Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A gondviselés
  2017-06-13 20:40:19, kedd
 
  A gondviselés


Rhode Islanden van egy Providence (Gondviselés) nevű nagyváros. Van valami rendkívüli a nevében. A város neve arra a gondolkozásban tapasztalható széles szakadékra irányítja a figyelmet, amely az előző nemzedékek és jelen társadalmunk között áll fenn. Ki nevezne ma egy várost Gondviselésnek? Maga a szó is régimódinak, archaizálónak hangzik.
Amikor korábbi századok keresztyéneinek az írásait olvasom, megrendülök az Isten gondviselésére való rengeteg hivatkozás láttán. Úgy tűnik, mintha a XX. század előtt a keresztyének sokkal tudatosabban támaszkodtak Isten gondviselésére az életükben, mint mi. A naturalizmus szelleme, amely a természet minden eseményét úgy tekinti, mint amit független természeti erők irányítanak, megtette hatását nemzedékünkre.
A gondviselés szó alapjelentése ,,előre lát" vagy ,,gondoskodik", ezért nem is tudja a gondviselés tanának mély jelentését közvetíteni. A tan sokkal többet jelez annál, mintha Isten csak nézője lenne az emberi eseményeknek. Sokkal többet foglal magában az Úr előrelátására való puszta utalásnál.
A XVII. században készült Westminsteri hitvallás így határozta meg a gondviselést:
"Isten - minden dolgok nagy alkotója - minden teremtményt, cselekvést, dolgot a legnagyobbtól a legkisebbig fenntart, irányít, elrendel és kormányoz. E legbölcsebb és legszentebb gondviselését az ő tévedhetetlen eleve ismerése, akaratának szabad és változhatatlan tanácsvégzése alapján gyakorolja bölcsessége, hatalma, igazsága, jósága, és irgalma dicsőségének magasztalására.
Isten fenn is tartja, amit teremt. A világmindenségnek nemcsak a kezdete, hanem létezésének folyamatossága is Istentől függ. A világegyetem sem létezni, sem működni nem tud saját erejébő. Isten a hatalmával tart fenn mindent. Benne élünk, mozgunk és vagyunk."
A gondviselés tanának középpontjában az az igazság áll, hogy Isten kormányozza a világmindenséget. Teljhatalommal és tekintéllyel uralkodik a teremtett világ fölött. A legkisebbtől a legnagyobbig minden eseményt Ő irányít. Semmi sem történik gondviselő akaratán kívül. Ő adja az esőt és a napsütést. Országokat emel fel és dönt romba. Ő tartja számon hajunk szálait és életünk napjait.
Rendkívül fontos különbség van Isten gondviselése és a szerencse, a végzet vagy jósors között. A különbség megoldását Isten személyében találjuk meg. A szerencse vak, míg Isten mindent lát. A végzet személytelen, míg Isten az Atya. A jósors néma, míg Isten szólni tud. Az emberiség történelmében nem vak, személytelen erők munkálkodnak. Minden a Gondviselés láthatatlan kezéből indul ki.
Az Isten által kormányzott világegyetemben nincsenek véletlen események. Valójában nincs is olyan dolog, hogy véletlen. A véletlen nem létezik, csupán olyan szó, amelyet matematikai lehetőségek leírására használunk. A véletlennek azonban nincs hatalma, mert nincs lénye. Nem olyan lényeg, amely befolyásolhatná a valóságot. A véletlen nem valamilyen tárgy, a véletlen semmi.
A gondviselés egy másik oldalát egybeesésnek nevezzük. Az egybeesés Isten és az emberek egy időben végbemenő cselekedeteire vonatkozik. Saját akarattal rendelkező teremtmények vagyunk. Bizonyos eseményeket mi indítunk el. Az általunk kiváltott erő azonban másodlagos. Isten szuverén gondviselése cselekedeteink fölött áll. Akaratát emberi akaratok cselekedeteivel viszi véghe, anélkül hogy megsértené ezeknek az emberi akaratoknak a szabadságát. Az egybeesés Szentírásban található legvilágosabb példája József és testvérei esete. Bár József testvérei valóban bűnt követtek el gonoszságukkal, Isten gondviselése még bűnükön keresztül is munkálkodott. József így szólt testvéreihez: ,,Ti rosszat terveztetek ellenem, de Isten terve jóra fordította azt, hogy úgy cselekedjék, ahogyan az ma van, és sok nép életét megtartsa" (1Mózes 50:20).
Isten megváltó gondviselése a legördögibb cselekedeteken keresztül is képes munkálkodni. A legsúlyosabb bűn, amit ember elkövetett, az volt, mikor Júdás elárulta Krisztust. Az Úr Jézus halála azonban nem véletlenszerű esemény volt, hanem Isten elhatározott tanácsa szerint történt. Júdás gonosztette segített abban, hogy a történelem legnagyszerűbb eseménye, az engesztelés végbemehessen. Nem véletlen, hogy a történelemnek ezt a napját nagypénteknek nevezzük.

Összefoglalás:

1.Napjainkban általában nem hiszik az isteni gondviselés tanát.
2.A gondviselés magában foglalja Isten munkáját, amellyel fenntartja a teremtett világot.
3.A gondviselés főleg Istennek a teremtett világot kormányzó munkájára vonatkozik.
4.Az isteni gondviselés ismeretében nincsenek olyan személytelen erők, mint a szerencse, a végzet vagy a véletlen.
5.A gondviselés magában foglalja az egybeesést is, amellyel Isten akaratát teremtményei akaratával viszi végbe.

Ajánlott bibliai olvasmányok: Jób 38:1-41:34; Dániel 4:34-35; ApCsel 2:22-24; Róma 11:33-36

R. C. Sproul
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Címkék: világmindenséget, keresztyéneinek, cselekedeteivel, világegyetemben, befolyásolhatná, cselekedeteken, magasztalására, legnagyszerűbb, gondviselésére, gondviselésnek, középpontjában, cselekedeteink, cselekedeteire, teljhatalommal, gonoszságukkal, gondolkozásban, folyamatossága, változhatatlan, véletlenszerű, archaizálónak, legnagyobbtól, gondviselését, tévedhetetlen, előrelátására, végbemehessen, alapjelentése, nemzedékünkre, összefoglalás, nagypénteknek, történelemnek, legvilágosabb, tanácsvégzése, tapasztalható, történelmében, egybeesésnek, személytelen, város neve, gondolkozásban tapasztalható, előző nemzedékek, várost Gondviselésnek, írásait olvasom, keresztyének sokkal, naturalizmus szelleme, természet minden, gondviselés tanának, emberi eseményeknek, legkisebbig fenntart, világmindenségnek nemcsak, hatalmával tart, teremtett világ, legnagyobbig minden, végzet vagy, Rhode Islanden,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Png nő  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Gonosz démon-álarc  Alázat  Kaffka_Margit  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Nagyi telefonál  Fehér virág  A másik dolog,  Kerüld el az evangélium örömén...  Kaffka_Margit  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Png csokor  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Julian Brass gondolata  Nem tudhatod  Makszim Gorkij gondolata  Kellemes délutánt kívánok  Hogy lehet megtartani  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Szívem  Zilahy Lajos gondolata  Akarat  Mai harmónia kártyám  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Ágai Ágnes – Csendélet  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Paul David Tripp Április 20  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Kellemes délutánt kívánok  Bounty krémes  Png csokor  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Makszim Gorkij gondolata  Jó éjszakát  Nagyi telefonál  A televizió nem a kultúrát kép...  Nagyi telefonál  Szívem tiéd  Ami embereknek lehetetlen, az...  Reggel van  Mindig jusson idő nevetni  Reggel van  Makszim Gorkij gondolata  Png virág  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Erdőn  Fehér virág  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Hazára minden embernek szükség...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Jónás Tamás – Végtelen b...  A Megváltó szolgálatában  Popper Péter szavai  A sors  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Png kutya  Jó éjszakát  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Tavaszi kép  Szép estét  Nagyi telefonál 
Bejegyzés Címkék
város neve, gondolkozásban tapasztalható, előző nemzedékek, várost Gondviselésnek, írásait olvasom, keresztyének sokkal, naturalizmus szelleme, természet minden, gondviselés tanának, emberi eseményeknek, legkisebbig fenntart, világmindenségnek nemcsak, hatalmával tart, teremtett világ, legnagyobbig minden, végzet vagy, különbség megoldását, végzet személytelen, jósors néma, emberiség történelmében, véletlennek azonban, véletlen semmi, másik oldalát, egybeesés Isten, időben végbemenő, általunk kiváltott, emberi akaratoknak, egybeesés Szentírásban, legördögibb cselekedeteken, történelem legnagyszerűbb, engesztelés végbemehessen, napját nagypénteknek, isteni gondviselés, gondviselés magában, teremtett világot, gondviselés főleg, világmindenséget, keresztyéneinek, cselekedeteivel, világegyetemben, befolyásolhatná, cselekedeteken, magasztalására, legnagyszerűbb, gondviselésére, gondviselésnek, középpontjában, cselekedeteink, cselekedeteire, teljhatalommal, gonoszságukkal, gondolkozásban, folyamatossága, változhatatlan, véletlenszerű, archaizálónak, legnagyobbtól, gondviselését, tévedhetetlen, előrelátására, végbemehessen, alapjelentése, nemzedékünkre, összefoglalás, nagypénteknek, történelemnek, legvilágosabb, tanácsvégzése, tapasztalható, történelmében, egybeesésnek, személytelen, eseményeknek, teremtmények, elhatározott, tudatosabban, támaszkodtak, naturalizmus, munkálkodnak, gondviselése, westminsteri, világegyetem, testvéreihez, munkálkodott, keresztyének, legkisebbtől, gondviselést, szentírásban, legnagyobbig, legsúlyosabb, tekintéllyel, dicsőségének, társadalmunk, teremtményei, megrendülök, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 108 db bejegyzés
e év: 370 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5072
  • e Hét: 16783
  • e Hónap: 46095
  • e Év: 233897
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.