Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jégbontó hónap
  2009-02-15 02:23:57, vasárnap
 
   
  Jégbontó hó, azaz február 14.-e Bálint Napja. Elég régóta...


A bulvárszenny tajtékjain “Valentine-nap" gyanánt tért meg hozzánk az utóbbi nemzetvesztő időkben... Az amerikai minta letarol és kitöröl minden gyökeres, régi magyar hagyományt. Az agymosó propaganda-gépezet a diadalát üli, mert ülheti:
A magyar ma már jobban ismeri “Valentin"-t, mint “Bálint"-ot!

Mi a nyavalya az a Valentin? Hát bizony éppen az! Szent Valentine a nyavalyatörősök védőszentje. Ezért ez a szent nap a nyavalyatörősök (az epilepsziások) napja is. Milyen érdekes!? Új értelmet nyer e nap.
Az idétlen rózsaszín ömlengés helyett betegeinkért való gondoskodás hangulatát.

Ha egyszer kitörlik a hagyományainkat, újra lehet maj írni (hamisan) az egész kiüresedett világunkat! Meg is teszik. Meg is tennék...

Ma már olyan üresek vagyunk, hogy az is kérdés: Vannak? Voltak egyáltalán Bálint napi hagyományaink? Hát a válasz egyszerű: Természetesen!

Régi Szent Bálint-napi hagyományok

Leginkább a honi németek tartották ezt a napot.

A Magyarországra telepedett németek közt Szent Bálint igen népszerű volt. Templomaikban gyakran ábrázolták. Bálint freskója látható ma is Töttös Szent Erzsébet-templomának mennyezetén. A Töttös közelében, Bólyban van az egyetlen Szent Bálint tiszteletére szentelt kápolna Magyarországon.

Cikó központjában régi kereszt áll, két oldalán német öltözetben Szent Vendel hitvalló, a pásztorok védőszentje és Szent Bálint.

Nem csak az ország német, hanem magyar lakói is ismerték az ünnepet. Tanúság erre az Érdy-kódex is. A "nyavalyatörésre" (epilepsziás rohamokra) hajlamosak gyakran viseltek a nyakukban “bálintkereszt"-et, vagy más néven frászkeresztet.

A népi hagyomány szerint ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés. Azt tartották, hogy Bálint-napon választanak párt a verebek, és ekkor jönnek vissza a vándorló vadgalambok. Voltak olyan magyar vidékek, ahol e napon szokás volt a madarakat etetni.

Bővebben a sulinetről:
http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kjfd/0/25602/1


Bálint nap

Ezt az ünnepet már őseink is számon tartották, misekönyveinkben, középkori naptárainkban egyaránt előfordul. Nagyon népszerű volt kereszt- és családnévként való előfordulása, melyből arra következtethetünk, hogy a magyar nép körében hagyomány, néphiedelem fűződött a Bálint alakjához. Bálint képét találjuk más gyógyító szentek társaságában sok templom szárnyasoltárán keresztül mint például Kassa, Szászbogós.
Sok templom Bálintot tiszteli védőszentjeként, mint például Besztercebánya, Kiskőszeg.
Vannak a Bálint naphoz fűződő tájjellegű szokások:
- A hőgyészi kőművesek ezen a napon misére mennek, imádkoznak, hogy Bálint őrizze meg őket a magas állványokon dolgozva a leeséstől.
- A cserszegtomaji gazdák Bálint napon, napkelte előtt megkerülik a birtokukat, hogy ezzel a tolvajoktól, madaraktól, megvédjék azt.
- Balatongyörök gazdái Bálint védelmében bízva metszik meg a szőlő négy sarkán a tőkéket.
- A rábaközi emberek Bálintot a verebek védőszentjének tartják.
- A horvátok néphite szerint a madarak Bálint napon tartják mennyegzőjüket.
- Az eleki gazdák e nap reggelén szentelt vizet cseppentenek az állataik itatóvizébe, hogy védelmezze őket. Ezen a napon nem ültettek aprójószágot.
- Mindszenten ezen a napon "terítenek" az ég madarainak, olyan megseprett helyre szórtak száraz magvakat, aszalt gyümölcsöket, ahol csak az ég madarai lakmározhattak.
- Hangonyban úgy vélik ezen a napon jönnek vissza a vadgalambok, amely már a tavasz közeledtét jelzi.
- A mohácsi sokácok számára Bálint napja böjti nap. Csak egyszer esznek, zsír nélkül főznek templomban imádkoznak, gyónnak-áldoznak.

Bálint és a szerelem...

Ha pedig végképpen nem bírunk már szabadulni a Bálint Nap szerelemes jellegétől, ha mindenképpen a szerelmesek napját akarjuk látni benne, hát legyen, van nekünk saját Bálintunk. A legnagyobb hősszerelmesünk, Balassi Bálint.
Legyen hát e szerelmes nap Balassi Bálint Napja!
Így a multikulti moslékáradatában is megmaradhatunk a magunk módján magyarnak.

Lássuk hát, ki is volt a mi legnagyobb hős-szerelmesük?
Hős is meg szerelmes is! Még a halála is jelképes: ágyéklövés végzett vele... a Haza védelmében...

Szerelmi regedelem (mythologia)
http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/balassi/bbpal113.htm

Humanista bókvers
http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/balassi/bbpal121.htm

Hatástörténete
http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/balassi/bbhatas.htm


Ha pedig valakit Valentin(e) is érdekelne, hát íme a tömérdek rózsaszínű nyafkaság:

http://en.wikipedia.org/wiki/Valentine%27s_Day
Valentine's Day


És végül...
Csak óvatosan az üdvözlapokkal!
http://index.hu/tech/2009/02/11/balint_napi_slager_a_virusos_udvozlolap/

Bálint napi sláger a vírusos üdvözlőlap
• Index
2009. február 11., szerda 12:09 | Frissítve: 2009. február 11.

Nem szabad megnyitni az ismeretlen címről érkező online képeslapokat, mert a bűnözők hamis levelekkel próbálnak vírust telepíteni a számítógépekre.
A bűnözők mindig az aktuális ünnephez igazodva próbálják megtámadni a gyanútlan internetezők számítógépét, és ez alól a Bálint nap sem kivétel. Már terjed az interneten a Win32/Waledac nevű féreg egy újabb variánsa, mely az elektronikus üdvözlőlapok növekvő népszerűségét használja ki, írta sajtóközleményéban a Sicontact, a Nod32 vírusirtó hazai forgalmazója.
Érdemes gyanakodni, ha emailben kapunk értesítést egy elektronikus üdvözlőlap érkezéséről, amit csak a levélben szereplő linkre kattintva lehet megnézni. A képeslapra mutató link, vagy az ingyenes Bálint napi üdvözlőkártya-készítő portál linkje is mutathat olyan fertőzött fájlra, amely vírust telepít a gépre.
Akkor is érdemes gyanakodni, ha az emailt valóban egy ismerősünktől kaptuk, hiszen az ő számítógépe is lehet fertőzött. (Esetleg szóvá lehet tenni nála, hogy miért nem volt képes nyomtatott képeslapot küldeni, mondjuk egy csomag bonbonnal.)


Kiemelt tartalom:
Szellemi műhely - gondolatok, írások életről, értékekről és az igazságról
Kárpáti Mozi - videók, filmek, minden, amit érdemes megnézni, meghallgatni
Támogass minket - Kérjük Önöket, hogy lehetőségeikhez mérten anyagiakkal is segítsék munkánkat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: moslékáradatában, misekönyveinkben, védőszentjeként, nyavalyatörősök, szárnyasoltárán, nyavalyatörésre, hősszerelmesünk, lehetőségeikhez, hagyományainkat, megmaradhatunk, frászkeresztet, magyarországon, mennyegzőjüket, hatástörténete, számítógépekre, cserszegtomaji, besztercebánya, védőszentjének, magyarországra, lakmározhattak, hagyományaink, balatongyörök, naptárainkban, epilepsziások, üdvözlapokkal, bálintkereszt, üdvözlőkártya, családnévként, templomaikban, népszerűségét, ismerősünktől, természetesen, meghallgatni, bulvárszenny, tiszteletére, nemzetvesztő, bulvárszenny tajtékjain, utóbbi nemzetvesztő, amerikai minta, nyavalyatörősök védőszentje, idétlen rózsaszín, egész kiüresedett, válasz egyszerű, honi németek, egyetlen Szent, pásztorok védőszentje, ország német, nyakukban “, népi hagyomány, vándorló vadgalambok, madarakat etetni, hőgyészi kőművesek, Bálint Napja, Szent Valentine, Régi Szent Bálint-napi, Szent Bálint, Töttös Szent Erzsébet-templomának, Szent Vendel, Bálint Nap, Balassi Bálint, Balassi Bálint Napja, Kárpáti Mozi, Kérjük Önöket,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png virág  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Jó éjszakát  A Megváltó szolgálatában  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Kellemes délutánt kívánok  Albert Einsteinről  Png virág  s immár én is felragyogva, ért...  Szép estét  Png csokor  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Sokan azt tartják  Albert Einstein gondolata  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Png kislány  képre írva  Szívem tiéd  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png fotel  Mai harmónia kártyám  képre írva  Paul David Tripp Április 21  Gonosz démon-álarc  Akarat  A boldog családok mind hasonló...  Png ház  Jónás Tamás – Végtelen b...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Alázat  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png kutya  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  A másik dolog,  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Alázat  Irgalom és ítélet  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Kellemes délutánt kívánok  Png csokor  Facebookon kaptam  Erdőn  Szép estét kedves látogatóimna...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  A sors  Makszim Gorkij gondolata  Szép estét  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Az igazi szeretetért rendszeri...  Próbálj meg ...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Mindig jusson idő nevetni  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Paul David Tripp Április 21 
Bejegyzés Címkék
bulvárszenny tajtékjain, utóbbi nemzetvesztő, amerikai minta, nyavalyatörősök védőszentje, idétlen rózsaszín, egész kiüresedett, válasz egyszerű, honi németek, egyetlen Szent, pásztorok védőszentje, ország német, nyakukban &#8220, népi hagyomány, vándorló vadgalambok, madarakat etetni, hőgyészi kőművesek, napon misére, magas állványokon, cserszegtomaji gazdák, szőlő négy, rábaközi emberek, verebek védőszentjének, horvátok néphite, madarak Bálint, eleki gazdák, állataik itatóvizébe, napon jönnek, tavasz közeledtét, mohácsi sokácok, szerelmesek napját, legnagyobb hősszerelmesünk, multikulti moslékáradatában, magunk módján, tömérdek rózsaszínű, vírusos üdvözlőlap, ismeretlen címről, bűnözők hamis, bűnözők mindig, aktuális ünnephez, gyanútlan internetezők, újabb variánsa, elektronikus üdvözlőlapok, elektronikus üdvözlőlap, levélben szereplő, képeslapra mutató, ingyenes Bálint, emailt valóban, ismerősünktől kaptuk, csomag bonbonnal, moslékáradatában, misekönyveinkben, védőszentjeként, nyavalyatörősök, szárnyasoltárán, nyavalyatörésre, hősszerelmesünk, lehetőségeikhez, hagyományainkat, megmaradhatunk, frászkeresztet, magyarországon, mennyegzőjüket, hatástörténete, számítógépekre, cserszegtomaji, besztercebánya, védőszentjének, magyarországra, lakmározhattak, hagyományaink, balatongyörök, naptárainkban, epilepsziások, üdvözlapokkal, bálintkereszt, üdvözlőkártya, családnévként, templomaikban, népszerűségét, ismerősünktől, természetesen, meghallgatni, bulvárszenny, tiszteletére, nemzetvesztő, forgalmazója, gyümölcsöket, mindenképpen, központjában, elektronikus, társaságában, cseppentenek, internetezők, képeslapokat, betegeinkért, számítógépét, előfordulása, üdvözlőlapok, aprójószágot, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 282
  • e Hét: 1119
  • e Hónap: 9723
  • e Év: 45664
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.