Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egyetemes egyháztörténet
  2016-07-20 19:34:19, szerda
 
  III.3.2.1. A germán keresztyén népegyház; a klérus elvilágiasodása; az egyház társadalmi szerepe


Sok helyen germán nemzetiségű római katolikus egyház jött létre. A germán hagyomány szerint az egyháznak a király, a világi uralkodó volt a feje. A római pápa erkölcsi vezető volt és nem több. A zsinatok nemzeti zsinatok voltak, a király vezetése alatt. A király nevezte ki a papokat és az egyéb egyházi tisztségviselőket is. Idő közben megtiltották a pogány vallásokat és kényszerítettek mindenkit a megkeresztelkedésre. Természetesen ez a legtöbb esetben csak külsődleges volt. Hozzá kell tenni, hogy az egyházi tisztviselők döntő része a világi érdekeket képviselte, hiszen azért nevezte ki őket a király, hogy elsősorban az ő érdekeit képviseljék. Számukra nem az igehirdetés vagy a hit volt a fontos, hanem a hatalom és a nyereség. Az emberek életvitele ezért messze állt az igazi keresztyénségtől. Annak idején ez nem egyházellenességből vagy közömbösségből fakadt, hanem a rendes tanítás és hitre nevelés híján, egyszerűen nem értették meg az evangélium lényegét.
Európában politikailag is gyökeresen megváltozott a helyzet. A politikai központ már nem Róma volt, Észak-Afrika pedig iszlám fennhatóság alá került. A régen egységes birodalom helyén sok új állam jött létre. Egyházi és kulturális téren nemcsak a frankok, hanem az angolszász országok is fontossá váltak.
Az egyház is teljesen más helyzetbe került. A pápai hatalom szerepe megváltozott, mivel több nemzeti egyház jött létre. Éppen ezért a pápa ettől kezdve inkább összekötő kapocs lett a különböző államokban élő keresztyének között. Az egyház ezen túl nem a régi görög-római kultúrában élt, ezért meg kellett találnia szellemileg is a helyét az új államok keretében. Az egész középkorra jellemző volt, hogy az egyház egyetemes egyházi kultúrát akart létrehozni a különböző államokban. A szellemi és lelki élet mellett a politikai és társadalmi életet is kezében akarta tartani. A középkori egyháztörténet bizonyos értelemben ennek a törekvésnek a története. De a középkori egyház történetében az is látható, hogy lényegében erős emberi ellenfél nélkül, csődbe ment ez a törekvés. A középkorban az egyház a szó legszorosabb értelmében népegyház maradt, ahogy az a korábbi századokban is volt. Ezen majd csak a reformáció változtatott.
Már említettük, hogy az egyház lényegében átvett az államtól mindenféle bírósági, társadalmi és oktatási szerepet. A kolostorokban ápolták a kultúrát, a tudományt, a szépművészetet, az irodalmat, még a kézműves munkát is. Sokáig csak egyházi emberek tudtak írni és olvasni. Sevillai Isidor (560-616) pl. egy olyan "enciklopédiát" készített, amelyben megtalálható volt a nyelvtantól kezdve a gazdasági eszközökig mindenféle tudomány és ismeret.
Az egyház lassan birtokba vette az egész életet, úgyszólván bekebelezte az élet egészét. Természet és kegyelem teljes egészében egy keretbe került. Mindennek és mindenre kellett egy kevés vallásos máz, és ezt az egyház megadta. Az egyháznak nemcsak a kultúra területén volt monopóliuma, hanem a kegyelemhez is csak az egyházon keresztül lehetett hozzájutni. Az egyház üdvintézménnyé vált, ami azt jelenti, hogy az egyház Isten és ember között állva közbenjáró szerepet vállalt. Egyházon kívül nincs üdvösség - fogalmazódott meg a tétel. A kereszteléstől a temetésig minden szertartásért az egyházhoz kellet fordulni. A sákramentumok kiszolgáltathatóságánál nem volt kérdés, hogy volt-e valakinek személyes hite vagy nem. A nép egyházi és lelki dolgokban csak szemlélő lehetett, rá a tíz parancsolatból csak a második öt tartozott: akinek erkölcse van, annak hite is van! Ami azon túl történt az egyházban, az rájuk nem tartozott, mert minden latinul történt. Így az úrvacsora (vagy mise) a nép szemében valami varázslatos dolog volt, titokzatos szavakkal ("hókuszpókusz" - hoc est poculum). Laikusok és papok ilyen szétválasztása szintén majdnem ezer évig tartott.
A Római Birodalomban a városok mindenütt előnyt élveztek. Az összeomlás után ez is megváltozott. A germán népek nem városokban éltek, hanem főleg mezőgazdasággal foglalkoztak. A vidék ismét fontosabb lett, mint a város, a földbirtokosok lettek az uralkodók, és ez kihatott az egyházra is. A földesúr saját falvainak, jobbágyainak templomokat építtetett, papot tartott, kolostorokat alapított, mert a földbirtokosok felelősséget éreztek alattvalóik földi és lelki javai iránt. A világi urak és nemesek gyermekei sok helyen egyházi posztokat kaptak. Mivel csak egy fiú lehetett örökös, a többieket papi pályára adták, hogy rendes foglalkozásuk legyen. Így jött létre az a rendszer, amelyben az egyházi posztokhoz - falusi plébániától a püspökségig - pénzért vagy származás alapján hozzá lehetett jutni.
Ez mutatja meg a már említett egységes társadalomnak a másik oldalát. Az egyház bekebelezte az egész világot, minden szentté vált. De ez fordítva is így volt: természetessé vált, hogy a nemesség uralkodott az egyházban is és a királyság papi minőséget kapott. (folyt. köv.)

Jos Colijn
 
 
0 komment , kategória:  Egyetemes egyháztörténet  
Címkék: keresztyénségtől, elvilágiasodása, mezőgazdasággal, kényszerítettek, szétválasztása, földbirtokosok, üdvintézménnyé, közömbösségből, szépművészetet, kereszteléstől, parancsolatból, egyháztörténet, szertartásért, enciklopédiát, fogalmazódott, természetessé, sákramentumok, kolostorokban, foglalkozásuk, természetesen, társadalomnak, felelősséget, tisztviselők, legszorosabb, keresztyének, megváltozott, hókuszpókusz, foglalkoztak, megtalálható, politikailag, jobbágyainak, kolostorokat, változtatott, megtiltották, birodalomban, történetében, germán keresztyén, klérus elvilágiasodása, egyház társadalmi, germán hagyomány, világi uralkodó, római pápa, zsinatok nemzeti, király vezetése, király nevezte, egyéb egyházi, pogány vallásokat, legtöbb esetben, egyházi tisztviselők, világi érdekeket, igehirdetés vagy, emberek életvitele, Sevillai Isidor, Római Birodalomban,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Krisztinától  Png nő  Esti kép  Popper Péter szavai  210 éve született a SZÓZAT meg...  Leonardo da Vinci gondolata  Bertolt Brecht -től idézet  s immár én is felragyogva, ért...  Png ház  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Tavaszi kép  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Png virág  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Reménység és erő Krisztustól e...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  A boldog családok mind hasonló...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Egy hatékony szolga  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Még csak most kezdődik a nap  Jó éjszakát  Tavaszi kép  Png cica  Szép estét  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png fotel  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png kislány  Akarat  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdőn  George Gordon Lord Byron: Inez...  Adakozás  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Jó éjszakát  Makszim Gorkij gondolata  Sokan azt tartják  képre írva  Akik bántanak téged  Ne kapaszkodj magasabbra,  Szívem  Mindig jusson idő nevetni  Nagyon különös  Boldog születésnapot a ma ünne...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Nagyon különös  Ami embereknek lehetetlen, az...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A jó emberek mindig szépek mar...  Őrizkednünk kell...  Bertolt Brecht -től idézet  Mai harmónia kártyám  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Minden harmadik... 
Bejegyzés Címkék
germán keresztyén, klérus elvilágiasodása, egyház társadalmi, germán hagyomány, világi uralkodó, római pápa, zsinatok nemzeti, király vezetése, király nevezte, egyéb egyházi, pogány vallásokat, legtöbb esetben, egyházi tisztviselők, világi érdekeket, igehirdetés vagy, emberek életvitele, igazi keresztyénségtől, rendes tanítás, evangélium lényegét, politikai központ, régen egységes, angolszász országok, pápai hatalom, pápa ettől, különböző államokban, egyház ezen, régi görög-római, egész középkorra, egyház egyetemes, középkori egyháztörténet, középkori egyház, reformáció változtatott, egyház lényegében, államtól mindenféle, kolostorokban ápolták, kézműves munkát, nyelvtantól kezdve, gazdasági eszközökig, egyház lassan, egész életet, élet egészét, keretbe került, kevés vallásos, egyház megadta, egyháznak nemcsak, kultúra területén, egyházon keresztül, egyház üdvintézménnyé, egyház Isten, temetésig minden, egyházhoz kellet, városok mindenütt, összeomlás után, germán népek, vidék ismét, földbirtokosok lettek, földesúr saját, földbirtokosok felelősséget, világi urak, többieket papi, egyházi posztokhoz, másik oldalát, egyház bekebelezte, egész világot, nemesség uralkodott, királyság papi, keresztyénségtől, elvilágiasodása, mezőgazdasággal, kényszerítettek, szétválasztása, földbirtokosok, üdvintézménnyé, közömbösségből, szépművészetet, kereszteléstől, parancsolatból, egyháztörténet, szertartásért, enciklopédiát, fogalmazódott, természetessé, sákramentumok, kolostorokban, foglalkozásuk, természetesen, társadalomnak, felelősséget, tisztviselők, legszorosabb, keresztyének, megváltozott, hókuszpókusz, foglalkoztak, megtalálható, politikailag, jobbágyainak, kolostorokat, változtatott, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 108 db bejegyzés
e év: 370 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7659
  • e Hét: 19370
  • e Hónap: 48682
  • e Év: 236484
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.