Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A lelketlenség évtizedeiről
  2009-01-31 07:19:29, szombat
 
   
  Az 1990. utáni években azt hittem, hogy ott lehet majd folytatni a lelkiséget, ahol a II. világháború előtt abbamaradt.
Én, legalább is Albert Schweitzer gondolataival felvértezve szerettem volna életemen, családom életén változtatni.

,,...ostobaság arra várni, hogy Isten maga hárítsa el az ember elleni igazságtalanságokat. Hogyan lehet kitartani egy olyan istenkoncepció mellett, amely szerint Isten az igazságosság oldalán avatkozik be az emberiség ügyeibe azok után, ami az utolsó háborúban történt - annak összes gyilkosságai és igazságtalanságai, a koncentrációs táborok után, ahol gázkamrák voltak, a vallási kisebbség üldözése után? A gonosz létezése és győzelme azt jelenti, hogy a rosszért az ember felelős, harcolnia kell ellene, nem pedig ölbe tett kézzel ülni, és várni holmi isteni beavatkozást"...
"Az igazán erkölcsös ember számára minden élet szent, még az is, amely az emberi szempontok szerint nagyon alacsony szinten áll."
,,Nem elég egyszerűen létezni. Nem elég azt mondani: ,,keresek, hogy eltartsam családomat. Jól végzem a munkámat. Jó apa vagyok, jó férj vagyok. Az egyházközségnek jó tagja vagyok."
,,Mindez nagyon jó, de még valamit kell tenni. Mindig keresse annak a lehetőségét, hogy jót cselekedjék. Minden embernek a maga módján kell keresni annak a lehetőségét, hogy még nemesebbé váljék, és megvalósítsa igazi emberi méltóságát. Bizonyos időt a felebarátainak is kell szentelni. Lehet, hogy ez nem sok, de tegyen valamit azokért, akik emberi segítségre szorulnak, valami mást, amiért nem kap semmilyen más fizetést, mint e munka elvégzésének a kiváltságát. Mert ne feledje el azt, hogy nem egyedül él e világon. Hogy felebarátai vannak."


Ezek a szentenciák azonban nagyon is férfiasak, vagyis férfiaknak szólnak. Nő létemre éppen akkor olvastam először, amikor második gyermekem megmaradásáért, egy hónapig feküdtem a kórházban.

Ott fogadtam meg, hogy ha megszületik, ezen eszmények jegyében fogom felnevelni. Amiért bíztam az indirekt nevelés (a mód, ahogy élünk gyermekeink előtt) fontosságában, arra gondoltam, hogy először férjemet fogom megnyerni mindennek.

Őt, sajnos szőröstül-bőröstül bekebelezte a szocialistának nevezett társadalom. Oly annyira, hogy még gondolni sem tudott az ,,egyházközség"-re, meg a ,,felebarátai"-ra!
Az egyházközség, pedig - mentve hívei életét, mint a bölcs Salamon király történetének édesanyja - ,,elengedte" az emberek kezét.

A kommunista hatalom - a ,,gonosz mostoha", mindent magának akaró erőszakosságával - elszakította híveit az egyháztól.

*

Példák hosszú sorát tudnám most itt feleleveníteni.

A sok közül egy-két jellemző esetet elmesélek:

Soha nem felejtem el azoknak az éveknek a rossz hangulatú vasárnapjait! Akkoriban lettem kisiskolás. Pesterzsébeten felépült egy új mozi. Ebben a moziban kötelező(!) volt vasárnap délelőttönként, a 10 órakor kezdődő matinéra elmenni. A mozi bejáratában álltak azok a tanárok, akik járva az iskolákat, meghirdették a matinékat. Ők, azután, ott feljegyezték az érkezőket. Akkoriban vetítették azokat a híradó filmeket, amelyeken olyan kisfiúkat, kisgyerekeket mutogattak, akik azért kaptak Rákosi Mátyástól kitüntetést, mert feljelentették valami miatt a saját anyjukat, apjukat!

Így ültették el a kisgyermekek lelkében a szülőkkel szembeni szembefordulás és gyanakvás csíráit! Az iskolában azután végig nézhettük, ahogy ,,megbüntetik" azokat, akik nem tudtak, vagy nem voltak hajlandók ezekre a matinékra elmenni. Ilyenkor az is kiderült, ha netán valaki éppen templomban volt a szüleivel. Kompetensék gondoskodtak arról, hogy a ,,Szégyentáblán" kint legyen a nevük!
Volt szülő, aki belátta, hogy - ha nem akar a gyerekéből ,,bukott szamarat" csinálni - bizony jobb, ha nem erőlteti a templomos életet! Később, az otthoni hitbéli szokásokat is, mint például az imádkozás - elhagyták. Mert kialakult az a kényszerképzetük, hogy ,,a falnak is füle van"!

Egy másik történetet még gépírónő koromban mesélte el az egyik kollégám. Akiről már tudtam, hogy azért nem lehetett több, mint egy jó lakatos szakmunkás, mert az apjának maszek lakatos műhelye volt a háború előtt és ragaszkodott (volna) hozzá a háború után is!
Kollégám azonban - ,,megtanulva" az új módit - ,,munkás"-ként igyekezett jó ,,szocialista" polgára lenni hazájának. A dolgozók esti technikumában, megszerezve a technikusi képesítést, lemondott a gépészmérnöki vágyairól is. Ösztönös vonzódást érezvén azonban a népi tánchoz, nem kellett sok rábeszélés, hogy tagja legyen a KISZ Központi Bizottsága Népi Táncegyüttesének. Az együttes - egyik legjobb táncosaként, és - táncosaival bejárta az egész világot.
Nem is volt semmi gond, míg bele nem szeretett egy lányba, akinek a szülei ragaszkodtak a templomi esküvőhöz!
A szerelmes technikus és népi táncos, oltár elé kísérte mennyasszonyát. Lett is ebből pártfegyelmi, meg a népi táncegyüttesből való kizárás!

De: napjainkban, a rendszerváltozás nevezetű folyamattal sem szűntek meg a kompetenciájukat megtartott politikai erők képviselői úgy irányítani életünk folyását, hogy még véletlenül se lehessen ,,visszarendeződni" ,,Isten, Haza, Család" hármas-eszményéhez!

A módszerek nagyon ismerősnek tűnnek.

Ezek egyike, amikor a fölsőfokú oktatási intézményekben még a karácsony előtti ,,szentestén" is - rendszeresen(!) folyik a vizsgáztatás!

A másik: minden keresztény, keresztyén ünnepen rendeznek valamilyen nagy ,,...parádét", iskolai ,,bulit" az oktatási intézmények tanulói számára. Ahol aztán a gyerekek bömböltetik a technót, vagy a rapet, vagy ami a divatos diszkókban éppen ,,trendi", miközben mérgezett egerekhez hasonlatosan - ordítozva rohangásznak - a ,,demokrácia" jegyében.

Nehogy azt higgyük ám, hogy a gólya-bálok különbek lettek!
Ma már a fölsőbb évfolyam diákjai szervezik a gólyák számára a - bálnak egyáltalán nem nevezhető - bulikat!
A kompetenciájukat megtartott felvételiztetők vizsgáin átesett diákok: meggyötörten és megszeppenve, de tele reménységgel mennek el a -,,gólyabál"-ra. Ahol aztán rájöhetnek se' alatt arra, hogy nem szánnak más szerepet nekik, mint hogy asszisztálhatnak a fölsőbb évfolyamosok részeges- pótszeres tombolásához.

(Részlet az ADJÁTOK VISSZA A GYÖKEREIMET! c. családregényemből.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: rendszerváltozás, asszisztálhatnak, kényszerképzetük, visszarendeződni, táncegyüttesének, kompetenciájukat, erőszakosságával, táncegyüttesből, egyházközségnek, felvételiztetők, délelőttönként, felebarátainak, szembefordulás, istenkoncepció, feljelentették, szocialistának, pesterzsébeten, megmaradásáért, intézményekben, feleleveníteni, mennyasszonyát, koncentrációs, technikumában, fontosságában, szégyentáblán, kisgyerekeket, gépészmérnöki, gondolataival, elvégzésének, hasonlatosan, gondoskodtak, ragaszkodott, gyilkosságai, megvalósítsa, rohangásznak, igazságosság, ember elleni, olyan istenkoncepció, igazságosság oldalán, emberiség ügyeibe, utolsó háborúban, koncentrációs táborok, vallási kisebbség, gonosz létezése, ember felelős, igazán erkölcsös, emberi szempontok, maga módján, szentenciák azonban, hónapig feküdtem, indirekt nevelés, szocialistának nevezett, Albert Schweitzer, Rákosi Mátyástól, KISZ Központi Bizottsága Népi Táncegyüttesének, ADJÁTOK VISSZA GYÖKEREIMET,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
James Allen  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Szeretem ujjad karcsuságait,  Alvó cicák  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  "Ez egy csoda"  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ott van  Baranyi Ferenc - N i n c s  Paul David Tripp Április 15  A sorsod  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  40 felett  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Az ember  Esterházy Péterre emlékezünk  képre írva  Önmaga ellenére  Sorsunk miatt...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Szép estét  Jan Twardowski - Siessünk  A felvilágosodás...  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Somlyó Zoltán - Orgonával  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Zilahy Lajos mondta  Megígért békesség  Annyira tisztelem a szabadságo...  Egy tavasz  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Erdei gyöngyvirág  Azért kaptad  Gebhardt Nóra versei II.  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Megígért békesség  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Pitypang szökőkút  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Spenót fasírttal  Anyámról való emlékek  Hogyan válunk hűségesekké?  39 ígéret  Jó éjszakát  Paul Éluard - És egy mosoly  Egy gondolat  Vannak emberek  Egy párkányon  Mindent de mindent visszakap  Zilahy Lajos mondta  Dóró Sándor: Embernek maradni  képre írva  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Szép estét 
Bejegyzés Címkék
ember elleni, olyan istenkoncepció, igazságosság oldalán, emberiség ügyeibe, utolsó háborúban, koncentrációs táborok, vallási kisebbség, gonosz létezése, ember felelős, igazán erkölcsös, emberi szempontok, maga módján, szentenciák azonban, hónapig feküdtem, indirekt nevelés, szocialistának nevezett, bölcs Salamon, emberek kezét, kommunista hatalom, rossz hangulatú, moziban kötelező, mozi bejáratában, híradó filmeket, saját anyjukat, kisgyermekek lelkében, szülőkkel szembeni, iskolában azután, matinékra elmenni, gyerekéből &#8222, templomos életet, otthoni hitbéli, imádkozás &#8211, másik történetet, egyik kollégám, apjának maszek, háború előtt, háború után, dolgozók esti, technikusi képesítést, gépészmérnöki vágyairól, népi tánchoz, együttes &#8211, egész világot, szülei ragaszkodtak, templomi esküvőhöz, szerelmes technikus, népi táncegyüttesből, rendszerváltozás nevezetű, kompetenciájukat megtartott, módszerek nagyon, fölsőfokú oktatási, karácsony előtti, oktatási intézmények, gyerekek bömböltetik, divatos diszkókban, gólya-bálok különbek, fölsőbb évfolyam, gólyák számára, fölsőbb évfolyamosok, rendszerváltozás, asszisztálhatnak, kényszerképzetük, visszarendeződni, táncegyüttesének, kompetenciájukat, erőszakosságával, táncegyüttesből, egyházközségnek, felvételiztetők, délelőttönként, felebarátainak, szembefordulás, istenkoncepció, feljelentették, szocialistának, pesterzsébeten, megmaradásáért, intézményekben, feleleveníteni, mennyasszonyát, koncentrációs, technikumában, fontosságában, szégyentáblán, kisgyerekeket, gépészmérnöki, gondolataival, elvégzésének, hasonlatosan, gondoskodtak, ragaszkodott, gyilkosságai, megvalósítsa, rohangásznak, igazságosság, meggyötörten, pártfegyelmi, történetének, kisgyermekek, meghirdették, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5127
  • e Hét: 6507
  • e Hónap: 7454
  • e Év: 43395
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.