Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egyetemes egyháztörténet
  2016-07-12 14:11:12, kedd
 
  II.12.2. A Szentlélek Isten - Pneumatomach-ok; a három kappadóciai teológus; a 2. ökumenikus zsinat: Konstantinápoly 381; Nicea-Konstantinápolyi hitvallás; Filioque


Athanasius Nicea szellemében védte Krisztusra nézve Isten egységét. A Szentlélekről addig kevesebbet beszéltek. Arius szerint a Szentlélek teljesen más, mint az Atya vagy a Fiú. Mások is alárendelték a Szentlelket az Atyának és a Fiúnak. A Niceai Zsinat után voltak, akik - mint Arius - tagadták, hogy a Szentlélek Isten, őket pneumatomachoknak nevezzük (a szó jelentése: azok, akik a Szentlelket tagadják). Ez ellen a tévtan ellen ismét felemelte szavát az egyház.
Athanasius 360 körül nyiltan kimondta, hogy a Szentlélek ugyanúgy Isten, mint az Atya és a Fiú, tehát ő is ,,homoousios". Érvelésében a Jn 16,12kk.-re hivatkozik: ,,Még sok mindent kellene mondanom nektek, de most nem tudjátok elviselni; amikor azonban eljön ő, az igazság Lelke, elvezet titeket a teljes igazságra; mert nem önmagától szól, hanem azokat mondja, amiket hall, és az eljövendő dolgokat is kijelenti nektek. Ő engem fog dicsőíteni, mert az enyémből merít, és azt jelenti ki nektek. Mindaz, ami az Atyáé, az enyém; ezért mondtam, hogy az enyémből merít, és azt jelenti ki néktek."
A Szentlélek által jön létre kapcsolatunk Istennel. Csak a Szentlélek által részesülünk a Krisztussal való közösségben.
Az említett három kappadóciai teológusnak döntő szerepe volt ebben a kérdésben. Mint Tertullianus, ők is rámutattak, hogy a Biblia alapján az egy Isten lényében (ousia) három személy (hypostasis) van: egy Istenünk van, de - emberi ésszel fel nem fogható módon - ez az Isten három külön személyben létezik és tevékenykedik. Athanasius is elfogadta ezt a tanítást. Az egyház egyre inkább megértette, hogy nem elég, ha Isten egységét megvalljuk, mert a Szentírás azt mutatja, hogy ha Istenről beszélünk egyben három személyről van szó.
381-ben Konstantinápolyban tartották a második ökumenikus zsinatot. A Niceai Zsinat után kialakult feszültségből akarták kisegíteni az egyházat és a Niceában megfogalmazottakat igyekeztek még jobban kifejteni. Ezen a zsinaton megfogalmazták az ú.n. nicea-konstantinápolyi hitvallást, amely a Szentlélekről vallja: ,,Hiszünk... a Szentlélekben, a megelevenítő Úrban, aki az Atyától származik, aki az Atyával és a Fiúval együtt imádandó és együtt dicsőítendő, aki szólott a próféták által."
Ez a hitvallás jelentette az első mértékadó tanbeli döntést az egyháztörténetben. A Niceai Zsinaton Arius tanításait elvetették, Konstantinápolyban pedig pozitívan megszabták a Szentlélekről szóló tanítást:
-a Szentlélek ,,Úr" - ez egy olyan elnevezés, amely csak Istennek adható, tehát világos, hogy a Szentlélek éppúgy Isten, mint az Atya és a Fiú;
-a Lélek megelevenít (2Kor 3,6);
-a Szentlélek az Atyától származik (Jn 5,26);
-a Szentlélek által Isten kijelentette magát (már az Ószövetségben is - vö. a próféták munkásságával);
-a Szentlelket az Atyával és a Fiúval egyenlővé teszik (homoousios). A Lélek ugyanabban a dicsőségben részesül, mint az Atya és a Fiú: ,,együtt imádandó és együtt dicsőítendő";
-mégis, a Szentlélek és az Atya Isten közötti viszony más, mint a Szentlélek és a Fiú közötti viszony.

Ezzel a döntéssel újat nem mondtak, csak sikerült világosan megfogalmazni azt, amit már az I. századtól fogva megértettek: a racionalista görög filozófiától meg kell őrizni Isten istenségének titkát. Ugyanakkor elmondták, amit Isten a Bibliában magáról kijelentett, hogy általa tudjuk, Kiben hiszünk.
Lényeges, hogy ezt a Keleten fogalmazott hitvallást Nyugaton is elfogadták, bár emiatt a hitvallás miatt heves vita is lett a keleti és nyugati egyház között. Nyugaton - különösen Augustinus teológiai munkájával kapcsolatban - egyre jobban megértették, hogy a Szentlélek nemcsak az Atyától származik, hanem a Fiútól is (filioque). A hitvallás eredeti szövegében ez a fogalom nem szerepelt, de a későbbi nyugati zsinatokon mindig ezt a fogalmat használták (pl. Toledo - 589-ben). Ezzel azt akarták kifejezni, amit Jézus maga mondott a Szentlélekről: ,,nem önmagától szól, hanem azokat mondja, amiket hall, és az eljövendő dolgokat is kijelenti nektek. Ő engem fog dicsőíteni, mert az enyémből merít, és azt jelenti ki nektek" (Jn 16,12k).
Ezzel egy nagyon lényeges tényre is utaltak: a bűnös embernek Krisztus nélkül nem lehet az Atyához menni: ,,Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam" (Jn 14,6). Így visszautasítottak mindenféle misztikus elképzelést az Istennel való lelki kapcsolatba lépésről és a Vele történő ,,összeolvadásról": a Szentlélek nem vezet Krisztus nélkül az Atyához!
Az egyház miseliturgiájában a nicea-konstantinápolyi hitvallás is mindig szerepelt, 1014-ben viszont felvették a ,,Filioque-t" a miseliturgiában szereplő hitvallásszövegbe. Ezt a keleti egyház rossz néven vette, nemcsak azért, mert az eredeti szövegben nem volt benne, hanem azért is, mert a keleti egyházban nem értettek egyet a Filioque-val: ott a misztika már elfogadott helyet kapott! Így a Filioque is egyik oka lett a keleti és nyugati egyház 1054-ben bekövetkezett szétválásának.
A nicea-konstantinápolyi hitvallás a keleti egyházban fő helyre került. Az ortodox istentiszteleti rendtartásban még mindig ez a hitvallás szerepel a Filioque nélkül. A római és az anglikán egyház mintájára a reformáció egyházai szintén elfogadták ezt a hitvallást a Filioque-val és a mai napig is érvényben van. (folyt. köv.)

Jos Colijn
 
 
0 komment , kategória:  Egyetemes egyháztörténet  
Címkék: konstantinápolyi, miseliturgiában, istentiszteleti, összeolvadásról, konstantinápoly, megfogalmazták, tevékenykedik, megfogalmazni, szentlélekről, ószövetségben, bekövetkezett, munkásságával, szétválásának, feszültségből, rendtartásban, szentlélekben, kapcsolatunk, filozófiától, racionalista, istenségének, megelevenítő, pneumatomach, kapcsolatban, tertullianus, kijelentette, alárendelték, teológusnak, dicsőítendő, dicsőségben, megelevenít, közösségben, kappadóciai, krisztussal, részesülünk, elképzelést, szellemében, három kappadóciai, tévtan ellen, igazság Lelke, teljes igazságra, eljövendő dolgokat, enyémből merít, említett három, egyház egyre, második ökumenikus, zsinaton megfogalmazták, megelevenítő Úrban, próféták által, hitvallás jelentette, első mértékadó, olyan elnevezés, próféták munkásságával, Szentlélek Isten, Athanasius Nicea, Niceai Zsinat, Mint Tertullianus, Niceai Zsinaton Arius, Atya Isten,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A felvilágosodás...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Robert Merle tollából  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Kertem  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Robert Merle tollából  A pitypang legendája  képre írva  Esterházy Péterre emlékezünk  képre írva  Facebookon kaptam  különleges  Szép estét kedves látogatóimn...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Szép estét kedves látogatóimn...  Szép álmokat!  Reményik Sándor: Pierrot &...  Hamvas Béla  Horváth Szilvia tollából  A pitypang legendája  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Isten hűségének mértéke  Különleges  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Jó nap volt  Isten hűségének mértéke  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  A sorsod  képre írva  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Egy tavasz  Mindent de mindent visszakap  Vito Giaquinto gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Esterházy Péterre emlékezünk  Jázmin  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Esterházy Péterre emlékezünk  ajándék, mellyel meglepem  Magamnak  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egy tavasz  Otthon  Facebookon kaptam  Vannak emberek  A sorsod  James Allen  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  40 felett  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Tanmese  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Szép estét  képre írva  Szabó T. Anna - Pitypang  József Attila - Kopogtatás nél...  Martin Buber, A haszidim meséi  képre írva  Esterházy Péter: Harmonia c...  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívek  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Megígért békesség  Előfordul, hogy 
Bejegyzés Címkék
három kappadóciai, tévtan ellen, igazság Lelke, teljes igazságra, eljövendő dolgokat, enyémből merít, említett három, egyház egyre, második ökumenikus, zsinaton megfogalmazták, megelevenítő Úrban, próféták által, hitvallás jelentette, első mértékadó, olyan elnevezés, próféták munkásságával, dicsőségben részesül, döntéssel újat, racionalista görög, hitvallás miatt, hitvallás eredeti, későbbi nyugati, fogalmat használták, nagyon lényeges, bűnös embernek, egyház miseliturgiájában, miseliturgiában szereplő, keleti egyház, eredeti szövegben, keleti egyházban, ortodox istentiszteleti, hitvallás szerepel, anglikán egyház, reformáció egyházai, konstantinápolyi, miseliturgiában, istentiszteleti, összeolvadásról, konstantinápoly, megfogalmazták, tevékenykedik, megfogalmazni, szentlélekről, ószövetségben, bekövetkezett, munkásságával, szétválásának, feszültségből, rendtartásban, szentlélekben, kapcsolatunk, filozófiától, racionalista, istenségének, megelevenítő, pneumatomach, kapcsolatban, tertullianus, kijelentette, alárendelték, teológusnak, dicsőítendő, dicsőségben, megelevenít, közösségben, kappadóciai, krisztussal, részesülünk, elképzelést, szellemében, megértettek, kapcsolatba, megértették, érvelésében, szentlelket, kijelentett, fogalmazott, hivatkozik, elfogadott, homoousios, szentlélek, dicsőíteni, megvalljuk, személyről, megértette, athanasius, személyben, mindenféle, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 91 db bejegyzés
e év: 353 db bejegyzés
Összes: 35918 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1621
  • e Hét: 15195
  • e Hónap: 27070
  • e Év: 214872
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.