Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kínai Holújév 2017 01 28
  2017-01-28 00:42:23, szombat
 
 



A kínai újév vagy holdújév (kínaiul: csuncsie, ,,tavaszünnep") a világ népességének egynegyede számára az év legnagyobb ünnepe, nem csak Kínában, de Kelet-Ázsia más országaiban is ünneplik.

A tavaszünnep időpontja - hasonlóan a húsvéthoz - évről évre változik.

Az új év kezdetét bonyolult számításokkal határozzák meg, de az esetek többségére igaz, hogy a tavaszünnep az európai naptár február 4.-éjéhez legközelebb eső újhold napján van. Ez azt jelenti, hogy a tavaszünnep mindig január 21. és február 21. közé esik. A gyakorlatban a kínaiak a hivatalos naptárakból tudják meg, hogy az adott évben mikor tartják legnagyobb ünnepüket.

A tavaszünnep a tavasz s egyben az új év kezdete, s mint ilyen, két célt szolgál: a nagycsaládok tagjai összegyűlnek és megajándékozzák egymást, másrészt pedig ilyenkor búcsúztatják az óévet, biztosítják a szerencsét az új évre.

Az ünnepre való készülődés már hetekkel korábban elkezdődik. A legfontosabb - a szokásos előkészületeken, ajándékvásárláson, sütés-főzésen kívül - az, hogy a házat megtisztítsák az elmúlt év ártalmas hatásaitól. A házat kisöprik, s ha van rá mód, kimeszelik, az ajtókat-ablakokat újramázolják. A kapcsolódó hiedelem szerint a szemetet mindig befelé, a szoba közepére kell söpörni, s onnan óvatosan kivinni, lehetőleg a hátsó ajtón, hogy a szerencsét ne söpörjék ki vele. Ennek a szabálynak a megsértése az egész családra nézve súlyos következményekkel járhat. A háznak újév előestéjén tisztának kell lennie, s ekkor az összes söprűt és egyéb takarítóeszközt el kell rejteni, újév napján már nem szabad takarítani.

Mivel az újév napja meghatározó az egész évre nézve, nagyon fontos, hogy ilyenkor minden jól alakuljon. Mindenki igyekszik új ruhát viselni s megszabadulni régiektől, és még a betegek is kikelnek ágyukból, nehogy egész évben betegek maradjanak. Az emberek az ünnep előtt megpróbálják behajtani adósságaikat is, ha ugyanis újév napján valaki az adósuk, akkor, úgy vélik, egész évben tartozni fognak nekik.

Újév előestéje - amely hasonlít a keresztény szentestére és a szilveszterre is - az ünnepsorozat legfontosabb eleme. A családok összegyűlnek, s együtt ünneplik az óév végét. Hagyományos játékokat - kártyát, madzsongot - játszanak, beszélgetnek, illetve az utóbbi években leggyakrabban televíziót néznek. Az ünnephez hozzátartozik a petárdadurrogtatás - ez nem egyszerű zajkeltés, hanem a rossz szellemek elijesztésére is szolgál. Éjfélkor a ház minden ajtaját és ablakát kinyitják, hogy a búcsúzó év távozni tudjon. Az ételekből igyekeznek annyit készíteni, hogy bőven maradjon másnapra is; az ugyanis, hogy az óévből bőségesen maradt ennivaló az új évre, kedvező előjelnek számít.

Az újév napjára különleges szabályok vonatkoznak. Nem szabad negatív jelentésű szavakat kiejteni, halált, kísérteteket emlegetni - még a ,,négyes" szám kimondása is tilos, mert hasonlóan hangzik, mint a "halál" (szi). Az elmúlt évet sem ajánlatos emlegetni, hiszen a nap célja az, hogy bőséget hozzon az új évben. A sírás sem megengedett: ha ugyanis valaki sír az év első napján, akkor egész évben sírni fog. Ezért ezen a napon, bármilyen rosszak legyenek is, a gyerekeket sem szabad megverni.

Az újévi szokásokhoz tartozik a "piros tasak" (hung pao) ajándékozása is: egy piros ünnepi borítékba papírpénzt csomagolnak, s ezt adják a gyerekeknek, illetve a nőtlen fiatalembereknek. Az összegnek páros számnak kell lennie, a páratlan számok ugyanis bajt hoznak mind az ajándékozónak, mind a megajándékozottnak. A piros tasak felbontása az ajándékozó előtt, ha szerencsétlenséget nem is hoz, de nagy udvariatlanságnak számít.

A piros a bőség, a szerencse, a gazdagság színe, ezért is piros az alapszíne minden újévi dekorációnak. Piros zászlókat, falragaszokat, képeket, lampionokat helyeznek el mindenütt, hogy biztosítsák a család gyarapodását.

A piros díszek mellett az újév elengedhetetlen kelléke a narancs. Ennek az az oka, hogy a kantoni nyelvjárásban a ,,narancs", az ,,arany" és az ,,édes" ugyanúgy hangzik (kam). Hasonló okból, mivel a ,,mandarin" és a ,,szerencse" kiejtése is megegyezik (kam), a mandarin is fontos szerepet játszik a kölcsönös megajándékozásban. Páros számban kell a hidelem szerint ajándékozni ezeket a gyümölcsöket.

Mivel az egészséget és a hosszú életet jelképezi, földimogyoró is gyakran kerül az újévi asztalokra. Fontos újévi kellék a nyolcszögletű tálca, amelyről nyolcféle rágcsálnivalóval kínálják a vendéget. Ezek mindegyike szerencsét hoz: a rizslisztből készült sütemény (kao) például ugyanúgy hangzik, mint a "magas", így azt jelképezi, hogy fogyasztója az új évben magasabbra fog jutni a társadalmi ranglétrán. Hasonló okokból a tengeri moszat a meggazdagodást, a lótuszmag a bőséges fiúgyermekáldást, a szárított tofu (szójababsajt) pedig a gazdagságot és a boldogságot szimbolizálja. Friss tofut felkínálni azonban nem lehet, a fehér a gyász színe. Előszeretettel fogyasztanak az ünnep estéjén kínai töltött táskákat (csiaoce) is.

Az újévi ünnepkör hagyományosan tizenöt napig tartott, manapság azonban némileg lerövidült, Kínában az emberek általában nem egészen egy hét szünetet kapnak. A jeles napokat az év 15. napján a lampionünnep zárja.




Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Címkék: fiatalembereknek, rágcsálnivalóval, fiúgyermekáldást, elengedhetetlen, megajándékozzák, előkészületeken, takarítóeszközt, meggazdagodást, előszeretettel, szilveszterre, számításokkal, szimbolizálja, ajándékozónak, nyelvjárásban, leggyakrabban, nyolcszögletű, megtisztítsák, falragaszokat, elijesztésére, hozzátartozik, megszabadulni, hagyományosan, legfontosabb, összegyűlnek, lampionünnep, dekorációnak, rizslisztből, beszélgetnek, szójababsajt, nagycsaládok, gyakorlatban, kísérteteket, gyümölcsöket, búcsúztatják, gyarapodását, újramázolják, kínai újév, világ népességének, tavaszünnep időpontja, húsvéthoz –, esetek többségére, európai naptár, tavaszünnep mindig, hivatalos naptárakból, adott évben, nagycsaládok tagjai, ünnepre való, legfontosabb –, szokásos előkészületeken, házat megtisztítsák, házat kisöprik, ajtókat-ablakokat újramázolják, Kínai Holújév,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ted Engstrőm gondolata  Facebookon kaptam  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kávé  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Jóga férfiaknak  Síró nő  Kokárda  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  képre írva Március 15 -re emlé...  Magyarország ilyen hely.  Jó éjszakát  1848. március 15-én  Éljen a magyar szabadság!  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Ne engedd el kezem!  Facebookon kaptam  Cicus virággal  Isteni zsebkendők  Egyet értesz?  Alvó baby  Intelem  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Alvó cica  Facebookon kaptam  Csendes éjszakán  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Facebookon kaptam  Amikor 5 éves voltam,  Facebookon kaptam  Jóga férfiaknak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 15  Esti kép  Esti kép  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 15  Facebookon kaptam  Rochefoucauld - a bölcs  Ibolya  Facebookon kaptam  1848. március 15-én  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Alvó baby  Csendes éjszakán  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Facebookon kaptam  Isten áldja  Mélységes szomorúsággal  Könnyáztatta asszonysorsok  Rőzsehordó nő szobra  Meghitt estéken . . .  Facebookon kaptam  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Talpra vándor  Csendes éjszakán  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 17  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március  Az élet  Vágy, élet és sugár  Facebookon kaptam  Atyám !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyarország ilyen hely.  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Dóró Sándor: Tétova lét  Facebookon kaptam  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  1848. március 15-én  Könnyáztatta asszonysorsok  képre írva Március 15 -re emlé...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyász  Meghitt estéken . . .  Facebookon kaptam  Ibolya  Isteni zsebkendők  Szeüleidtől tanultad  Szabó Norbert – Szabadsá...  Ez a miénk! 
Bejegyzés Címkék
kínai újév, világ népességének, tavaszünnep időpontja, húsvéthoz &#8211, esetek többségére, európai naptár, tavaszünnep mindig, hivatalos naptárakból, adott évben, nagycsaládok tagjai, ünnepre való, legfontosabb &#8211, szokásos előkészületeken, házat megtisztítsák, házat kisöprik, ajtókat-ablakokat újramázolják, kapcsolódó hiedelem, szemetet mindig, szoba közepére, hátsó ajtón, egész családra, háznak újév, összes söprűt, újév napja, egész évre, ünnep előtt, keresztény szentestére, ünnepsorozat legfontosabb, családok összegyűlnek, utóbbi években, ünnephez hozzátartozik, rossz szellemek, ételekből igyekeznek, óévből bőségesen, újév napjára, elmúlt évet, újévi szokásokhoz, piros ünnepi, nőtlen fiatalembereknek, összegnek páros, páratlan számok, piros tasak, ajándékozó előtt, gazdagság színe, alapszíne minden, család gyarapodását, piros díszek, újév elengedhetetlen, kantoni nyelvjárásban, kölcsönös megajándékozásban, hidelem szerint, hosszú életet, újévi asztalokra, nyolcszögletű tálca, rizslisztből készült, társadalmi ranglétrán, tengeri moszat, bőséges fiúgyermekáldást, szárított tofu, boldogságot szimbolizálja, gyász színe, ünnep estéjén, újévi ünnepkör, emberek általában, jeles napokat, lampionünnep zárja, fiatalembereknek, rágcsálnivalóval, fiúgyermekáldást, elengedhetetlen, megajándékozzák, előkészületeken, takarítóeszközt, meggazdagodást, előszeretettel, szilveszterre, számításokkal, szimbolizálja, ajándékozónak, nyelvjárásban, leggyakrabban, nyolcszögletű, megtisztítsák, falragaszokat, elijesztésére, hozzátartozik, megszabadulni, hagyományosan, legfontosabb, összegyűlnek, lampionünnep, dekorációnak, rizslisztből, beszélgetnek, szójababsajt, nagycsaládok, gyakorlatban, kísérteteket, gyümölcsöket, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 80 db bejegyzés
e év: 415 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 80
  • e Hét: 1043
  • e Hónap: 14034
  • e Év: 189909
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.