Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Műanyaböjt
  2018-02-12 11:23:18, hétfő
 
  Forrás : boscoblogger.de/ecoyou.de/Szaléziak.HU Link

Mit tenne Don Bosco az általunk termelt szemét láttán? Minden velünk kapcsolatos, a vásárlási szokásaikkal és ennek következményeivel függ össze: a szemét, különösen a műanyag hulladék, régóta mindannyiunk számára nagy gonddá vált. A sajtot, de még az uborkát is műanyag fedi, a tusfürdő csak kis flakonokban kapható, a fogkrémet pedig a tubus mellett még egy dobozba is becsomagolják. A krém, a sampon, a rizs, a joghurt, a kávé, a tészta - szinte mindennek, ami a kezünkben kerül, műanyag ,,héja" van, ami a (rövid) használat után a szemetesbe kerül. Mellesleg, egyre több hulladékot gyártunk. Jobb esetben szépen szelektálva, de mégis hulladékot. Nehéz dolgok ezek... Pedig meg lehetne előzni, hogy egyáltalán keletkezzen hulladék.

A keletkezett hulladéknak csak egy töredékét fogják újra felhasználni, pillanatnyilag ez körülbelül 36 százalék. Amióta a tengerek tele vannak műanyaggal, pusztulnak a tengeri emlősök és a halak. A mikroplastika pedig a belvizeket szennyezi.
Mégis, hány Földünk van?

És miért írunk erről? Mert most, a farsangi időszakban még féktelenül bulizunk, de egy hét múlva a nagyböjt mindenkihez ,,bekopogtat", és felteszi a kérdést: mit szándékozunk tenni? Ellentétben azokkal, akik úgy vélekednek, hogy ha kihagyják a farsangot, akkor böjtölés nélkül is megúszhatják a nagyböjtöt, én úgy gondolom, hogy ez a néhány hét tökéletes arra, hogy valami újat kipróbáljunk. Még akkor is, hogy ha esetleg nem megy olyan könnyen. Megfogadhatjuk például azt, hogy a nagyböjt idején ,,műanyagböjtöt" tartunk.

Tippek a műanyagmentes élethez

Miért fontos a műanyag nélküli élet? Mert körülbelül 450 évet vesz igénybe, míg a tengerbe dobott műanyag palack a természetben lebomlik. Mert egy átlagos ember évente mintegy 212 kg hulladékot termel, és ennek a jelentős része műanyag. Függetlenül attól, hogy műanyag flakon, műanyag evőeszköz, vagy műanyag csomagolás - a műanyag ott lappang mindenhol. De vajon lehetséges-e a műanyagmentes élet?
Mutatunk néhány megoldást arra, hogyan kerülhetjük el a műanyagot a hétköznapokban.

Miután felkelünk, az első utunk leggyakrabban a fürdőszobába vezet. Már a fogmosásnál megtörténik az első találkozás a műanyaggal. Az olyan elemeken kívül, amelyek műanyagként azonnal azonosíthatók, műanyag részecskéket találunk magukban a piperecikkekben, mint a sampon vagy a fogkrém. Íme, néhány tipp, hogyan kerüljük el a műanyagot a fürdőszobában:

* Egyetlen egy szappan helyettesíthet néhány műanyag flakont. Kaphatóak olyan, természetes anyagokból készült szappanok, amelyek optimálisan használhatóak fürdéshez, zuhanyozáshoz, valamint kéz- és hajmosáshoz is, és több is van, amelyek helyettesítik a testápolót, így csökken a műanyaghulladék.

* A hagyományos műanyag fogkefe helyett próbáljuk ki a bambuszból készült fogkefét . A bambusz fogkefék ajándékként is ideálisak.

* A fogkrémet magunk is elkészíthetjük, nem nehéz. Az internet számos receptet kínál, amelyek szerint könnyedén készíthetünk természetes összetevőkből (pl. kókuszolaj, szódabikarbóna, kurkuma, menta) fogkrémet. De a hajunk ápolásához is használhatunk természetes anyagokat, mint például a kamilla, levendula, citromfű, csalán, rozmaring, rózsa vagy borsmenta hajvizek.

A konyhában is találkozunk sok műanyaggal. Vajon milyen műanyag-mentes alternatívák állnak rendelkezésre a konyhában?

* Használjunk üres lekváros, vagy befőttesüvegeket a rizs, tészta és egyéb élelmiszer tárolására.

* Cseréljük ki a törött főzőkanalakat, konyhai eszközöket fából vagy bambuszból készült műanyag-mentesekre. Persze, ha a műanyag kanál még jó, használjuk azt.

* A gyümölcs és zöldség tárolásához használjunk újra felhasználható kosarakat, textilzsákokat.

* Ne vásároljunk olyan termékeket, amelyek túlságosan be vannak csomagolva műanyag csomagolásba, vagy kettős csomagolásban vannak. Különösen az édességek esetében gyakran előfordul, hogy a csomagolásban még sok egyedi csomagolás van. Bár pont az édességeknél talán jobb így, de ez is több hulladékot eredményez a kelleténél.

* Vásároljuk a gyümölcsöt és zöldséget frissen a heti piacon vagy a zöldségesben a sarkon, ne az előre csomagoltat a szupermarketben.

* Együnk frissen főzött ételeket, és ne kész ételeket műanyag csomagolásban.

* Igyunk csapvizet vagy saját magunk készítette limondáét, teát az üdítő vagy a víz helyett a műanyag palackból.

Tetszettek ezek a tippek és trükkök egy olyan élethez, amelyben nincs műanyag? Más háztartási ötleteket is felkínálunk:

* Kerüljük a műanyag virágokat, inkább ültessünk élő virágot a kertbe vagy erkélyre.

* Készítsünk magunk légfrissítőt. A műanyag kémiai illatosítók helyett például szúrjunk tele szegfűszeggel egy narancsot. Különösen karácsony táján kölcsönöz a szobánknak kiváló illatot.

* Használjunk újrafelhasználható kulacsot PET palack helyett. Az újrafelhasználható palack kiválasztásakor győződjünk meg róla, hogy BPA-mentes.

* Készítsünk magunknak tízóraira egy szendvicset, gyümölcsöt vagy péksüteményt vigyük magunkkal az iskolába, vagy a munkahelyre.

* Bevásárláskor a műanyag reklámszatyrok helyett használjunk többször felhasználható táskát, papírzacskót vagy textil zsákot.

* Kerüljük a rágógumit. Rágjunk inkább friss mentalevelet, ánizsmagot a friss leheletért. A rágógumik többnyire műanyagból készülnek, és hogy őszinték legyünk: ki az, aki műanyagot akar rágni?

* Vásároljunk műanyag-mentes ruházatot. A ruhák vásárlásakor vegyük figyelembe az alapanyag összetételét: ne tartalmazzon olyan szálakat, mint a poliészter, a polietilén, az elasztán és a lycra, mert nem különösebben jók a környezetre.

Mi szól a műanyagmentes élet mellett?

A műanyag üvegeket, szatyrokat, elviteles dobozokat csak néhány percig használjuk, viszont olyan anyagból készülnek, amelyek örökre megmaradnak. Csökkentsük a használt műanyag mennyiségét, ahol lehetséges és hasznosítsuk újra azt, amit mindenképpen meg kellett vennünk.

A műanyagok széttöredeznek, de nem bomlanak le - emiatt tartósan szennyezik a környezetet, szemétlerakóba kerülnek, vagy újrahasznosítva általában az eredeti állapotukhoz képest csak jóval alacsonyabb minőségű termék állítható elő belőlük. A kukákból, teherautókról, rendezvényekről kikerülve még tovább szennyezik a környezetet, bekerülnek a folyókba, vizekbe, és végül az óceánokban kötnek ki - a tudósok becslése szerint 2050-re több műanyag lesz a tengerekben, mint hal. Bekerül a táplálkozási láncba és végül a tányérunkon végzi. A műanyagipar világszinten a fosszilis üzemanyagok 6%-nak felhasználásáért felelős.

A valaha gyártott összes műanyag még mindig létezik, ennek az évszázadnak az első 10 évében pedig világszinten több műanyagot gyártottak, mint az 1900-as években összesen! Ha a világszerte fölhasznált minden műanyag zacskót felsorakoztatnánk egymás után, 10 000-szer körbeérné a Földet. Az óceánokban jelenleg több mint 100 millió tonna műanyag lebeg.

Mire vársz? Kezdd el most a műanyagmentes életet!
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Címkék: felhasználásáért, befőttesüvegeket, műanyaghulladék, újrahasznosítva, kiválasztásakor, szupermarketben, piperecikkekben, rendezvényekről, felhasználható, textilzsákokat, pillanatnyilag, szódabikarbóna, elkészíthetjük, szemétlerakóba, hétköznapokban, reklámszatyrok, megfogadhatjuk, széttöredeznek, helyettesíthet, csomagolásban, becsomagolják, bevásárláskor, szegfűszeggel, rendelkezésre, azonosíthatók, fürdőszobában, leggyakrabban, műanyagböjtöt, műanyagmentes, használhatóak, zuhanyozáshoz, főzőkanalakat, használhatunk, összetevőkből, helyettesítik, mikroplastika, általunk termelt, vásárlási szokásaikkal, műanyag hulladék, tusfürdő csak, fogkrémet pedig, tubus mellett, kezünkben kerül, szemetesbe kerül, keletkezett hulladéknak, töredékét fogják, tengerek tele, tengeri emlősök, mikroplastika pedig, belvizeket szennyezi, farsangi időszakban, nagyböjt mindenkihez,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Szép estét  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Akarat  Alázat  Paul David Tripp Április 21  Mindig jusson idő nevetni  Akarat  Fekete-erdő desszert  Nagyon különös  George Byron - Ahogy itt jár -...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  képre írva  Hogy lehet megtartani  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  képre írva  Minden harmadik...  Jó éjszakát  Nagyi telefonál  Tanuld meg ezt a versemet  Mindig jusson idő nevetni  Tavaszi kép  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  A másik dolog,  A jó emberek mindig szépek mar...  Idő  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy bizonyos határt  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Próbálj meg ...  Akarat  Kaffka_Margit  Makszim Gorkij gondolata  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Nem számIt  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Rátalálsz  A televizió nem a kultúrát kép...  Szép napot kívánok  Png nő  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Erdőn  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Szívem tiéd  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Alázat  Egy bizonyos határt  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Csak a fogyatkozás látható  Még csak most kezdődik a nap  Ne kapaszkodj magasabbra,  Akarat  210 éve született a SZÓZAT meg...  Hiányzik  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Png fotel  Ne kapaszkodj magasabbra,  Alázat  Png csokor  Paul David Tripp Április 20  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Ágai Ágnes – Csendélet  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
általunk termelt, vásárlási szokásaikkal, műanyag hulladék, tusfürdő csak, fogkrémet pedig, tubus mellett, kezünkben kerül, szemetesbe kerül, keletkezett hulladéknak, töredékét fogják, tengerek tele, tengeri emlősök, mikroplastika pedig, belvizeket szennyezi, farsangi időszakban, nagyböjt mindenkihez, nagyböjt idején, műanyagmentes élethez, műanyag nélküli, tengerbe dobott, természetben lebomlik, átlagos ember, jelentős része, műanyagmentes élet, első utunk, fürdőszobába vezet, fogmosásnál megtörténik, első találkozás, olyan elemeken, sampon vagy, szappan helyettesíthet, hagyományos műanyag, bambuszból készült, bambusz fogkefék, fogkrémet magunk, internet számos, hajunk ápolásához, törött főzőkanalakat, műanyag kanál, édességek esetében, édességeknél talán, heti piacon, előre csomagoltat, üdítő vagy, műanyag palackból, olyan élethez, műanyag virágokat, kertbe vagy, műanyag kémiai, szobánknak kiváló, műanyag reklámszatyrok, friss leheletért, rágógumik többnyire, ruhák vásárlásakor, alapanyag összetételét, műanyag üvegeket, használt műanyag, műanyagok széttöredeznek, eredeti állapotukhoz, óceánokban kötnek, tudósok becslése, táplálkozási láncba, tányérunkon végzi, műanyagipar világszinten, fosszilis üzemanyagok, valaha gyártott, 1900-as években, világszerte fölhasznált, óceánokban jelenleg, műanyagmentes életet, felhasználásáért, befőttesüvegeket, műanyaghulladék, újrahasznosítva, kiválasztásakor, szupermarketben, piperecikkekben, rendezvényekről, felhasználható, textilzsákokat, pillanatnyilag, szódabikarbóna, elkészíthetjük, szemétlerakóba, hétköznapokban, reklámszatyrok, megfogadhatjuk, széttöredeznek, helyettesíthet, csomagolásban, becsomagolják, bevásárláskor, szegfűszeggel, rendelkezésre, azonosíthatók, fürdőszobában, leggyakrabban, műanyagböjtöt, műanyagmentes, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 593
  • e Hét: 2731
  • e Hónap: 34217
  • e Év: 238918
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.