Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Keresztesvírágúak jótékony hatásai
  2018-01-11 22:16:43, csütörtök
 
 



Mindenki tisztában van a zöldségek egészségre gyakorolt pozitív hatásaival. Nem minden zöldség rendelkezik ugyanolyan tápanyagtartalommal, azonban elmondhatjuk, hogy a zöldségek nagy része egyenesen csodazöldségnek számít, mint például a keresztesvirágúak családjába tartozók is. Ide sorolható a brokkoli, a kelbimbó, a karfiol, a káposzta, a kelkáposzta, a fehérrépa, a rukkola vagy a retek.

Mi teszi olyan különlegessé ezeket a zöldségeket? A szulforafán nevű vegyület. Ez a vegyület rengetegféle betegségtől képes megóvni bennünket, hiszen kiemelkedő például a rákellenes hatása. De természetesen sok más betegségtől is képes lehet ez a vegyület védelmet biztosítani számunkra.

Mint említettem, a szulforafán egy rákellenes vegyület, amely nemcsak antioxidáns, hanem gyulladásgátló hatással is rendelkezik. Ezzel a vegyülettel kapcsolatban még ma is folynak a tudományos kutatások. A szulforafánnak nem csupán a rákmegelőző, hanem a rákbetegséget gyógyító hatását is vizsgálják. Eddig különösen pozitív eredményeket értek el a gyomor, a hólyag, a bőr, az emlő, a prosztata, a tüdő és a vastagbél rákos megbetegedéseit vizsgálva. A szulforafán- és a szelénkezelés során megállapították, hogy ez a két anyag jelentős védelmet nyújt az oxidatív stressz által okozott sejthalállal szemben.

A keresztesvirágúakban fellelhető szulforafán vegyületnek enyhe antidepresszáns és szorongáscsökkentő hatása is van. A gyulladás is kapcsolódik a depresszió kialakulásához, viszont a brokkolicsíráról megállapították, hogy gyulladásgátló és -csökkentő hatásokkal rendelkezik.

A szulforafán a fájdalmat is tudja csillapítani, kezelni. Ezzel kapcsolatban vizsgálatot is végeztek. Fibromyalgiában szenvedő nőbetegeknek több héten keresztül brokkoliport kellett fogyasztaniuk. A hölgyek jelentős hányada számolt be állapot- és életminőség-javulásról.

Szív- és érrendszeri problémáktól rengetegen szenvednek szerte a világon. A szulforafán azonban az artériák falán jelentkező gyulladásokat is képes csökkenteni, gátolja az elhízást, jó hatással van a magas vérnyomásra, így pedig csökken az egyes szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a kockázata.

Köztudott, hogy a keresztesvirágúak - különösen a brokkoli - kiváló forrása az antioxidánsoknak. Kutatást végeztek fiatal, férfi dohányosokkal, akiknek tíz napon keresztül 250 gramm brokkolit kellett elfogyasztaniuk. A kezelés végén megállapításra került, hogy a brokkoli csökkenti a CRP (C-reaktív fehérje) -koncentrációt. Ez azért jelentős, mert a CRP mutatja a szervezetben kialakuló gyulladást és közvetve az oxidatív stresszes állapotot, amelyek komoly betegségek kialakulására utalhatnak. A brokkolicsíra az oxidatív stresszt is csökkenti.

A szulforafán vegyületek védelmet nyújtanak szervezetünknek a méreganyagokkal szemben. Még az emberi szervezetet is meg tudják tisztítani a növényvédő szer maradványaitól, illetve más toxikus anyagoktól.

A diéta és a testmozgás segít megóvni bennünket a 2-es típusú cukorbetegségtől. Azonban a keresztesvirágúak rendszeres fogyasztása is nagyon hatásos, hiszen le tudja csökkenteni az vércukorszintet.

A Helicobacter pylori baktérium az egyik okozója a gyomorfekély és a gyomorrák kialakulásának. A keresztesvirágúakban jelen lévő szulforafán azonban ennek a baktériumnak a kiirtásában is a segítségünkre lehet.

Kutatások igazolják, hogy a szulforafán egy terápiás segédeszköz lehet az Alzheimer-kór kezelésében. Ez az antioxidáns vegyület ugyanis jelentősen javítja az agyi funkciókat, illetve az agyszövetek méregtelenítésében is szerepet játszik.

Ma már egyre több esetben arra derül fény, hogy a gyulladásos folyamatok komoly betegségeket indukálnak az emberi szervezetben. Éppen ezért arra kellene törekedni, hogy minél több antioxidánst fogyasszunk, amelyek gyulladásgátló hatással rendelkeznek. A szulforafán vegyületek nemcsak kitűnő antioxidánsok, de gyulladáscsökkentő és -megelőző hatásuk is kiemelkedő.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: cukorbetegségtől, brokkolicsíráról, antioxidánsoknak, méreganyagokkal, elfogyasztaniuk, megbetegedéseit, vércukorszintet, antidepresszáns, fibromyalgiában, csodazöldségnek, szervezetünknek, megállapították, megállapításra, megbetegedések, kialakulásának, kialakulásához, maradványaitól, szulforafánnak, gyulladásgátló, fogyasztaniuk, kialakulására, szelénkezelés, segítségünkre, dohányosokkal, brokkolicsíra, antioxidánsok, rákbetegséget, gyulladásokat, természetesen, koncentrációt, baktériumnak, sejthalállal, különlegessé, szervezetben, rengetegféle, helicobacter, zöldségek egészségre, zöldségek nagy, keresztesvirágúak családjába, rukkola vagy, szulforafán nevű, vegyület rengetegféle, rákellenes hatása, vegyület védelmet, rákellenes vegyület, vegyülettel kapcsolatban, tudományos kutatások, rákbetegséget gyógyító, vastagbél rákos, szelénkezelés során, oxidatív stressz, depresszió kialakulásához,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Április 21  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Szép estét kedves látogatóimna...  Sokan azt tartják  A Megváltó szolgálatában  Hiányzik  Png férfi  s immár én is felragyogva, ért...  Leonardo da Vinci gondolata  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Nagyi telefonál  Alázat  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Egy maradéktalanul uralt világ  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png lepke  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Nem számIt  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png virág  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggel van  Boldog születésnapot a ma ünne...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Nem számIt  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Neked tudnod kell  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Neked tudnod kell  Png lepke  Bertolt Brecht -től idézet  Ágai Ágnes – Csendélet  Png kutya  Alvó cicák  Régi emberek, akikre máig büsz...  Minden harmadik...  Még csak most kezdődik a nap  Ne kapaszkodj magasabbra,  Tavaszi kép  Esti kép  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Fekete István - Akác  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem számIt  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Csak a fogyatkozás látható  A sors  A Megváltó szolgálatában  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png ház  képre írva  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Png telefon  Sokan azt tartják  Tavaszi kép  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Reménység és erő Krisztustól e...  Szép estét kedves látogatóimna...  Ágai Ágnes – Csendélet  Minden harmadik...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sors  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Őrizkednünk kell...  Png rózsa csokor  Esti kép  Leonardo da Vinci gondolata  Reggel van 
Bejegyzés Címkék
zöldségek egészségre, zöldségek nagy, keresztesvirágúak családjába, rukkola vagy, szulforafán nevű, vegyület rengetegféle, rákellenes hatása, vegyület védelmet, rákellenes vegyület, vegyülettel kapcsolatban, tudományos kutatások, rákbetegséget gyógyító, vastagbél rákos, szelénkezelés során, oxidatív stressz, depresszió kialakulásához, brokkolicsíráról megállapították, hölgyek jelentős, szulforafán azonban, artériák falán, magas vérnyomásra, egyes szív-, keresztesvirágúak &#8211, brokkoli &#8211, kezelés végén, brokkoli csökkenti, szervezetben kialakuló, oxidatív stresszes, oxidatív stresszt, szulforafán vegyületek, méreganyagokkal szemben, emberi szervezetet, növényvédő szer, testmozgás segít, 2-es típusú, keresztesvirágúak rendszeres, egyik okozója, gyomorrák kialakulásának, segítségünkre lehet, terápiás segédeszköz, antioxidáns vegyület, agyi funkciókat, gyulladásos folyamatok, emberi szervezetben, cukorbetegségtől, brokkolicsíráról, antioxidánsoknak, méreganyagokkal, elfogyasztaniuk, megbetegedéseit, vércukorszintet, antidepresszáns, fibromyalgiában, csodazöldségnek, szervezetünknek, megállapították, megállapításra, megbetegedések, kialakulásának, kialakulásához, maradványaitól, szulforafánnak, gyulladásgátló, fogyasztaniuk, kialakulására, szelénkezelés, segítségünkre, dohányosokkal, brokkolicsíra, antioxidánsok, rákbetegséget, gyulladásokat, természetesen, koncentrációt, baktériumnak, sejthalállal, különlegessé, szervezetben, rengetegféle, helicobacter, problémáktól, kapcsolatban, gyomorfekély, antioxidánst, brokkoliport, rendelkeznek, nőbetegeknek, betegségeket, csillapítani, eredményeket, elmondhatjuk, szulforafán, vizsgálatot, szervezetet, rendelkezik, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2247
  • e Hét: 4385
  • e Hónap: 35871
  • e Év: 240572
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.