Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gyulladáscsökkentő étrend: mit érdemes tudni róla?
  2017-10-08 21:31:39, vasárnap
 
  A krónikus gyulladások káros hatásairól rengeteget lehet olvasni mostanában. A gyulladások számos betegség kialakulásában szerepet játszhatnak. Védekezhetünk ez ellen a folyamat ellen a megfelelő ételekkel? Mit érdemes enni a gyulladáscsökkentés érdekében?

A krónikus gyulladás olyan folyamat a szervezetünkben, melynek során a szervezet valamilyen veszélyt érzékel, és erre gyulladással reagál - annak ellenére, hogy erre valójában nem lenne szükség, vagyis a szervezetünkben nincs olyan kórokozó, melyet le kellene győzni (az akut gyulladások ugyanis különböző vírusokra, baktériumokra vezethetőek vissza).

A krónikus gyulladás során előfordulhat, hogy a fehérvérsejtek, melyeket tulajdonképpen a kórokozók legyőzésére mozgósít a testünk, a saját sejtjeinket támadják meg. Hasonló alapelven "működnek" az úgynevezett autoimmun betegségek is.

A krónikus gyulladásokat számos súlyos betegséggel hozták már összefüggésbe, például a diabétesszel vagy a szív- és érrendszeri betegségekkel, COPD-vel, csontritkulással, emésztési zavarokkal, depresszióval és daganatos betegségekkel is. Védekezhetünk ezek ellen a megfelelő étrenddel?

Bár a tudományos bizonyítékok még hiányosak, és a szakemberek szerint további kutatásokra van szükség, hogy a gyulladáscsökkentő diéta hatékonyságát megkérdőjelezhetetlenül megállapítsák, de bizonyos ételeknek mindenképpen előnyös lehet a fogyasztása. Vannak ugyanis olyan mikrotápanyagok, melyek sikeresen csökkenthetik a szervezetünkben a gyulladásos folyamatokra utaló vegyületek arányát, illetve bizonyítottan enyhíthetik bizonyos gyulladásos betegségek (például az ízületi gyulladás) tüneteit.

Mit érdemes tehát enni, hogy a krónikus gyulladások valószínűségét csökkentsük?
A hideg vízben élő, zsíros húsú halakban, például a lazacban, a heringben vagy a makrélában nagy mennyiségben találhatóak omega-3 zsírsavak, melyek nemcsak a gyulladásokat csökkentik, de védik az agyat, a szemet és az ereket is. Érdemes ezeket legalább kétszer beiktatni az étrendünkbe.

Szintén hasznos zsírsavakban gazdagok az olajos magvak, a dió, a mandula.

Az avokádóban is vannak hasznos zsírsavak, emellett pedig antioxidánsokat, karotinoidokat, fitoszterolokat is tartalmaz, ezek a gyulladásokat is csökkentik, de az öregedés ellen is védhetnek.

A különböző keresztesvirágzatú, illetve sötétzöld leveles zöldségekben rengeteg hasznos tápanyag található, többek között egy szulforafán nevezetű vegyület, melyről kiderítették, hogy képes blokkolni egy olyan enzim hatását, mely a krónikus gyulladás kialakulásában is szerept játszik. Együnk tehát több brokkolit, kelbimbót, karfiolt, spenótot, mangoldot! A szulfofarán emellett a vérereket is védi azoktól a károsodásoktól, melyeket a vércukorszint, illetve a vérnyomás ingadozása okozhat.

A hagymafélékben található quercetin a hisztamintermelődést befolyásolja - ez az anyag is a krónikus gyulladásokkal van összefüggésben. A hagymafélék emellett híresek antibakteriális, antimikrobális hatásaikról, illetve arról, hogy az immunrendszerünkre is jótékony hatással vannak.

A fokhagyma rendszeres fogyasztásával (naponta egy-két gerezd már megteszi a kívánt hatást) például csökkenthetjük a szívbetegségek esélyét is és normalizálhatjuk a vérnyomást.

A fűszernövények közül is jó néhány olyan van, melynek gyulladáscsökkentő és betegségmegelőző hatásokat tulajdonítanak.Ezek közül a legnépszerűbbek a gyömbér, a kurkuma, az oregánó, a Cayenne-i bors, a szegfűszeg, a rozmaring és a szerecsendió.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: betegségmegelőző, normalizálhatjuk, csontritkulással, legnépszerűbbek, szervezetünkben, mikrotápanyagok, fitoszterolokat, antibakteriális, antioxidánsokat, összefüggésben, gyulladásokkal, valószínűségét, károsodásoktól, karotinoidokat, antimikrobális, fehérvérsejtek, hagymafélékben, tulajdonképpen, kialakulásában, szívbetegségek, fűszernövények, tulajdonítanak, csökkenthetjük, fogyasztásával, megállapítsák, betegségekkel, hatékonyságát, gyulladásokat, védekezhetünk, baktériumokra, bizonyítottan, depresszióval, csökkenthetik, összefüggésbe, vércukorszint, diabétesszel, krónikus gyulladások, gyulladások számos, folyamat ellen, megfelelő ételekkel, krónikus gyulladás, szervezet valamilyen, szervezetünkben nincs, akut gyulladások, kórokozók legyőzésére, saját sejtjeinket, úgynevezett autoimmun, krónikus gyulladásokat, diabétesszel vagy, megfelelő étrenddel, tudományos bizonyítékok, szakemberek szerint,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Spenót fasírttal  Lőrinczi Emese tollából  Paul Verlaine : Költészettan  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Alvó cica  A gyulladáscsökkentő étrend se...  Remy Bellau - Április  Idézetek a magányról  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az élet nem más  Facebookon kaptam Krisztina b...  Az én Miatyánkom  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az én Miatyánkom  Különleges  Jó éjszakát  Búcsúbeszéd A Józan Ész halálá...  Molnár Ferenc: imádom!  Mi volt e hatalom értelme  Tavaszi este  Remy Bellau - Április  Mosoly  Különleges  Reggel van  Latinovits Zoltán tollából  Mondjam azt, hogy jó vagyok  Facebookon kaptam  Paul Verlaine : Költészettan  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Nézni  Esti kép  Vidámság  Facebookon kaptam  Molnár Ferenc: imádom!  A haragos ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A civilizációk nemzedékről nem...  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 9  Esti kép  Fűzfa a tóparton  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 9  Szép estét kedves látogatóimn...  Ég veled Március  Facebookon kaptam  David Mamet gondolata  Tavaszi szél vizet áraszt  Facebookon kaptam  Spenót  Egy rohanás az élet  Paul David Tripp Április 11  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 8  Amellett, amit az emberek  Facebookon kaptam  Spenót  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kun Magdolna.: Belső félelem  Facebookon kaptam  Szép estét  Egy valóban nagy örökség  Baudelaire - Visszaháramlás  Facebookon kaptam  Fűzfa a tóparton  Egy valóban nagy örökség  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  És van a rabság.  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  A haragos ember  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Reggel van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Áldások a terhekből  Facebookon kaptam  Az ember 
Bejegyzés Címkék
krónikus gyulladások, gyulladások számos, folyamat ellen, megfelelő ételekkel, krónikus gyulladás, szervezet valamilyen, szervezetünkben nincs, akut gyulladások, kórokozók legyőzésére, saját sejtjeinket, úgynevezett autoimmun, krónikus gyulladásokat, diabétesszel vagy, megfelelő étrenddel, tudományos bizonyítékok, szakemberek szerint, gyulladásos folyamatokra, ízületi gyulladás, hideg vízben, heringben vagy, makrélában nagy, gyulladásokat csökkentik, olajos magvak, öregedés ellen, szulforafán nevezetű, olyan enzim, szulfofarán emellett, vérnyomás ingadozása, hagymafélékben található, krónikus gyulladásokkal, hagymafélék emellett, fokhagyma rendszeres, kívánt hatást, szívbetegségek esélyét, fűszernövények közül, betegségmegelőző, normalizálhatjuk, csontritkulással, legnépszerűbbek, szervezetünkben, mikrotápanyagok, fitoszterolokat, antibakteriális, antioxidánsokat, összefüggésben, gyulladásokkal, valószínűségét, károsodásoktól, karotinoidokat, antimikrobális, fehérvérsejtek, hagymafélékben, tulajdonképpen, kialakulásában, szívbetegségek, fűszernövények, tulajdonítanak, csökkenthetjük, fogyasztásával, megállapítsák, betegségekkel, hatékonyságát, gyulladásokat, védekezhetünk, baktériumokra, bizonyítottan, depresszióval, csökkenthetik, összefüggésbe, vércukorszint, diabétesszel, kiderítették, zöldségekben, előfordulhat, folyamatokra, mindenképpen, szerecsendió, befolyásolja, zsírsavakban, mennyiségben, gyulladással, bizonyítékok, vezethetőek, betegséggel, találhatóak, gyulladásos, sejtjeinket, úgynevezett, enyhíthetik, legyőzésére, gyulladások, csökkentsük, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 509 db bejegyzés
Összes: 49302 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 431
  • e Hét: 2414
  • e Hónap: 16163
  • e Év: 220864
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.