Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vízkereszt
  2017-01-06 16:21:53, péntek
 
 



A nyugati kereszténységben január 6. vízkereszt, avagy a háromkirályok, másképpen a napkeleti bölcsek ünnepe, a katolikus egyház egyik legfontosabb ünnepe.
Vízkereszt a karácsonyi ünnepek zárónapja, ezután kezdődik a farsangi időszak. (A Julián-naptárt használó keleti kereszténységben karácsony január 7-re esik, és tizenhárom nappal később ünneplik a vízkeresztet.) Az ünnep liturgiában használatos elnevezése a görög Epiphania Domini, azaz Urunk megjelenése, a magyar vízkereszt elnevezés a víz megszentelésének szertartásából származik.
Az epifánia ünnepe először a 3. század végén jelent meg keleten, majd a 4. században nyugaton, mindig január 6-án. Mivel a 4. századtól Jézus születésének ünnepe, a karácsony keleten és nyugaton is elkülönült az epifániától, a vízkereszt ünnepe azóta három jelentést hordoz: a napkeleti bölcsek eljövetelét, Jézus megkereszteltetését, illetve csodatételét a kánai menyegzőn. (Az epifánia kifejezés a görög vallásban egy isten váratlan és érezhető, jót hozó megjelenése, a római császárkultusz idején az uralkodó, azaz a megtestesült isten ünnepélyes látogatása volt.) Teológiai értelmezése: Jézus Krisztusban Isten jelent meg az emberek igazi Megváltójaként, az ünnep liturgiája Jézus hármas megjelenéséről emlékezik meg.

Az első jelentés a háromkirályok, avagy a napkeleti bölcsek érkezésének ünneplése. Máté evangéliuma (Mt 2,1-16) szerint a háromkirályok a betlehemi csillag által vezéreltetve jöttek keletről Judeába, hogy a zsidók újszülött királyának kifejezzék hódolatukat. Először Jeruzsálemben keresték a kis Jézust, majd Heródes király gonosz szándékkal Betlehembe utasította őket; itt meglelték a kisdedet, akinek aranyat, tömjént és mirhát ajándékoztak. Az evangélium mágusnak nevezi őket, de nevüket nem említi. A hagyomány szerint hárman voltak, a 8. században élt Beda Venerabilis nevüket is említi: Caspar, Melchior, Balthasar - azaz Gáspár, Menyhért, Boldizsár. A tömjénezés szertartása a napkeleti bölcsek tömjénadományára emlékeztet. A háromkirályok hálás témául kínálkozott a festőművészetnek, híres alkotás például Albrecht Dürer és Ferenczy Károly Háromkirályok című festménye is.

A vízkereszt második evangéliumi története (Mt 3,13-17) szerint, amikor Jézus harmincéves lett, elment a Jordán folyóhoz. Keresztelő Szent János megkeresztelte őt, és Jézus ettől kezdve tanítani kezdett. Megkereszteltetésének emlékére keleten ezen a napon osztották a keresztség szentségét, és áldották meg a vizeket, főleg a Jordánt és a Nílust.
Az ünnep harmadik evangéliumi jelenete: Jézus a kánai menyegzőn, édesanyja kérésére, az elfogyott bor pótlására első csodatételeként a vizet borrá változtatta (Jn 2,1). A házszentelés (benedictio domorum) szertartása arra emlékeztet, hogy Jézus jelenlétével kitüntette, megszentelte a kánai házat.

Krisztus keresztségének emlékére a vízkereszt volt az ünnepi keresztelések napja, a katolikus egyház tömjént és vizet szentelt, innen az ünnep elnevezése. Az ünnepi népszokások közé tartozott a csillagozás vagy háromkirályjárás hagyománya, a bibliai királyokat megszemélyesítő alakoskodók köszöntő felvonulása, dramatikus játéka. Az alakokat - a betlehemezés mintájára - gyerekek személyesítették meg. Legfőbb kelléke a csillag volt, amely mutatta az utat Betlehembe. Jellegzetes viseletdarabjuk a díszes papírsüveg. Minden esetben elénekelték a csillagéneket, melynek utolsó két sora így hangzik: "Szép jel és szép csillag / Szép napunk támad."

Vízkereszt napján szokásban volt a szentelmények hazavitele is: a szenteltvíznek gyógyító hatást tulajdonítottak, minden betegségre használták. Hintettek belőle a bölcsőre, a menyasszony koszorújára, a halott koporsójára. A következő januárig üvegben vagy nagy korsóban tartották, ami megmaradt a következő vízkeresztre, azt a kútba öntötték, hogy vize meg ne romoljon. A házakat vízzel és sóval szentelték meg, és a pap krétával írta a szemöldökfára a házszentelés évét és a G. M. B. betűket (Gáspár, Menyhért, Boldizsár). A vízkereszti népszokásokból mára jobbára csak annyi maradt meg, hogy ekkor szedik le a karácsonyfát.
Forrás : Link

Megjegyzés :
Helyesen CMB :,,Christus mansoniem benedicat", azaz ,,Krisztus áldja meg ezt a házat, ezt a hajlékot!" mondatot jelző három betű.
A felirat helyesen 2017 -ben : 20+C+M+B+17



 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Címkék: kereszténységben, tömjénadományára, megszentelésének, festőművészetnek, háromkirályjárás, személyesítették, viseletdarabjuk, tulajdonítottak, csodatételeként, megszemélyesítő, császárkultusz, megváltójaként, keresztségének, megkeresztelte, népszokásokból, szenteltvíznek, megjelenéséről, szertartásából, keresztelések, csillagéneket, szemöldökfára, háromkirályok, szentelmények, jeruzsálemben, csodatételét, vízkeresztre, születésének, ajándékoztak, karácsonyfát, megtestesült, házszentelés, betlehemezés, vízkeresztet, legfontosabb, vezéreltetve, megszentelte, nyugati kereszténységben, napkeleti bölcsek, katolikus egyház, karácsonyi ünnepek, farsangi időszak, ünnep liturgiában, görög Epiphania, magyar vízkereszt, epifánia ünnepe, karácsony keleten, vízkereszt ünnepe, kánai menyegzőn, epifánia kifejezés, görög vallásban, isten váratlan, római császárkultusz, Epiphania Domini, Jézus Krisztusban Isten, Először Jeruzsálemben, Beda Venerabilis, Albrecht Dürer, Ferenczy Károly Háromkirályok, Keresztelő Szent János, Helyesen CMB,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A magukat nyílt és őszinte emb...  Szép estét kedves látogatóimna...  Ted Engstrőm gondolata  Jó éjszakát  Könnyáztatta asszonysorsok  Szabó Norbert – Szabadsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Az élet  Márciusi eső  Facebookon kaptam  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Amikor még rangja volt...  Szép estét  Paul David Tripp Március 15  Meghitt estéken . . .  Facebookon kaptam  Cicus virággal  1848. március 15-én  Benned is ezerféle szín van  Alvó cica  Tavaszról álmodom,  Cicus virággal  A Mindenható Istenben bízva  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A halolaj és a hal még a migré...  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Csörög a telefonom  Akinek vaj van a fején...  Talpra vándor  Üdvözöllek az oldalamon  Alvó baby  Esti kép  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Por  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  A Mindenható Istenben bízva  Facebookon kaptam  ...és mégis ráismersz  Sötétség és világosság  Ted Engstrőm gondolata  A tékozló és Isten gondviselés...  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Szeüleidtől tanultad  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Alvó baby  Szent-Györgyi Albert gondolata  A gyomorrontás tojással is kez...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Evan Esar tollából  Az agyat és a csontokat is erő...  mindent a népért...  Szeüleidtől tanultad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Amikor 5 éves voltam,  Facebookon kaptam  Szabó Norbert – Szabadsá...  A Mindenható Istenben bízva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép Álmokat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  mindent a népért...  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Vágy, élet és sugár  Szent-Györgyi Albert gondolata  Március 15-re emlékve  Március  A szív és a cselekvés egységes...  Márciusi eső  Könnyáztatta asszonysorsok  Március 15 emlékére virágba bo...  Alvó baby  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Nem mindegy  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
nyugati kereszténységben, napkeleti bölcsek, katolikus egyház, karácsonyi ünnepek, farsangi időszak, ünnep liturgiában, görög Epiphania, magyar vízkereszt, epifánia ünnepe, karácsony keleten, vízkereszt ünnepe, kánai menyegzőn, epifánia kifejezés, görög vallásban, isten váratlan, római császárkultusz, megtestesült isten, emberek igazi, ünnep liturgiája, első jelentés, betlehemi csillag, zsidók újszülött, evangélium mágusnak, hagyomány szerint, tömjénezés szertartása, háromkirályok hálás, vízkereszt második, napon osztották, keresztség szentségét, ünnep harmadik, vizet borrá, kánai házat, vízkereszt volt, ünnepi keresztelések, ünnep elnevezése, ünnepi népszokások, csillagozás vagy, bibliai királyokat, betlehemezés mintájára, csillag volt, utat Betlehembe, díszes papírsüveg, szentelmények hazavitele, szenteltvíznek gyógyító, menyasszony koszorújára, halott koporsójára, következő januárig, következő vízkeresztre, kútba öntötték, házakat vízzel, házszentelés évét, vízkereszti népszokásokból, felirat helyesen, kereszténységben, tömjénadományára, megszentelésének, festőművészetnek, háromkirályjárás, személyesítették, viseletdarabjuk, tulajdonítottak, csodatételeként, megszemélyesítő, császárkultusz, megváltójaként, keresztségének, megkeresztelte, népszokásokból, szenteltvíznek, megjelenéséről, szertartásából, keresztelések, csillagéneket, szemöldökfára, háromkirályok, szentelmények, jeruzsálemben, csodatételét, vízkeresztre, születésének, ajándékoztak, karácsonyfát, megtestesült, házszentelés, betlehemezés, vízkeresztet, legfontosabb, vezéreltetve, megszentelte, jelenlétével, menyasszony, felvonulása, eljövetelét, népszokások, kínálkozott, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 80 db bejegyzés
e év: 415 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 538
  • e Hét: 1501
  • e Hónap: 14492
  • e Év: 190367
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.