Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Sohasem túl késő
  2017-02-05 16:48:39, vasárnap
 
  Sohasem túl késő


Az alábbi történetet a bátor és kitartó hitéről ismert Corrie Ten Boom egyik önéletrajzi írásából származik. A szerző túlélte a náci koncentrációs tábor borzalmait, édesapja és nővére azonban életüket vesztették a fogság hosszú hónapjai alatt.


,,Münchenben egy gyülekezeti alkalmon láttam meg azt a férfit - kopaszodó, tagbaszakadt ember volt, szürke kabátot viselt és kezében barna filckalapot szorongatott. A hallgatóság a széksorok mentén végighaladva elindult a hátsó kijárat felé és a terem, ahol épp az imént beszéltem, lassacskán kiürült. 1947-et írtunk ekkor. Én azzal a céllal utaztam Hollandiából a legyőzött Németországba, hogy azt az üzenetet mondjam el az ott élő embereknek, hogy Isten megbocsát - ha megvallják bűneiket, Isten a tenger mélyére veti azokat és többé nem emlékezik meg róluk, örökre elfelejti azokat.
A résztvevők komoly tekintettel bámultak rám, és nemigen merték elhinni szavaimat. Az emberek Németországban, 1947-ben, nem tettek fel kérdéseket egy előadás után sem. Csak csendben felálltak, csendben összeszedték holmijukat és csendben távoztak.
Ekkor pillantottam meg azt a férfit, amint próbált a tömegben utat törni magának a pódium felé. A Ravensbrucki tábor fájdalmas emlékei újra belém hasítottak - eszembe jutott a hatalmas terem, a mennyezeti lámpák rideg és vakító fénye ... a padló ... a terem közepén heverő ruhák és cipők szívszorító látványa ... a szégyen, ahogyan meztelenül el kellett haladnunk az őrök előtt. Tisztán láttam magam előtt nővérem törékeny körvonalait, a pergamenszerű bőr alól kiálló csontokat. ,,Drága, Betsie! Mennyire lesoványodtál!"
A férfi, aki éppen felém tartott nem volt más, mint a náci őrök egyike - méghozzá az egyik legkegyetlenebb. Most pedig ott állt előttem, kezét felém nyújtva így szólt: ,,Igazán remek volt a ma esti szolgálata Testvérnő! Jó tudni, hogy minden bűnünk a tenger mélyére vettetett, ahogyan Ön is mondta".
Ekkor én, aki az imént olyan könnyelműen beszéltem a megbocsátásról, most jegyzeteim között zavartan lapozgatva igyekeztem kitérni a kézfogás elől. Az őr nyilvánvalóan nem emlékezett rám, én viszont jól emlékeztem rá és a bőrostorra, amit az övén viselt. Újra szemtől szemben álltam egykori fogvatartómmal, és egyszerre meghűlt a vér az ereimben.
,,Ma este beszélt a ravensbrucki táborról - folytatta a férfi. Egyike voltam az ottani őröknek. De azóta keresztyén lettem. Tudom, hogy Isten megbocsátott nekem a kegyetlen dolgokért, amiket elkövettem ott, de szeretném Öntől is hallani. Testvérnő, - nyújtotta újra felém a kezét - meg tud bocsátani nekem?"
Én csak álltam ott, és bár tisztában voltam vele, hogy mennyi bűnöm bocsáttatik meg nap mint nap, képtelen voltam megtenni, amire kért. Nővéremre, Betsiere és az ő lassú, fájdalmas halálára gondoltam - hogyan tehetné jóvá mindezt egy egyszerű kéréssel?!
Ez volt a legnehezebb dolog, amit valaha is meg kellett tennem, de tudtam, hogy nincs más választásom. A bűnbocsánatnak létezik ugyanis egy előfeltétele, mégpedig az, hogy mi is bocsássunk meg azoknak, akik ellenünk vétkeztek. Nem csak úgy ismertem ezt a parancsolatot, mint ami Isten egyik parancsolata volt, hanem mindennapos gyakorlat is volt ez a számomra. A háború után rehabilitációs központot hoztam létre Hollandiában a náci rémuralom áldozatai számára. Azt tapasztaltam, hogy akik képesek voltak megbocsátani korábbi ellenségeiknek azok képesek voltak túllépni a múlt sérelmein, és képessé váltak valóban új életet kezdeni a külső, fizikai sebeik ellenére. Szemben azokkal, akik képtelenek voltak hátrahagyni a szívükben lévő keserűséget. Ez volt a kegyetlen valóság.
Ennek ellenére most mégis úgy éreztem, mintha egy jeges marok szorítaná össze a szívemet. ,,Jézus! Kérlek segíts!" - imádkoztam magamban. ,,A kezemet fel tudom emelni, ennyit meg tudok tenni. De Te gondoskodj a többiről, hogy valóban így is érezzem!"
Így hát vonakodva és gépiesen felemeltem a kezem, és megragadtam a felém nyújtott kezet. Abban a pillanatban valami egészen hihetetlen dolog történt. Áramütésszerű érzés cikázott végig a karomon a vállamból kiindulva, majd elérte összefonódott kezeinket, s az egész lényemet gyógyító melegség öntötte el és a szemem könnybe lábadt.
,,Megbocsátok, Testvérem!" - szakadt fel belőlem a zokogás. ,,Tiszta szívemből megbocsátok!"
Végtelennek tűnt a pillanat, amíg ott álltunk, egymás kezét fogva, a volt börtönőr és a volt fogoly, immár mindketten szabadon! Még sohasem tapasztaltam meg Isten szeretetét olyan kézzel fogható módon mint azon az estén.


Gyakorlati alkalmazás: Nem létezik olyan bűn, amiért ne remélhetnénk bocsánatot. Soha nincs túl késő, hogy Istentől bocsánatot kérjünk. Ő türelmesen várja, hogy Hozzá forduljunk és megvalljuk bűneinket. Az Úr hű és igaz, hogy megbocsássa vétkeinket és megtisztítson minden álnokságtól (1János 1:9). És ezt Krisztus értünk hozott áldozata miatt teszi. Csak így szabadulhatunk meg a bűn rabságából, és tapasztalhatjuk meg az ebből fakadó békességet.
Isten bocsánatát elfogadva képesek leszünk megbocsátani másoknak és bocsánatot kérni azoktól, akik ellen vétkeztünk. Jézus azt tanította, hogy bocsássunk meg és így mi is bocsánatot nyerünk (Lukács 6:37). Amikor megbocsátunk és bocsánatot kérünk, akkor elengedjük a fájdalmas emlékeket lehetővé téve az általuk okozott sebek begyógyulását, ezzel közvetítjük mások felé azt a megbocsátást, amit Istentől kaptunk.

Wayne Rice
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Címkék: tapasztalhatjuk, legkegyetlenebb, szabadulhatunk, megbocsátásról, rehabilitációs, németországban, bűnbocsánatnak, ellenségeiknek, fogvatartómmal, megtisztítson, nyilvánvalóan, koncentrációs, németországba, lesoványodtál, összefonódott, pergamenszerű, áramütésszerű, parancsolatot, begyógyulását, hollandiából, parancsolata, tapasztaltam, megbocsátást, szorongatott, megbocsátott, megbocsátunk, ravensbrucki, megbocsátani, végighaladva, tagbaszakadt, pillantottam, remélhetnénk, összeszedték, hollandiában, előfeltétele, megragadtam, alábbi történetet, szerző túlélte, náci koncentrációs, fogság hosszú, gyülekezeti alkalmon, férfit –, széksorok mentén, hátsó kijárat, imént beszéltem, céllal utaztam, legyőzött Németországba, üzenetet mondjam, tenger mélyére, résztvevők komoly, emberek Németországban, előadás után, Corrie Ten Boom, Wayne Rice,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nem számIt  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Minden harmadik...  Png cica  Akarat  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Akarat  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png fotel  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Kövesd a cowboyt!  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Bounty krémes  A jó emberek mindig szépek mar...  Popper Péter szavai  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Zilahy Lajos gondolata  Idő  Lóhere  Paul David Tripp Április 20  Régi emberek, akikre máig büsz...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Kerüld el az evangélium örömén...  Reggel van  Png kislány  Idő  Sose bánj semmit  képre írva  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Lóhere  Facebookon kaptam Krisztinától  Nem tudhatod  Png lepke  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Albert Einsteinről  Ami embereknek lehetetlen, az...  Radikális szeretet  Neked tudnod kell  Png rózsa csokor  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Png férfi  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Leonardo da Vinci gondolata  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Örülök, hogy látlak!  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png fotel  Tanuld meg ezt a versemet  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png virág  Facebookon kaptam  Png nő  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A boldog családok mind hasonló...  Fekete István - Akác  Png ház  Szép estét kedves látogatóimna...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Mindig jusson idő nevetni  Minden harmadik...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Akarat  Paul David Tripp Április 19  Kövesd a cowboyt! 
Bejegyzés Címkék
alábbi történetet, szerző túlélte, náci koncentrációs, fogság hosszú, gyülekezeti alkalmon, férfit &#8211, széksorok mentén, hátsó kijárat, imént beszéltem, céllal utaztam, legyőzött Németországba, üzenetet mondjam, tenger mélyére, résztvevők komoly, emberek Németországban, előadás után, tömegben utat, pódium felé, hatalmas terem, mennyezeti lámpák, padló &#8230, terem közepén, őrök előtt, náci őrök, egyik legkegyetlenebb, imént olyan, kézfogás elől, övén viselt, ravensbrucki táborról, ottani őröknek, kegyetlen dolgokért, kezét &#8211, egyszerű kéréssel, legnehezebb dolog, bűnbocsánatnak létezik, háború után, náci rémuralom, múlt sérelmein, szívükben lévő, kegyetlen valóság, jeges marok, felém nyújtott, pillanatban valami, vállamból kiindulva, egész lényemet, szemem könnybe, volt börtönőr, volt fogoly, ebből fakadó, fájdalmas emlékeket, általuk okozott, tapasztalhatjuk, legkegyetlenebb, szabadulhatunk, megbocsátásról, rehabilitációs, németországban, bűnbocsánatnak, ellenségeiknek, fogvatartómmal, megtisztítson, nyilvánvalóan, koncentrációs, németországba, lesoványodtál, összefonódott, pergamenszerű, áramütésszerű, parancsolatot, begyógyulását, hollandiából, parancsolata, tapasztaltam, megbocsátást, szorongatott, megbocsátott, megbocsátunk, ravensbrucki, megbocsátani, végighaladva, tagbaszakadt, pillantottam, remélhetnénk, összeszedték, hollandiában, előfeltétele, megragadtam, megbocsátok, keserűséget, könnyelműen, pillanatban, hallgatóság, filckalapot, körvonalait, álnokságtól, hátrahagyni, gyülekezeti, bocsáttatik, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 108 db bejegyzés
e év: 370 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5608
  • e Hét: 17319
  • e Hónap: 46631
  • e Év: 234433
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.