Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mata Hari élettörténete
  2017-07-14 15:19:12, péntek
 
   
  1876-ban született Margaretha Gertruida Zelle néven egy holland városkában. Miután apja elhagyta, édesanyja pedig meghalt, a lány zárdába került. Margaretha kivételesen szép volt, így 19 évesen nem is teketóriázott sokat, gyorsan kamatoztatta adottságait. Válaszolt egy újságban megjelent házassági hirdetésre, pár nap múlva pedig már a lagziján mulatott az újdonsült, 21 évvel idősebb ezredes férjével.

Kezdetben rendben mentek a dolgok, ahogy az már csak lenni szokott. Ám később a férj folyvást ivott, és bántalmazta az egyre bővebb családot. Egy közös hajóúton rejtélyes módon megbetegedtek gyermekeik: fiuk meghalt, lányuk pedig sosem épült fel teljesen. A különös betegség, mint később kiderült, mérgezés volt. Az élet ezután csak még rosszabb lett, így Margaretha úgy döntött, elmegy otthonról még akkor is, ha el kell hagynia lányát. 1905-ben Párizsba szökött, ahol nem túl nagy meglepetésre mint táncosnő és kurtizán kezdett tevékenykedni.

Ekkor vette fel a Mata Hari művésznevet egy maláj hercegnőtől kölcsönözve, jelentése: a hajnal szeme. Előadásai rendkívül sikeresek voltak, első fellépésén még a japán és a német nagykövet is jelen volt. Mivel holland származása senkit sem érdekelt volna különösebben, rendkívül ügyes PR-akcióba kezdett és kicsit feltupírozta múltját. Mesés élettörténetet teremtett magának. Csak egy kis ízelítő a hazugságból: Indiában született, a helyi uralkodó, rádzsa lányaként. Miután elárvult a Kada Svani templomába került, ahol elsajátította az indiai erotikus táncokat, és most ezt jött bemutatni Európába. Ügyes mese, tudta, hogy az egzotikumra harapni fognak a tehetős férfiak. Hogyhogy nem, a teljes francia műkedvelő kört sikerült meggyőznie történetéről a mondvacsinált indiai hercegnőnek, így a következő hónapokban a legelőkelőbb európai szalonokba kapott meghívást: Monte-Carlo, Madrid, Bécs, Berlin.

Nem csupán riszált, hanem hódított is szép számmal, méghozzá befolyásosabbnál befolyásosabb üzletembereket, bankárokat, katonákat, sőt még egy trónörököst is. Az urak pedig bőkezűen adakoztak. Így esett, hogy Európa legjobban fizetett kurtizánjává vált, aki egyre több nyelven beszélt, és mivel semleges országból származott szabadon utazgathatott még azután is, hogy kitört az I. világháború. Ha ez eddig nem lett volna izgalmas, most kezdődik a történet kémkedős része.

Tehát adott Európa babája, aki olyan befolyással bír, mint senki más. Gazdag, híres, gyönyörű és minden gyanún felül áll. Egy ideig. 1915-ben a sok utazgatás után visszatér Párizsba, ahol egy elfogott rejtjeles üzenetből a franciák azt szűrik le, hogy Mata Hari német kém. Letartóztatják, és úgy döntenek, hogy még hasznukra lehet a híresség. Így találja magát egy szempillantás alatt a titkosszolgálat kötelékében, így lesz ő a H21 fedőnevű ügynök. Itt kezdődik az a történet, ami miatt nem a történelem legnagyobb szeretői vagy legszebb női között emlegetjük Mata Harit, hanem a botrányos nőszemélyek között.
Kémkedett tehát szépen csendben a franciáknak, de felmerült a gyanú, hogy a németeknek is. Idővel még a spanyolok is bekavartak a képbe, így az egész ügy egyre zavarosabb lett, mígnem a francia rendőrség megelégelte a dolgot, és bebörtönözte Mata Harit. 1917 júliusában kezdték meg a perét, melyben a vád: kettős kémkedés. Állítólag az ő lelkén szárad ötvenezer francia katona élete, akik a Földközi-tengeren elsüllyesztett hajókon vesztették életüket. Ki árulta el a hajók pontos indulását? Mata Hari. Legalábbis ezt akarták a nyakába varrni, de ez sosem bizonyosodott be. Utolsó szó jogán, kacéran csak annyit mondott, hogy ő nem francia, úgyhogy lehetnek más országokból is barátai, és hogy számít a tiszt urak jó szívére. No, arra számíthatott, szegényt golyó általi halálra ítélték, ráadásul nem is végezték ki azonnal, hanem hónapokig váratták.
A kivégzés 1917 októberében volt, amire Mata Hari nagyon csinosan érkezett, az autóba sem volt hajlandó addig beszállni, míg nem húzhatta fel kesztyűjét. Igazi nő. Bátran halt meg, azt sem engedte, hogy a szemét bekössék. Így kell elegánsan távozni. Holtestéért nem jelentkezett senki, így elszállították az Anatómiai Múzeumba, fejét pedig híres bűnözők testrészei mellett állították ki. Ez elég morbid ötlet volt, lássuk be. Mivel a híres kurtizán története mindig is kellemes alapot adott egy-egy pletyka délutánhoz, sokan sok mindent tudni véltek halála körülményeiről. Jobbnál jobb legendákat költöttek, feltételezem, főként az indiai táncok iránt érdeklődő urak nejei. Egyik feltételezés szerint Mata Hari egyik szeretője lefizette a kivégzőosztagot, hogy azok vaktölténnyel lövöldözzenek a nőre, ám az egyik katonában túltengett a becsületesség és visszacserélte a golyót.

Ez a magyarázat sokáig keringett, válaszként arra, miért volt Mata Hari olyan nyugodt kivégzése előtt. Terjedtek még cifrább pletykák is, például, hogy a lövések előtt a nő szétnyitotta kabátját, hogy meztelensége láttán hátha rosszabbul céloznak a fiúk. Ez legalább ötletes.
Nos, akárhogy is volt halála után kiderült, hogy minden ellene felhozott vádért egy másik kémnő felel, méghozzá Elisabeth Schragmüller, fedőnevén a Doktor kisasszony. Jó kis név, szelíd és hátborzongató egyszerre, pont amilyennek lenni kell a kémvilágban. Gondolom. Na szóval 2001-ben a Mata Hari Alapítvány (!) keresetben kérte a francia hatóságokat az 1917-es ügy felülvizsgálatára. Ez a hírnév, kérem szépen: ha még 80 évvel a halálod után is van, aki tisztára akarja mosni a nevedet. Nos, ez sikerült is, pár hónapnyi tárgyalást követően kimondták az ítéletet: Mata Hari ártatlan.
Koncepciós per. Hány botrányos nőről derül még ki, hogy igazából nem is csináltak semmit, csak rájuk húzták a vizes lepedőt? Mata Hari élete olyan volt, mint egy film forgatókönyve. Cselekményben és szereplőkben gazdag, tragikus, és meglehetősen meztelen. Igazi kasszasiker, nem is csoda, ha hírhedten híressé tette őt egy életre.































 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Címkék: befolyásosabbnál, kivégzőosztagot, titkosszolgálat, élettörténetet, visszacserélte, körülményeiről, elszállították, üzletembereket, elsüllyesztett, letartóztatják, mondvacsinált, szempillantás, teketóriázott, utazgathatott, bizonyosodott, befolyásosabb, lövöldözzenek, vaktölténnyel, tevékenykedni, cselekményben, hátborzongató, elsajátította, becsületesség, forgatókönyve, megbetegedtek, meglepetésre, feltupírozta, legelőkelőbb, történetéről, kurtizánjává, különösebben, bebörtönözte, jelentkezett, schragmüller, feltételezem, feltételezés, holland városkában, lány zárdába, újságban megjelent, lagziján mulatott, férj folyvást, egyre bővebb, közös hajóúton, különös betegség, élet ezután, maláj hercegnőtől, hajnal szeme, német nagykövet, helyi uralkodó, indiai erotikus, egzotikumra harapni, tehetős férfiak, Mata Hari, Margaretha Gertruida Zelle, Kada Svani, Mata Harit, Anatómiai Múzeumba, Elisabeth Schragmüller, Mata Hari Alapítvány,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Alázat  Facebookon kaptam  Png kislány  Neked tudnod kell  Png fotel  Alvó cicák  Png kutya  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Reménység és erő Krisztustól e...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Jó éjszakát  Nevem  Nevem  Nem méltó hozzád  Örülök, hogy látlak!  Szívem tiéd  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hiányzik  Png cica  Png kutya  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Makszim Gorkij gondolata  Varga János Veniam - Fontos sz...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Leonardo da Vinci gondolata  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png férfi  Boldog születésnapot a ma ünne...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hiányzik  Nem tudhatod  Akarat  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Akarat  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Alázat  Szívem tiéd  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  A Megváltó szolgálatában  A jó emberek mindig szépek mar...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  A Megváltó szolgálatában  Leonardo da Vinci gondolata  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png kutya  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Julian Brass gondolata  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  s immár én is felragyogva, ért...  Nagyi telefonál  képre írva  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Png fotel  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Png kutya  Facebookon kaptam  Png lepke  Kaffka_Margit  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
holland városkában, lány zárdába, újságban megjelent, lagziján mulatott, férj folyvást, egyre bővebb, közös hajóúton, különös betegség, élet ezután, maláj hercegnőtől, hajnal szeme, német nagykövet, helyi uralkodó, indiai erotikus, egzotikumra harapni, tehetős férfiak, teljes francia, mondvacsinált indiai, következő hónapokban, legelőkelőbb európai, urak pedig, történet kémkedős, elfogott rejtjeles, szempillantás alatt, titkosszolgálat kötelékében, történelem legnagyobb, botrányos nőszemélyek, francia rendőrség, hajók pontos, nyakába varrni, tiszt urak, kivégzés 1917, szemét bekössék, híres kurtizán, indiai táncok, egyik katonában, magyarázat sokáig, lövések előtt, másik kémnő, francia hatóságokat, halálod után, vizes lepedőt, film forgatókönyve, befolyásosabbnál, kivégzőosztagot, titkosszolgálat, élettörténetet, visszacserélte, körülményeiről, elszállították, üzletembereket, elsüllyesztett, letartóztatják, mondvacsinált, szempillantás, teketóriázott, utazgathatott, bizonyosodott, befolyásosabb, lövöldözzenek, vaktölténnyel, tevékenykedni, cselekményben, hátborzongató, elsajátította, becsületesség, forgatókönyve, megbetegedtek, meglepetésre, feltupírozta, legelőkelőbb, történetéről, kurtizánjává, különösebben, bebörtönözte, jelentkezett, schragmüller, feltételezem, feltételezés, szétnyitotta, meztelensége, számíthatott, kamatoztatta, szereplőkben, meglehetősen, kasszasiker, hazugságból, művésznevet, hercegnőtől, hatóságokat, kémvilágban, kölcsönözve, hercegnőnek, befolyással, bántalmazta, megelégelte, kötelékében, világháború, országokból, nőszemélyek, holtestéért, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 302
  • e Hét: 17463
  • e Hónap: 33863
  • e Év: 155736
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.