Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Megelégedés
  2016-07-17 17:14:04, vasárnap
 
  Megelégedés


Másodszor, a pokolról szóló tan a körülményektől független, töretlen megelégedés lelkületét kell hogy kialakítsa bennünk. Pál, aki bebörtönözve az érte aggodó barátainak ír, a következő módon tesz bizonyságot: ,,én megtanultam, hogy azokban, a melyekben vagyok, megelégedett legyek." (Fil. 4,11). Kemény diónak bizonyult ez a lecke, de, bár időbe telt, végül elmondhatta szenvedély vagy büszkeség nélkül: ,,mert én megtanultam, hogy megelégedett legyek. Ismerős vagyok a jóllakással is, az éhezéssel is, a bővölködéssel is, a szűkölködéssel is" (Fil. 4,12). El tudod-e mondani, hogy megtanultál elégedettnek lenni?
Sok keresztyén nem tanult meg. Egy puritán lelkipásztor, Jeremiah Burroughs, magyarázza: ,,a keresztyén ember kötelessége, dicsősége és kiváltsága, hogy jártas legyen a keresztyén megelégedettség misztériumában." Kötelesség, dicsőség és kiváltság valószínűleg. Burroughs, figyelemre méltó módon, könyvének A Keresztyén Megelégedés Ritka Gyöngye címet adta. A gyöngyök ritkák, nem hemzsegnek mindenütt, a megelégedés ritka erény és a különleges a kegyelem egyik vonása.
Természetesen könnyű megelégedettnek lenni, amikor egészségesek, boldogok és sikeresek vagyunk, mikor a felhők elkerülik életünk égboltját. De mikor az idők nehezek, mikor csalódunk önmagunkban és másokban, mikor azzal szembesülünk, amit korábban Isten ,,fenyítő gondviselésének" neveztek, akkor a megelégedés sokkal illékonyabb. A társadalom, amelyben élünk, nem pártolja azt. A kapitalista gazdaságok azzal tartják lendületben magukat, hogy mesterséges elégedetlenséget teremtenek. A reklámok célja elégedetlenekké tenni minket saját autónkkal, háztartási gépeinkkel, küllemünkkel és mindennel kapcsolatban. A kormányok megalázó pontossággal jellemzik polgáraikat, mint ,,fogyasztókat". Micsoda fennkölt kifejezés! A vájunál levő disznók fogyasztók, és, sajnos túl sokszor, mi is olyanoknak nézünk ki. Nehéz elégedettnek maradni a telhetetlen irígység légkörében.
Az elégedetlenség gyönyörködteti az ördögöket, mivel ez bűn, ráadásul az egyik fő bűn. Soha nem volt értelmetlenebb ez a bűn, mint Ádám és Éva esetében. Isten az Édenkertben körbevette őket bőséggel és szépséggel. Minden, amire szükségük lehetett volna, rendelkezésükre állt. De ők többet akartak - ez romlásukká lett. Pál apostol azt mondja, hogy a bűn lényege az, amikor Isten teremtményei ,,nem mint Istent dicsőítették őt, sem néki hálákat nem adtak" (Róm. 1,21). Az izráeliták elégedetlensége a pusztában, amikor a manna ellen zúgolódtak és visszakívánkoztak Egyiptomba, haragra ingerelte Istent, aki a következő kérdést tette fel: ,,Meddig tűrjek e gonosz gyülekezetnek, a mely zúgolódik ellenem?" (4Móz 14,27). Az elégedetlenség nemcsak az Úr ellen sértés, hanem megfoszt minket a boldogságtól és a lelki békességtől is. Ráadásul a hitnek a botránkozási köve, hiszen ki akarna zsémbes keresztyének Megváltójához jönni? A megelégedés olyan lecke, amelyet, Pálhoz hasonlóan, nekünk is fontos megtanulnunk.
Sok olyan dolog van, amely elégedetté kellene hogy tegyen. Például Isten egyeduralma és az ahogyan ő bölcsen és irgalmasan minden dolgot a javunkra fordít. Elégedettek kellene hogy legyünk nagy és értékes ígéretei miatt, amelyek erre és az ezutáni életre vonatkoznak. Ugyanakkor elégedettek kellene hogy legyünk már csak azért is, mert nem megyünk a pokolba. John Wesley egyszer a következőket jegyezte fel naplójában: ,,Körülbelül tizenegy órakor eszembe jutott, hogy negyven évvel ezen a napon ezelőtt menekültem meg a tűztől. A dicséret hangja és hálaadás szállt fel és nagy volt a mi örömünk az Úr előtt." A pokoltól való szabadulás emléke boldoggá tette Wesleyt.
Az önsajnálat elleni legjobb gyógyszerek egyike, ha egy sokkal nehezebb sorban levő emberre gondolsz. Nemrég, egy enyhébb betegség idején, amikor kissé sajnálni kezdtem magam, időnként lenéztem a szószékről a gyülekezet egyik tagjára. Egy vasárnap délelőtt történt. Egy áldott hívő asszony volt, aki tolószékbe kényszerült fogyatékossága miatt. Arca derűs, ő pedig szilárd volt a szenvedésben. Így önsajnálatom feloldódott az ő bátorságának melegségében.
De mindnyájan ebben a helyzetben vagyunk, mivel emberek sokasága vesz körül, akiknek végtelenül rosszabbul megy, mint nekünk, mivel milliószámra tartanak a pokol felé. Krisztus kegyelméből mi nem vagyunk kárhozatra ítélve és mégis panaszkodni merészelünk! Amikor legközelebb arra gondolsz, hogy az élet mostohán bánik veled, és hogy Isten szeretetteljesebben is elrendezhette volna körülményeidet, akkor vess egy pillantást a pokol mélységébe és emlékezz: ,,Valamikor én is oda igyekeztem, de most már nem. Ehelyett, a mennybe tartok, mivel Isten megváltott. Mi ehhez képest az élet összes csalódása, fájdalma és szomorúsága? Mind eltörpülnek ahhoz képest, amit érdemlek és semmi ahhoz képest, amit öröklök." Ezt tette a zsoltáros is: ,,Dicsérlek téged Uram, Istenem, teljes szívemből, és dicsőítem a te nevedet örökké! Mert nagy én rajtam a te kegyelmed, és kiszabadítottad lelkemet a mélységes pokolból" (Zsolt. 86,12-13).
A pokol tana felettébb elégedetté kellene hogy tegyen minden hívőt és Isten iránt hálássá minden élethelyzetben. (folyt. köv.)

Edward Donnelly
 
 
0 komment , kategória:  Menny és pokol  
Címkék: elégedetlenséget, megelégedettnek, elégedetlenekké, gondviselésének, kiszabadítottad, megelégedettség, elégedetlensége, rendelkezésükre, körülményeidet, fogyatékossága, értelmetlenebb, misztériumában, gyönyörködteti, elégedetlenség, körülményektől, szűkölködéssel, élethelyzetben, megváltójához, elrendezhette, gyülekezetnek, bővölködéssel, természetesen, megelégedett, önsajnálatom, szenvedésben, szembesülünk, következőket, lelkipásztor, egészségesek, küllemünkkel, fogyasztókat, dicsőítették, megtanulnunk, milliószámra, bebörtönözve, bátorságának, pokolról szóló, körülményektől független, érte aggodó, melyekben vagyok, szűkölködéssel is”, puritán lelkipásztor, keresztyén ember, keresztyén megelégedettség, gyöngyök ritkák, megelégedés ritka, kegyelem egyik, felhők elkerülik, idők nehezek, megelégedés sokkal, kapitalista gazdaságok, reklámok célja, Jeremiah Burroughs, Keresztyén Megelégedés Ritka Gyöngye, Például Isten, John Wesley, Edward Donnelly,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Próbálj meg ...  Paul David Tripp Április 20  Png csokor  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png fotel  Nagyi telefonál  Julian Brass gondolata  Tavaszi kép  Éretlen vers  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Németh László tollából  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Png fotel  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Kerüld el az evangélium örömén...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Akarat  Mindig jusson idő nevetni  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Csak a fogyatkozás látható  Akarat  Soha ne kedvezz...  Makszim Gorkij gondolata  Egy lelki imádság  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Alvó cicák  Kövesd a cowboyt!  Png kutya  Akarat  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nagyi telefonál  Kaffka_Margit  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Reggel van  képre írva  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Leonardo da Vinci gondolata  Kaffka_Margit  Png rózsa csokor  Png csokor  Próbálj meg ...  Makszim Gorkij gondolata  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Png virág  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Régi emberek, akikre máig büsz...  Julian Brass gondolata  Zilahy Lajos gondolata  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m... 
Bejegyzés Címkék
pokolról szóló, körülményektől független, érte aggodó, melyekben vagyok, szűkölködéssel is&#8221, puritán lelkipásztor, keresztyén ember, keresztyén megelégedettség, gyöngyök ritkák, megelégedés ritka, kegyelem egyik, felhők elkerülik, idők nehezek, megelégedés sokkal, kapitalista gazdaságok, reklámok célja, kormányok megalázó, vájunál levő, telhetetlen irígység, elégedetlenség gyönyörködteti, izráeliták elégedetlensége, manna ellen, következő kérdést, mely zúgolódik, elégedetlenség nemcsak, lelki békességtől, botránkozási köve, megelégedés olyan, javunkra fordít, ezutáni életre, következőket jegyezte, napon ezelőtt, dicséret hangja, pokoltól való, önsajnálat elleni, sokkal nehezebb, enyhébb betegség, gyülekezet egyik, vasárnap délelőtt, áldott hívő, helyzetben vagyunk, pokol felé, élet mostohán, pokol mélységébe, mennybe tartok, élet összes, mélységes pokolból&#8221, pokol tana, elégedetlenséget, megelégedettnek, elégedetlenekké, gondviselésének, kiszabadítottad, megelégedettség, elégedetlensége, rendelkezésükre, körülményeidet, fogyatékossága, értelmetlenebb, misztériumában, gyönyörködteti, elégedetlenség, körülményektől, szűkölködéssel, élethelyzetben, megváltójához, elrendezhette, gyülekezetnek, bővölködéssel, természetesen, megelégedett, önsajnálatom, szenvedésben, szembesülünk, következőket, lelkipásztor, egészségesek, küllemünkkel, fogyasztókat, dicsőítették, megtanulnunk, milliószámra, bebörtönözve, bátorságának, boldogságtól, pontossággal, botránkozási, elégedettnek, melegségében, keresztyének, valószínűleg, kapcsolatban, teremtményei, megtanultál, feloldódott, kényszerült, kötelessége, kapitalista, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 103 db bejegyzés
e év: 365 db bejegyzés
Összes: 35930 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1462
  • e Hét: 3834
  • e Hónap: 33146
  • e Év: 220948
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.