Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
INZULINREZISZTENCIA – a sokarcú anyagcserezavar
  2017-05-16 18:38:32, kedd
 
  Női magazinokban, online életmódportálokon naponta olvashatunk az inzulinrezisztenciáról, az ,,IR diétáról", 160 grammos étrendről. Szerencsére találunk szakszerű, informatív írásokat, amelyek segíthetnek a fel nem ismert esetek beazonosításában, a megfelelő étrend kialakításában, változatossá tételében. Sajnos tévinformációk is keringenek, Facebook csoportokban értékelik az érintettek egymás laborleleteit, és bátran diagnosztizálnak - saját tapasztalataik alapján, de képesítés, átfogó szaktudás nélkül.

Mi ez, az egyre többeket érintő - sokak által divathóbortnak minősített - anyagcserezavar? Kiket érinthet, és egyáltalán visszafordítható-e?

Mi történik ilyenkor a testünkben?
A sejtek ,,fűtőanyagául" szolgáló cukormolekulák sejtfalon való átjutását a hasnyálmirigyben termelődő inzulinmolekulák segítik. A bonyolult hormonális szabályozásban az inzulintermelés egyik fő parancsa a vér megemelkedett cukorkoncentrációja. Az inzulinmolekulák ,,kézen fogják" a cukormolekulákat, és a sejtfalon ,,kopogtatva" segítenek azok sejtbe jutásában. Amikor az inzulinmolekulák jelzésére egyre kevésbé reagálnak a sejtek, a szervezet több inzulin kiválasztásával reagál. Idővel a sejtfali receptorok már a több inzulinmolekula hangosabb ,,dörömbölésére" se ,,nyitnak ajtót". Ezt az állapotot nevezzük inzulinrezisztenciának. A vér inzulinszintje az étkezések után megugrik, majd a vérben keringő több inzulin hatására a vércukorszint hirtelen csökken le: ennek tünetei lehetnek az elviselhetetlen szénhidrátéhség, remegés, szédülés, akár a rosszullétig fokozódva.

Hogyan függ össze ez a cukorbetegséggel?
Hiszen, ha van elég inzulin, akkor nem lesz magas a vércukorszint, ugye?
A hasnyálmirigy sajnos nem ,,edzhető", nem lesz erősebb, hatékonyabb a folyamatos inzulin-túltermeléstől. Sőt: évek-évtizedek alatt az inzulintermelő kapacitása lecsökken. A vérben keringő cukor ilyenkor már nem képes bejutni a sejtekbe, hiszen eddigre már nem is termelődik elég inzulin, és/vagy nagyon lecsökken az inzulinmolekulák hatékonysága. Ilyenkor már megemelkedik a vércukorszint - elsősorban magas glikémiás indexű étkezés, nagyobb mennyiségű szénhidrátfogyasztás után. Ez már a csökkent glükóztolerancia állapota, amely életmódkezelés nélkül előbb-utóbb cukorbetegséghez vezethet. Ebből logikusan következik az a nagyon fontos megállapítás, hogy a már kialakult cukorbetegség esetén is érvényesek és követendők az inzulinrezisztencia kezelésére vonatkozó táplálkozási alapelvek és életviteli tanácsok.

Mi állhat ennek az elterjedt anyagcserezavarnak a hátterében?

Elterjedt elgondolás, hogy a túlélést segítő energia-raktározási képesség evolúciós előnyként jelent meg őseinknél. A mai kor emberére jellemző mozgásszegény életmód, a fejlett világban könnyen és nagy mennyiségben elérhető táplálék állandó energiatöbbletet jelent, így már nincs szükség a ,,spórolásra" - ez a genetikai örökség sajnos inkább a cukorbetegség kialakulására hajlamosíthat. A gyermekkorban is egyre jellemzőbb elhízással az inzulinrezisztencia már fiatal korban is jelentkezhet -- így a megelőzésre (főleg az érintett családokban) már gyermekkorban érdemes odafigyelni. A genetikai örökség és túlzott energiabevitel mellé társuló krónikus stressz, a hosszú ideig tartó hormonkezelés, a szélsőséges táplálkozás, a krónikus D-vitamin hiány, a tartós kialvatlanság is beindíthatja a szénhidrátanyagcsere egyensúlyának az inzulinrezisztenciához vezető felborulását.

Milyen tünetek esetén érdemes az inzulinrezisztencia lehetőségére gondolni?
Legtipikusabb tünet a hasi típusú elhízás: ilyenkor a zsírdepók elsősorban a hashártya alatt, a szervek között halmozódnak fel - ez a zsigeri zsír a fenéken-combon látható zsírpárnákkal szemben csökkenti a sejtek inzulinérzékenységét. Tipikus IR jelenség az étkezés után jelentkező rosszullét - ezt az ,,inzulinfröccstől" hirtelen leeső vércukorszint okozza. Gyorsan jelentkező éhség, tűrhetetlen sóvárgás az édességek után, ingerültség, szédelgés lehetnek a kezdeti élmények. Ez átfordulhat a tipikus hipoglikémiás tünetekbe: erős izzadás, szapora szívverés, remegés, akár ájulás is felléphet.

Nőknél az inzulinrezisztencia gyakran társul a PCOS mozaikszóval jelzett policisztás petefészek szindrómával. A menstruáció rendszertelensége, sikertelen teherbeesés, férfias jellegű kopaszodás, túlzott szőrnövekedés miatt fordulnak a hölgyek nőgyógyászhoz, endokrinológushoz, és csak a vizsgálatok során derül ki, hogy a hormonális szabályozás komplex zavara a szénhidrát-anyagcserét is érinti.

A közhiedelemmel ellentétben az IR nem női ,,kiváltság", a metabolikus szindróma tipikus tünetei: hasi hízás, magas vérnyomás, vérzsírszint eltérések, zsírmáj diagnózisa esetén érdemes utánajárni az inzulinrezisztenciának is.

Hogyan diagnosztizálható az IR?
Mivel a megemelkedett inzulinszint sokáig képes kompenzálni a vércukorszint étkezés utáni megugrását, a vércukorszint hosszú évekig nem mutat eltérést. Az inzulinszint megugrását az egyszerű - ujjbegyből vagy vénás vérből történő - vércukormérés nem jelzi, ehhez glükózterheléses vizsgálat kell, ahol 3 vagy akár 5 alkalommal mérik a vércukorszint és inzulinszint alakulását. A laborleleteket szakorvos tudja értelmezni, aki nem csak a határértékeket és görbéket nézi, hanem a páciens kórelőzményét, tüneteit, más vizsgálati eredményeit (pl. nemi hormonszintekre, pajzsmirigyműködésre utaló laborértékek) is figyelembe veszi. Legegyértelműbben a kiugró inzulinszintek, és a túl sok inzulin hatására ,,beeső" vércukorszint figyelmeztetnek az anyagcsere-zavarra.

Biztosan cukorbeteg lesz minden IR-s? Szerencsére nem!
Gyógyítható ez az állapot? Ha a hajlam nem is tüntethető el, az időben bevezetett életmódkezelés hatására javulhat az inzulinérzékenység, megállítható-lassítható az inzulintermelő kapacitás vesztése, és a kellemetlen tünetek nagy részétől is meg lehet szabadulni. De ez nem valami csodaszer vagy villámdiéta hatására fog megtörténni!

Az inzulinrezisztenciával való együttélés hosszú távú életprogram
Az életmódváltás elköteleződést, kitartást, önmagunkra való folyamatos odafigyelést kíván. A szakemberek által összeállított kezelésnek része lehet a szénhidrátanyagcserét támogató gyógyszer szedése, melynek adagolása a kezelés előre haladtával változhat, idővel akár el is hagyható. Dietetikus segíthet a kezelés alappillérét nyújtó kiegyensúlyozott étrend testre szabásában, az étkezési ritmus megtervezésében, a javasolt alapanyagok megismerésében.

Az IR étrend alapja az egyéni szükségletek alapján meghatározott energiaigény és szénhidrátmennyiség napi többszöri - általában 5-6 - étkezésre szétosztva, elsősorban kisebb vércukoremelő hatású élelmiszerekből összeállított, magas rosttartalmú, egészséges alapanyagokat tartalmazó fogások. A kezdetben ,,macerásnak" tűnő számolgatás ellenére az étrend hamarosan természetessé, rutinszerűvé válhat. Az elvek következetes betartása, a megfelelő fizikai aktivitás és a szénhidrátanyagcserét-támogató, igazoltan hatásos étrendkiegészítők segíthetnek a kiugró inzulinértékek elkerülésében.
Mindez felfogható egy cukorbetegséget megelőző stratégiaként is, amely a hajlamot hordozó családokban akár már a tünetek megjelenése előtt hasznos lehet. Ha a kiegyensúlyozott - szélsőségektől tartózkodó - étkezéshez rendszeres testmozgás társul, és sikerül nemcsak az esetleges súlyfeleslegnek, de a krónikus stressznek, kialvatlanságnak is búcsút inteni, máris sokat
tettünk saját egészségünkért.

Mivel az IR gyakran komplex problémakör részeként jelentkezik (nemi hormon eltérések, autoimmun pajzsmirigy-alulműködés, coeliakia, táplálék-intolerancia, krónikus emésztőszervi problémák), folyamatos szakorvosi felügyelet szükséges a sikeres kezeléshez. De az érintett egyén eltökéltsége, a saját magáért való tenni akarás is a sikeres terápia alapfeltétele.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Címkék: inzulinmolekulák, cukorbetegséghez, kiegyensúlyozott, hasnyálmirigyben, energiatöbbletet, visszafordítható, diagnosztizálnak, cukorbetegséggel, inzulinfröccstől, beazonosításában, glükózterheléses, kialvatlanságnak, glükóztolerancia, cukormolekulákat, inzulinmolekula, kiválasztásával, megtervezésében, cukorbetegséget, súlyfeleslegnek, inzulintermelés, szénhidrátéhség, elviselhetetlen, anyagcserezavar, figyelmeztetnek, hormonszintekre, élelmiszerekből, elköteleződést, egészségünkért, laborleleteket, energiabevitel, inzulintermelő, kialakításában, közhiedelemmel, túltermeléstől, cukormolekulák, határértékeket, megfelelő étrend, érintettek egymás, egyre többeket, sejtek „, hasnyálmirigyben termelődő, bonyolult hormonális, inzulintermelés egyik, inzulinmolekulák „, sejtfalon „, inzulinmolekulák jelzésére, szervezet több, sejtfali receptorok, több inzulinmolekula, állapotot nevezzük, étkezések után, vérben keringő, Tipikus IR,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Apu  Facebookon kaptam  Esti képek  Jó éjszakát  Nárcisz  Az idegen országok éghajlata  Alvó kutya  Szép estét  Rács mögé  Idővel az ember megérti, hogy ...  Boldogság  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Nem azt látja  Esti képek  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 28  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Kövesd a vezetőt  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Ratkós beszületései a szereplő...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Karinthy Frigyes: Almafa  Facebookon kaptam  Esti képek  Az út  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A nagyhét eseményei  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  A haj állapotának javítása egy...  Várnai Zseni - Éveim  Kövesd a vezetőt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nagyhétfő:  Esti kép  Esti képek  Maci az északi fény alatt  Alvó kutyák  Szép estét  Agárdi Gábor gondolata  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Esti képek  Paul David Tripp Március 28  Apu  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam  Szép estét  Manna OWell tollából  Jó éjszakát  Mire jók ?  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Jézus amikor fölment a hegyre,...  virágvasárnap  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  képre írva  Az angyali üdvözlet  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Maci az északi fény alatt  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Alvó cica  Facebookon kaptam  Nem azt látja  Manna OWell tollából  képre írva  Leereszkedés és olvadás  Nem hazudnak  Facebookon kaptam Krisztinától  Nem azt látja  Alvó baby  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
megfelelő étrend, érintettek egymás, egyre többeket, sejtek &#8222, hasnyálmirigyben termelődő, bonyolult hormonális, inzulintermelés egyik, inzulinmolekulák &#8222, sejtfalon &#8222, inzulinmolekulák jelzésére, szervezet több, sejtfali receptorok, több inzulinmolekula, állapotot nevezzük, étkezések után, vérben keringő, vércukorszint hirtelen, elviselhetetlen szénhidrátéhség, rosszullétig fokozódva, hasnyálmirigy sajnos, inzulintermelő kapacitása, inzulinmolekulák hatékonysága, vércukorszint &#8211, csökkent glükóztolerancia, túlélést segítő, fejlett világban, genetikai örökség, cukorbetegség kialakulására, érintett családokban, hosszú ideig, szélsőséges táplálkozás, krónikus D-vitamin, tartós kialvatlanság, hasi típusú, zsírdepók elsősorban, hashártya alatt, szervek között, zsigeri zsír, fenéken-combon látható, étkezés után, édességek után, kezdeti élmények, tipikus hipoglikémiás, menstruáció rendszertelensége, hölgyek nőgyógyászhoz, vizsgálatok során, hormonális szabályozás, közhiedelemmel ellentétben, metabolikus szindróma, megemelkedett inzulinszint, vércukorszint étkezés, vércukorszint hosszú, inzulinszint megugrását, egyszerű &#8211, laborleleteket szakorvos, páciens kórelőzményét, kiugró inzulinszintek, időben bevezetett, inzulintermelő kapacitás, kellemetlen tünetek, életmódváltás elköteleződést, szakemberek által, kezelés előre, kezelés alappillérét, étkezési ritmus, javasolt alapanyagok, egyéni szükségletek, kezdetben &#8222, étrend hamarosan, elvek következetes, megfelelő fizikai, kiugró inzulinértékek, cukorbetegséget megelőző, hajlamot hordozó, tünetek megjelenése, kiegyensúlyozott &#8211, esetleges súlyfeleslegnek, krónikus stressznek, sikeres kezeléshez, érintett egyén, saját magáért, sikeres terápia, inzulinmolekulák, cukorbetegséghez, kiegyensúlyozott, hasnyálmirigyben, energiatöbbletet, visszafordítható, diagnosztizálnak, cukorbetegséggel, inzulinfröccstől, beazonosításában, glükózterheléses, kialvatlanságnak, glükóztolerancia, cukormolekulákat, inzulinmolekula, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 472 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1136
  • e Hét: 6377
  • e Hónap: 26239
  • e Év: 202114
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.