Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Táplálkozás és a viselkedési zavarok
  2017-10-13 19:15:36, péntek
 
  Számos tanulmány azt mutatja, hogy a viselkedési zavarok közvetlenül kapcsolódnak a nem megfelelő, tápanyagokban szegényes táplálkozáshoz. Az úgynevezett rossz táplálékok felnőttek és gyermekek esetében is helytelen - egyes esetekben agresszív - viselkedést eredményeznek, ellenben az egészséges táplálkozás kiegyensúlyozottabb hangulathoz és megnövekedett általános jóléthez vezethet.

Egy érdekes kísérletet végeztek a táplálkozás és az erőszakos viselkedés közötti összefüggést vizsgálva. A kutatás egy virginiai börtönben zajlott. A vizsgálatot három periódusban végezték. A rabok az első fázisban egészségtelen ételeket kaptak. Az étrendjükben ebben a szakaszban zsíros húsok, fűszeres ételek, sült burgonya, édességek és üdítők szerepeltek. A második fázisban az egészséges ételek - teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok, halak - kerültek terítékre. A harmadik fázisban ismét a hagyományos börtönkosztot szolgálták fel a börtön lakóinak. Az eredmény nagyon lenyűgöző volt, hiszen a második fázisban, amikor is egészséges ételt kaptak a rabok, az antiszociális és erőszakos viselkedés drámaian csökkent. A másik két szakaszban azonban ismét életre keltek a rendellenes viselkedési formák.

A kísérletet tíz év múlva megismételték. Ekkor a cukormennyiséget csökkentették a rabok ételeiben, azonban a korábbinál jóval több vitaminban és ásványi anyagban gazdagabb ételeket szolgáltak fel nekik. A cukor drasztikus csökkentése nemcsak a verbális, de a fizikai erőszak mennyiségét is csökkentette. A legmeglepőbb azonban az volt, hogy ebben az időszakban még az öngyilkosságok száma is csökkenő tendenciát mutatott.

A börtönkísérlet után az iskolákban is vizsgálódtak a kutatók. A gyermekeknek - 6 és 12 év közötti diákoknak - a menzán a korábbinál jóval nagyobb mennyiségben és több alkalommal szolgáltak fel zöldséget, gyümölcsöt, illetve omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékot. A gyermekek viselkedésében megfigyelt pozitív változások még a kutatást vezetőit is meglepték. A gyermekek kevésbé voltak agresszívek az osztálytársaikkal, nagyobb tisztelettel fordultak a tanáraik irányába, az órákon sokkal jobban tudtak koncentrálni és magasabb szintű együttműködésre voltak képesek a diáktársaikkal.

A helyes táplálkozás viselkedésre gyakorolt pozitív hatása vitathatatlan. Az egészséges táplálékok emellett a hangulatot is javítják és a jólét érzetét is fokozzák. Az emberi agy érzékennyé válhat a tápanyaghiányra. Egy 2008-ban végzett kutatás összefüggést fedezett fel például az alacsony magnéziumszint és lelkiismeret-hiány között. A viselkedést pedig negatívan befolyásolja, ha kevés vas, tiamin, folsav és szelén van a szervezetünkben.

A niacinhiány pszichés zavarok kialakulásához vezethet. A niacinról megállapították, hogy sikeresen alkalmazható egyes mentális betegségek - depresszió, szorongás, bipoláris zavar, figyelemhiányos zavar - kezelésében.

A fermentált ételekről az bizonyosodott be, hogy segít időseknél a memóriazavarok elkerülésében.

Ne feledjük, hogy az agyunk egészséges működéséhez omega-3 zsírsavakra is szükségünk van. Hiánya csökkenti a szerotonin- és dopaminszintet, amelyek kulcsfontosságúak a jó hangulathoz és az általános jó közérzethez. Ezek alacsony szintje viselkedési rendellenességekhez, agresszív viselkedéshez, ADHD - figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar - kialakulásához, depresszióhoz és csökkent intelligenciahányadoshoz vezethet, illetve hozzájárulhat az Alzheimer-kór és a demencia súlyosbodásához.

Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Címkék: cukormennyiséget, tápanyaghiányra, szervezetünkben, figyelemhiányos, súlyosbodásához, együttműködésre, megállapították, börtönkísérlet, magnéziumszint, diáktársaikkal, öngyilkosságok, viselkedésében, kialakulásához, hiperaktivitás, dopaminszintet, memóriazavarok, táplálkozáshoz, viselkedéshez, hozzájárulhat, csökkentették, depresszióhoz, megnövekedett, eredményeznek, elkerülésében, börtönkosztot, bizonyosodott, egészségtelen, antiszociális, megismételték, tápanyagokban, vitathatatlan, legmeglepőbb, csökkentette, étrendjükben, összefüggést, lelkiismeret, viselkedési zavarok, úgynevezett rossz, egészséges táplálkozás, érdekes kísérletet, erőszakos viselkedés, virginiai börtönben, vizsgálatot három, első fázisban, étrendjükben ebben, szakaszban zsíros, második fázisban, egészséges ételek, harmadik fázisban, hagyományos börtönkosztot, börtön lakóinak, eredmény nagyon,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A boldog családok mind hasonló...  A jó emberek mindig szépek mar...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Png kutya  Szép napot kívánok  Fekete-erdő desszert  Png cica  A sors  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  A sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Alázat  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Png lepke  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Ami embereknek lehetetlen, az...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam Krisztinától  Lóhere  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Fehér virág  Facebookon kaptam  Szívem  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Idő  Albert Einsteinről  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Örülök, hogy látlak!  Rátalálsz  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Szép napot kívánok  Az igazi szeretetért rendszeri...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Fekete István - Akác  Kellemes délutánt kívánok  George Byron - Ahogy itt jár -...  Nevem  Facebookon kaptam  Lóhere  George Byron - Ahogy itt jár -...  Paul David Tripp Április 20  Nem méltó hozzád  Minden harmadik...  Szép estét kedves látogatóimna...  Mi lenne ha  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam Krisztinától  Kaffka_Margit  Makszim Gorkij gondolata  Nem tudhatod  Png kislány  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A sors  Szép estét  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png cica  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Fehér virág  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Nagyi telefonál 
Bejegyzés Címkék
viselkedési zavarok, úgynevezett rossz, egészséges táplálkozás, érdekes kísérletet, erőszakos viselkedés, virginiai börtönben, vizsgálatot három, első fázisban, étrendjükben ebben, szakaszban zsíros, második fázisban, egészséges ételek, harmadik fázisban, hagyományos börtönkosztot, börtön lakóinak, eredmény nagyon, rendellenes viselkedési, cukormennyiséget csökkentették, rabok ételeiben, korábbinál jóval, cukor drasztikus, fizikai erőszak, legmeglepőbb azonban, öngyilkosságok száma, börtönkísérlet után, gyermekeknek &#8211, gyermekek viselkedésében, kutatást vezetőit, gyermekek kevésbé, tanáraik irányába, órákon sokkal, helyes táplálkozás, egészséges táplálékok, jólét érzetét, 2008-ban végzett, alacsony magnéziumszint, viselkedést pedig, niacinhiány pszichés, niacinról megállapították, fermentált ételekről, memóriazavarok elkerülésében, agyunk egészséges, demencia súlyosbodásához, cukormennyiséget, tápanyaghiányra, szervezetünkben, figyelemhiányos, súlyosbodásához, együttműködésre, megállapították, börtönkísérlet, magnéziumszint, diáktársaikkal, öngyilkosságok, viselkedésében, kialakulásához, hiperaktivitás, dopaminszintet, memóriazavarok, táplálkozáshoz, viselkedéshez, hozzájárulhat, csökkentették, depresszióhoz, megnövekedett, eredményeznek, elkerülésében, börtönkosztot, bizonyosodott, egészségtelen, antiszociális, megismételték, tápanyagokban, vitathatatlan, legmeglepőbb, csökkentette, étrendjükben, összefüggést, lelkiismeret, befolyásolja, alkalmazható, viselkedésre, koncentrálni, mennyiségben, zsírsavakban, tisztelettel, gyermekeknek, vizsgálódtak, kapcsolódnak, működéséhez, hagyományos, úgynevezett, zsírsavakra, kezelésében, hangulathoz, viselkedési, közérzethez, szerepeltek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 833
  • e Hét: 5678
  • e Hónap: 37164
  • e Év: 241865
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.