Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A szövetség
  2017-06-20 12:36:22, kedd
 
  A szövetség



Isten és az ember kapcsolatának alapja a szövetség. A szó hallatán az ember általában szerződésre gondol. Bár természetesen vannak hasonlóságok a szövetségek és a szerződések között, fontos különbségeket is találunk. Mindkettő kötelező érvényű egyezség. A szerződés nagyjából egyenlő helyzetű felek között jön létre, és mindkét félnek joga van ahhoz, hogy ne írja alá. A szövetség is egyezség. A Bibliában a szövetségek általában mégsem egyenlő felek között jöttek létre. Sőt, inkább az ősi Közel-Keleten szokásos hűbérúr-hűbéres szerződések mintáját követik. A hűbérúr-hűbéres szerződések (amint azt a hettita királyoknál látjuk) a hódító király és a meghódított népek között jöttek létre. A felek között nem folytak tárgyalások.
Ezeknek a szövetségeknek az első eleme a bevezetés, amely megnevezi a feleket. A 2Mózes 20:2 így kezdődik: ,,Én vagyok az ÚR, a te Istened". Isten a hűbérúr; Izráel népe a hűbéres. A második elem az előszó, a történelmi visszapillantás. Ez a rész azt sorolja fel, hogy a hűbérúr (vagy az Úr) mit tett, amiért hűséget érdemel, például kivezette a zsidókat az egyiptomi rabszolgaságból. Teológiai kifejezéssel élve ez a kegyelem szakasza.
A következő szakaszban az Úr elmondja, mit követel meg azoktól, akik fölött uralkodik. A 2Mózes 20-ban ez a Tízparancsolat. Mindegyik parancsolatot kötelező érvényűnek tekintették az egész szövetséges népre nézve.
Az ilyen fajta szövetség utolsó része az áldásokat és az átkokat sorolja fel. Az Úr felsorolja azokat a kiváltságokat, amelyeket hűbéreseinek adományoz, ha betartják a szövetség pontjait. Jó példát találunk erre az ötödik parancsolatban. Isten megígéri Izráel népének, hogy hosszú életet élnek az ígéret földjén, ha tisztelik szüleiket. A szövetség átkokat is tartalmaz, ha a nép nem teljesíti kötelességeit. Isten arra figyelmezteti Izráelt, hogy nem fogja a népet bűntelennek tekinteni, ha nem tisztelik a nevét. Ez az alapminta fedezhető fel Istennek Ádámmal, Noéval, Ábrahámmal, Mózessel kötött szövetségében és a Jézus és egyháza között fennálló szövetségben is.
A bibliai időkben a szövetségeket vérrel pecsételték meg. Szokás volt, hogy mindkét szövetségre lépő fél kettévágott állattetemek között menjen végig, jelezve, hogy egyetértenek a szövetség feltételeivel (lásd Jer 34:18). Az effajta szövetségre az 1Mózesben (15:7-21) találunk példát. Itt Isten bizonyos ígéreteket tett Ábrahámnak, és a megállapodást állatáldozatokkal pecsételték meg. Ebben az esetben azonban Isten egyedül megy végig az állatok között, amivel azt jelzi, hogy ünnepélyes fogadalommal kötelezi magát a szövetség betartására.
Az új szövetséget, a kegyelem szövetségét Krisztus a vérével ratifikálta a kereszten. A szövetség lényege Isten ígérete, a megváltás. Isten nemcsak azt ígérte meg, hogy mindenkit megvált, aki Krisztusban hisz, hanem ezt az ígéretét a legszentebb esküvel pecsételte és erősítette meg. Olyan Istent szolgálunk és imádunk, aki elkötelezte magát teljes megváltásunkra.

Összefoglalás:

A szövetség elemei:
1.Bevezető: megnevezi az uralkodót.
2.Előszó történelmi visszapillantással: felidézi a felek közötti kapcsolat történetét.
3.Feltételek: felsorolja a szövetség pontjait.
4.Eskük/fogadalmak: a két felet a szövetség pontjaira kötelező ígéretek.
5.Szankciók: az áldások és az átkok (jutalmak és büntetések), amelyek a szövetség megtartásának vagy megsértésének következményeiként hajtandók végre.
6.Ratifikáció: a szövetség vérrel való megpecsételése állatáldozattal vagy Krisztus halálával.

Ajánlott bibliai olvasmányok: 1Móz 15; 2Móz 20; Jer 31:31-34; Lk 22:20; Zsid 8; Zsid 13:20-21

R. C. Sproul
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Címkék: visszapillantás, rabszolgaságból, állatáldozattal, megpecsételése, tízparancsolat, megváltásunkra, parancsolatban, szövetségeknek, természetesen, különbségeket, megállapodást, megtartásának, megsértésének, feltételeivel, szövetségeket, szövetségében, figyelmezteti, kötelességeit, kiváltságokat, kapcsolatának, összefoglalás, parancsolatot, egyetértenek, fogadalommal, hasonlóságok, állattetemek, szövetségben, hűbéreseinek, kifejezéssel, krisztusban, szövetségek, meghódított, legszentebb, szerződések, ratifikálta, elkötelezte, ember kapcsolatának, ember általában, szerződések között, szerződés nagyjából, szövetségek általában, hűbérúr-hűbéres szerződések, hettita királyoknál, hódító király, meghódított népek, felek között, első eleme, második elem, történelmi visszapillantás, egyiptomi rabszolgaságból, kegyelem szakasza, következő szakaszban, Istennek Ádámmal, Olyan Istent,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nevem  Soha ne kedvezz...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Sokan azt tartják  képre írva  A boldog családok mind hasonló...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Irgalom és ítélet  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Alázat  Mai harmónia kártyám  Reggel van  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Kövesd a cowboyt!  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Alázat  Png kutya  A jó emberek mindig szépek mar...  Soha ne kedvezz...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Adakozás  Hiányzik  Png ház  Facebookon kaptam  Png kutya  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Reménység és erő Krisztustól e...  Paul David Tripp Április 21  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Nem számIt  Png csokor  Paul David Tripp Április 19  A kételkedés kezelése  Egy hatékony szolga  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Paul David Tripp Április 21  Albert Einstein gondolata  A kételkedés kezelése  Mai harmónia kártyám  Png virág  Lóhere  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png fotel  Radikális szeretet  Szép estét kedves látogatóimna...  Leonardo da Vinci gondolata  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Szívem  Németh László tollából  Szívem  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam Krisztinától  Leonardo da Vinci gondolata  Akarat  Akarat  Alázat  Csak a fogyatkozás látható  Szép estét  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Png virág  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Reménység és erő Krisztustól e...  A Megváltó szolgálatában  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Jó éjszakát  Illyés Gyula - Milyen hamar. 
Bejegyzés Címkék
ember kapcsolatának, ember általában, szerződések között, szerződés nagyjából, szövetségek általában, hűbérúr-hűbéres szerződések, hettita királyoknál, hódító király, meghódított népek, felek között, első eleme, második elem, történelmi visszapillantás, egyiptomi rabszolgaságból, kegyelem szakasza, következő szakaszban, 2Mózes 20-ban, egész szövetséges, ilyen fajta, átkokat sorolja, szövetség pontjait, ötödik parancsolatban, ígéret földjén, szövetség átkokat, népet bűntelennek, alapminta fedezhető, bibliai időkben, szövetségeket vérrel, szövetség feltételeivel, effajta szövetségre, megállapodást állatáldozatokkal, esetben azonban, állatok között, szövetség betartására, kegyelem szövetségét, vérével ratifikálta, szövetség lényege, legszentebb esküvel, szövetség elemei, felek közötti, szövetség pontjaira, szövetség megtartásának, szövetség vérrel, visszapillantás, rabszolgaságból, állatáldozattal, megpecsételése, tízparancsolat, megváltásunkra, parancsolatban, szövetségeknek, természetesen, különbségeket, megállapodást, megtartásának, megsértésének, feltételeivel, szövetségeket, szövetségében, figyelmezteti, kötelességeit, kiváltságokat, kapcsolatának, összefoglalás, parancsolatot, egyetértenek, fogadalommal, hasonlóságok, állattetemek, szövetségben, hűbéreseinek, kifejezéssel, krisztusban, szövetségek, meghódított, legszentebb, szerződések, ratifikálta, elkötelezte, királyoknál, szövetségre, pecsételték, tekintették, szövetséges, bűntelennek, kettévágott, szövetségét, szövetséget, tárgyalások, betartására, szerződésre, ratifikáció, olvasmányok, erősítette, felsorolja, érvényűnek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 108 db bejegyzés
e év: 370 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1048
  • e Hét: 12759
  • e Hónap: 42071
  • e Év: 229873
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.