Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A köszvényről
  2018-01-22 22:54:58, hétfő
 
  A köszvény olyan anyagcsere-rendellenességek csoportja, melynek során a purin-anyagcsere vérterméke, a húgysav felszaporodik a vérben (hyperurikaemia), a testfolyadékokban, és esetenként a nagy húgysavtartalmú testfolyadékokból kristályok rakódnak le a szövetekben.

Hogyan kerül a húgysav a szervezetbe?
Részben a szervezetünkben lejátszódó anyagcsere-folyamatok során képződik, részben a szervezetbe kerülő összetett fehérjék egyik építőanyagából, a purinból szabadul fel. A normális szérumhúgysavszint 0,42 mmol/l. Az átlagértékek férfiakban magasabbak, mint nőkben. 0,42 mmol/l szérumhúgysav-koncentráció felett a köszvénygyakoriság rohamos növekedést mutat. A köszvényes betegek 75-90%-ában a hyperurikaemia oka a húgysavkiválasztás zavara. A magasabb vérhúgysavszint önmagában nem elégséges a klinikai tünetek létrejöttéhez, a köszvény diagnózisához. A hyperuricaemiás egyének zömében sohasem alakul ki köszvény vagy veseszövődmény. A köszvényes betegek csupán 10-15%-ában mutatható ki fokozott húgysavképződés. E betegek többségében nem ismert a fokozott húgysavszintézis oka, de néhány esetben speciális, veleszületett purinenzim-defektus mutatható ki. Magasabb húgysavszint egyéb betegségekben is kialakulhat, így például veseelégtelenségben, leukémiákban, thrombocytosysokban, bővérűségben, tüdőgyulladásban is. A köszvényes ízületi gyulladás főleg a felnőtt férfiak betegsége, ritkábban alakul ki fogamzóképes nőkben. A betegség gyakorisága a kor előrehaladtával nő. Úgy tartjuk, hogy nálunk a köszvény ritka, e hit alapja azonban gyakran az, hogy a nem típusos formában megjelenő köszvényt általában nem ismerik fel. Európában a népesség 5-8%-ában fordul elő.

Van-e típusos formája a köszvénynek?
Igen, a köszvény típusos megjelenési formája a köszvényes roham, amely leginkább kövér férfiaknál, 45 éves kor után figyelhető meg. Legtöbbször a láb nagyujja válik fájdalmassá, megduzzad, kipirosodik, érintésre és mozgatásra igen érzékeny. A fájdalom rohamszerűen jelenik meg, leginkább éjszaka, hajnal felé. Ritkán a boka, vagy térdízület, a kéz ujjai, a könyök is megbetegszik. A betegség kialakulására hajlamosít az elhízás, az alkoholfogyasztás, a foglalkozási vagy környezeti ólomártalom, a magas vérnyomás, a veseműködés zavara, egyes vizelethajtók szedése és a köszvényes megbetegedés a családban.

Miben nyilvánulhat meg a köszvény?
az ízületek és a környező szövetek heveny gyulladása
krónikus deformáló gyulladás, a környező szövetekben urátlerakódással (köszvényes csomók)
vesekőbetegség
krónikus vesebetegség és magas vérnyomás.
A köszvény és a hyperurikaemia gyakran társul elhízással, túlzott alkoholfogyasztással, a zsíranyagcsere zavarával, csökkent cukortoleranciával, szívbetegséggel, magas vérnyomással.

A köszvény lefolyásának szakaszai:

A kezeletlen köszvény lefolyása négy szakaszra tagolható
tünetmentes hyperurikaemia
akut köszvény
rohamközti tünetmentes szakaszok
krónikus köszvény

Mi a podagra?
A klasszikus roham általában egyetlen perifériás ízületet érint, típusosan az öregujj (nagy lábujj) ízületét. Ezt hívjuk podagrának. Az első roham az esetek 50%-ában ezt az ízületet érinti. Gyakori a bokaízületben, a térdben, a kéz kisízületeiben, a csuklóban és a könyökben. Többnyire a hajnali órákban jelentkezik, erős ízületi fájdalommal. Néhány óra alatt az ízület és környéke duzzadttá, meleggé válik, felette bőrpír alakul ki, a fájdalom fokozódik. A gyulladás maximuma 24 órán belül kialakul, láz, gyengeség kísérheti. Kezelés nélkül 5-15 nap alatt megszűnik.

Állandó tüneteket okoz a köszvény?
Nem. A köszvényes rohamok közötti időszakok tünetmentesek. Előfordulhat, hogy az első roham után sohasem ismétlődik, máskor több év eltelte után jelentkeznek ismét a rohamok. Legtöbb esetben azonban az első roham után egy év elteltével jön a második is. Esetenként a rohamok gyakoribbá, súlyosabbá válnak.

Mi a tophus?
A krónikus köszvényre jellemző csomó. Ezek a szabálytalan alakú csomók az ujjak és a kéz feszítő felszínén, az alkar külső oldalán, a könyökökön, az Achilles-ínon, az öregujjízületen, a fül porcos részén jelennek meg. Belsejükben kicsapódott kristályok vannak. Kezeletlen esetekben a tophusok nagyra nőhetnek, kifekélyesedhetnek, felülfertőződhetnek. Krónikus esetben visszafordíthatatlan ízületi károsodás jön létre. Az izületek mozgása csökkent.

Mi válthat ki köszvényes rohamot?
Az esetek egy részében direkt ok nem igazolható, de a köszvényes rohamot gyakran kiválthatja a bőséges étkezés, az étkezést követő alkoholfogyasztás vagy az ízületek fizikai megterhelése. A testi megterhelés mellet a lelki megterheléseknek is szerepet tulajdonítanak a tünetek fellángolásában vagy a krónikus folyamat rosszabbodásában. A húgysav anyagcserezavarát gyakran kíséri vesekőképződés, akut, ill. krónikus vesebetegség. A húgysavkő-képződés legfontosabb kiváltója a magas szérumhúgysavszint. Főleg azokban az esetekben gyakori, ahol fokozott a húgysavképződés, és ez fokozott húgysavkiválasztással társul. Húgysavkőképződésre hajlamosít a kevés folyadék fogyasztása, a vizelet pH-csökkenése, savanyodása. Az akut húgysav-veseelégtelenség oka a húgysavkristályok gyors kicsapódása a vese gyűjtőcsatornáiban. Krónikus, húgysav indukálta vesebetegség leginkább krónikus, kezeletlen, köszvényes csomókkal járó köszvényes betegeken alakul ki progresszív vesebetegség formájában, mely a betegek halálozásának 25%-áért felelős.

Milyen vizsgálatok szükségesek a diagnózis felállításához?
A klasszikus akut és krónikus köszvény kórtörténete jellemző, és jelei jellegzetesek. Az emelkedett szérumhúgysavszint esetén a diagnózis valószínűsíthető. A húgysavkristályok speciális fénymikroszkópos vizsgálattal kimutathatók az érintett ízületből vett folyadékban, vagy a bőrelváltozásokból (tophusokból) nyert mintában. Fiatal korban fellépő primerköszvény esetén annak definiálására, hogy a kiválasztás csökkenése vagy a húgysavszintézis fokozódása okozza-e a magas szérum-húgysavszintet, meg kell határozni kevés purint tartalmazó diétán a vizelet húgysavkiválasztását.

Az akut köszvényes roham kezelése
A kezelés célja a fájdalom, a gyulladás megszüntetése, az ízületi nyomás csökkentése. A szájon át adott colchicin gyorsan, néhány órán belül hat. Az akut roham elmúltáig nem tanácsos a szérumhúgysavszintet gyógyszeresen csökkenteni. A húgysavszintet csökkentő gyógyszerek ilyen esetben elnyújtják a roham időtartamát. Gyorsan javíthatók a tünetek gyors hatású, nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel is. A gyógyszerszedés javallata, a dózis meghatározása, az alkalmazási idő, az ellenőrzések módjának és idejének a meghatározása a kezelő orvos feladata. Nagyon sok esetben a betegség rosszabbodásának oka az, hogy a beteg nem megfelelő adagban, nem megfelelő módon, nem megfelelő ideig szedi a gyógyszert és az akut tünetek megszűntével megfeledkezik a kontrollvizsgálatokról.

A krónikus köszvény kezelésének alapelve
A köszvény megfelelő kezeléssel gyógyítható. A terápia lényege minden olyan tényező figyelembe vétele és kiiktatása, amely a húgysavszintet növeli, illetve olyan gyógyszereket kell alkalmazni, amelyek a húgysavszintet csökkentik. Kerülni kell azoknak a gyógyszereknek az alkalmazását, amelyek a köszvény lefolyását ronthatják. A kezelés beállítása, irányítása, ellenőrzése a háziorvos, vagy szakorvos kötelessége és felelőssége.

Az étrend, az életmód szerepe
A köszvény kezelése az életmód, az étkezési szokások változtatását és folyamatos gyógyszerszedést igényelhet. Mindehhez a beteg megfelelő hozzáállása, motivációja is szükséges. Megfelelő étrend, fokozatos fogyás, az alkoholfogyasztás csökkentése vagy elhagyása a betegség korai szakaszában önmagában elégséges lehet, de a betegség késői szakában is meghatározó értékű.

Mikor indokolt a húgysavszint gyógyszeres csökkentése?
Gyógyszer adása akkor indokolt, ha az akut köszvényes rohamok ismétlődnek, és ha köszvényes csomók, csont- és vesekárosodás, húgysavvesekövek észlelhetők. Mindezek nélkül is indokolt a húgysavszint csökkentése, ha igen magas a szérumhúgysavszint, főleg fokozott húgysavképződés és húgysavürítés esetén. A húgysavürítést fokozó gyógyszerek adásával együtt fokozni kell a folyadékbevitelt, a vizeletet pedig alkalizálni szükséges, főleg a kezelés első heteiben. Ezzel elkerülhető a fokozott húgysavürüléssel járó kristálykicsapódás, kőképződés.

A köszvény diétás kezelésének alapelvei

A köszvény kezelésében a diétának meghatározó szerepe van. A helyes és következetes diéta eredményeként a jellegzetes panaszok enyhülnek, a rohamok pedig elmaradnak, illetve megelőzhetőek. A diéta megállapításakor több tényezőt kell figyelembe venni, elsősorban a testsúlyt. A köszvényesek túlnyomó része elhízott. Az elhízás kedvez a betegség kifejlődésének, súlyosbítja a panaszokat, a testsúly csökkenésével viszont arányosan javul a beteg állapota. A testsúly csökkentése érdekében természetesen energiaszegény diétára van szükség. A diéta energiatartalma az elhízás fokától és a fogyókúra időtartamától függ. Általában 1500 kcal-át tartalmazó diétával kitűnő eredményeket lehet elérni, s ebben az esetben csupán a zsírokat, cukrokat és az ezekben gazdag ételeket kell elhagyni, illetve jelentősen csökkenteni. Ebben az esetben elérjük az energiacsökkentést, de közben az értékes élelmi anyagokból szervezetünk nem szenved hiányt.
Forrás : Dr. Gurzó Mihály Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: húgysavszintézis, megállapításakor, rosszabbodásában, urátlerakódással, valószínűsíthető, fénymikroszkópos, rosszabbodásának, gyógyszerszedést, húgysavürüléssel, megterheléseknek, húgysavvesekövek, tüdőgyulladásban, folyadékbevitelt, rendellenességek, veseelégtelenség, hyperuricaemiás, szervezetünkben, vérhúgysavszint, húgysavképződés, energiatartalma, fellángolásában, húgysavtartalmú, öregujjízületen, előrehaladtával, szívbetegséggel, gyógyszerszedés, veseszövődmény, primerköszvény, hyperurikaemia, húgysavszintet, energiaszegény, zsíranyagcsere, kifejlődésének, húgysavürítést, vesekőképződés, építőanyagából, köszvény olyan, purin-anyagcsere vérterméke, húgysav felszaporodik, nagy húgysavtartalmú, szervezetünkben lejátszódó, szervezetbe kerülő, purinból szabadul, átlagértékek férfiakban, köszvényes betegek, magasabb vérhúgysavszint, klinikai tünetek, köszvény diagnózisához, hyperuricaemiás egyének, fokozott húgysavszintézis, köszvényes ízületi, felnőtt férfiak, Gurzó Mihály,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
J. Donald Walters  Facebookon kaptam  Benedek Elek - Virágvasárnap  Az idegen országok éghajlata  képre írva  Alvó baby  Nárcisz  képre írva  Vérnyomáscsökkentés  Az erdőterápia egészségre gyak...  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Könyvek  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Ha nyitott vagy  képre írva  Sok ember olyan,  Alvó baby  Virág vasárnap  Szép estét kedves látogatóimna...  Talppontok közérthetően  Alvó cica  Facebookon kaptam  Most - segíts meg Mária ,  Virágvasárnap: az élet és a re...  Facebookon kaptam  Holdszivárvány és Szent Elmo t...  Kinyílni egy beteg világban: v...  A máj egészségét biztosító és ...  Az út  Facebookon kaptam  A haj állapotának javítása egy...  Facebookon kaptam  képre írva  Esti Ima !  Fülpontok  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Szép álmokat!  Nárciszok  Facebookon kaptam  Virágos mező  Figyeld meg az "én"-t  Fülpontok  képre írva  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Kezdjük annak a megértésével,....  Facebookon kaptam  A máj egészségének javítása te...  Graffiti bölcsesség  képre írva  Facebookon kaptam  Válaszok a halál után  Manna OWell tollából  képre írva  Nagy Feró megmondta?  Csak egy életed van....  képre írva  Szép álmokat!  Talppontok közérthetően  Ködvirágok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tavasz nem csak önmagában sz...  Ködvirágok  virágvasárnap  Virágvasárnap: az élet és a re...  Maci az északi fény alatt  Holdszivárvány és Szent Elmo t...  Facebookon kaptam  Búzavirág  A máj egészségének javítása te...  Mire jók ?  Facebookon kaptam  A máj egészségének javítása te...  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  Kezdjük annak a megértésével,....  Fényvarázslat  Esti kép  képre írva  Csak egy életed van....  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  Sárkány  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Alvó baby  képre írva  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam  Az út 
Bejegyzés Címkék
köszvény olyan, purin-anyagcsere vérterméke, húgysav felszaporodik, nagy húgysavtartalmú, szervezetünkben lejátszódó, szervezetbe kerülő, purinból szabadul, átlagértékek férfiakban, köszvényes betegek, magasabb vérhúgysavszint, klinikai tünetek, köszvény diagnózisához, hyperuricaemiás egyének, fokozott húgysavszintézis, köszvényes ízületi, felnőtt férfiak, betegség gyakorisága, köszvény ritka, népesség 5-8%-ában, köszvény típusos, köszvényes roham, fájdalom rohamszerűen, betegség kialakulására, foglalkozási vagy, magas vérnyomás, veseműködés zavara, köszvényes megbetegedés, környező szövetek, környező szövetekben, hyperurikaemia gyakran, zsíranyagcsere zavarával, köszvény lefolyásának, kezeletlen köszvény, klasszikus roham, első roham, esetek 50%-ában, ízületet érinti, hajnali órákban, fájdalom fokozódik, gyulladás maximuma, köszvényes rohamok, rohamok gyakoribbá, krónikus köszvényre, szabálytalan alakú, alkar külső, tophusok nagyra, izületek mozgása, részében direkt, köszvényes rohamot, bőséges étkezés, étkezést követő, ízületek fizikai, testi megterhelés, lelki megterheléseknek, tünetek fellángolásában, krónikus folyamat, húgysav anyagcserezavarát, esetekben gyakori, kevés folyadék, vizelet pH-csökkenése, húgysavkristályok gyors, betegek halálozásának, diagnózis felállításához, klasszikus akut, diagnózis valószínűsíthető, húgysavkristályok speciális, érintett ízületből, kiválasztás csökkenése, húgysavszintézis fokozódása, akut köszvényes, kezelés célja, gyulladás megszüntetése, ízületi nyomás, akut roham, húgysavszintet csökkentő, roham időtartamát, tünetek gyors, gyógyszerszedés javallata, dózis meghatározása, ellenőrzések módjának, kezelő orvos, betegség rosszabbodásának, akut tünetek, krónikus köszvény, köszvény megfelelő, terápia lényege, húgysavszintet növeli, húgysavszintet csökkentik, köszvény lefolyását, kezelés beállítása, életmód szerepe, köszvény kezelése, étkezési szokások, beteg megfelelő, alkoholfogyasztás csökkentése, betegség korai, betegség késői, húgysavszint gyógyszeres, húgysavszint csökkentése, húgysavürítést fokozó, vizeletet pedig, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 128 db bejegyzés
e év: 463 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1398
  • e Hét: 4976
  • e Hónap: 24838
  • e Év: 200713
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.