Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Első repülés
  2017-01-30 18:14:58, hétfő
 
  Első repülés



Először a kihívás teljesítése miatt folytatom. És azért, mert olyan boldoggá tesz - egészen mámorossá - az, ahogyan listát írok mindenről, ami jó és tiszta, gyönyörűséges és nemes. De valójában az ösztökél tovább, amit az imapadomon heverő nyitott Bibliában olvasok, a hóvárra néző ablak előtt. A várra, amelynek a falába ajtót vájtak. Pál ír a filippibelieknek. Elolvasom a negyedik fejezetet. Majdnem elsiklok fölötte, de Pál kétszer is megismétli két mondaton belül, ezért nem szalasztom el:

Megtanultam, hogy azokban, amelyekben vagyok, megelégedett legyek. Tudok megaláztatni is, tudok bővölködni is; mindenben és mindenekben ismerős vagyok a jóllakással is, az éhezéssel is, a bővölködéssel is, a szűkölködéssel is. (Filippi 4:11,12)

Sokszor elolvasom, tapogatózva keresem a retesz zárját.
Íme, itt van: a titok, hogy hogyan lehet megélni minden helyzetben az örömöt, az eukhariszteó teljes életét. Pál kétszer elsuttogja: ,,Megtanultam..." Megtanultam. Nekem is meg kell tanulnom az eukhariszteót. Tanuljam meg az eukhariszteót; tanuljam meg a teljes életet élni. Ismerjem meg úgy, mint a saját bőrömet, arcomat. a nyelvem hegyén ülő szavakat. Mint ahogy a saját nevemet ismerem. Tanuljak meg hálásnak lenni - akár üres vagyok, akár teli. A lista vajon képes megtanítani még erre a nehéz nyelvre is? Esetleg idővel? Halál, válás vagy adósság esetén is hála - ezen a nyelven kell megtanulnom, mert ilyen életet élek, ilyet kell megoldanom. Ha az eukhariszteó megélése a kulcs az élet titkának felfedezéséhez, ezt akarom. Akarok vadászni rá, akarok hosszasan nyomozni, akarom a darabkákat gondosan összeilleszteni. Megtanulni, hogy hálás és boldog legyek, akár tele van a kezem, akár üres. Olyan titok ez, amelynek megtanulására érdemes rászánni egy életet. Még akkor is, ha évtizedekig kell órákat venni. Másnap reggel felébredek, tintát-tollat fogok, hogy megfejtsem a kódot.


...... ........... ........... ........... ........... ........... ..........


Mr. Klumpenhower becsúsztatja a leveleket az ösvény végén álló tömzsi postaládába, amit Martha Stewart égett juharszirupjának színére festettem, mégis inkább barnásvörös lett. Az ablaknál állok, tollal a kezemben. Beírom a naplómba:
22.Levelek a postaládában
És amikor nagymama burgonyával megrakott, tisztes, ötvenes évekbeli fanyelű kuktája telitáncolja gőzzel a konyhaablakokat délidőben, fogom a tollat, és jól olvashatóan odaírom:
23.Nagyi kuktája még mindig táncol
A hála megsokszorozza az örömöt, nagyobbá tesz bármilyen életet, és én erre éhezem.
Aztán, amikor a Zehrs Marketsben épphogy-érett banánfürtöt keresgélve meglátok egy fehérbajuszú, hajlott hátú idős férfit, aki megfelelő képeslapot keresgél a Hallmark-soron, előveszem a naplómat a táskámból, és dülöngélő betűkkel belefirkantom:
24.Tökéletes szavakat keresgélő idős férfiak
Tudom, milyem érzést kelt bennem. Azt hiszem, kezdem sejteni, miért. Kezdem sejteni, hogyan jár az eukhariszteó mindig a csoda előtt, még a boltban rám lelő öröm előtt is.
Így aztán nem mondhatnám, hogy meglep, amikor Luther Mártonnak, a wittenbergi vártemplom kapujára kiszegezett kilencvenöt tézis szerzőjének szavait olvasom: ,,Ha meg akarod változtatni a világot, ragadj tollat!" Tényleg olyan érzés, mintha ez a saját reformációm lenne, a sok fakeménységű dolog mind átengedi helyét az égnek. Lejegyzem az ajándékokat, hogy megjavuljak. Tollat ragadok, és írok az Isten-ajándékokról: mindarról, ami mellett addig naivan, vakul elsiettem - a lista a köszönetem, és esküdni mernék, hogy eukhariszteó új magaslatokat nyit meg.
John Piper is beszél róla - amit én most kezdek felfedezni a vadásztollal a kezemben -, hogy a tintavonások a papíron felnyitják a szemet, hogy talán nem is érti, hogyan képes ez fényt vetni, lencsét fókuszálni, csak azt tudja, ,,hogy a ceruzáknak és tollaknak szemük van".
A ceruzáknak és tollaknak szemük van. Kezemben tartom a látó tollat, aminek szeme van, olyan szeme, amely idővel talán az eukhariszteó egészét megfejtheti.
Szorosan a nyomában haladok.
Mert tollat ragadni nem is fájdalmas, és a tinta olcsó gyógyszernek bizonyulhat. És mert így talán élhetek.
Fogom a tollat. Tisztul a hályog.
37. Az alkonyi szellőben duruzsoló szélhalmok
38. Magas nyakú gyapjúpulóverek
39. Lágy tehén- és szénaillat
,,Szeget másik szeggel lehet kiverni; a szokást szokással leküzdeni." Ezt Erasmus mondta, Luther Márton kortársa és csodálója. Amikor ezt olvasom, meglepődöm, mert sosem tudtam, és elszomorít, mennzi minden lehetett volna másképp, ha mégis.
Lepillantok a kezemben ügyesen forgó tollra, ami meg sem áll ezerig. Ez a toll: ez veri a szegeket. A szegeket, amelyek kiűzik elégedetlenségem szokását, és beverik az eukhariszteómét. Verem a szegeket, hogy kiüssem a ronda szegeket, amelyekkel a sátán hasogatta a világot, a szívemet. Kinyíló ajtóként kezd megvilágosodni, kibontakozni előttem, milyen tökéletesen értelmetlen volt annyi éven át küszködni, hogy kicsavarjam az elégedetlenség vastüskéit. Mert az elégedetlenség szokását csak úgy lehet kihajtani, ha élesebb vasat verünk bele. A hála sima szegét.
Kalapálok tovább.
54. Holdfény a párnán
55. Hosszú, selypegős imák
56. Sötétben elcsattanó csókok
És az alvó házban a szívem dalolni kezd.
(folyt. köv.)

Ann Voskamp
 
 
0 komment , kategória:  Ezernyi ajándék  
Címkék: elégedetlenségem, filippibelieknek, juharszirupjának, eukhariszteómét, konyhaablakokat, összeilleszteni, gyapjúpulóverek, megvilágosodni, felfedezéséhez, megsokszorozza, szűkölködéssel, elégedetlenség, gyönyörűséges, megtanulására, bővölködéssel, eukhariszteót, belefirkantom, magaslatokat, megelégedett, tintavonások, fehérbajuszú, klumpenhower, becsúsztatja, eukhariszteó, postaládában, telitáncolja, fakeménységű, ajándékokról, megaláztatni, vadásztollal, gyógyszernek, kibontakozni, szerzőjének, kilencvenöt, változtatni, reformációm, kihívás teljesítése, ösztökél tovább, imapadomon heverő, hóvárra néző, falába ajtót, negyedik fejezetet, retesz zárját, eukhariszteó teljes, teljes életet, saját bőrömet, nyelvem hegyén, saját nevemet, lista vajon, nehéz nyelvre, nyelven kell, eukhariszteó megélése, Martha Stewart, Zehrs Marketsben, Luther Mártonnak, John Piper, Luther Márton,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  képre írva  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Nagyon különös  Boldog születésnapot a ma ünne...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Szabolcska Mihály – Ákác...  Jónás Tamás – Végtelen b...  képre írva  Fekete István - Akác  Egy maradéktalanul uralt világ  Png kutya  Mi lenne ha  Csak a fogyatkozás látható  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Png kutya  Facebookon kaptam  Elköszönt  Akarat  Szívem tiéd  Julian Brass gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Elköszönt  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem számIt  Png kutya  Szabolcska Mihály – Ákác...  Alázat  Mi lenne ha  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Éretlen vers  Alázat  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Kellemes délutánt kívánok  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Radikális szeretet  Garai Gábor - Takarítás  Jó éjszakát  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Lóhere  Hazára minden embernek szükség...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Próbálj meg ...  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam Krisztinától  Elköszönt  A jó emberek mindig szépek mar...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Ágai Ágnes – Csendélet  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Szívem  Kerüld el az evangélium örömén...  A televizió nem a kultúrát kép...  Png nő  Nagyi telefonál  Akarat  Jó éjszakát  Png csokor  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Makszim Gorkij gondolata  Png csokor  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Fekete-erdő desszert  Adakozás  Boldog születésnapot a ma ünne...  Elköszönt  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Kaffka_Margit 
Bejegyzés Címkék
kihívás teljesítése, ösztökél tovább, imapadomon heverő, hóvárra néző, falába ajtót, negyedik fejezetet, retesz zárját, eukhariszteó teljes, teljes életet, saját bőrömet, nyelvem hegyén, saját nevemet, lista vajon, nehéz nyelvre, nyelven kell, eukhariszteó megélése, élet titkának, darabkákat gondosan, ösvény végén, ablaknál állok, konyhaablakokat délidőben, hála megsokszorozza, eukhariszteó mindig, csoda előtt, wittenbergi vártemplom, saját reformációm, papíron felnyitják, látó tollat, eukhariszteó egészét, nyomában haladok, tinta olcsó, alkonyi szellőben, szokást szokással, kezemben ügyesen, ronda szegeket, sátán hasogatta, elégedetlenség vastüskéit, elégedetlenség szokását, hála sima, alvó házban, szívem dalolni, elégedetlenségem, filippibelieknek, juharszirupjának, eukhariszteómét, konyhaablakokat, összeilleszteni, gyapjúpulóverek, megvilágosodni, felfedezéséhez, megsokszorozza, szűkölködéssel, elégedetlenség, gyönyörűséges, megtanulására, bővölködéssel, eukhariszteót, belefirkantom, magaslatokat, megelégedett, tintavonások, fehérbajuszú, klumpenhower, becsúsztatja, eukhariszteó, postaládában, telitáncolja, fakeménységű, ajándékokról, megaláztatni, vadásztollal, gyógyszernek, kibontakozni, szerzőjének, kilencvenöt, változtatni, reformációm, megtanultam, banánfürtöt, kiszegezett, lepillantok, olvashatóan, megtanítani, kicsavarjam, mindenekben, wittenbergi, megfejtheti, ajándékokat, évtizedekig, értelmetlen, postaládába, tökéletesen, bizonyulhat, barnásvörös, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 105 db bejegyzés
e év: 367 db bejegyzés
Összes: 35932 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 720
  • e Hét: 6966
  • e Hónap: 36278
  • e Év: 224080
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.