Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Izomgörcs otthoni kezelése
  2017-10-10 16:40:54, kedd
 
 




IZOMGÖRCS

Edzés alatt időnként be­görcsöl egy izmunk, vagy más tevékenység közben valamelyik testrészünk hosszabb időre megmere­vedik (például nem tudjuk elengedni a tollat). A gör­csöt mindkét esetben az izom túlterhelése, elektro­lithiány, stressz vagy kime­rültség okozza...

Az éjszakai lábszárgörcs vagy a meg­magyarázhatatlannak tűnő gyakori izomgörcsök helyi elektrolit zavarra vezethe­tők vissza, amelynek követ­keztében az izomsejtek tartós ingerület alatt áll­nak. A rendellenesség gyakran a kálium és a nát­rium egyensúlyának felbo­rulásával áll összefüggésben.

Néhány hasznos tanács izomgörcs ellen:

Meleg helyzetben a fájdalom enyhül:
A sajgó területre helyezett elektromos melegítőpárna vagy forró mosdókesztyű fellazítja a görcsöt, és javítja a szövetek vérellátását. Állítsuk alacsony fokozatra a párnát, hagyjuk a fájó testrészen 20 percig, majd a következő alkalmazás előtt várjunk legalább 20 percet.
Vegyünk egy hosszú, forró zuhanyt vagy fürdőt. Még jobban enyhül a fájdalom, ha a kád vizébe fél pohár keserűsót öntünk. A só magnéziumtartalma elősegíti az izom ellazulását.

A lényegre tapintva
Tapintsuk ki az összerándult izmot. Finoman masszírozzuk ezt a csomót a hüvelykujjunkkal, a tenyerünk tövével vagy az öklünkkel. Nyomjuk 10 másodpercig, hagyjuk abba 10 má­sodpercre, majd ismételjük. Nem fogunk erős fájdalmat érez­ni, de kissé kellemetlen lesz, amíg a görcs oldódni nem kezd.

Az éjszakai lábgörcsök megelőzése
Lefekvés előtt igyunk meg egy pohár tonikot, amely az éj­szakai lábgörcs ellen bizonyítottan hatásos kinint tartalmaz.
Kinint tartalmazó tablettát viszont ne szedjünk, mert súlyos mellékhatásokkal, például fölcsengessél és látászavarral járhat.
Próbáljunk úgy aludni, hogy a lábfejünket ne feszítsük le. Ne csavarjuk a lábunkat túl szorosan az ágyneműbe - így ugyanis általában lefelé feszülnek a lábujjak, s ez görcsöt okoz.
Szedjünk naponta E-vitamint, hogy ne kelljen éjszaka felri­adnunk a néha szinte elviselhetetlennek tűnő lábgörcs miatt.

Fontos ásványi anyagok:
Az elektrolitoknak nevezett ásványi anyagok - köztük a ká­lium, a nátrium, a kalcium és a magnézium - alacsony szintje is hozzájárulhat a görcs kialakulásához. Nátriumból (só­ból) valószínűleg nem kell többet adnunk az étrendünkhöz, a többiből viszont annál inkább. A magnézium kiváló étrendí forrásai a teljes kiőrlésű gabonákból készült pékáruk és müz­lik, a diófélék és a babfélék. Káliumhoz a legtöbb gyümölcsből és zöldségből hozzájuthatunk, de különösen sok van belőle a paradicsomban, a banánban, a narancsban és a sárgadinnyé­ben. A tejtermékek pedig kalciumban gazdagok.
Ha az étrendünk megváltoztatása ellenére sem szűnnek a görcsös izom-összehúzódások, szedjünk naponta kalciumot és magnéziumot. Ne alkalmazzuk a magnéziumot kalcium nélkül; a két ásványi anyag kiegészíti egymást.
Ha a magas vérnyomás kezelésére vízhajtót szedünk, a gya­koribb vizeletürítéssel több kálium távozik a szervezetünkből. Az alacsony káliumszint (hipokalémía) kimerültséget, izom­gyengeséget és izomgörcsöket okoz. Vízhajtóhoz mindig szed­jünk ,,sótablettát" (káliumot). (Csak akkor ha már megindult a víz - és jól nézzük meg a gyógyszeres dobozt kell-e egyáltalán vagy már tartalmazza )

Feltankolás:
A görcsöket gyakran a kiszáradás okozza - elejét vehetjük a fájdalmas izom-összehúzódásoknak, ha minél több folyadékot iszunk.
Ha általában sportolás közben kapunk görcsöt, igyunk legalább két pohár vizet két órával az edzés előtt, valamint 10-20 percenként további 1-2,5 dl-t a tréning közben is. Ha nagyon izzadunk, érdemes valamilyen sportitalt választani, amely pótolja az elvesztett elektrolitokat.

Hasznos:
Az izomgörcsök többnyire átmeneti jellegűek, és nem okoznak maradandó károsodást. Forduljunk azonban orvoshoz, ha a görcs egy napnál tovább tart a felsorolt házi gyógymódok bevetése ellenére is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Címkék: vizeletürítéssel, mellékhatásokkal, hüvelykujjunkkal, szervezetünkből, elektrolitoknak, megváltoztatása, kialakulásához, elektrolitokat, összefüggésben, hozzájuthatunk, összehúzódások, rendellenesség, melegítőpárna, látászavarral, kimerültséget, egyensúlyának, bizonyítottan, izomgörcsöket, fölcsengessél, paradicsomban, hozzájárulhat, túlterhelése, lábszárgörcs, étrendünkhöz, masszírozzuk, valószínűleg, vérellátását, összerándult, mosdókesztyű, hipokalémía, tevékenység, testrészünk, izomgörcsök, vízhajtóhoz, gyengeséget, tartalmazza, gör­csöt mindkét, izom túlterhelése, éjszakai lábszárgörcs, izomsejtek tartós, rendellenesség gyakran, nát­rium egyensúlyának, fájdalom enyhül, sajgó területre, szövetek vérellátását, fájó testrészen, következő alkalmazás, izom ellazulását, lényegre tapintva, összerándult izmot, tenyerünk tövével, görcs oldódni,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember  képre írva  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Szép estét kedves látogatóimna...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Horváth Szilvia tollából  Van néhány kérdés, amin gondol...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Esterházy Péter: Harmonia c...  képre írva  Facebookon kaptam  Jázmin  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Az ember  Emlékezz  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Jó éjszakát  Szép álmokat!  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  39 ígéret  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Zilahy Lajos gondolata  Szabó T. Anna - Pitypang  Horváth Szilvia tollából  Emlékezz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Otthon  Előfordul, hogy  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Otthon  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A felvilágosodás...  Magamnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A Magyar Költészet napja alkal...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Nem kell hozzá fürdőruhás  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Az ember  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Ott van 
Bejegyzés Címkék
gör­csöt mindkét, izom túlterhelése, éjszakai lábszárgörcs, izomsejtek tartós, rendellenesség gyakran, nát­rium egyensúlyának, fájdalom enyhül, sajgó területre, szövetek vérellátását, fájó testrészen, következő alkalmazás, izom ellazulását, lényegre tapintva, összerándult izmot, tenyerünk tövével, görcs oldódni, éjszakai lábgörcsök, pohár tonikot, éj­szakai lábgörcs, néha szinte, elektrolitoknak nevezett, görcs kialakulásához, többiből viszont, magnézium kiváló, teljes kiőrlésű, legtöbb gyümölcsből, tejtermékek pedig, étrendünk megváltoztatása, magnéziumot kalcium, magas vérnyomás, gya­koribb vizeletürítéssel, alacsony káliumszint, gyógyszeres dobozt, görcsöket gyakran, kiszáradás okozza, edzés előtt, tréning közben, elvesztett elektrolitokat, izomgörcsök többnyire, napnál tovább, felsorolt házi, vizeletürítéssel, mellékhatásokkal, hüvelykujjunkkal, szervezetünkből, elektrolitoknak, megváltoztatása, kialakulásához, elektrolitokat, összefüggésben, hozzájuthatunk, összehúzódások, rendellenesség, melegítőpárna, látászavarral, kimerültséget, egyensúlyának, bizonyítottan, izomgörcsöket, fölcsengessél, paradicsomban, hozzájárulhat, túlterhelése, lábszárgörcs, étrendünkhöz, masszírozzuk, valószínűleg, vérellátását, összerándult, mosdókesztyű, hipokalémía, tevékenység, testrészünk, izomgörcsök, vízhajtóhoz, gyengeséget, tartalmazza, másodpercig, ellazulását, gyümölcsből, feltankolás, káliumszint, sótablettát, kellemetlen, gyógyszeres, sárgadinnyé, tejtermékek, magnéziumot, alkalmazzuk, lábfejünket, percenként, forduljunk, elektrolit, lábgörcsök, valamilyen, károsodást, egyáltalán, narancsban, kezelésére, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2692
  • e Hét: 9048
  • e Hónap: 22797
  • e Év: 227498
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.