Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hazaárulás, hűtlenség
  2007-02-20 21:22:30, kedd
 
   
  Alább idézet a jelenleg hatályos büntető rendelkezések velelmezhetően ide vágó részéből. A címszavakhoz, úgy mint Hazaárulás és Hűtlenség tartozó szakaszok teljes terjedelmében olvashatók.
Nagyon-nagyon elgondolkoztató!

***
Hazaárulás
144. § (1) Az a magyar állampolgár, aki abból a célból, hogy a Magyar Köztársaság függetlenségét, területi épségét vagy alkotmányos rendjét sértse, külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, bűntettet követ el, és öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés tíz évtől tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha a hazaárulást
a) súlyos hátrányt okozva,
b) állami szolgálat vagy hivatalos megbízatás felhasználásával,
c) háború idején,
d) külföldi fegyveres erőnek behívásával vagy igénybevételével
követik el.
(3) Aki hazaárulásra irányuló előkészületet követ el, bűntett miatt egy évtől öt évig, háború idején két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

1. A hazaárulás jogi tárgyát a törvényhozó a célzat irányával megjelölve határozza meg. Ez a Magyar Köztársaság állambiztonsága és alkotmányos rendje, közvetlen tárgya pedig a Magyar Köztársaság függetlensége, területi épsége és alkotmányos rendje.
a) Az ország függetlenségén a külső önállóságot kell érteni, amelynek lényege, hogy a Magyar Köztársaság saját államisággal bír.
b) A területi épség a Magyar Köztársaság térségének sértetlenségét jelenti, amelyen az állami főhatalom érvényesül. Ez a terület a nemzetközi szerződésekben megállapított határok között lévő szárazföld, az ezen belül található belvizek és az ország között elterülő légtér.
c) Az ország alkotmányos rendje (részletes magyarázat a 139. §-nál).

2. A törvényi tényállás két olyan elkövetési magatartást határoz meg, amellyel a magyar állampolgár a külföldi kormánnyal, illetőleg szervezettel érintkezésbe bocsátkozik.
a) Külföldi kormánnyal vagy szervezettel kapcsolat felvétele kétoldalúságot jelent. Be. fejezettnek akkor tekinthető a bűncselekmény, ha az elkövető szóban, írásban vagy más módon (közvetítő útján) kapcsolatba került a külföldi kormánnyal vagy szervezettel. Ha ez a magatartás meghiúsul mielőtt a kapcsolat létrejött volna, a cselekmény kísérlete állapítható meg.
b) A kapcsolat fenntartása esetén az elkövető és a külföldi kormány vagy szervezet között az összeköttetés már létrejött, a kapcsolat folyamatos.
Az elkövetési magatartás aktív tevékenységet jelez, tehát a tényállás mulasztással nem valósítható meg.
A külföldi kormány fogalma részletes kifejtést nem igényel.
A külföldi szervezet fogalma már magyarázatra szorul. A külföldi szervezeten meghatározott célt szolgáló csoport és intézmény értendő. A külföldi szervezet lehet katonai, gazdasági, szociális, kulturális, politikai vagy bármely célja létrejött egység függetlenül attól, hogy a magyar állam azt hivatalosan elismerte vagy sem továbbá, hogy az nyíltan vagy titokban tevékenykedik. Egyetlen követelmény, hogy a szervezet az állam érdekeivel ellentétes érdekeket képviseljen.
Szükséges megjegyezni, hogy a jogirodalomban a külföldi szervezet fogalmát illetően több fajta nézet alakult ki.
a) Külföldi szervezet az ország területén kívül működő bármely szervezet, amely az említett érdekeket sértő cselekmény támogatására vagy megvalósítására alkalmas,
b) az állam területén kívül működő szervezetről van szó, de feltétel, hogy az irányításában külföldi állampolgárok is részt vegyenek,
c) határon belül lévő szervezet is ilyennek tekinthető, ha az külföldi.

3. Tettesi minőségben a hazaárulás alanya csak magyar állampolgár lehet. Azonos megítélés alá esik a kettős állampolgár is. Felbujtóként vagy bűnrészesként nem magyar állampolgár is felelősségre vonható.

4. Tényállási elemként szerepel a célzat, ezért a hazaárulás csak egyenes szándékkal követhető el. Az elkövetőnek tisztában kell lennie a tanúsított magatartás veszélyeztetésének lehetőségével és ezt a következményt kívánja is. A bűncselekmény alapesete immateriális delictum, megállapításához eredmény bekövetkezése nem szükséges, de a cselekménynek alkalmasnak kell lennie a cél megvalósítására.
A bűncselekmény befejezett a megjelölt magatartások tanúsításával.
A cselekmény fokozott társadalomra veszélyességére utal, hogy a (3) bekezdés az előkészületet is büntetni rendeli.

5. A bűncselekmény minősítő körülményei
a) Súlyos hátrány okozása
b) Állami szolgálat vagy hivatalos megbízatás felhasználásával elkövetett hazaárulás. Ekkor a magyar állampolgár a személyes bizalmon alapuló fokozott hűség kötelezettségét is megsérti.
c) Háborún azon időszakot kell érteni, amikor az Országgyűlés által kinyilvánított hadiállapot fennáll, de ilyennek tekintendő a 137. § 9. pontja szerint az állam biztonságát súlyosan fenyegető veszély.
d) Külföldi fegyveres erő Nagyobb létszámú felfegyverzett csoportot jelent külföldi részvétellel. A behívás az ország területén kívül tartózkodó fegyveres erőkre, az igénybevétel pedig a belföldön állomásozókra vonatkozik.

A bűncselekmény megnevezése (BK 1. szám)
144. § (1) hazaárulás bűntette
144. § (2) a) súlyos hátrányt okozó hazaárulás bűntette
144. § (2) b) állami szolgálat (hivatalos megbízatás) felhasználásával elkövetett hazaárulás bűntette
144. § (2) c) háború idején elkövetett hazaárulás bűntette
144. § (2) d) külföldi fegyveres erő behívásával (igénybevételével) elkövetett hazaárulás bűntette
144. § (3) 1. t. hazaárulás előkészületének bűntette
144. § (3) 2. t. háború idején hazaárulás előkészületének bűntette.

Hűtlenség
145. § Az a magyar állampolgár, aki állami szolgálatával vagy hivatalos megbízatásával visszaélve külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, és ezzel a Magyar Köztársaság függetlenségét, területi épségét vagy alkotmányos rendjét veszélyezteti, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig, háború idején öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

1. A bűncselekmény jogi tárgya hasonlóan a hazaáruláséhoz, a Magyar Köztársaság függetlensége, területi épsége és alkotmányos rendje.

2. Az elkövetési magatartások - kapcsolat felvétele és kapcsolat tartása - azonosak a hazaárulás elkövetési magatartásaival, de az elkövető részéről hiányzik az állam elleni célzat.
Az elkövetési magatartás egy elkövetési móddal bővül Az elkövető állami szolgálatával vagy hivatalos megbízatásával való visszaélés. Ezért hűtlenség esetében a kapcsolat hivatalos jelleggel létesül, de az elkövető azt megbízatásához hűtlenül, a jogszerű kapcsolat rendeltetésével össze nem egyeztethetően érvényesíti.
A hűtlenség veszélyeztetési bűncselekmény, megvalósulásához eredmény nem szükséges. Be. fejezett, ha a hivatalos megbízatással visszaélve olyan kapcsolat létesül, amely a Magyar Köztársaság tényállásban írt érdekeit veszélyezteti.

3. Tettes csak magyar állampolgár lehet, aki állami szerv szolgálatában áll vagy hivatalos megbízatást teljesít.

4. A bűncselekmény alanyi elemeit illetően a hűtlenséget csak szándékosan lehet elkövetni. A megvalósulásához célzat nem szükséges. Az elkövetőnek azt kell felismerni, hogy visszaélésével a Magyar Köztársaság jelentős érdekeit - függetlenségét, területi épségét vagy alkotmányos rendjét veszélyezteti és azt kívánja vagy abba belenyugszik.
Lényegében számos motívum és többfajta cél vezérelheti az elkövetőt a visszaélésben, csak egy nem, a bűncselekmény jogi tárgya veszélyeztetésének a célja, mert ez esetben a 144. § (2) bekezdés b) pontja valósul meg. A visszaélés nyomán a kapcsolat felvételének vagy fenntartásának alkalmasnak kell lennie a Magyar Köztársaság függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének a veszélyeztetésére. Ezért - álláspontunk szerint - e cselekmény egyenes szándékkal nem követhető el, amennyiben az elkövető előre látja a veszélyhelyzet kialakulásának a lehetőségét, s azt kívánja, úgy már erre irányuló magatartása a hazaárulás minősített esetét valósítja meg.
A hűtlenség tehát az eshetőleges szándékkal való elkövetés esete.

5. Minősített esete A háború idején történő megvalósítást a törvényhozó szigorúbban rendeli szankcionálni (lásd a 144. §-ához fűzött magyarázat)
A bűncselekmény megnevezése (BK 1. szám)

145. § 1. t. hűtlenség bűntette
145. § 2. t. háború idején elkövetett hűtlenség bűntette.

***
Végezetül arra kérek mindenki, hogy aki ezzel az írásal egyetért és leközli, legyenszíves teljes egészében tegye, és jelezzen vissza erről. Köszönöm szépen. LK
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: felhasználásával, megvalósulásához, igénybevételével, megállapításához, szabadságvesztés, függetlenségének, magatartásaival, előkészületének, rendeltetésével, megvalósítására, állambiztonsága, elgondolkoztató, veszélyességére, kötelezettségét, veszélyeztetési, fenntartásának, kétoldalúságot, szerződésekben, függetlenségén, sértetlenségét, jogirodalomban, felfegyverzett, egyeztethetően, függetlenségét, visszaélésével, kinyilvánított, kialakulásának, hazaáruláséhoz, megbízatásához, velelmezhetően, veszélyhelyzet, megbízatásával, tevékenykedik, irányításában, meghatározott, állampolgárok, jelenleg hatályos, hazaárulás jogi, célzat irányával, ország függetlenségén, külső önállóságot, területi épség, állami főhatalom, nemzetközi szerződésekben, ezen belül, ország között, ország alkotmányos, törvényi tényállás, magyar állampolgár, külföldi kormánnyal, elkövető szóban, magatartás meghiúsul, Magyar Köztársaság,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Latinovits Zoltán tollából  A sorsod  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Kertem  Facebookon kaptam  Kertem  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Töröld le  képre írva  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Egy gondolat  40 felett  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Hamvas Béla  Alvó cicák  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Nagy és kis csodák  "Ez egy csoda"  Robert Merle tollából  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jázmin  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Annyira tisztelem a szabadságo...  Emlékezz  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Magyar költészet napja  Szívek  képre írva  Mindent de mindent visszakap  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Kertem  Töröld le  Robin Wight pitypang szobra  Egyszerű  Paul Éluard - És egy mosoly  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Facebookon kaptam Krisztinától  Tanácsok egy pszichológustól  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Csend  Facebookon kaptam  Szép estét  Előfordul, hogy  Jázmin  Az ember  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Emlékezz  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  képre írva  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Paul Éluard - És egy mosoly  A sorsod  Hamvas Béla  Vito Giaquinto gondolata  Reményik Sándor: Pierrot &...  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
jelenleg hatályos, hazaárulás jogi, célzat irányával, ország függetlenségén, külső önállóságot, területi épség, állami főhatalom, nemzetközi szerződésekben, ezen belül, ország között, ország alkotmányos, törvényi tényállás, magyar állampolgár, külföldi kormánnyal, elkövető szóban, magatartás meghiúsul, kapcsolat létrejött, cselekmény kísérlete, kapcsolat fenntartása, külföldi kormány, kapcsolat folyamatos, elkövetési magatartás, tényállás mulasztással, külföldi szervezet, külföldi szervezeten, magyar állam, nyíltan vagy, állam érdekeivel, ország területén, említett érdekeket, állam területén, irányításában külföldi, hazaárulás alanya, kettős állampolgár, hazaárulás csak, elkövetőnek tisztában, tanúsított magatartás, következményt kívánja, bűncselekmény alapesete, cselekménynek alkalmasnak, bűncselekmény befejezett, megjelölt magatartások, cselekmény fokozott, bűncselekmény minősítő, személyes bizalmon, állam biztonságát, igénybevétel pedig, belföldön állomásozókra, bűncselekmény megnevezése, bűncselekmény jogi, elkövetési magatartások, hazaárulás elkövetési, elkövető részéről, állam elleni, elkövetési móddal, elkövető állami, kapcsolat hivatalos, jogszerű kapcsolat, hűtlenség veszélyeztetési, hivatalos megbízatással, bűncselekmény alanyi, hűtlenséget csak, megvalósulásához célzat, visszaélés nyomán, kapcsolat felvételének, elkövető előre, veszélyhelyzet kialakulásának, hazaárulás minősített, hűtlenség tehát, eshetőleges szándékkal, háború idején, törvényhozó szigorúbban, írásal egyetért, felhasználásával, megvalósulásához, igénybevételével, megállapításához, szabadságvesztés, függetlenségének, magatartásaival, előkészületének, rendeltetésével, megvalósítására, állambiztonsága, elgondolkoztató, veszélyességére, kötelezettségét, veszélyeztetési, fenntartásának, kétoldalúságot, szerződésekben, függetlenségén, sértetlenségét, jogirodalomban, felfegyverzett, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5066
  • e Hét: 6446
  • e Hónap: 7393
  • e Év: 43334
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.