Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hogyan legyünk lelki beállítottságúak?
  2016-08-21 18:23:22, vasárnap
 
  E cikk megírását az ihlette, hogy vasárnap délután az Apple Computer [egy számítástechnikai cég - a fordító] vicces reklámjain gondolkodtam.
Közben felmerült bennem a kérdés, ez befolyásolta-e lelki beállítottságomat. Meg vagyok győződve arról, hogy lehetséges lelkiképpen gondolkodni
a számítógépekkel kapcsolatosan is. De én tényleg ezt csináltam? Vagy inkább afelé a reklámok keltette megbűvöltség és vágyakozás felé sodródtam,
amely Istent távolinak, a mennyet jelentéktelennek és a poklot elképzelhetetlennek érezteti, mely szerint a Biblia nem lehet vonzó. Ez egy kritikus pillanat volt. Isten megragadott engem.
Lelki beállítottságúnak lenni élet-halál kérdése. Pál ezt mondja a Róm 8, 6-ban: ,,Mert a testnek gondolata halál; a Lélek gondolata pedig élet és békesség." ,,A Lélek gondolata" kifejezés görög megfelelője phronēma tou pneumatos, amit úgy lehetne a legjobban visszaadni, hogy 'a lelki gondolkodás beállítódása'. Nem lehet egyetlen szóban teljesen visszaadni a phronēma jelentését. Nem csak gondolkodásmódot jelent, hanem hozzáállás-t is. Tehát nem csupán a gondolkodás lelki alapját fejezi ki, hanem a hozzáállás beállítódását is: ez elménk kedélyállapota és beállítottsága. Az, hogy rendelkezünk a ,,Lélek phronēmajával" azt jelenti, hogy a Lélek formálja a mi 'gondolkodás-hozzáállás csomagunkat' az Övéhez hasonlóvá.
Felmagasztalja Krisztust, becsüli Istent, becsben tartja Igéjét, az embereket és a dolgokat pedig Istent számításba véve szemléli minden körülmények között.
Én arra vágyom, hogy ez a lelki gondolkodásmód irányítson. Lelki szemekkel szeretném szemlélni a világot - a számítógépeket, mindent. Ezek után eltereltem a figyelmem a számítógépekről, és megírtam a következő szempontokat arra vonatkozóan, hogyan lehetek és maradhatok lelki beállítottságú. Nem rendeztem sorba, hanem úgy hagytam őket, ahogyan eszembe ötlöttek.
Ismerd fel: a külső embered egyre inkább elsorvad, a belsőnek pedig arra van szüksége a megújuláshoz, hogy a gondolataidat az odafelvalókra összpontosítsd!
,,Azért nem csüggedünk; sőt ha a mi külső emberünk megromol is, a belső mindazáltal napról-napra újul. Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk
igen-igen nagy örök dicsőséget szerez nékünk; mivelhogy nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra; mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók." (2 Kor 4,16-18)

Tegyél radikális lépéseket is annak érdekében, hogy a gondolataidat tisztán tartsd!

,,Hallottátok, hogy megmondatott a régieknek: Ne paráználkodjál! Én pedig azt mondom néktek, hogy valaki asszonyra tekint gonosz kívánságnak
okáért, immár paráználkodott azzal az ő szívében. Ha pedig a te jobb szemed megbotránkoztat téged, vájd ki azt és vesd el magadtól; mert jobb néked, hogy egy vesszen el a te tagjaid közül, semhogy egész tested a gyehennára vettessék." (Mt 5,27-29)

Legyen Isten a legfőbb örömöd!

,,Hadd menjek be Isten oltárához, vígasságos örömömnek Istenéhez, és hadd dicsérjelek téged cziterával, Isten, én Istenem!" (Zsolt 43,4)
A ,,vígasságos örömömnek" kifejezés szó szerint azt jelenti, hogy ,,örömöm öröme". Úgy gondolom, ez azt jelenti, hogy minden örömünkben legyen benne az Istenben örvendezés. Minden örömnek tehát Istenben való örvendezéssé kell válnia. Ha egy öröm nem ad ízelítőt abból, hogy ki is Isten, és nem nyújt még nagyobb örömet ezáltal, akkor az nem lelki öröm.

Olyannak próbálj látni minden embert, akivel csak találkozol, amilyennek Isten mellől fogod látni!

,,Lőn pedig, hogy meghala a koldus, és viteték az angyaloktól az Ábrahám kebelébe; meghala pedig a gazdag is, és eltemetteték. És a pokolban felemelé az ő szemeit, kínokban lévén, és látá Ábrahámot távol, és Lázárt annak kebelében." (Lk 16, 22-23)
,,Azért mi ezentúl senkit sem ismerünk test szerint." (2Kor 5, 16)

Gondolkodj el azon, hogy minden pillanatban, még a legboldogabb állapotodban is, sok ezer helyen van nyomorúság és jajgatás, akár melletted is!

Nem öli ez meg minden örömünket? Jobb reálisnak és szomorúnak, mint boldognak és önámítónak lenni. De nem gondolom, hogy választanunk kellene a kettő közül. Ezért is mondja Pál, hogy ,,mint bánkódók, noha mindig örvendezők" (2Kor 6, 10). Olvassuk el ezt a szívszorító történetet, amelyet David Brickner, a Zsidók Jézusért (zsidók evangelizálásával foglalkozó szervezet) vezetője mond el:

Néhány hónappal ezelőtt hazafelé tartottam repülővel egy megbeszélésről, amikor a mögöttem ülő férfi egyszer csak levegő után kezdett kapkodni. A személyzet orvosi segítséget kért. Hamarosan egy orvos és több nővér is a férfi segítségére sietett, de eredmény nélkül. Imádkozni kezdtem a férfiért és a mellette ülő feleségéért. A pilóta bejelentette, hogy egészségügyi szükséghelyzet miatt a repülőgép leszáll Edmontonban. A hátam mögött
erősödött a sürgés-forgás, ahogy az orvos és a nővérek egymást váltva próbálták újraéleszteni a férfit. Ha még soha nem voltál haldokló ember közelében, úgy gondolom, elképzelheted annak alapján, amit a médiában látni. A levegő hangja, amint kipréselik egy emberi lény tüdejéből, a halálhörgések és a szagok is mind borzalmasak voltak. Hallottam, amikor az orvos kijelentette: ,,A halál beálltának időpontja délelőtt 10 óra 25 perc." Ezután a pilóta bejelentette, hogy az utas állapota stabilizálódott, így folytatjuk utunkat San Franciscóba. Nem tudom, hogy hányan sejtették, hogy a
bejelentés, amely első hallásra a krízishelyzet megoldását adta tudtul, valójában a férfi halálának burkolt bejelentése volt. A közelben levők bizonyára tudták. A légi utaskísérők letakarták a halottat. A felesége, aki még mindig mellette ült sírt, nyögött. Ezután a légi utaskísérők megjelentek a sorok között - az ebédet szolgálva fel! Ebédet!? Hogyan tudott volna bárki is enni azok után, ami történt? De valóban voltak, akik ebédet kértek.

Ez jellemző kép világunkról, korunkról. Néhányan ebédelnek, miközben ezrek jajgatnak. Hasznos lehet erre emlékeztetni magunkat, amikor egy számítógépes hirdetés távolra repít minket a valóságtól.

Emlékezz Jézus figyelmeztetésére, mely dolgok fojtják meg a lelki életet: az élet gondjai, gazdagsága és gyönyörűségei!

,,És amelyik a tövis közé esett, ezek azok, a kik hallották, de elmenvén, az élet gondjaitól, és gazdagságától és gyönyörűségeitől megfojtatnak, és gyümölcsöt nem teremnek." (Lk 8, 14)
,,De a világi gondok és a gazdagság csalárdsága és egyéb dolgok kívánsága közbejővén, elfojtják az ígét, és gyümölcstelen lesz." (Mk 4, 19)

Gondolkodj olyasmiken, amelyek jó illatok Isten számára, amelyekben gyönyörűségét leli!

,,És járjatok szeretetben, miképen a Krisztus is szeretett minket, és adta Önmagát miérettünk ajándékul és áldozatul az Istennek, kedves jó illatul." (Ef 5, 2)
,,Mert Krisztus jó illatja vagyunk Istennek" (2Kor 2, 15)
,,Nem paripák erejében telik kedve, nem is a férfi lábszáraiban gyönyörködik; az őt félőkben gyönyörködik az Úr, a kik kegyelmében reménykednek."
(Zsolt 147, 10-11)

Ápolj jó kapcsolatot lelkiképpen gondolkodó keresztyénekkel!

,,A ki jár a bölcsekkel, bölcs lesz; a ki pedig magát társul adja a bolondokhoz, megromol." (Péld 13, 20)
,,Ne tévelyegjetek. Jó erkölcsöt megrontanak gonosz társaságok." (1Kor 15, 33)

Gondolkozz azon az életen, amelyet nemsokára az Úrral élsz majd!

,,Bizodalmunk pedig van, azért inkább szeretnénk kiköltözni e testből, és elköltözni az Úrhoz." (2Kor 5, 8)
Mennyire kötődnek az örömeid a testedhez?

Olvass lelki beállítottságú szerzőket!

Elmélkedj az élet rövidségéről!

,,Mert minden test olyan, mint a fű, és az embernek minden dicsősége olyan, mint a fű virága. Megszárad a fű, és virága elhull: de az Úr beszéde megmarad örökké. Ez pedig az a beszéd, a mely néktek hirdettetett." (1Pt 1, 24-25)

Imádkozz lelki gondolkodásmódért, krisztusi lelkületért!

,,Jó reggel elégíts meg minket a te kegyelmeddel, hogy örvendezzünk és vígadjunk minden mi időnkben." (Zsolt 90, 14)
A zsoltárosok gyakran imádkoznak ilyen szívért és értelemért.

Emlékezz arra, hogy meghaltál Krisztussal és megfeszítetted a testet!

,,Akik pedig Krisztuséi, a testet megfeszítették indulataival és kívánságaival együtt." (Gal 5, 24)
A lelki beállítottság eléréséhez a kulcs abban a mély bizonyosságban rejlik, hogy ténylegesen meghaltál és feltámadtál Krisztussal, Őbenne bűneid megbocsáttattak, és megigazíttattál.

Fogadd el a szenvedést Istentől jövőnek, melynek az a célja, hogy a fenyítés által mélyebb lelki gondolkodásmódot munkáljon ki benned!

,,Mert nem akarjuk, hogy ne tudjatok atyámfiai a mi nyomorúságunk felől, a mely Ázsiában esett rajtunk, hogy felette igen, erőnk felett megterheltettünk, úgy hogy életünk felől is kétségben valánk: sőt magunk is halálra szántuk magunkat, hogy ne bizakodnánk mi magunkban, hanem Istenben, a ki feltámasztja a holtakat." (2Kor 1, 8-9)
,,Mert a kit szeret az Úr, megdorgálja, megostoroz pedig mindent, a kit fiává fogad. Ha a fenyítést elszenveditek, akkor veletek úgy bánik az Isten,
mint fiaival; mert melyik fiú az, akit meg nem fenyít az apa? Ha pedig fenyítés nélkül valók vagytok, melyben mindenek részesültek, korcsok vagytok
és nem fiak. Aztán, a mi testi apáink fenyítettek minket és becsültük őket; avagy nem sokkal inkább engedelmeskedünk-é a lelkek Atyjának, és
élünk! Mert ám azok kevés ideig, tetszésök szerint fenyítettek; ő pedig javunkra, hogy szentségében részesüljünk. Bármely fenyítés ugyan jelenleg nem látszik örvendetesnek, hanem keservesnek, ámde utóbb az igazságnak békességes gyümölcsével fizet azoknak, akik általa gyakoroltatnak." (Zsid 12, 6-11)

Elmehetsz egy kórházba, és imádkozhatsz egy haldoklóval.

,,Jobb a siralmas házhoz menni, hogy nem a lakodalomnak házához menni; mivelhogy minden embernek ez a vége, és az élő ember megemlékezik
arról." (Préd 7, 2)
Én ezt tettem a múlt héten, és mint mindig, kijózanító hatással volt rám. Messze űzött tőlem sok világias gondolatot.

Vállald fel, hogy esetleg bolondnak vagy különcnek néznek!

,,Elég a tanítványnak, ha olyan mint a mestere, és a szolga mint az ő Ura. Ha a házigazdát Belzebubnak hívták, mennyivel inkább az ő házanépét?!" (Mt 10, 25)

Ismerd fel, hogy a különböző vallásokat gyakorló embermilliók nem olyan embereket keresnek, akik idomulnak az amerikai kultúra által irányított világhoz, vagy a technika szakértői! Ők a szent embereket, Isten embereit keresik.

Nem az a fontos, hogy gyors észjárású, pergőnyelvű és okos-e. Az a fontos, hogy sokat imádkozik-e. Ismeri-e a Szent Könyvet, és kívülről is sokat
tud-e belőle idézni? Megtagadja-e önmagát és Istenre összpontosít-e? Erős-e a gyengeségeiben?
Veletek együtt vágyódom arra, hogy lelki beállítottságú legyek.

John Piper
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: gondolkodásmódot, megterheltettünk, engedelmeskedünk, gyönyörűségeitől, jelentéktelennek, stabilizálódott, megbocsáttattak, keresztyénekkel, láthatatlanokra, számítógépekről, megigazíttattál, megbotránkoztat, számítógépekkel, megfeszítetted, számítógépeket, beállítottságú, gondolkodásmód, felmagasztalja, bizonyosságban, gyengeségeiben, paráználkodott, kedélyállapota, beállítottsága, gyakoroltatnak, megfeszítették, megbeszélésről, paráználkodjál, összpontosítsd, szükséghelyzet, halálhörgések, beállítottság, gyönyörűségei, gyümölcstelen, gondolataidat, tévelyegjetek, örvendetesnek, számítógépekkel kapcsolatosan, reklámok keltette, mennyet jelentéktelennek, kritikus pillanat, testnek gondolata, legjobban visszaadni, lelki gondolkodás, gondolkodás lelki, hozzáállás beállítódását, dolgokat pedig, lelki gondolkodásmód, világot –, következő szempontokat, külső embered, belsőnek pedig, odafelvalókra összpontosítsd, Apple Computer, Felmagasztalja Krisztust, Legyen Isten, David Brickner, Zsidók Jézusért, Emlékezz Jézus, Mert Krisztus, Szent Könyvet, John Piper,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Reggel van  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Akarat  A Megváltó szolgálatában  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Albert Einstein gondolata  A sors  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png csokor  Png cica  Facebookon kaptam Krisztinától  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Reggel van  Próbálj meg ...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Akarat  Png telefon  Az igazi szeretetért rendszeri...  Elköszönt  Akarat  Egy hatékony szolga  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Jónás Tamás – Végtelen b...  Akarat  Facebookon kaptam  Elköszönt  Őrizkednünk kell...  Esti kép  Facebookon kaptam  Png kutya  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png virág  képre írva  A jó emberek mindig szépek mar...  Nagyon különös  Szép álmokat!  Hogy lehet megtartani  Lóhere  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  George Byron - Ahogy itt jár -...  Lóhere  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Paul David Tripp Április 21  Alvó cicák  A televizió nem a kultúrát kép...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png kutya  Kövesd a cowboyt!  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Egy lelki imádság  Paul David Tripp Április 20  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Adakozás  Boldog születésnapot a ma ünne...  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Leonardo da Vinci gondolata  Png nő  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Png rózsa csokor  A boldog családok mind hasonló...  Zsolnay Vilmos világhírű kera... 
Bejegyzés Címkék
számítógépekkel kapcsolatosan, reklámok keltette, mennyet jelentéktelennek, kritikus pillanat, testnek gondolata, legjobban visszaadni, lelki gondolkodás, gondolkodás lelki, hozzáállás beállítódását, dolgokat pedig, lelki gondolkodásmód, világot &#8211, következő szempontokat, külső embered, belsőnek pedig, odafelvalókra összpontosítsd, belső mindazáltal, láthatókra nézünk, láthatók ideig, láthatatlanok pedig, gondolataidat tisztán, gyehennára vettessék, legfőbb örömöd, pokolban felemelé, legboldogabb állapotodban, kettő közül, szívszorító történetet, személyzet orvosi, férfi segítségére, pilóta bejelentette, repülőgép leszáll, hátam mögött, nővérek egymást, médiában látni, levegő hangja, emberi lény, orvos kijelentette, halál beálltának, utas állapota, krízishelyzet megoldását, férfi halálának, közelben levők, légi utaskísérők, sorok között, ebédet szolgálva, számítógépes hirdetés, lelki életet, élet gondjai, tövis közé, élet gondjaitól, világi gondok, gazdagság csalárdsága, férfi lábszáraiban, élet rövidségéről, embernek minden, mely néktek, zsoltárosok gyakran, testet megfeszítették, lelki beállítottság, kulcs abban, mély bizonyosságban, szenvedést Istentől, fenyítés által, mely Ázsiában, fenyítést elszenveditek, lelkek Atyjának, igazságnak békességes, siralmas házhoz, lakodalomnak házához, múlt héten, szolga mint, házigazdát Belzebubnak, különböző vallásokat, amerikai kultúra, technika szakértői, szent embereket, gondolkodásmódot, megterheltettünk, engedelmeskedünk, gyönyörűségeitől, jelentéktelennek, stabilizálódott, megbocsáttattak, keresztyénekkel, láthatatlanokra, számítógépekről, megigazíttattál, megbotránkoztat, számítógépekkel, megfeszítetted, számítógépeket, beállítottságú, gondolkodásmód, felmagasztalja, bizonyosságban, gyengeségeiben, paráználkodott, kedélyállapota, beállítottsága, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 108 db bejegyzés
e év: 370 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5072
  • e Hét: 16783
  • e Hónap: 46095
  • e Év: 233897
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.