Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A gyermek az emberszívet látta
  2016-07-18 21:23:36, hétfő
 
  A gyermek az emberszívet látta

Egyéves kis csemeténket, Eriket elhelyeztem egy magas gyerekülésben, közben körülnéztem: “Vajon ki tartózkodik Karácsony napján ilyen helyen? Krisztus születésének reggelén? Mit keresek én itt Üdvözítőm születése napján? Ma még ünnepelni kellene, a családdal és a barátainkkal tölteni a napot, hálát adni Istennek a kellemes életért, melyben Ő vezet, és melyet sok kis szolgálat tesz értékessé!"

Miközben leültünk, és az étlapot nézegettük, gondolataim messze kalandoztak.

“Vajon ki olyan boldog ebben a teremben, mint mi? Kedves gyermekek, egy boldog házasság, biztos megélhetés, és mindenekelőtt a hit, amely védőpajzsunk lehet bármilyen helyzetben. A hit, amelyet ajándékként és előjogként kaptunk. A hit, amelyből másoknak is szeretnénk juttatni a közösségi munkálkodásunkon, a városban végzett szolgálatunkon és az egész életünk minden tettén keresztül. Karácsony tulajdonképpen hitünk születésének jelképe. Mi pedig itt ülünk messze otthonunktól, városunktól, mégsem elszakadva Istenünktől."

Az étterem szinte üres volt. Mi voltunk az egyetlen család. A mieinken kívül nem voltak gyermekek. A többi vendég sietve evett, halkan beszélgettek, talán mindannyian érezték, hogy egy ilyen napon senkinek sem lenne szabad itt lenni. Ezen a napon még a hitetlenek is megállnak egy kicsit, hogy a békéről és barátságról beszélgessenek.

Gondolataim fonalát Erik boldog gügyögése szakította meg: “Tetete!" Kis kezecskéjével a gyermekülés fém asztallapját csapkodta. Tekintetében csodálkozás tükröződött, szemei tágra nyíltak, fintorgott, és közben fogatlan ínyét mutogatta. Kuncogott és prüszkölt - és akkor észrevettem derültségének okát - és először nem hittem a szememnek.

Egy rongyos, gyűrött kabát, nyilvánvalóan évekkel ezelőtt volt új, agyonhordott, mocskos, foltos. Egy kitérdesedett nadrág, mely a pipaszár lábakat lengte körül félárbócosan. A cipő maradékaiból előkandikáló lábujjak, ing, melyről hiányzott a nyak. Aztán egy semmihez nem hasonlítható arc, a szája pont olyan fogatlan, mint Eriké. Zsíros, kócos haj, szőrös arc, s az orr olyan barázdás, mint a frissen szántott föld.

Csontos kezével integetett: “Na, te csöppség! Látlak ám, haver!"

Összenéztünk férjemmel: “Most mit csináljunk? Szegény szerencsétlen!" Erik tovább nevetgélt és válaszolt: “Tetete!" Minden szava visszhangra talált. A pincérnők is felfigyeltek, és néhány vendég a szomszédos asztaloknál már a torkát köszörülte. A csavargó és a kisfiam kettőse feltűnést keltett.

Egy falatot toltam Erik elé. Ő szétkente az asztalkáján. “Miért pont én?" sóhajtottam csendben.

Megjött az étel, de a társalgás folyt tovább. Az öreg átkiáltott a termen: “Akarsz almáspitét? Szereted a túróspalacsintát? Nézzétek! Szereti a túróspalacsintát!"

Senki nem mulatott rajta. Alkoholista volt a férfi és idegesítő. Mérges voltam. Dennis, a férjem szégyellte magát. Még a hatéves fiúnk is azt kérdezte: “Miért beszél ez az ember olyan hangosan?" Némán ettünk - Eriket kivéve, aki mindent beleadott csak azért, hogy egy országúti vándor tetszését megnyerje.

Lassan betelt a pohár. Megfordítottam a gyerekülést. Erik üvöltve forgolódott, hogy öreg barátját láthassa. Ez már aztán sok volt.

Férjem a pénztárhoz indult, hogy fizessen, és így szólt: “Fogd Eriket! A parkolóban találkozunk."

Kiemeltem Eriket az ülésből, és megcéloztam a kijáratot. Az öreg szétvetett lábakkal, várakozóan ült pontosan a kijárathoz vezető út mentén.

“Istenem, hadd jussak ki innen, mielőtt megszólítaná Eriket, vagy engem!" Siettem az ajtó felé. Hamar kiderült azonban, hogy sem Isten, sem pedig Erik nem így gondolta.

Mikor a férfi közelébe kerültem, oldalt fordultam, hogy kikerüljem a valószínűleg rossz lehelletét. Ugyanabban a pillanatban Erik, szemét legjobb barátjára függesztve, hátrahajolt és karjait a tipikus “Vegyél fel!" kisgyermeki tartásba lendítette.

Míg azon igyekeztem, hogy ne ejtsem el gyermekemet és megtartsam egyensúlyomat, egy pillanatra szemtől szembe találtam magam az öregemberrel. Erik kitartóan emelte karjait felé. A csavargó kérdőn és esengőn tekintett rám. “Megengedi, hogy karjaimba vegyem a gyermekét?" Válaszolni sem volt időm, Erik már a férfi karjaiban volt.

Egyszerre kiteljesedett az idős ember és a kisgyermek szeretete. Erik a teljes bizalom, a szeretet és az odaadás gesztusával hajtotta a férfi rongyos vállára kis fejecskéjét. Amaz lehunyta szemét, és láttam pillái alatt az előbukkanó könnyeket. Munkában megvénült, koszos kezeivel átölelte fiam testét, és megsimogatta hátát.

Talán még soha nem mélyült el ilyen rövid idő alatt ilyen mértékben két ember között a szeretet. Az öreg így tartotta egy pillanatig karjában a gyermeket. Aztán kinyitotta a szemét, és rám nézett. Tiszta, parancsoló hangon szólalt meg: “Most vegye újból át a gyermeket!"

Alig fért ki belőlem a “persze", mintha gombócot nyeltem volna. Kelletlenül adta vissza magától Eriket, vágyakozva, mintha fájdalmat okozna ezzel magának. Átvettem a gyermeket. Még egyszer megszólított a férfi: “Isten áldja meg önt, asszonyom! Karácsonyi ajándékot kaptam öntől."

Nem fért ki más a torkomon, csak egy “köszönöm". Erikkel a karomban mentem az autóhoz. Férjem csodálkozott, hogy miért sírok, szorítom magamhoz Eriket, és miért motyogok: “Istenem, Istenem! Bocsáss meg nekem!"

Öt év telt el az esemény óta, de egyetlen kis részletet sem felejtettem el belőle. Még mindig hatása alatt vagyok. Az Evangélium üzenetét világította meg számomra. Az irgalmas szamaritánus üzenete volt, és én voltam a pap, aki továbbment.

Jézus a leprást meggyógyította, a vaknak visszaadta szeme világát - én voltam a vak.

Isten tette fel a kérdést: “Kész vagy fiadat egy pillanatra átadni?" - miközben Ő örökre átadta nekünk Fiát.

Pontosan tudtam, mit jelent a misszió, és csődöt mondtam, mert kényelmetlen volt. “Kész vagy megalázkodni olyan helyen is, ahol nem ismernek, hogy valakit boldoggá tégy?"

Krisztus szeretete volt az, amely egy kisgyermek ártatlanságában nyilvánult meg, aki nem ítélt; a gyermek az emberszívet látta, az anya csak a mocskos ruhát.

Cselekedetek nélküli hit volt. Egy keresztény, aki vak, és egy gyermek, aki látott.

El kellett ott némulnom, hogy tanuljak, és azután halljam, hogy egy idős ember ellentmondásos élete ellenére Isten áldását adja rám. Kisfiam szívében ismerte azt, amit én csak eszemmel tudtam: “Uram, mikor láttuk, hogy éheztél volna?"

Amit eggyel a legkisebbek közül megtesztek, azt velem teszitek meg.

Ha visszaforgathatnám az idő kerekét, és azt a pillanatot még egyszer átélhetném, vajon mit tennék?

Talán csak egyszerűen mellé ülnék, meghallgatnám, gyermekemet karjaiba tenném, tartsa addig, ameddig ő szeretné.
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Címkék: munkálkodásunkon, túróspalacsintát, ártatlanságában, ellentmondásos, meggyógyította, tulajdonképpen, megfordítottam, beszélgessenek, szolgálatunkon, kitérdesedett, szerencsétlen, nyilvánvalóan, mindenekelőtt, gyerekülésben, kiteljesedett, meghallgatnám, kezecskéjével, egyensúlyomat, derültségének, megsimogatta, megszólítaná, felfigyeltek, öregemberrel, otthonunktól, félárbócosan, tekintetében, asztallapját, beszélgettek, születésének, agyonhordott, barátainkkal, összenéztünk, hasonlítható, előkandikáló, maradékaiból, védőpajzsunk, emberszívet látta, magas gyerekülésben, barátainkkal tölteni, kellemes életért, étlapot nézegettük, boldog házasság, közösségi munkálkodásunkon, városban végzett, egész életünk, étterem szinte, egyetlen család, mieinken kívül, többi vendég, ilyen napon, kitérdesedett nadrág, pipaszár lábakat, Fogd Eriket, Kiemeltem Eriket,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esti képek  Virág vasárnap  Tibeti harangvirág  Kövesd a vezetőt  Az izmaink nem csak testmozgás...  Görgess  Esti kép  A jó lelkek  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Sárkány  Isten . . .  Haja van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  Most - segíts meg Mária ,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tavasz nem csak önmagában sz...  Facebookon kaptam  Fülpontok  Alvó kutya  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó baby  Virág lány  képre írva  Víz! Se ízed nincs, se színed,...  Facebookon kaptam  Áldott, békés, szép Virágvasár...  Szép estét kedves látogatóimna...  Kövesd a vezetőt  képre írva  Ködvirágok  Szép estét kedves látogatóimna...  Talppontok közérthetően  Az idegen országok éghajlata  Táplálékok a máj egészségének ...  Víz! Se ízed nincs, se színed,...  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam  J. Donald Walters  Facebookon kaptam  Alvó baby  Víz! Se ízed nincs, se színed,...  Nárciszok  Jó éjszakát  A haj állapotának javítása egy...  Jó éjszakát  Levél lány  Nem hazudnak  képre írva  Fényvarázslat  Facebookon kaptam  képre írva  Isten . . .  Facebookon kaptam  Az út  Alvó cica  Facebookon kaptam  Táplálékok a máj egészségének ...  Heltai Jenő: Március  Búzavirág  Nárcisz  Kövesd a vezetőt  Facebookon kaptam  Búzavirág  Facebookon kaptam  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Könyvek  Fényvarázslat  Esti képek  Ha nyitott vagy  Szép estét  J. Donald Walters  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Sir Andrew Lloyd Webber  virágvasárnap  Benedek Elek - Virágvasárnap  Szép estét kedves látogatóimna...  Mire jók ?  Havasi gyopár  Graffiti bölcsesség  Virág vasárnap  Aki belekortyol  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Nagy Feró megmondta?  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Ködvirágok  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
emberszívet látta, magas gyerekülésben, barátainkkal tölteni, kellemes életért, étlapot nézegettük, boldog házasság, közösségi munkálkodásunkon, városban végzett, egész életünk, étterem szinte, egyetlen család, mieinken kívül, többi vendég, ilyen napon, kitérdesedett nadrág, pipaszár lábakat, cipő maradékaiból, szája pont, frissen szántott, szomszédos asztaloknál, torkát köszörülte, kisfiam kettőse, falatot toltam, társalgás folyt, öreg átkiáltott, férjem szégyellte, hatéves fiúnk, ember olyan, országúti vándor, pénztárhoz indult, parkolóban találkozunk, öreg szétvetett, kijárathoz vezető, ajtó felé, férfi közelébe, valószínűleg rossz, pillanatban Erik, tipikus &#8220, pillanatra szemtől, csavargó kérdőn, férfi karjaiban, idős ember, kisgyermek szeretete, teljes bizalom, odaadás gesztusával, férfi rongyos, előbukkanó könnyeket, pillanatig karjában, karomban mentem, irgalmas szamaritánus, leprást meggyógyította, vaknak visszaadta, pillanatra átadni, kisgyermek ártatlanságában, anya csak, mocskos ruhát, legkisebbek közül, munkálkodásunkon, túróspalacsintát, ártatlanságában, ellentmondásos, meggyógyította, tulajdonképpen, megfordítottam, beszélgessenek, szolgálatunkon, kitérdesedett, szerencsétlen, nyilvánvalóan, mindenekelőtt, gyerekülésben, kiteljesedett, meghallgatnám, kezecskéjével, egyensúlyomat, derültségének, megsimogatta, megszólítaná, felfigyeltek, öregemberrel, otthonunktól, félárbócosan, tekintetében, asztallapját, beszélgettek, születésének, agyonhordott, barátainkkal, összenéztünk, hasonlítható, előkandikáló, maradékaiból, védőpajzsunk, valószínűleg, cselekedetek, kényelmetlen, csodálkozott, megalázkodni, szamaritánus, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 105 db bejegyzés
e év: 251 db bejegyzés
Összes: 35816 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1486
  • e Hét: 4388
  • e Hónap: 66057
  • e Év: 185149
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.