amelynek a megszentelt ember lelkében végbe kell mennie. Miután gondosan tanulmányoztuk a megszenteltetés örökkévaló és gyakorlati szempontjait - amelyek nélkül minden vallástétel hamis - hasznos lesz, ha most foglalkozunk azzal, amit Isten e tisztán külsőleges megszentelődésről mond, amely valamilyen kapcsolat útján jön létre.
Már a vér által való megszenteltetésről szóló fejezetben említettük, hogy vannak olyan emberek, akik bizonyos értelemben egy kapcsolat által megszenteltetnek, ugyanakkor mégsem igazi hívők, és végül elszakadnak Istentől.
Másfelől az is igaz, hogy vannak olyan emberek is, akik valamilyen kapcsolat által meg vannak szentelve, akiket buzgó könyörgésben hordoznak Isten előtt, és akik egyszer talán - vagy inkább nagy valószínűséggel - valóban megtérnek és üdvözülnek.
Ezért most az 1Korintus 7-tel kell foglalkoznunk. Ebben találjuk a legvilágosabb tanítást arról a házastársi kapcsolatról, amely megszentel. Kezdjük a 10-11. versekkel: ,,A házasoknak pedig nem én parancsolom, hanem az Úr, hogy az asszony ne váljék el a férjétől. Ha azonban elválik, maradjon házasság nélkül, vagy béküljön ki a férjével. A férfi se bocsássa el a feleségét." Erre az esetre tehát az Úr már egészen világos utasítást adott.
Azáltal azonban, hogy az evangélium elterjedt a pogányok között, olyan kapcsolatok is keletkeztek, amelyekre nem lehetett egyértelműen alkalmazni az Úr szavait, mivel azok a zsidók népéhez szóltak, amely mint egész, Isten számára elkülönített volt. Hamarosan felvetődött a fiatal keresztyénségben a kérdés: tegyük fel azt a (gyakori) esetet, hogy egy pogány asszony megtért az Úrhoz, férje azonban tisztátalan bálványimádó maradt, vagy fordítva: megmaradhat-e ilyenkor a keresztyén partner a meg nem tért házastársával házassági kapcsolatban úgy, hogy ugyanakkor tiszta maradjon? A zsidók számára ennek még a puszta gondolata is kizárt volt.
Ezsdrás és Nehémiás napjaiban a fogságból hazatért férfiak közül egyesek az őket körülvevő vegyes lakosságból házasodtak, s ennek eredménye a tökéletes zűrzavar volt: ,,Gyermekeik fele asdódi nyelven beszélt. Júdai nyelven már nem is tudtak, hanem valamelyik másik nép nyelvén beszéltek" (Neh 13,24). Ez az állapot Isten vezető emberei számára olyannyira visszataszító volt, hogy nem nyugodtak addig, míg valamennyi idegen asszonyt el nem űzték gyermekeikkel együtt, akik szintén tisztátalanoknak számítottak és veszélyeztették Izráel népének tisztaságát.
Nem csoda tehát, hogy néhány jó szándékú törvénytanító, aki csak az Ószövetséget ismerte, Jeruzsálemből elindulva futótűzként száguldott végig a pogánykeresztyén gyülekezeteken, és keresztes hadjáratot folytatott minden ilyenféle tisztátalanság ellen. Szétdúlták a családi otthonokat, amennyiben a megtért férfiaknak azt tanácsoltál, bocsássák el pogány feleségeiket, és a házassából született gyermekeiket, mint tisztálatan kapcsolat gyümölcseit tagadják ki. A keresztyénné lett asszonyokat pedig kényszerítették, hogy meneküljenek el bálványimádó férjük ölelése elől, gyermekeiket pedig, akármilyen fájdalmas is ez, hagyják el. S mindezt a szent Istenért tegyék meg.
Ilyen állapotok megelőzése céljából írta le Pál a kegyelem Istenének ihletésére a következő verseket. Az ilyen nem normális állapotokra az Úr még nem adott igét, mivel ennek még nem jött el az ideje. Ezért írja Pál: ,,A többieknek pedig én mondom, nem az Úr: Ha egy testvérnek hihetetlen felesége van, aki kész vele élni, ne bocsássa el. És ha egy asszonynak hitetlen férje van, és az kész vele élni, ne hagyja el a férjét. Mert a hitetlen férj meg van szentelve hívő felesége által, a hitetlen feleség pedig hívő férje által; különben gyermekeitek is tisztátalanok volnának, így azonban szentek. Ha pedig a hitetlen házastárs válni akar, váljék el, nincs szolságaság alá vetve a hívő férj vagy a hívő feleség az ilyen esetekben. Mert arra hívott el minket az Isten, hogy békességben éljünk. Mert mit tudod te asszony, megmenteheted-e férjedet? Vagy mit tudod te férfi, megmenteheted-e feleségedet?" (7,12-16).
Milyen csodálatos példája ez a mennyei kegyelem erejének? A törvény alatt a tiszta házastárs beszennyeződött a tisztátalan által. A kegyelem alatt viszont az Isten által megmentett partner megszenteli tiszátalan házastársát. A család isteni berendezés, amely sokkal régibb, mint a nemzetek, régibb, mint Izráel és régibb, mint a Gyülekezet. Amit itt, és a Szentírás egyéb helyein olvasunk, teljesen világosan mutatja, Istennek az az akarata, hogy népét családi közösségekben mentse meg. Isten nem akarja azokat a természetes kötelékeket szétrombolni, amelyeket Ő maga teremtett. Ha megmenti a család fejét, ezzel azt is kimutatja, hogy az egész családot meg akarja áldani. Ez nem érinti az egyesek felelősségét. A megmentés nem ,,vérből, nem test akaratából történik" (János 1,13), hanem Istennek az a szándéka, hogy gyermekei hozzátartozóit személyesen megmentse. Ezért jelenti ki, hogy a szülők egyikének megtérése által a másik fél is meg van szentelve, és a gyermekeik is szentek. De történt-e valamiféle változás ezekben az emberekben? Bizonyos, hogy nem. Továbbra is hitetlenek maradhatnak, akik nem születtek újonnan, akik még saját gonosz útjukat járják, akik megvetik Isten kegyelmét, és nem félnek Isten ítéletétől. És ennek ellenére meg vannak szentelve.
Hogyan egyeztethejük össze mindezt a megszentelődés tanítóinak nézetével? Hiszen egyértelmű, hogy itt ,,megszentelődés" nem belső megtisztulásról beszél. És ezáltal összeomlik egész tanításuk. Tény, hogy a megszentelődés tanítója ennek a fogalomnak önkényes magyarázatot tulajdonított, amely etimológiailag hamis, az Írás alapján valótlan, és a tapasztalatot illetően bizonyíthatatlan.
Abban az esetben, amellyel foglalkozunk, a megszentelődés egyértelműen különleges. Az egyik házastárs megtérésével megváltozott a család helyzete. Isten szemében ez többé már nem pogány háztartás, hanem keresztyén. Ez a család többé nem sötétségben él, hanem világosságban. Kérem, ne értsenek félre. Itt nem a lelki tulajdonságokat illetően beszélek világosságról és sötétségről. Itt csak külső felelősségről van szó.
Egy pogány házban csak sötétség van. Ott nem világít be az evangélium fénye. Azonban mi történik, ha az egyik szülő megtér? Abban a pillanatban kigyullad a fény a házban, amely- ha tetszik, ha nem- világosságot áraszt mindenkire. Mindnyájan idáig nem ismert kiváltságokat és felelősséget kapnak. És mindez annak ellenére, hogy Isten eddig még nem munkálkodott lelkükön. Új helyzetük csupán Istennek egy másik lélekben végzett munkájából származik. Ebben a családban egy lélek megtérése Isten útját jelentette, hogy tudtára adja a családnak kegyelmes szándékait, ahogyan szolgái által a Filippi börtönőrnek is hírdetteti ,,Higgyj az Úr Jézusban, és üdvözülsz mind te, mind a te házadnépe." Ez utóbbi szavak nem kezeskednek a többiek megmentéséről, de fölkeltik a börtönőrben azt a gondolatot, hogy az üdvösség útja a háznép számára ugyanaz, mint őmaga számára, és Isten azt szeretené, hogy ő ezzel számoljon. Szentek lettek abban a pillanatban, amikor börtönőr hitt, és ugyanakkor az egész házat azonnal eltöltötte az öröm attól, ahogyan a hirdetett kegyelmet fogadták.
Íme, röviden ez a Szentírás tanítása a külső megszentelődésről- és ez olyan téma, amelyet gyakran elhanyagolnak, amely mellett elmennek, miközben ez rendkívül fontos olyan keresztyének számára, akiknek családjában még meg nem tért emberek vannak. ,,Mert mit tudod te asszony, vajon megmenteheted-e férjedet? Vagy mit tudod te férfi vajon megmenteheted-e feleségedet?" Munkálkodjál tovább, imádkozzál tovább, éld meg Krisztust napról napra a többiek előtt abban a bizonyosságban, hogy azok általad Istentől megszenteltek, aki arra vár, hogy megmentse őket amint meglátják szükségüket, és rábízzák magukat az Ő kegyelmére.
Nem foglalkozhatom tovább ezzel a témával, mert ezzel elterelném a figyelmet fő témánkról; de úgy gondolom, hogy egyszerű és tanulatlan olvasóim is megértették mindebből, hogy más a megszentelődés és más a bűntelenség, amelyek természetüknél fogva ellene mondanak egymásnak.
Ezzel a fejezettel zárom fejtegetéseimet a Bibliában található ,,megszentelődés" ill. ,,megszenteltetés" fogalmáról. A témát azonban messzemenően nem merítettem ki. Van még a Szentírásban néhány más kifejezés is, amelyeket a tökéletesség tanítói a ,,megszentelődés"-sel rokonértelműnek tartanak, hogy ezzel alátámasszák azt a tanításukat, hogy a ,,megszentelődés" által lerombolódik bennünk a bűnös természet. A következő fejezetekben ezeket a kifejezéseket szeretném még megvizsgálni. (folyt. köv.)


H. A. Ironside
 
 
0 komment , kategória:  Megszentelődés   
Címkék: keresztyénségben, bizonyíthatatlan, pogánykeresztyén, megszenteltetnek, tisztátalanoknak, megszenteltetés, kényszerítették, rokonértelműnek, megtisztulásról, tulajdonságokat, veszélyeztették, beszennyeződött, valószínűséggel, fejtegetéseimet, megszentelődés, bizonyosságban, foglalkozhatom, természetüknél, tanulmányoztuk, hozzátartozóit, gyülekezeteken, tisztátalanság, etimológiailag, megmenteheted, legvilágosabb, tisztátalanok, törvénytanító, gyermekeikkel, egyeztethejük, visszataszító, jeruzsálemből, tapasztalatot, foglalkoznunk, felelősségről, házastársával, világosságban, bennünk levő, tisztán külső, megszentelt ember, megszenteltetés örökkévaló, kapcsolat által, 1Korintus 7-tel, legvilágosabb tanítást, házastársi kapcsolatról, házasoknak pedig, esetre tehát, evangélium elterjedt, pogányok között, zsidók népéhez, fiatal keresztyénségben, pogány asszony, keresztyén partner,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Tanuld meg ezt a versemet  Szabolcska Mihály – Ákác...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Nagyi telefonál  Lóhere  Paul David Tripp Április 20  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png kislány  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Paul David Tripp Április 19  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Akarat  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png telefon  Kerüld el az evangélium örömén...  Popper Péter szavai  Png rózsa csokor  Szép álmokat!  Akarat  Nagyon különös  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Alázat  Szívem tiéd  Png virág  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Akarat  A televizió nem a kultúrát kép...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Nem számIt  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Nem méltó hozzád  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Szép estét  Soha ne kedvezz...  Alázat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Bertolt Brecht -től idézet  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Png férfi  Facebookon kaptam Annuska bar...  Nem számIt  A kételkedés kezelése  Alázat  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Reggel van  Png csokor  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szép estét kedves látogatóimna...  Albert Einsteinről  Egy maradéktalanul uralt világ  Szívem  Szép estét  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
bennünk levő, tisztán külső, megszentelt ember, megszenteltetés örökkévaló, kapcsolat által, 1Korintus 7-tel, legvilágosabb tanítást, házastársi kapcsolatról, házasoknak pedig, esetre tehát, evangélium elterjedt, pogányok között, zsidók népéhez, fiatal keresztyénségben, pogány asszony, keresztyén partner, zsidók számára, puszta gondolata, fogságból hazatért, őket körülvevő, tökéletes zűrzavar, állapot Isten, pogánykeresztyén gyülekezeteken, családi otthonokat, megtért férfiaknak, házassából született, keresztyénné lett, szent Istenért, kegyelem Istenének, következő verseket, többieknek pedig, testvérnek hihetetlen, asszonynak hitetlen, kész vele, hitetlen férj, hitetlen feleség, hitetlen házastárs, hívő férj, hívő feleség, ilyen esetekben, mennyei kegyelem, törvény alatt, tiszta házastárs, tisztátalan által, kegyelem alatt, család isteni, természetes kötelékeket, család fejét, egész családot, egyesek felelősségét, szülők egyikének, megszentelődés tanítóinak, megszentelődés tanítója, fogalomnak önkényes, tapasztalatot illetően, megszentelődés egyértelműen, egyik házastárs, család helyzete, család többé, lelki tulajdonságokat, pogány házban, evangélium fénye, egyik szülő, pillanatban kigyullad, másik lélekben, lélek megtérése, családnak kegyelmes, többiek megmentéséről, üdvösség útja, háznép számára, egész házat, öröm attól, hirdetett kegyelmet, többiek előtt, fejezettel zárom, témát azonban, tökéletesség tanítói, bűnös természet, következő fejezetekben, kifejezéseket szeretném, keresztyénségben, bizonyíthatatlan, pogánykeresztyén, megszenteltetnek, tisztátalanoknak, megszenteltetés, kényszerítették, rokonértelműnek, megtisztulásról, tulajdonságokat, veszélyeztették, beszennyeződött, valószínűséggel, fejtegetéseimet, megszentelődés, bizonyosságban, foglalkozhatom, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 108 db bejegyzés
e év: 370 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7659
  • e Hét: 19370
  • e Hónap: 48682
  • e Év: 236484
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.