Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ígéret és szenvedély
  2016-08-02 17:15:59, kedd
 
  Részlet Timothy Keller ,,A házasságról" című könyvéből.


Pontosan miként hozza létre az ígéret ezt a hosszú távra szóló szeretetet - ,,az idő és az akarat alkotását"? Wendy Plump megértette, hogy szülei valami olyasmit tudhattak magukénak ötven év elteltével, ami össze sem hasonlítható egy szexuálisan túlfűtött, törvénytelen viszonnyal, sőt jóval gazdagabb és mélyebb annál. Mi lehetett ez?
Amikor beleszeretünk valakibe, azt hisszük, hogy őt magát szeretjük, pedig nem így van. Hiszen egyelőre nem is ismerjük az illetőt - ahhoz évekre lenne szükség.
Valójában egy kép alakul ki bennünk róla, és abba szeretünk bele, ám ez a kép eleinte mindenképpen egydimenziós, hamis. Éowyn a Gyűrűk Urá-ban beleszeret Aragornba, de ő nem viszonozhatja a szerelmet. Azt mondja a lány fivérének, Éomernek: ,,Téged igazabbul szeret, mint engem: mert téged ismer, bennem meg csak egy árnyat kedvel, azt, akinek hisz, a dicsőség, a nagy tettek reményét, a Rohan mezőitől oly távoli világot..." Aragorn megértette, hogy a romantikus fellángolás elsősorban azért képes magával ragadni az embert, mert nem egy valóságos személybe, hanem fantáziája szüleményébe szeretett bele.
Ráadásul nemcsak mi nem ismerjük a másikat: ő sem ismer minket. Igyekszünk a legjobb arcunkat mutatni (gyakran a szó szoros értelmében). Van, amit szégyellünk, amitől félünk, de a gyengeségeinkbe nem engedünk bepillantást a másiknak. Személyiségünknek azt a részét pedig, amelyet még mi magunk sem ismerünk, természetesen nem mutathatjuk meg neki sem - ez előttünk is csupán a házasság éveiben lepleződik majd le. Az érzelmeink az egekbe szöknek annak hatására, hogy a másik gyönyörűnek és páratlannak lát minket - pontosan ez táplálja a kezdeti szenvedélyes vonzalmat. A gond csak az - s talán ezzel félig-meddig tisztában is vagyunk -, hogy szívünk választottja nem igazán ismer, tehát egyelőre nem is szerethet minket. Amikor úgy gondoljuk, hogy fülig szerelmesek vagyunk, valójában az egónk kap visszaigazolást, és ez váltja ki a pozitív érzelmeket. Ám ez össze sem hasonlítható azzal a mélyreható örömmel, hogy a másik ismer és úgy is szeret.
Ha az együtt töltött évek során társunk a legrosszabb pillanatunkban is láthatott, megismerte minden erényünket és hibánkat, és mégis teljes szívvel ragaszkodik hozzánk - nos, ez az élmény fokozhatatlan. Ha az embert szeretik, de nem ismerik: jóleső, de felszínes érzés. Hogy ismerjenek, és ne szeressenek: legnagyobb félelmünk. De ha tökéletesen ismernek és őszintén szeretnek, nos, ez leginkább Isten szeretetére emlékeztet. Erre van a leginkább szükségünk. Ez a szeretet fölöslegessé teszi az álarcot, alázatra késztet, tehát szükségtelenné válik az önigazolás, továbbá erővel ruház fel, hogy az élet minden nehézségével bátran dacolhassunk.
Ez a fajta szeretet sem mentes a szenvedélytől, ám másfajta tűz hatja át, mint a fiatal szerelmeseket. Áramütésszerű élmény volt, amikor Kathy először megfogta a kezem. Harminchét év elteltével már nem bizsereg úgy az ember bőre, amikor kézen fogva sétál a feleségével, mint az első alkalommal. Ám a múlt távlatából nem nehéz felismerni, hogy annak idején nem az iránta való hatalmas szeretetem miatt ,,bizseregtem", hanem mert legyezgette a hiúságomat, hogy engem választott. Eleinte az ember fejébe száll a dicsőség, és persze a szerelem is része, de még sok minden más is. Az első kézfogás élménye nem is hasonlítható ahhoz, amit ma jelent számomra, hogy a feleségem kezét foghatom - hiszen annyi mindent éltünk át együtt! Ma már alaposan ismerjük egymást, megszámlálhatatlan terhet hordoztunk el együtt, újra meg újra bocsánatot kértünk egymástól, megbocsátottunk és kibékültünk. A szenvedély sem hiányzik. A mai szenvedély annyiban különbözik a kezdetek kezdetén érzett izgalomtól, amennyiben egy hangosan csobogó, de sekély kis csermely a csendesebb, de mélyen hömpölygő folyótól. Lehet, hogy a szenvedély mondatja ki az emberrel a házassági esküt, ám ahogy telnek az évek, az ígéret mélyíti el a szenvedélyt.
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Címkék: megbocsátottunk, gyengeségeinkbe, visszaigazolást, pillanatunkban, szükségtelenné, fokozhatatlan, beleszeretünk, szerelmeseket, viszonozhatja, áramütésszerű, természetesen, szenvedélytől, törvénytelen, szüleményébe, fölöslegessé, hasonlítható, választottja, nehézségével, bepillantást, mindenképpen, egydimenziós, dacolhassunk, szenvedélyes, legrosszabb, fellángolás, feleségével, páratlannak, szerelmesek, szeretetére, szexuálisan, gyönyörűnek, kibékültünk, bizseregtem, legyezgette, ragaszkodik, szeressenek, hosszú távra, akarat alkotását”, szexuálisan túlfűtött, illetőt –, lány fivérének, árnyat kedvel, nagy tettek, romantikus fellángolás, valóságos személybe, legjobb arcunkat, részét pedig, házasság éveiben, egekbe szöknek, másik gyönyörűnek, kezdeti szenvedélyes, gond csak, Részlet Timothy Keller, Wendy Plump, Gyűrűk Urá-ban,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Bertolt Brecht -től idézet  Tanuld meg ezt a versemet  Png fotel  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png rózsa csokor  Png rózsa csokor  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Alázat  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  s immár én is felragyogva, ért...  Próbálj meg ...  Elköszönt  Akarat  Makszim Gorkij gondolata  képre írva  Paul David Tripp Április 21  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png csokor  Neked tudnod kell  Rátalálsz  Nevem  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Akarat  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png ház  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Akarat  Garai Gábor - Takarítás  Leonardo da Vinci gondolata  képre írva  Akarat  Irgalom és ítélet  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Png kutya  Nagyi telefonál  Hogy lehet megtartani  Nem számIt  Facebookon kaptam  A sors  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Akarat  Szabolcska Mihály – Ákác...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png virág  Alázat  Mai harmónia kártyám  Éretlen vers  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam Annuska bar...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Erdőn 
Bejegyzés Címkék
hosszú távra, akarat alkotását&#8221, szexuálisan túlfűtött, illetőt &#8211, lány fivérének, árnyat kedvel, nagy tettek, romantikus fellángolás, valóságos személybe, legjobb arcunkat, részét pedig, házasság éveiben, egekbe szöknek, másik gyönyörűnek, kezdeti szenvedélyes, gond csak, pozitív érzelmeket, mélyreható örömmel, másik ismer, együtt töltött, legrosszabb pillanatunkban, élmény fokozhatatlan, embert szeretik, leginkább szükségünk, szeretet fölöslegessé, élet minden, fajta szeretet, fiatal szerelmeseket, ember bőre, első alkalommal, múlt távlatából, iránta való, ember fejébe, első kézfogás, feleségem kezét, kezdetek kezdetén, hangosan csobogó, szenvedély mondatja, házassági esküt, ígéret mélyíti, megbocsátottunk, gyengeségeinkbe, visszaigazolást, pillanatunkban, szükségtelenné, fokozhatatlan, beleszeretünk, szerelmeseket, viszonozhatja, áramütésszerű, természetesen, szenvedélytől, törvénytelen, szüleményébe, fölöslegessé, hasonlítható, választottja, nehézségével, bepillantást, mindenképpen, egydimenziós, dacolhassunk, szenvedélyes, legrosszabb, fellángolás, feleségével, páratlannak, szerelmesek, szeretetére, szexuálisan, gyönyörűnek, kibékültünk, bizseregtem, legyezgette, ragaszkodik, szeressenek, mutathatjuk, szégyellünk, szenvedélyt, házasságról, tökéletesen, beleszeret, érzelmeink, megismerte, lepleződik, szenvedély, különbözik, önigazolás, legnagyobb, igyekszünk, megértette, emlékeztet, fantáziája, romantikus, amennyiben, szükségünk, ismerjenek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 108 db bejegyzés
e év: 370 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3413
  • e Hét: 15124
  • e Hónap: 44436
  • e Év: 232238
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.