Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Záró megjegyzések
  2016-07-09 11:57:52, szombat
 
  Záró megjegyzések a ,,magasabb rendű keresztyén élethez"


Miután megvizsgáltuk a ,,második áldás" képviselői által oly gyakran tévesen értelmezett kifejezéseket, ebben a záró fejezetben szeretnék néhány megjegyzést hozzáfűzni az ún. ,,magasabb rendű keresztyén élet" témájához. Sajnálatos, hogy Istennek milyen sok gyermeke - akiknek megtérése nem vonható kétségbe - elégszik meg a keresztyén élet igen alacsony szintjével. Kétségkívül létezik egy élet kegyelemben és állandó lelki felfrissülésben, amelyet azonban ők sohasem ismernek meg. Hogyan lehet ilyen életet elkezdeni? Nyilván nem azok által a Biblia-ellenes és tartalmatlan tanok által, amelyeket idáig végigtekintettünk. Minden kísérlet, amely ebben a világban tökéletes bűntelenséget akar elérni, tökéletes kudarcba fulladhat csak, a kereső lelket pedig csalódva és szívében mélyen megsebezve hagyhatja hátra.
De hát nem létezik ez a ,,magasabb élet", amely több, mint amit eme hívők élveznek? Válaszunk az, hogy Isten valamennyi gyermeke számára csak egyetlen élet létezik: Krisztus maga a mi életünk. Az egyetlen különbség abból áll csupán, hogy ez az élet egyeseknél jobban megnyilatkozik, mint másoknál. Nem mindnyájan biztosítják Jézusnak ugyanazt a helyet a szívükben. Szomorú és elégtelen dolog az, ha szívünkben csak az ,,első" helyet adjuk Neki. Ő egész szívünket szeretné, nemcsak egy részét, még ha az a legfontosabb része is lenne. Ha Jézus így átvehette az uralmat érzéseink és vágyaink fölött, akkor teljes bizonyossággal sokkal jobban kinyilatkoztatja bennünk az isteni életet, mint amikor énünk és a világ behatolt azokra a területekre, amelyek tulajdonképpen egyedül az Övéi.
János apostol adománya volt az, hogy az Újszövetség minden más szerzőjénél jobban ki tudta fejteni az isteni életre vonatkozó tanítást. Evangéliumában megmutatja nekünk ezt az életet, ahogyan Isten egyszülött Fia megélte azt, amikor testté lett és rövid ideig az emberek között lakott, és ahogyan minden cselekedetében megmutatta az örök életet, amely az Atyánál volt, és amely kijelentetett nekünk. Leveleiben megmutatja János, hogyan munkálkodik ez az élet Isten gyermekeiben, akik hit által befogadták Azt, aki az Élet, és akikben most az örök élet lakik. Ha ezeket az Istentől ihletett igéket imádságul olvassuk, akkor feltétlenül felébred bennünk a vágy, hogy még inkább ennek az életnek az erejében járjunk.
Itt semmiféle földi vagy emberi elmélet nem segíthet nekünk. Csak aki megtanulja, hogy mindazt elutasítsa, ami a testből származik, és mindent Krisztusban, a második Ádámban találjon meg, az élvezheti ezt a drága áldást az Istennel való közösség életében.
Ő, az örökkévaló Fiú volt mindig minden élet forrása - az a forrás, amelyből minden időben mindazok elnyerték az isteni életet, akik Isten Igéjét hitben befogadták. Ez az élet azonban az Úr Jézus földi tartózkodásának idején jelentetett ki, és ,,az élet volt az emberek világossága". Ez a világosság vetette fényét minden emberre, hogy annál inkább nyilvánvaló legyen mindaz, ami az emberekben ellentétes ezzel a világossággal. Ezt az életet azonban nem emberré létele által adta nekünk. Maga Jézus nyomatékosan hangsúlyozta: ,,Ha a búzaszem nem esik a földbe, és nem hal meg, egymaga marad; de ha meghal, sokszoros termést hoz" (Jn 12,24). Ennek megfelelően ízlelte meg Ő, az élet Fejedelme minden emberért a halált, és mutatta meg feltámadásában, hogy valóban Ő az örök élet, aki az Atyánál volt kezdettől fogva, és egy rövid időre megjelent a földön.
Miután összetörte a halál bilincseit, megjelent tanítványainak, mint az örökké Élő, aki örökké a halálon, az ítéleten és a kárhozaton túl él. Mint ilyen, rálehelt tanítványaira és ezt mondta nekik: ,,Vegyetek Szentlelket". Úgy szólt, mint az utolsó Ádám (második ember), mint a megelevenítő Lélek. Ettől kezdve meg kellett érteniük, hogy noha nem kaptak más életet, mint azt, amelyet újonnan születésükkor nyertek, ezt az életet azonban mindazzal, ami hozzá tartozik, a feltámadás felől éljék meg. Ez az élet soha többé nem kerülhet ítélet alá. A hívők közösségben vannak a feltámadott Krisztussal, és arra hívattak el, hogy e földön kijelentsék az igazságot, éppen azon a helyen, ahol Őt elutasították.
Így azután a valódi keresztyén élet nem más, mint a feltámadott Krisztus kijelentése. ,,Nekem az élet Krisztus, és a meghalás nyereség" - mondja Pál, mert a meghalás számára már azt jelenti, hogy elköltözik, és Krisztussal lesz mindörökké, ,,mert ez sokkal jobb mindennél".
A keresztyén élet egyetlen titka a Krisztussal való foglalkozás. Éppen e célból adta Isten nekünk az Ő Igéjét teljes gazdagságában Valaki egyszer azt mondta, hogy ha a Biblia csak olyan könyv lenne, amely a menny felé mutatná az utat, akkor ehhez elég lenne egy sokkal vékonyabb könyv is. Az evangéliumot már gyakran kielégítően elmagyarázták egyetlen rövid füzetkében is. Itt azonban egy hozzávetőleg ezerkétszáz oldalas könyvről van szó, amely ,,hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban nevelésre, hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített" (2Tim 3,16-17). A Biblia 66 könyvének egyetlen kimagasló témája: Krisztus.
Aki lelkét e szent Iratokból táplálja, az Krisztusból táplálkozik, mert az írott igét csak az örök Ige magyarázza. Ezért a hívő legfontosabb gyakorlata, hogy olvassa az ihletett Igét Krisztus személyéről és váltságművéről, azt megtanulja és lelkében feldolgozza, ha gyakorlati életében dicsőíteni akarja Istent.
John Bunyan ezt írta Bibliájának címlapjára: ,,Vagy visszatart téged ez a könyv a bűntől, vagy a bűn tart téged távol ettől a könyvtől." Igaz kijelentés ez, amelyet jó, ha megszívlelünk. Nem szükséges imádkoznunk sem erőért, sem Szentlélekért, sem pedig valamilyen különleges áldásért, hanem komolyan így könyörögjünk a zsoltárossal: ,,Nyisd föl szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed... Tégy értelmessé, hogy megfogadjam törvényedet, és megtartsam teljes szívvel... Szilárdítsd meg lépteimet ígéreteddel, hogy ne uralkodjék rajtam semmiféle gazság" (Zsolt 119,18.34.133). ,,Törvényen" itt nem azt kell értenünk, amit általában erkölcsi törvénynek nevezünk, hanem az egész Bibliát, amelyet oly csodálatosan dicsőít az Arany-ABC zsoltára (Zsolt 119).
Ha az Igét csak értelmünkkel olvassuk, Krisztus nem szolgálhat lelkünknek. A komoly, odaadó bibliatanulmányt sohasem szabad elválasztani a hívő imádságtól. Az imádság tartja lelkünket kapcsolatban Istennel. Ha imádság nélkül olvassuk a Bibliát, bibliaolvasásunk száraznak és nem sokat érőnek fog tűnni, szívünk pedig felfuvalkodik és kihűl. Az ihletett Ige imádságos szemlélése azonban lelkünket isteni indulatokkal tölti el, és ezáltal táplálja.
Az Ige kijelenti nekünk Krisztust mint táplálékunkat és példaképünket. Megmutatja nekünk a Szentlélek szándékát, és Istentől adott eszköz életvitelünk tisztántartására.
Nem azáltal tanulok, hogy elképzelem: mit tenne Krisztus az én helyemben, vagy hogyan viselje magát a keresztyén ember a világban; hanem ha a Szentírásban tudakozódom, milyen volt Isten Fölkentjének földi életútja, fedezem föl azt az utat, amelyen járnom kell. Ha ezt elfelejtem, vagy nem akarom tudomásul venni, akkor éppúgy hajótörést szenvedek a hitben, mint azok a sokak, akik nem csupán a ,,magasabb keresztyén élet" mozgalmában találhatók, hanem általában a hívők között. Isten kijelentett akaratának helyét az emberi megítélés foglalja el, és ennek sokszor siralmas katasztrófa a következménye.
A második pont éppoly fontos. Minden hívőben megvan a Szentlélek, amint már láttuk. Ezért rendelkezésére áll a megszentelt élethez szükséges erő is, és ezért nincs szüksége arra, hogy több erőért vagy több Lélekért imádkozzék és küzdjön, mint azt egyesek teszik. Ahhoz, hogy Lélekben járhassunk, nincs szükségünk másra, mint hogy engedelmeskedjünk az Igének. Egy egyszerű kép itt sokaknak jelentett segítséget. A hívő ember hasonlítható egy mozdonyhoz, amelynek minden alkatrésze rendben van, és elegendő hajtóerő (Szentlélek) is van benne. Azonban egy ilyen hatalmas gép félelmetes rombolás eszközévé válhat, ha nem a sínen mozog. A sín Isten Igéje. Milyen sokan is vannak, akik úgy képzelték, hogy a Szentlélek irányítása alatt cselekszenek, ugyanakkor félelmetes romlást idéztek elő vad, nem ellenőrzött érzelmi voltukkal, amely nem állt összhangban a Szentírással. A Lélek birtoklása még nem szolgál kezességül arra, hogy mindig a helyes úton járok, hacsak nem tudakolom buzgón a Bibliát, és engedem meg neki, hogy utat mutasson, éppúgy, ahogy nem elegendő a mozdony célbaéréséhez, hogy technikailag rendben legyen, és megfelelő mennyiségű üzemanyag legyen benne. Ehhez föltétlenül a sínekre van utalva.
A harmadik megállapításról már szó volt a ,,Látható megszenteltetés Isten Igéje által" című fejezetben, de szeretném még egyszer felhívni az olvasó figyelmét arra, hogy a Szentírás az a víz, amely a szennyeződéstől való gyakorlati megtisztulást szolgálja. Mihelyt észreveszem, hogy magatartásom vagy gondolataim nem egyeznek Isten Igéjével, haladéktalanul ítéljem meg magamat. Ezáltal kétségkívül növekszünk mind a kegyelemben, mind pedig az ismeretben.
Mert hárman vannak, akik bizonyságot tesznek: a Lélek, a víz, a vér; és ez a három egy"(1Jn 5,7-8).
A vér a tanúbizonyság a kiengesztelődésről, és Arról beszél, aki bűneinkért meghalt, aki maga a kegyelem királyi széke, amelyhez bátran oda járulhatunk, hogy kegyelmet találjunk alkalmas időben való segítségül. A víz Isten Igéje, ahogyan arra világosan rámutat az Efézus 5,26 és a Zsoltár 119,9. Ez az Ige tanúságot tesz Krisztus közbenjárásáról, ami által a Szentlélek az Igét Isten gyermekeinek szívénél és lelkiismereténél felhasználja, s így útjait megtisztítja, és az Igét naponta megszenteli.
Ezt a hármat azonban sohasem szabad egymástól elválasztani. ,,A hármas fonál nem szakad el egyhamar" (Préd 4,12). Jézus Krisztus elhordozta bűneimet és most a dicsőségben él, hogy minden vágyam célja Ő legyen. A Szentlélek a testemben él, hogy erő legyen egy új élethez, és engem minden igazságban vezéreljen. Az Ige Isten eszköze, amely engem megvilágosít, vezet és megtisztít.
Az Efézus 5,18-21-ben ezt olvassuk: ,,Ne részegedjetek meg, mert a borral léhaság jár együtt, hanem teljetek meg Lélekkel, mondjatok egymásnak zsoltárokat, dicséreteket és lelki énekeket; énekeljetek és mondjatok dicséretet szívetekben az Úrnak, és adjatok hálát Istennek, az Atyának mindenkor mindenért, a mi Urunk Jézus Krisztus nevében. Engedelmeskedjetek egymásnak Krisztus félelmében." Ez az az igazi élet, amelyet a megváltottak ezen a földön élnek. De hogyan telek meg Lélekkel? Nem ez az a ,,második áldás", amelyre oly nagyon törekedtem? Hallgassuk meg, mit mond erről a Kolossé 3,16-17:
,,A Krisztus beszéde lakjék bennetek gazdagon úgy, hogy tanítsátok egymást teljes bölcsességgel, és intsétek egymást zsoltárokkal, dicséretekkel, lelki énekekkel, hálaadással énekeljetek szívetekben Istennek. Amit pedig szóltok vagy cselekesztek, mind az Úr Jézus nevében tegyétek, hálát adva az Atya Istennek általa." Az egyik igehely kiegészíti a másikat. Ahhoz, hogy megteljek Szentlélekkel, engednem kell, hogy Krisztus beszéde lakjék bennem gazdagon. Akkor az én életemben is megmutatkoznak azok a csodálatos eredmények, amelyeket ez a két levél említ.
A Szentírás sehol sem tanítja, hogy a testi emberből minden átmenet nélkül, egy csapásra lelki ember, vagy hogy az Istennel nem törödő emberből Krisztus iránt odaadó ember lehet. Sőt, ellenkezőleg, a kegyességben való növekedést a Szentírás olyan növekedésként állítja elénk, amelynek olyan természetesnek és normálisnak kellene lennie, mint amilyen egy ember normális növekedése a gyermekből érett felnőtté. Péter apostol ezt írja levelében: ,,Levetve tehát minden gonoszságot, minden álnokságot, képmutatást, irigységet és minden rágalmazást, mint újszülött csecsemők a hamisítatlan lelki tejet kívánjátok, hogy azon növekedjetek az üdvösségre, mivel megízleltétek, hogy jóságos az Úr" (2,1-3). Majd ismét hangsúlyozza, milyen fontos szerepe van az Igének a lelki élet növekedésében, amikor azt mondja: ,,Az Ő isteni ereje megajándékozott minket mindazzal, ami az életre és a kegyességre való, azáltal hogy megismertük Őt, aki saját dicsőségével és erejével hívott el minket. Ezek által kaptuk meg azokat az ígéreteket, amelyek nekünk drágák, sőt legnagyobbak, hogy általuk isteni természet részesei legyetek, és megmeneküljetek attól a pusztulástól, amelyet a kívánság okoz a világban. Éppen ezért minden igyekezetetekkel törekedjetek arra, hogy hitetekben mutassátok meg az igaz emberséget, az igaz emberségben ismeretet, az ismeretben önuralmat, az önuralomban állhatatosságot, az állhatatosságban kegyességet, a kegyességben testvéri szeretetet, a testvéri szeretetben pedig minden ember iránti szeretetet. Mert ha ezek megvannak és gyarapodnak bennetek, nem lesztek a mi Urunk Jézus ismeretében sem tétlenek, sem terméketlenek. Akiben pedig ezek nincsenek meg, az vak, rövidlátó, és elfeledkezett arról, hogy régi bűneiből megtisztult. Ezért tehát testvéreim, igyekezzetek még jobban megerősíteni elhívatásotokat és kiválasztásotokat, mert ha ezt teszitek, nem fogtok megbotlani soha. És így dicsőségesen fogtok bemenni a mi Urunk és Üdvözítőnk, Jézus Krisztus örök országába" (2Pt 1,3-11). Itt nem látunk semmiféle hirtelen növekedést a lelki életben, mint valami nagy önmegtagadás eredményét, hanem szüntelen józan Istennel járást és szüntelen növekedést a kegyelemben és az ismeretben, az Igéből való rendszeres élés által, amikor az Igének életünkben a megfelelő helyet biztosítjuk.
Hiábavaló itt azzal érvelni, hogy nem növekedhetünk helyesen, ha előzőleg hitben nem ragadtuk meg a megszentelődést. A Biblia sehol sem tanít ilyesmit, és voltaképpen magától értetődő, hogy az, aki felhívást kap gonoszság, csalás és hasonló dolgok levetésére, az még nem szabadult meg a romlott természet jelenlététől. Az Újszövetség minden felhívása az Istennek tetsző életre, olyan emberekhez szól, akik nem másfajták, mint mi, akiknek úgyszintén szükségük van arra, hogy vigyázzanak és imádkozzanak, hogy kísértésbe ne essenek, mivel még mindig bennük lakik a bűn, amely amint már nem ítéljük meg magunkat, ismét életünk előterébe tolakszik.
S hogy erre további példát mondjak, kérem az olvasót, figyelje meg, mit tanít az apostol a régi és az új emberről az Efézusi és a Kolosséi levelekben. Azt írja az Efézus 4,21-25-ben: ,,Ha valóban úgy hallottatok róla (Krisztusról), és kaptatok felőle tanítást, ahogyan az megvalósult Jézusban. Vessétek le tehát a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott, újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett. Ezért tehát vessétek le a hazugságot, és mondjatok igazat, mindenki a felebarátjának, mivelhogy tagjai vagyunk egymásnak." Ezután figyelmezteti a hívőket, hogy ne lopjanak, ne beszéljenek gonosz dolgokat, amelyekkel megszomorítják a Szentlelket, óvja őket a keserűségtől, haragtól, méregtől és hasonló szentségtelen szokásoktól. Az ilyen intések teljesen fölöslegesek lennének, ha azt feltételeznénk, hogy azoknak mondja itt, miként viselkedjenek, akik tökéletesen megszenteltek. Képzeljük csak el, mi értelme van a teljesen bűntelen embert arra figyelmeztetni, hogy meg ne szomorítsa a Szentlelket, aki által el vagyunk pecsételve a megváltás napjára!
Azonban nem jöhetünk zavarba, és nem is érthetjük félre ezt az Igét, ha tudjuk, hogy a régi ember egybefoglalja mindazt, ami voltam, mielőtt keresztyénné lettem. Ezt az óembert immár levetkőztem. Helyette felöltöttem az új embert, azaz felhívást kaptam arra, hogy magamban valósítsam meg az Ember-Krisztust.
A Kolossé levélben levő párhuzamos hely pontosabban fejezi ki ezt: ,,Most azonban vessétek el magatoktól mindezt: a haragot, az indulatot, a gonoszságot, az istenkáromlást és szátokból a gyalázatos beszédet. Ne hazudjatok egymásnak, mert levetkőztétek a régi embert cselekedeteivel együtt, és felöltöztétek az új embert, aki Teremtőjének képmására állandóan megújul, hogy egyre jobban megismerje Őt. Itt már nincs többé görög és zsidó..., hanem minden és mindenekben Krisztus" (Kol 3,8-11). És erre alapozza Pál a pozitív intéseit: ,,Öltsétek tehát magatokra..., a könyörületes szívet, jóságot, alázatot, szelídséget, türelmet" és a megbocsátás lelkületét minden emberrel szemben. Mindennek összefoglalásaként, mintegy övként, amely mindent a helyén tart, azt tanácsolja nekik, hogy ,,öltsék fel a szeretetet, mert az tökéletesen összefog mindent".
Ha azt gyakoroljuk, amit ezek a különböző igehelyek belénk akarnak vésni, akkor valóban a keresztyén élet magasabb állapota tárul elénk annál, mint ahogy azt általában látjuk, és ez az egyetlen valóban gyakorlati megszentelődés.
Végezetül szeretném ezt az oly gyakran félreértett, és oly ellentmondásos témával foglalkozó könyvemet Annak ajánlani, akinek jóváhagyása egyedül bír maradandó értékkel, és akinek kegyelme lehetővé teszi a lélek számára, hogy dicsőségéből élvezzen egy keveset, és akiben kiábrázolódik övéi számára a megszentelődés és megigazítás a maga teljességében. Bárcsak adná meg, hogy ezek az egyszerű sorok az Ő népének áldásul, és összehasonlíthatatlan nevének magasztalására szolgáljanak.
Remélem, harag nélkül és szeretettel szálltam vitába mindazokkal, akiket tévtanítások félrevezettek. Örülök, hogy sok olyan ember kegyes és istenfélő életéről számolhattam be, akik a ,,második áldásban" hisznek. Ugyanakkor szilárd meggyőződésem, hogy odaadásuk és istenfélelmük egészen más forrásból származik, mint ahogy ők azt tévesen gondolják. Hiszem, hogy minden abból származik, amire ebben a könyvben újra meg újra felhívtam a figyelmet - az imádsággal olvasott Ige fölötti elmélkedésből, amely minket Krisztus szívéhez vezet. Kívánom, hogy abból még nagyon sokat megtapasztaljunk, míg végül színről színre meglátjuk majd Őt, és akkor majd mindörökre tökéletesen megszenteltek leszünk.

H. A. Ironside
 
 
0 komment , kategória:  Megszentelődés   
Címkék: lelkiismereténél, megtapasztaljunk, bibliatanulmányt, tisztántartására, kinyilatkoztatja, bibliaolvasásunk, igyekezetetekkel, állhatatosságban, megszenteltetés, szennyeződéstől, megszentelődést, megállapításról, megajándékozott, állhatatosságot, elhívatásotokat, megmeneküljetek, felfrissülésben, tartózkodásának, cselekedeteivel, közbenjárásáról, feltámadásában, tanítványainak, cselekedetében, rendelkezésére, tulajdonképpen, megnyilatkozik, megszentelődés, felebarátjának, váltságművéről, evangéliumában, természetesnek, figyelmeztetni, megszomorítják, megmutatkoznak, ellentmondásos, istenkáromlást, záró fejezetben, keresztyén élet, élet kegyelemben, világban tökéletes, kereső lelket, egyetlen különbség, élet egyeseknél, uralmat érzéseink, isteni életet, világ behatolt, isteni életre, emberek között, örök életet, élet Isten, örök élet, erejében járjunk, Isten Igéjét, Maga Jézus, Vegyetek Szentlelket”, Igét Krisztus, John Bunyan, Isten Fölkentjének, Isten Igéje, Isten Igéjével, Igét Isten, Jézus Krisztus, Urunk Jézus Krisztus, Atya Istennek, Urunk Jézus,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nárcisz  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Sokszor  Táplálékok a máj egészségének ...  Minden kedves látogatómnak sze...  Nárciszok  képre írva  Facebookon kaptam  Könyvek  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Alvó baby  Devecsery László - Húsvét  Levél lány  Leereszkedés és olvadás  Nem látom őket  Tudd, hogy magától az élet soh...  Víz! Se ízed nincs, se színed,...  képre írva  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Virág lány  Soli Deo gloria  Tudd, hogy magától az élet soh...  képre írva  A víz abszolút súlya nem számí...  Galaktikus kapcsolat  Levél lány  Facebookon kaptam  Sok ember olyan,  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam  Karinthy Frigyes: Almafa  Alvó baby  Esti kép  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentés  képre írva  Facebookon kaptam  Nem hazudnak  Maci az északi fény alatt  képre írva  Alvó baby  Jó éjszakát  képre írva  Facebookon kaptam  képre írva  Szívet megérintő . . .  képre írva  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Heltai Jenő: Március  Esti kép  Aki belekortyol  A tavasz nem csak önmagában sz...  képre írva  Facebookon kaptam  Tibeti harangvirág  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 25  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Isten . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varázskönyv  virágvasárnap  Levél lány  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Márciuzs 24.  Facebookon kaptam Krisztina b...  Maci az északi fény alatt  Nagy Feró megmondta?  Görgess  Alvó baby  Facebookon kaptam Krisztinától  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  Görgess  képre írva  Sokszor  képre írva  A tavasz nem csak önmagában sz...  Virágos mező  Facebookon kaptam  Virág lány 
Bejegyzés Címkék
záró fejezetben, keresztyén élet, élet kegyelemben, világban tökéletes, kereső lelket, egyetlen különbség, élet egyeseknél, uralmat érzéseink, isteni életet, világ behatolt, isteni életre, emberek között, örök életet, élet Isten, örök élet, erejében járjunk, testből származik, második Ádámban, drága áldást, élet azonban, élet volt, emberek világossága&#8221, világosság vetette, emberekben ellentétes, életet azonban, élet Fejedelme, rövid időre, halál bilincseit, utolsó Ádám, megelevenítő Lélek, élet soha, hívők közösségben, feltámadott Krisztussal, valódi keresztyén, feltámadott Krisztus, élet Krisztus, meghalás nyereség&#8221, meghalás számára, menny felé, sokkal vékonyabb, hozzávetőleg ezerkétszáz, igazságban nevelésre, írott igét, hívő legfontosabb, ihletett Igét, egész Bibliát, hívő imádságtól, imádság tartja, keresztyén ember, hívők között, emberi megítélés, második pont, megszentelt élethez, hívő ember, ilyen hatalmas, sínen mozog, helyes úton, mozdony célbaéréséhez, harmadik megállapításról, olvasó figyelmét, szennyeződéstől való, három egy&#8221, kegyelem királyi, hármat azonban, hármas fonál, borral léhaság, megváltottak ezen, földön élnek, egyik igehely, csodálatos eredmények, testi emberből, csapásra lelki, kegyességben való, ember normális, gyermekből érett, hamisítatlan lelki, lelki élet, kegyességre való, kívánság okoz, igaz emberséget, igaz emberségben, ismeretben önuralmat, önuralomban állhatatosságot, állhatatosságban kegyességet, kegyességben testvéri, testvéri szeretetben, lelki életben, megfelelő helyet, romlott természet, megvalósult Jézusban, régi élet, ilyen intések, teljesen bűntelen, megváltás napjára, régi ember, óembert immár, gyalázatos beszédet, régi embert, pozitív intéseit, könyörületes szívet, megbocsátás lelkületét, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 104 db bejegyzés
e év: 250 db bejegyzés
Összes: 35815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1094
  • e Hét: 3996
  • e Hónap: 65665
  • e Év: 184757
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.