Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Éjszakai vendég
  2017-02-07 16:22:05, kedd
 
  Éjszakai vendég


A legcsekélyebb kedvesség sem megy veszendőbe.

Aiszóposz


Greenbriar Valleyt csaknem elrejtették az alacsonyon lógó esőfelhők. Miközben kiballagtam a sáros udvarra, hogy elvégezzem délutáni teendőimet, láttam hogy a telkünk mellett elhaladó út szélén egy autó áll, bizonyára elakadt. Máskülönben vezetője - egy igen jól öltözött férfi - nem matatott volna a motoron az esőben. Látszott rajta, hogy nincs sok érzéke az autóhoz. Elkeseredetten ballagott vissza a felemelt motortető mellől, és beült az autóba, az önindítóval próbálkozott, aztán újra visszament a motorhoz.
Csaknem besötétedett, mire végeztem a tennivalóimmal, de az autó még mindig ott állt, A férfi idegesnek látszott, amikor odamentem hozzá, hogy segítsek. Ugyanolyan gyártmányú kisautó volt, mint az enyém, csak valamivel újabb. Pár perc alatt megtaláltam a hibát.
-A gyújtótekerccsel van baj - mondtam neki.
-Lehetetlen! Alig egy hónapja tettem bele újat - mondta dühösen. Fiatal srác volt, legfeljebb huszonegy éves. - Tudja, uram, hosszú út van még előttem hazáig, el kell indulnom - mondta zavartan.
-Nézze, a tekercs fura dolog. Néha évekig eltart, máskor órák alatt tönkremegy. Bevontatom a lóval a kocsit a csűrbe, aztán meglátjuk, mit tehetünk. Kipróbáljuk az én autóm gyújtótekercsét. Ha azzal működik, a sarkon van egy fickó, aki elad magának egyet.
Igazam volt. Az én tekercsemmel a motor azonnal indult.
-Nos, nincs probléma. Mindjárt elmegyünk a tekercsért, és már indulhat is. Egy pillanat, csak megmondom a feleségemnek, hogy elmegyek.
A fiú valahogy furcsán viselkedett, amikor odaértünk az üzlethez. A bolt mögött, a sötétben állította le a kocsit, és nem szállt ki belőle. - Átáztam, és hideg van - motyogta. - Tessék tíz dollár. Megkérhetem, hogy vegye meg nekem a tekercset?
Éppen befejeztük a csűrben a munkát, amikor kijött hozzánk a kislányom, Linda. - Mama üzeni, hogy kész a vacsora. - Az idegen fiatalemberhez fordulva ezt mondta: - Azt kéri, hogy jöjjön be maga is, egyék velünk!
-Nem engedhetem, hogy maguk etessenek. Különben is mennem kell. Nem, nem, nem maradhatok - tiltakozott a fiatalember.
-Ne tréfáljon! Meddig tart, amíg megvacsorázik? Amellett senki nem jöhet étkezési időben úgy Jane házához, hogy ne tartson velünk.
Szabadkozva ugyan, mégis bejött velünk a házba. Nekem úgy tűnt, a fiatalember tiltakozásában a puszta udvariasságnál valami több is volt.
Elég nyugodtan ült, mialatt elmondtam az áldást, de az étkezés alatt idegesnek tűnt. Alig evett, ami szinte sértésszámba ment, ugyanis Jane volt az állam egyik legjobb szakácsnője.
Étkezés után a vendégünk azonnal felállt, és indulni készült. Nem számolt azonban Jane-nel.
-Nézze, még mindig esik, a ruhái vizesek, meg fog fázni! Gondolom, fáradt lehet. Maradjon itt éjszakára, és reggel kipihenve, szárazon indulhat el - erősködött a feleségem.
Biccentettem. Nem mindig tanácsos idegeneket befogadni, sajnos sok emberben nem lehet megbízni. Ez a fiatalember azonban tetszett nekem.
Vonakodva beleegyezett, hogy itt marad éjszakára. Jane kivasalta a ruháit, és bőségesen reggelit adott neki. A fiú mindent illendően megköszönt.
Induláskor azonban valami furcsa dolog történt. Előző nap a völgyön át a város felé tartott, most azonban északnak, Roseville, a megyeszékhely felé fordult. Ezen nagyon csodálkoztunk, de azt hittük, csupán tévedésből indult az ellenkező irányba.
Múlt az idő, a fiatalemberről nem hallottunk semmit. A napokból hónapok, a hónapokból évek lettek. Véget ért a háború, Linda felnőtt, már saját otthona volt, Jane-nel kettesben, gondtalanul éltünk a farmon.
Egyik nap levél érkezett Chicagóból. Ugyan ki írhat nekem ilyen drága levélpapíron Chicagóból? - töprengtem. Elolvastam a levelet.

Kedves Mr. McDonald!

Valószínűleg nem emlékszik arra a fiatalemberre, akin segített, amikor elakadt a kocsija. Régen volt, és feltételezem, azóta még sok emberrel tett hasonló jót. Nem hiszem azonban, hogy a többieken olyan módon segített volna, mint rajtam.
Tudja, menekültem azon az éjszakán. Nagy összegű pénz volt a kocsimban, amit a munkaadómtól loptam. Uram, derék, vallásos szüleim voltak, én azonban rossz társaságba keveredtem, és elkövettem ezt a szörnyű hibát.
Csakhogy Ön és a felesége annyira jók voltak hozzám! Aznap este, a maga otthonában kezdtem belátni, hogy rossz útra tévedtem. Másnap reggel visszafordultam. Odamentem a munkaadómhoz, és mindent bevallottam. Az összes pénzt visszaadtam, és a jóindulatára bíztam magam.
Megtehette volna, hogy feljelent, és sok évre börtönbe juttat, de ő visszavett a régi állásomba. Azóta gyönyörű feleségem és két pompás gyerekem van. Vezető állásban dolgozom a vállalatomnál. Gazdag nem, de jómódú vagyok.
Bőkezűen meg tudnám jutalmazni azért, amit értem tett, de nem hiszem, hogy ezt akarná. Ezért alapítványt hoztam létre, hogy segíthessem az olyan embereket, akik ugyanazt a hibát követték el, mint én. Remélem, ezzel fizethetek azért, amit tettem.
Isten áldja meg magát és derék feleségét, akik többet segítettek rajtam, mint gondolták.

Bementem a házba, és odaadtam a levelet Jane-nek. Olvasás közben könnyes lett a szeme.
,,Idegen voltam és befogadtatok, éheztem és enni adtatok, börtönben voltam és meglátogattatok..."

Hartley F. Dailey
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Címkék: gyújtótekerccsel, gyújtótekercsét, meglátogattatok, visszafordultam, fiatalemberhez, udvariasságnál, tennivalóimmal, tiltakozásában, fiatalemberről, elkeseredetten, fiatalemberre, legcsekélyebb, csodálkoztunk, megvacsorázik, vállalatomnál, megyeszékhely, befogadtatok, munkaadómtól, beleegyezett, levélpapíron, próbálkozott, besötétedett, jóindulatára, sértésszámba, feltételezem, valószínűleg, munkaadómhoz, biccentettem, feleségemnek, tekercsemmel, kiballagtam, megkérhetem, viselkedett, alapítványt, szakácsnője, elrejtették, legcsekélyebb kedvesség, alacsonyon lógó, sáros udvarra, telkünk mellett, felemelt motortető, önindítóval próbálkozott, férfi idegesnek, hónapja tettem, tekercs fura, motor azonnal, bolt mögött, sötétben állította, idegen fiatalemberhez, fiatalember tiltakozásában, puszta udvariasságnál, étkezés alatt, Greenbriar Valleyt, Kedves Mr, Csakhogy Ön, Hartley,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Heltai Jenő: Március  Nem hazudnak  Kékfestőről pár szóban  Facebookon kaptam  J. Donald Walters  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Devecsery László - Húsvét  Soli Deo gloria  Karinthy Frigyes: Almafa  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Húsvéti üdvözlet !  Agárdi Gábor gondolata  Mi van, ha?  Odaadja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  üdvözöllek!  Odaadja  Sadhguru idézet  Paul David Tripp Március 28  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nárcisz  Facebookon kaptam  A máj egészségének javítása te...  A csend aranyat ért  Az erdőterápia egészségre gyak...  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor még kicsi voltál...  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mire jók ?  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Rács mögé  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Óraállítás  Nagyhétfő:  J. Donald Walters  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentés  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Alvó kutya  Facebookon kaptam  Nagy Feró megmondta?  Várnai Zseni - Éveim  Alvó baby  Jó éjszakát  Alvó kutyák  A pálma a győzelem és a diadal...  Kékfestőről pár szóban  Minden kedves látogatómnak sze...  Boldog virágvasárnapot minden...  Az út  A jó kedv a világon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Inkább ad  Facebookon kaptam  Ratkós beszületései a szereplő...  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Facebookon kaptam  Mire jók ?  Facebookon kaptam  J. Donald Walters  Paul David Tripp Március 28  Az izmaink nem csak testmozgás...  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Válaszok a halál után  Képes idézet !  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Márciuzs 24.  Virágvasárnap: az élet és a re... 
Bejegyzés Címkék
legcsekélyebb kedvesség, alacsonyon lógó, sáros udvarra, telkünk mellett, felemelt motortető, önindítóval próbálkozott, férfi idegesnek, hónapja tettem, tekercs fura, motor azonnal, bolt mögött, sötétben állította, idegen fiatalemberhez, fiatalember tiltakozásában, puszta udvariasságnál, étkezés alatt, állam egyik, vendégünk azonnal, ruhái vizesek, fiatalember azonban, város felé, megyeszékhely felé, ellenkező irányba, napokból hónapok, hónapokból évek, többieken olyan, munkaadómtól loptam, szörnyű hibát, felesége annyira, maga otthonában, összes pénzt, jóindulatára bíztam, régi állásomba, olyan embereket, hibát követték, levelet Jane-nek, gyújtótekerccsel, gyújtótekercsét, meglátogattatok, visszafordultam, fiatalemberhez, udvariasságnál, tennivalóimmal, tiltakozásában, fiatalemberről, elkeseredetten, fiatalemberre, legcsekélyebb, csodálkoztunk, megvacsorázik, vállalatomnál, megyeszékhely, befogadtatok, munkaadómtól, beleegyezett, levélpapíron, próbálkozott, besötétedett, jóindulatára, sértésszámba, feltételezem, valószínűleg, munkaadómhoz, biccentettem, feleségemnek, tekercsemmel, kiballagtam, megkérhetem, viselkedett, alapítványt, szakácsnője, elrejtették, segíthessem, máskülönben, fiatalember, gondtalanul, önindítóval, kipróbáljuk, bevallottam, tiltakozott, megtaláltam, szabadkozva, visszaadtam, idegeneket, erősködött, maradhatok, tekercsért, bevontatom, tönkremegy, legfeljebb, gyártmányú, ugyanolyan, megköszönt, engedhetem, befejeztük, visszament, induláskor, jutalmazni, menekültem, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 105 db bejegyzés
e év: 251 db bejegyzés
Összes: 35816 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1219
  • e Hét: 5725
  • e Hónap: 67394
  • e Év: 186486
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.