Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Első repülés
  2017-01-31 11:21:32, kedd
 
  Első repülés



Van, amikor sokáig kell csalogatni. Fáradt vagyok. Nem tudom, azért van-e, mert a falakon lecsorgó mézszínű fény hozzáragad a mindenütt csendben sorakozó porszemekhez, vagy mert köd telepszik a szemekre, vagy egyszerűen csak becsaptak. De azon a reggelen korán duruzsol a mosógép, a gyerekek már régóta tanulnak, mind a hatan, én pedig megpróbálom elővenni az eukhariszteót, mert már megtapasztaltam az örömcsodát, amely akár itt és most bekövetkezhet.
243. Szél-illatú tiszta lepedők
244. Otthon-ízű forró zabkása
245. Kora reggeli fényben fürdő meztelen lábujjak
Érzem. Boldog vagyok, amikor néven nevezem őket. De a zabkásás fazék a mosogatóban ázik, és én bizonytalan vagyok. Mennyire sajátította el a nyelvem, a szív nyúlványa, az eukhariszteó valódi nyelvét? (Akkor még nem tudtam, mi következik.)
Megfeledkezem Édenről, a néven nevezésről és a szegekről, és az egész kicsit olyan... gyerekesnek tűnik.
Mesterkéltnek. Ennyi lenne a titok megtanulása? Bevallom, mindazok után, amiket láttam, megízleltem és megérintettem, gúnyolódom. Kívánkozom a szentek dolgai után, a nehéz nyelvezet után, ahogy folyékonyan hálát adnak mindenben, még a legrondább és legszívszorítóbb dologban is. Akarom azt a legteljesebb életet. Egy picit eltöprengek: nem lehet, hogy ez az egész csak egy nevetséges próbálkozás? Vannak napok, tele szennyessel, gyerekekkel, mosatlan edényekkel, amikor nehéz úgy gondolni, hogy ennek a bántó hétköznapisága valóban megtanít a legeslegfontosabbnak, az eukhariszteónak a teljes titkára. Olyan bosszantóan köznapi - már-már bántó.
Szegeket verni egy életben mindig ilyen.
Fogom a naplómat. Pál kétszer is mondta, nem szabad elfelejtenem. Azt mondta, meg kellett tanulnia. A tanuláshoz pedig gyakorlás kell - időnként értelem-zsibbasztó gyakorlás. C. S. Lewis is elmondta valakinek, aki kereste a teljesebb életet: ,,Ha olyan helyként gondolunk a világra, amely egyszerűen a mi boldogságunkra rendeltetett, meglehetősen elviselhetetlennek találjuk; de gondoljunk úgy rá, mint a kiképzés és a helyreigazítás helyére, és már nem is olyan rossz." Akár jó is lehet. Én is lehetek tehát olyan, mint a gyermekeink a mindennapos gyakorlásukkal, ahogy éneklő hangon kántálják a latin igeragozás alakjait: amo, amas, amat. A mosógép csilingel, és megvilágosodik előttem.
Hát ezért nem tanultam én meg soha a ,,mindenben hálát adjatok" nyelvét folyékonyan! Prédikálták ugyan a pásztorok, de én hazatérve csak zúgolódtam tovább. Sosem gyakoroltam. Nem gyakoroltam annyit, hogy természetessé váljon a számomra. A gyakorlás a tanulás legnehezebb része, és a begyakorlás az átalakulás lényege. Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás. Kalapálás, kalapálás, kalapálás.
Lehet, hogy ez a begyakorlás bizonyul a legnehezebbnek az életemben. Az is lehet, hogy megmenti az életemet.

Van, amikor felkapom a fényképezőgépet, és az is kalapács.
A lencse a tintám, mert a fényképezőgépnek szenzor-szeme és pixel-lejegyzője van. Becsúsztatom a zsebembe a vékony gépet, és újabb módját találom meg a krónikaírásnak, a tetők felfeszítésének; egy újabb módját annak, hogy tiszteletteljes hálával fogadjam a pillanatokat. Amikor Gazda bejön az istállóból, ott talál kalapáccsal a kezemben a tányér napfényben fürdő lereszelt sajttal. Úgy van. Tényleg ostobán érzem magam. Végül is, az arany nap tavában magasra halmozott mozzarella- és cheddar-kunkorokról van szó. Átállítom a felvételt makróra, és ráközelítek. A férjem erős karral megetetett 650 kocát ma reggel, aztán bekapcsolta a hegesztőt, és acélt olvasztott. Könnyen meglehet, hogy a reszeltsajt-gyűrűk isteni dicsősége nem talál utat a szívéhez.
De igen.
Szeretem, amikor így talállak - fonja körül görnyedő derekamat karjával, aztán egy erős mozdulattal magához húz.
Ilyen ostobán? - pirulok el, ő pedig közel hajol a négynapos borostával az arcán. Felnevet.
Ilyen tökéletesen. - A sajtos tányér felé biccent. - Ahogy örülni tudsz ezeknek a pici dolgoknak, amiket Isten ad. Boldoggá tesz.
Örülni ezeknek a pici dolgoknak, amiket Isten ad.
Nevetségesen boldognak lenni néhány sajtdarabkától. Ez vagyok én, és ez olyan vad, hogy most én nevetem el magam. Én! Megváltoztam! Meglepett az öröm!
Az öröm a legvalósabb valóság, a legteljesebb élet, és az örömöt mindig adják, soha nem megragadják. Isten ajándékokat ad, én hálát adok, és kibontom a kapott ajándékot: ez az öröm.
Igaz, nem szűnik a vágyam, hogy megtanuljam a nehéz eukhariszteót, a halálos ágyakra, sötét égre és tékozló fiakra szólót. De elfogadom, hogy ez a kezdet útja, és ez összes nehéz dolog majd idővel és gyakorlással jön el. Most viszont ezek a sajtfürtök súgják szelíden, hogy ez az első titokzatos lépés az eukhariszteó csodája felé. A látszólag jelentéktelenért mondott hála - kis mag - ülteti el az óriási csodát. Az eukhariszteó csodája, mint az Utolsó Vacsora, a morzsák elfogyasztásában rejlik, az egyetlen falat lenyelésében. Ne vesd meg a kicsit! Az élet egésze - még ha nehéz is - az apró részekből tevődik össze, és ha ezeket a pirinyókat elszalasztom, elszalasztom az egészet. Ezek új nyelvleckék, és én megélem őket.
Megvan a módja, hogy lehet megélni a ,,mindenben hálát adjatok" nagyságát. Így: hálát adni ebben az egyetlen kicsi dologban. A pillanatok pedig összeadódnak.
Én is sokszor olvastam a gyakran idézett igét: ,,Adjatok hálát mindenekért a mi Urunk Jézus Krisztusnak nevében az Atya Istennek!" (Efézus 5:20, az angol alapján) És bólintottam én is, és azt mondtam rezzenéstelen arccal: ,,Hálás vagyok mindenért." De most, hogy számolgatom az ajándékokat, ezerig, sokkal inkább felfedezem, hogy ha mindent végigkenek a hálaadás ecsetével, csak nagyon kevés dologért leszek mélységesen hálás. Életem során rengeteg prédikációt hallottam a ,,mindenben hálát adjatok" témájáról, és a polcaim is roskadoznak a témában írt könyvektől, de elmondhatom: az életet megváltoztató hála nem tapad az életünkhöz, ha nem szegeztük oda egy-egy nagyon konkrét szeggel.
Kis szegek és egy erős kalapács újjáépíthetnek egy életet; az eukhariszteó megelőzi a csodát.
Lefényképezem a sajtot. (folyt. köv.)

Ann Voskamp
 
 
0 komment , kategória:  Ezernyi ajándék  
Címkék: legszívszorítóbb, fényképezőgépnek, elfogyasztásában, jelentéktelenért, tiszteletteljes, megtapasztaltam, eukhariszteónak, fényképezőgépet, felfeszítésének, sajtdarabkától, krónikaírásnak, megvilágosodik, legnehezebbnek, helyreigazítás, újjáépíthetnek, hétköznapisága, boldogságunkra, gyakorlásukkal, megérintettem, mesterkéltnek, lefényképezem, eukhariszteót, megváltoztató, megfeledkezem, bekövetkezhet, rezzenéstelen, természetessé, rendeltetett, meglehetősen, elfelejtenem, porszemekhez, nevetségesen, legteljesebb, elszalasztom, pillanatokat, becsúsztatom, falakon lecsorgó, mindenütt csendben, reggelen korán, zabkásás fazék, mosogatóban ázik, szív nyúlványa, eukhariszteó valódi, néven nevezésről, egész kicsit, titok megtanulása, szentek dolgai, nehéz nyelvezet, legteljesebb életet, picit eltöprengek, egész csak, nevetséges próbálkozás, Megfeledkezem Édenről, Amikor Gazda, Utolsó Vacsora, Urunk Jézus Krisztusnak, Atya Istennek,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Előfordul, hogy  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Paul David Tripp Április 14  jó reggelt  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  James Allen  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam Krisztinától  Önmaga ellenére  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Hamvas Béla  Magamnak  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Alvó cica  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Magyar költészet napja  Ady Endre - Mindegy átka  Csend  ajándék, mellyel meglepem  Kertem  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Tavaszi este  Csend  Jó éjszakát  Baranyi Ferenc - N i n c s  Dóró Sándor: Embernek maradni  Márai Sándor tollából  Baranyi Ferenc - N i n c s  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Robin Wight pitypang szobra  Paul David Tripp Április 15  Különleges  IGEN így  Szeretem ujjad karcsuságait,  Mindig lesz olyan  Csend  Különleges  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Bársony székben  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  képre írva  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  ajándék, mellyel meglepem  Alvó cica  Mindent de mindent visszakap  Azért kaptad  Paul David Tripp Április 14  A sorsod  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam Krisztinától  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Isten hűségének mértéke  A sorsod  Kertem  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Hamvas Béla  Szép álmokat!  Jan Twardowski - Siessünk 
Bejegyzés Címkék
falakon lecsorgó, mindenütt csendben, reggelen korán, zabkásás fazék, mosogatóban ázik, szív nyúlványa, eukhariszteó valódi, néven nevezésről, egész kicsit, titok megtanulása, szentek dolgai, nehéz nyelvezet, legteljesebb életet, picit eltöprengek, egész csak, nevetséges próbálkozás, bántó hétköznapisága, teljes titkára, életben mindig, tanuláshoz pedig, teljesebb életet, helyreigazítás helyére, mindennapos gyakorlásukkal, latin igeragozás, mosógép csilingel, tanulás legnehezebb, átalakulás lényege, begyakorlás bizonyul, fényképezőgépnek szenzor-szeme, vékony gépet, tetők felfeszítésének, újabb módját, tányér napfényben, felvételt makróra, férjem erős, erős mozdulattal, négynapos borostával, sajtos tányér, pici dolgoknak, legvalósabb valóság, legteljesebb élet, örömöt mindig, kapott ajándékot, nehéz eukhariszteót, halálos ágyakra, kezdet útja, sajtfürtök súgják, első titokzatos, eukhariszteó csodája, látszólag jelentéktelenért, óriási csodát, morzsák elfogyasztásában, egyetlen falat, élet egésze, apró részekből, pirinyókat elszalasztom, egyetlen kicsi, pillanatok pedig, gyakran idézett, angol alapján, hálaadás ecsetével, életet megváltoztató, erős kalapács, eukhariszteó megelőzi, legszívszorítóbb, fényképezőgépnek, elfogyasztásában, jelentéktelenért, tiszteletteljes, megtapasztaltam, eukhariszteónak, fényképezőgépet, felfeszítésének, sajtdarabkától, krónikaírásnak, megvilágosodik, legnehezebbnek, helyreigazítás, újjáépíthetnek, hétköznapisága, boldogságunkra, gyakorlásukkal, megérintettem, mesterkéltnek, lefényképezem, eukhariszteót, megváltoztató, megfeledkezem, bekövetkezhet, rezzenéstelen, természetessé, rendeltetett, meglehetősen, elfelejtenem, porszemekhez, nevetségesen, legteljesebb, elszalasztom, pillanatokat, becsúsztatom, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 66 db bejegyzés
e év: 328 db bejegyzés
Összes: 35893 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3276
  • e Hét: 8120
  • e Hónap: 19995
  • e Év: 207797
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.