Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Oszteoporozis a rettegett kór
  2016-07-15 13:55:55, péntek
 
 



Oszteoporózisról akkor beszélünk, amikor a csont mésztartalma és tömege lecsökken, amely gyakran a csontok fokozott törésével jár együtt. A csonttömeg gyermek- és fiatalkorban épül, a kor előrehaladtával azonban csontjaink egyre inkább veszítenek a tömegükből és sűrűségükből. Évente ez az arány akár 5 százalék is lehet. Ha a csontvesztés ennél nagyobb mértékű, akkor alakulhat ki csontritkulás. Az oszteoporózis ugyanúgy sújthatja a férfiakat és a nőket is, de kötődhet egyes betegségekhez is ez a kóros folyamat. A nők talán nagyobb veszélynek vannak kitéve, hiszen a menopauza felgyorsítja a csontvesztés folyamatát, de más hormonális eredetű problémák és az ösztrogénhiány is felelőssé tehető ennek a betegségnek a kialakulásáért. Napjainkban a menopauza is egyre korábban jelentkezik a nőknél. Sajnos a negyvenéves kor előtt jelentkező klimax is okozója lehet ennek a betegségnek, de a rendszertelen havi ciklus is felelőssé tehető az oszteoporózis kialakulásáért.

A csontritkulás létrejöttéért az egészségtelen életmód is hibáztatható, vagyis a túlzásba vitt kávéfogyasztás és dohányzás, az üdítőitalok vagy a túl sok foszfáttartalmú ételfogyasztás miatt is csökkenhet a csonttömeg. Ahhoz, hogy csontjaink egészségesek maradjanak, többek között kalciumra is szükségünk van, viszont a felszívódásához nélkülözhetetlen a D-vitamin jelenléte. Ez a vitamin gondoskodik arról, hogy a vérünkben megfelelő mennyiségben legyen jelen a foszfor és a kalcium, vagyis a csontok építőelemei. Több kutatás arról számolt be, hogy ahhoz, hogy csontjaink egészségesek maradjanak, A-, C- és K-vitaminra is szükségünk van.

Brit kutatások szerint a szulforafán nevű vegyület hatékonyan képes felvenni a harcot a csontritkulás ellen, így érdemes olyan zöldségeket fogyasztani, amelyek tartalmazzák ezt a vegyületet. Ezek a következők: brokkoli, kelbimbó, karfiol, káposzta, kínai kel.

Milyen tünetei vannak a csontritkulásnak? Elsősorban a gyakori csonttörések lehetnek a betegség figyelmeztető jelei. Idősebb korban általában a combnyaktörés meglehetősen gyakori és a vizsgálatok során állapítják meg az oszteoporózist is. A csontritkulás nem egy fájdalmatlan betegség, a páciensek gyakran számolnak be csontfájdalmakról. A csontritkulás kialakulhat a gerincben, amely el is görbülhet, de a tünetek közé sorolandó a testmagasság jelentős lecsökkenése, vagy a mellkas süllyedése.

A diagnózis felállítását követően a szakorvos gyógyszeres terápiát is felírhat, de a gyógymódok között szerepelhet a fizioterápia is, amely csökkenti a további csonttömegvesztést, minimalizálja a fájdalmat és a testtartást is javítja. A kezelés részeként fontos a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel. Elsősorban a kalcium, a magnézium és a mangán bevitele javasolt. A csontszövet sűrűségére és a csonttömegre nagyon jó hatással vannak az omega-3-at és a halolajat tartalmazó étrend- kiegészítők is.

Az omega-3 zsírsavak ugyanis növelhetik a csontok erejét és elősegíthetik az új csontsejtek képződését. A rendszeres testmozgás nem csupán késlelteti, de meg is akadályozhatja a betegség kialakulását. Ha valakinél már kialakult a csontritkulás, akkor próbálja ki a tai chit, mivel ez is növelheti valamennyire a csontsűrűséget, segít fenntartani a csonttömeget, de a csontok teherbíró képessége is növekszik valamelyest. A tai chi ezen kívül javítja a mozgáskoordinációs képességet és fejleszti az egyensúlyt, ami nagyon fontos, hiszen minden egyes apró baleset megnöveli az esélyét az újabb csonttörésnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Címkék: nélkülözhetetlen, oszteoporózisról, csontritkulásnak, foszfáttartalmú, felszívódásához, előrehaladtával, csontsűrűséget, oszteoporózist, ösztrogénhiány, akadályozhatja, kávéfogyasztás, kialakulásáért, ételfogyasztás, oszteoporózis, csonttörésnek, figyelmeztető, minimalizálja, combnyaktörés, létrejöttéért, egészségtelen, elősegíthetik, betegségekhez, csontritkulás, rendszertelen, felállítását, csonttömeget, felgyorsítja, hibáztatható, egészségesek, testmagasság, lecsökkenése, mésztartalma, mennyiségben, csonttömegre, fiatalkorban, ásványianyag, csont mésztartalma, csontok fokozott, csonttömeg gyermek-, arány akár, csontvesztés ennél, oszteoporózis ugyanúgy, kóros folyamat, menopauza felgyorsítja, csontvesztés folyamatát, rendszertelen havi, oszteoporózis kialakulásáért, csontritkulás létrejöttéért, egészségtelen életmód, túlzásba vitt, üdítőitalok vagy, felszívódásához nélkülözhetetlen,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
39 ígéret  Jó éjszakát  képre írva  Bársony székben  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Zilahy Lajos gondolata  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszerű  Szép estét kedves látogatóimn...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Egyszerű  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Csend  képre írva  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Vannak emberek  képre írva  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Eduardo Sacheri gondolata  József Attila – Keresek ...  Különleges  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  40 felett  Különleges  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  A sorsod  Magamnak  Anyák napjára  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Vidámság  Somlyó Zoltán - Orgonával  képre írva  Horváth Szilvia tollából  Szép álmokat!  Paul David Tripp Április 12  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Sík Sándor - Ha jő a perc  Jázmin  Facebookon kaptam  IGEN így  Facebookon kaptam  Emlékezz  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Szívek  Jó éjszakát  James Allen  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kertem  Facebookon kaptam  különleges  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  képre írva  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Magamnak  40 felett  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Vannak emberek  Mit ünnepelnek a görögök márci... 
Bejegyzés Címkék
csont mésztartalma, csontok fokozott, csonttömeg gyermek-, arány akár, csontvesztés ennél, oszteoporózis ugyanúgy, kóros folyamat, menopauza felgyorsítja, csontvesztés folyamatát, rendszertelen havi, oszteoporózis kialakulásáért, csontritkulás létrejöttéért, egészségtelen életmód, túlzásba vitt, üdítőitalok vagy, felszívódásához nélkülözhetetlen, vitamin gondoskodik, vérünkben megfelelő, csontok építőelemei, szulforafán nevű, csontritkulás ellen, gyakori csonttörések, betegség figyelmeztető, combnyaktörés meglehetősen, vizsgálatok során, fájdalmatlan betegség, páciensek gyakran, csontritkulás kialakulhat, tünetek közé, testmagasság jelentős, mellkas süllyedése, diagnózis felállítását, szakorvos gyógyszeres, gyógymódok között, kezelés részeként, megfelelő vitamin-, mangán bevitele, csontszövet sűrűségére, csonttömegre nagyon, halolajat tartalmazó, omega-3 zsírsavak, csontok erejét, rendszeres testmozgás, betegség kialakulását, csontok teherbíró, újabb csonttörésnek, nélkülözhetetlen, oszteoporózisról, csontritkulásnak, foszfáttartalmú, felszívódásához, előrehaladtával, csontsűrűséget, oszteoporózist, ösztrogénhiány, akadályozhatja, kávéfogyasztás, kialakulásáért, ételfogyasztás, oszteoporózis, csonttörésnek, figyelmeztető, minimalizálja, combnyaktörés, létrejöttéért, egészségtelen, elősegíthetik, betegségekhez, csontritkulás, rendszertelen, felállítását, csonttömeget, felgyorsítja, hibáztatható, egészségesek, testmagasság, lecsökkenése, mésztartalma, mennyiségben, csonttömegre, fiatalkorban, ásványianyag, sűrűségükből, csonttörések, kialakulását, meglehetősen, fizioterápia, csontvesztés, valamennyire, fájdalmatlan, tartalmazzák, valamelyest, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2009
  • e Hét: 12123
  • e Hónap: 25872
  • e Év: 230573
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.