Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A szomjúság a kiszáradás utolsó figyelmeztető jele
  2017-06-26 15:27:17, hétfő
 
   
 



Emésztési problémák, csúnya bőr, hólyag- és vesegyengeség, fáradtság, fejfájás - csak néhány a kiszáradása következményei közül. A víz ugyanolyan fontos az élethez, mint a levegő, amit belélegzünk, ezért kell komolyan venni elegendő mennyiségű víz (legalább 2 liter naponta) elfogyasztását. Nézzük az okokat, miért jobb elkerülni a kiszáradás következményeit.

A szomjúság a kiszáradás utolsó figyelmeztető jele

Tudta, hogy a kiszáradás már bekövetkezik, mielőtt szomjúságot érezne? A legjobb mód, hogy ezt megakadályozza, ha a nap folyamán kis kortyokban vizet iszik. A legjobb, ha mindig van egy pohár víz karnyújtásnyira.

Napi két liter, kortyokban

A kiszáradás tünetei

Az első tünetek, amelyek kiszáradásra utalnak:

fejfájás
szédülés
székrekedés
sötét vizelet
fáradtság
étvágytalanság
A normál vízháztartás több mint 20 százalékos folyadékvesztesége miatt beálló kiszáradás hamar életveszélyessé válhat. Ilyen esetekben gyakran intravénás elektrolit oldatot kell beadni, amely sok ásványi anyagot tartalmaz.

Gyermekek és a kiszáradás

Különösen a kisgyermekeknél és csecsemőknél jelentkezik hamar a kiszáradás veszélye, mivel ők nem tudják megmondani, hogy szomjasak. Óvatosnak kell lenni, ha a gyermek már többször hányt vagy hasmenése van, mert a csecsemők így sok folyadékot veszítenek. A gyermek kiszáradásának gyanúja esetén rendszeresen kínálni kell különböző italokat, és kétség esetén azonnal gyermekorvoshoz kell menni.

Az idősekre is veszélyes

Az idős embereknél különösen ügyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre. A csökkenő szomjúságérzet ellenére a fontos szerveket, például a veséket folyamatosan el kell látni folyadékkal, hogy megbízhatóan működhessenek.

Az idősek otthonában gyakori probléma a kiszáradás. Nyelési rendellenesség, inkontinencia, vagy a motoros készségek hiánya esetén fennáll a veszélye annak, hogy az idős emberek már nem gondoskodnak önállóan saját vízellátásukról. A kiszáradásos folyadékvesztésre éppen az öregek otthonában kell odafigyelni, a betegeknek meg kell tanulniuk újra önállóan inni. Ehhez ki kell deríteni kedvenc italukat, és az ápolószemélyzetnek a folyadékpótlás minden formáját dokumentálnia kell.

Előnyben a víz

Gyakran él az a tévhit, hogy az édes italok, mint a gyümölcslé, limonádé vagy tea ugyanúgy pótolják a folyadékot, mint az ásványvíz. Ez a feltevés azonban nem helytálló. Ellenkezőleg: ha az italok hozzáadott cukrot és sót tartalmaznak, értékes vízmennyiségre van szükség ahhoz, hogy ezeket kiöblítsük a szervezetből. Ha nem akarunk lemondani a kávéról, minden csészényihez egy extra pohár vizet kell elfogyasztanunk.

A víz karcsúsít

A vízivás felgyorsítja az anyagcserét, és gyorsabban leszünk ,,jóllakottak". Automatikusan kevesebbet eszünk, ha sok vizet iszunk. Ez a fogyás legbiztonságosabb és legegészségesebb módja.

Miért kell többe innia?

A napi lendülethez: A víz a szervezet legfontosabb energiaforrása. A dehidratáció lassítja az enzimaktivitást a szervezetben, ami fáradtsághoz és tehetetlenséghez vezethet. Aki reggel nehezen ébred, próbáljon inni felkelés után két pohár vizet. Ez segít a vérkeringés lendületbe hozásában, és sokkal egészségesebb, mint kávét inni éhgyomorra.
Magas vérnyomás csökkentése: Általában testünk 92 százaléka víz. A dehidratálás révén a vér viszkózusabb lesz, és nagyobb lesz az ellenállása, miközben a szervezetben kering. Ez azután magas vérnyomáshoz vezet.
Asztma és allergia megelőzése: A szervezet által termelt hisztamin az erős kiszáradás révén exponenciálisan növekszik. A vérben lévő hisztamin túl magas szintje gyakran vezet a hisztamin intoleranciához, vagy elősegítheti az asztmás rohamokat.
Bőrbetegségek csökkentése: A dehidratáció akadályozza a bőr természetes méregtelenítését, ami pedig segít megakadályozni a bőrbetegségeket, például a pikkelysömört és bőrgyulladást. Csökkenthető továbbá a bőr öregedése és a bőr elszíneződése.
A magas koleszterinszint elkerülése: Ha a szervezet dehidratált, több koleszterint termel, hogy megakadályozza a sejtek vízvesztését. A vér túl magas koleszterinszintje többek között érelmeszesedéshez vezethet. Ezért magas koleszterinszint esetén különösen ügyelni kell arra, hogy eleget igyunk.
Emésztési problémák megakadályozása: A túl kevés víz és ásványi anyag a betegségek egész sorához vezethet. Ezek közé tartozik a gyomorfekély, a gyomornyálkahártya-gyulladás és a gyomorégés.
Vese- és hólyagproblémák enyhítése: Ha a veséket és a húgyhólyagot túl ritkán öblítjük át vízzel, ezek különböző baktériumok támadási felületévé válnak, ami hólyaggyulladáshoz, fertőzésekhez vezethet.
Székrekedés megoldása: Ha kiszáradás áll fenn, a vastagbél az a hely, ahonnan legelőször történik vízelvonás. Ez ahhoz vezet, hogy az ételmaradékok ott sokkal lassabban mozognak előre, mint amikor a vastagbélbe elegendő folyadék jut.
Ízületi fájdalmak megszüntetése: Az ízületek közötti porc főként vízből áll. A hosszú ideig tartó kiszáradással a porc gyengül, és ízületi fájdalmak, ízületi merevség lép fel.
Súlynövekedés elkerülése: Hidratálás nélkül a sejtek gyorsan öregszenek és az anyagcsere lelassul. Sokan ekkor hajlamosak többet enni, noha a test csak szomjas.
A korai öregedés megelőzése: Ha a szervezet dehidratált, a szervezet legnagyobb szerve, a bőr gyorsabban öregszik. Összeesik, és gyorsabban tűnik fakónak, öregnek.
Mennyi víz van bennünk?

Egy újszülöttnél a víz aránya a szervezetben közel 80 százalék, a víztartalom az életkorral akár 45 százalékkal is csökkenhet. A férfiaknál a víz aránya általában magasabb, mivel az izmok több vizet tartalmaznak, mint a zsírszövet. Szerveink víztartalma:

agy: 75% víz
vér: 92% víz
csontok: 22% víz
izomzat: 75% víz
Fogyás elősegítése

Elegendő folyadék bevitele kimutathatóan segít a fogyásban. Aki minden étkezés előtt 2 pohár vizet iszik, annak kisebb lesz az étvágya, és könnyebben tud fogyni. A birminghami egyetem tanulmánya szerint az elhízott személyek 5 kilót fogyhatnak 12 hét alatt, ha minden étkezés előtt fél liter vizet isznak.

A hideg víz legalább fél órán át elősegíti az anyagcserét. Bármennyire csábító is, ne igyon nagy melegben hideg vizet. A meleg víz különösen alkalmas a szervezet méregtelenítésére. A langyos hőmérsékletű víz ideálisan kioldja az méreganyagokat a sejtekből.

Aki lemond a cukortartalmú italokról és csak ásványvizet iszik, további kalóriákat takaríthat meg, és így gyorsabban fogyhat.

(
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Címkék: koleszterinszint, méregtelenítését, legegészségesebb, tehetetlenséghez, kisgyermekeknél, hólyagproblémák, életveszélyessé, elfogyasztanunk, megakadályozása, gyermekorvoshoz, vízellátásukról, következményeit, enzimaktivitást, exponenciálisan, intoleranciához, bőrbetegségeket, karnyújtásnyira, elfogyasztását, megakadályozza, megakadályozni, energiaforrása, méreganyagokat, kiszáradásának, étvágytalanság, szomjúságérzet, vízmennyiségre, rendellenesség, következményei, folyadékpótlás, fertőzésekhez, egészségesebb, cukortartalmú, bőrbetegségek, kiszáradással, megszüntetése, súlynövekedés, kiszáradása következményei, kiszáradás következményeit, kiszáradás utolsó, kiszáradás tünetei, első tünetek, normál vízháztartás, kiszáradás veszélye, gyermek kiszáradásának, idős embereknél, megfelelő folyadékbevitelre, csökkenő szomjúságérzet, fontos szerveket, veséket folyamatosan, idősek otthonában, motoros készségek, veszélye annak,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Gyökössy Endre - Virágok virág...  A kételkedés kezelése  Fekete István - Akác  210 éve született a SZÓZAT meg...  Tanuld meg ezt a versemet  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png férfi  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Szívem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Reggel van  Szabolcska Mihály – Ákác...  Szép estét kedves látogatóimna...  Lóhere  Alázat  Lóhere  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Még csak most kezdődik a nap  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Rátalálsz  Adakozás  Png kislány  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Szép estét  Varga János Veniam - Fontos sz...  Esti kép  Egy maradéktalanul uralt világ  Gonosz démon-álarc  Nagyon különös  A Megváltó szolgálatában  Nagyon különös  Egy bizonyos határt  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Png nő  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Irgalom és ítélet  Zilahy Lajos gondolata  Alázat  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Akarat  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Zilahy Lajos gondolata  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  Szabolcska Mihály – Ákác...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Png nő  Nagyon különös  Alázat  Png kutya  Alázat  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam Krisztinától  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Nagyon különös  Png kutya  képre írva  Kaffka_Margit  Julian Brass gondolata  Gonosz démon-álarc  Bertolt Brecht -től idézet  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Png férfi  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ... 
Bejegyzés Címkék
kiszáradása következményei, kiszáradás következményeit, kiszáradás utolsó, kiszáradás tünetei, első tünetek, normál vízháztartás, kiszáradás veszélye, gyermek kiszáradásának, idős embereknél, megfelelő folyadékbevitelre, csökkenő szomjúságérzet, fontos szerveket, veséket folyamatosan, idősek otthonában, motoros készségek, veszélye annak, idős emberek, kiszáradásos folyadékvesztésre, öregek otthonában, folyadékpótlás minden, édes italok, feltevés azonban, italok hozzáadott, extra pohár, vízivás felgyorsítja, fogyás legbiztonságosabb, napi lendülethez, szervezet legfontosabb, dehidratáció lassítja, vérkeringés lendületbe, dehidratálás révén, szervezetben kering, szervezet által, erős kiszáradás, vérben lévő, hisztamin intoleranciához, asztmás rohamokat, dehidratáció akadályozza, magas koleszterinszint, szervezet dehidratált, sejtek vízvesztését, betegségek egész, vastagbélbe elegendő, ízületek közötti, hosszú ideig, porc gyengül, sejtek gyorsan, anyagcsere lelassul, test csak, korai öregedés, szervezet legnagyobb, szervezetben közel, életkorral akár, izmok több, birminghami egyetem, elhízott személyek, szervezet méregtelenítésére, langyos hőmérsékletű, cukortartalmú italokról, koleszterinszint, méregtelenítését, legegészségesebb, tehetetlenséghez, kisgyermekeknél, hólyagproblémák, életveszélyessé, elfogyasztanunk, megakadályozása, gyermekorvoshoz, vízellátásukról, következményeit, enzimaktivitást, exponenciálisan, intoleranciához, bőrbetegségeket, karnyújtásnyira, elfogyasztását, megakadályozza, megakadályozni, energiaforrása, méreganyagokat, kiszáradásának, étvágytalanság, szomjúságérzet, vízmennyiségre, rendellenesség, következményei, folyadékpótlás, fertőzésekhez, egészségesebb, cukortartalmú, bőrbetegségek, kiszáradással, megszüntetése, súlynövekedés, működhessenek, figyelmeztető, ételmaradékok, vesegyengeség, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 214
  • e Hét: 6935
  • e Hónap: 23335
  • e Év: 145208
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.