Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A munkahelyi karrierem...
  2018-03-01 14:41:26, csütörtök
 
  A munkahelyi karrierem sokkal értékesebb és kielégítőbb, mint feleségnek és anyának lenni

Fél évszázaddal ezelőtt egy maroknyi nő elhatározta, hogy filozófiai és kulturális forradalmat csinál. Meg voltak győződve arról, hogy a nőknek le kell vetniük a férfi elnyomás rabigáját, ezért könyveket írtak, cikkeket jelentettek meg, tanfolyamokat tartottak az egyetemeken, az utcára vonultak, lobbiztak a törvényhozásban, és hihetetlen módon megragadták több millió nő szívét és értelmét.
Új értelmet adtak a nő szó jelentésének, és a nők széles körben elfogadott prioritásairól és az életben betöltött hivatásukról vallott nézeteket elutasították. Az erény, szüzesség, bölcsesség, háziasság, alávetettség és szerénység fogalmát nagyjából sikerült törölniük a szótárból, és a döntés, válás, hűtlenség és uniszex életstílus szavak váltották fel őket. Az akkori generáció lányai és unokái már nem is ismernek másfajta gondolkodást.
A női mivoltról alkotott ,,új" látásmód egyik legpusztítóbb célja és hatása az volt, hogy a házasság és az anyaság szerepét lealacsonyították, és a nőket érzelmileg és fizikailag is eltávolították otthonaikból, hogy csatlakozzanak a munkavállalókhoz. Dr. Dorothy Patterson így ír erről:
A nőket felszabadították abból a valódi szabadságból, amit évszázadokon át élvezhettek otthonuk felügyeletében, a gyermekeikről való gondoskodásban és személyes kreativitásuk kiélésében. Agymosáson estek át, s most azt hiszik, ha nincs valamilyen titulussal járó, fizetett állásuk, akkor otthonukban a kudarc, unalom és bebörtönzöttség rabjai.
Statisztikai adatok szerint az alkalmazás feltételeit, a fizetési arányokra és a tanulási lehetőségeket tekintve a nemek közötti szakadék drámaian leszűkült, bezáródott. Mindezek olyan eredmények, melyekért az aktivisták régóta és keménye küzdöttek. De mi van az újonnan talált szabadság nem szándékosan választott következményeivel? Ki gondolta volna, hogy együtt kell majd élnünk ezekkel:
- Nyomás nehezedik a nőkre a társaiktól, hogy többet kell elérniük annál, mint hogy valaki ,,csak feleség és anya".
- A háziasszony státusza leértékelődött, úgy tekintenek rá, mint egy jobbágyra.
- Több millió kisgyermeket visznek már hajnalban bölcsibe, és csak napnyugta után mennek értük.
- Több millió iskolás gyermek megy haza egy üres házba, vagy éppen valamilyen iskola utáni gyermekfelügyeleti programra van száműzve.
- Anyák az idejük és energiájuk legjavát nem a férjüknek és gyermekeiknek adják, s ettől folyamatosan kimerültek és ingerlékenyek.
- Családok alig étkeznek együtt.
- A gyerekek mirelit vagy gyorséttermi ételen tengődnek.
- Férjezett nők érzelmi és fizikai viszonyokba bonyolódnak a munkahelyükön lévő férfiakkal, mert több minőségi időt töltenek velük, mint a saját férjükkel.
- A nők pénzügyileg elég függetlenné válnak ahhoz, hogy szabadon elhagyhassák a férjeiket.
- A nők napról-napra durva nyelvezetnek és viselkedésnek, és burkolt célozgatásoknak vannak kitéve a munkahelyükön.
- A nőknek nincs elég idejük és energiájuk közeli kapcsolatot kiépíteni saját gyermekükkel, melynek eredményeként véglegesen elidegenednek egymástól, amikor a gyermekek felnőnek.
- A gyermekek megszámlálhatatlan órát töltenek a televízió előtt, videók, elektronikus játékok és számítógépek szórakoztatják őket.
- A nem megfelelően felügyelt gyermekek ki vannak téve a pornográfiának, az ivásnak, drogoknak, a szexnek és az erőszaknak.
- Az idősödő szülőket otthonokba dugják, mert lányaik vagy menyeik főállásban dolgoznak, és nincs idejük gondot viselni rájuk.
Amikor keresztyén nőként meg kell határoznunk a fontossági sorrendet az életünkbe, először is ezt a kérdést kell feltennünk: Miért teremtett Isten nőt? Mi a célja és küldetése az életben? Isten Igéje megmondja az Igazságot célunkról, elsődleges szerepünkről és elhívásunkról, bármely korban vagy kultúrában éljünk is. Amikor magunkévá tesszük ezt az Igazságot, és erre alapozzuk fontossági sorrendünket és időbeosztásunkat, valódi felszabadultságot élünk át.
Az 1Mózes 2:18-ban megtaláljuk az első és legvilágosabb kijelentést arról, hogy miért is teremtette Isten a nőt:
Nem jó az embernek egyedül lenni, alkotok hozzáillő segítőtársat.
Tessék, itt van: Isten arra teremtette a nőt, hogy a férfi segítőtársa legyen - hogy kiegészítse őt, és megfeleljen a szükségeinek. A nő élete összpontosul a férfi köré, nem fordítva. A férfiból készült, a férfinak készült, és Isten ajándékként a férfinak adta. Férjével való kapcsolata volt az első és elsődleges szféra, amelyben léteznie és szolgálnia kellett. A férj felelőssége a munka, az anyagi szükségletekről való gondoskodás. Az asszony a férfi segítője és társa Isten képének visszatükrözésében, a föld feletti uralom gyakorlásában, az Isten szerinti mag létrehozásában.
Együtt kellett volna benépesíteniük a földet a következő nemzedékkel, az Istent szerető, és az ő célját beteljesítő férfiakkal és nőkkel. A nőt Teremtője egyedinek tervezte, és különleges módon látta el - fizikailag, érzelmileg, mentálisan és lelkileg - arra, hogy az élet hordozója és táplálója legyen. Isten számos módon megajándékozta azzal a képességgel, hogy a család egységéhez életet, szépsége, gazdagságot, teljességet, kecsességet és örömöt adjon. Értékének legnagyobb fokmérője az, amilyen mértékben az otthon szíveként szolgál.
Pál apostol Timóteusnak írt első levelében számos olyan kitételt megemlít, aminek egy özvegy meg kell, hogy feleljen, hogy jogosult legyen a gyülekezet gondoskodására. A listában megtaláljuk a ,,munkaköri leírást" az istenfélő nők részére, mely életük minden szakaszában érvényes. Pál tisztelte azokat az idősebb asszonyokat, akiknek élete az otthonuk körül forgott, és akik mások szolgálatára és mások szükségeinek kielégítésére adták magukat. A Pál által felsorolt minősítések minden keresztyén nő fontossági sorrendjének élén kell hogy álljanak.
Az özvegyasszonyok közé csak olyant szabad bejegyezni,
aki nem fiatalabb hatvan évesnél, aki egy férfi felesége volt,
aki mellett cselekedetei tanúskodnak, ha gyermeket nevelt fel,
ha vendégszerető volt, ha a szentek lábát megmosta, ha nyomorultakon
segített, ha mindenféle jó cselekedetre kész volt.
1 Timóteus 5:9-10
Pál nyilvánvalóan a házas asszonyokhoz szólt, ahhoz a biblikus nézőponthoz tartva magát, hogy a házasság Isten normája a nők többsége számára. Ennek ellenére az 1Korinthus 7:32-35-ben az egyedülálló nőket is arra hívja el, hogy otthonteremtők legyenek, bár más értelemben. Energiájukat és erőfeszítéseiket a hit családjára kell fordítaniuk, önzetlen életet kell élniük, melynek középpontja nem a saját törekvéseik és érdekeik, hanem Krisztus és az ő országa.
A Szentírás világos azt illetően, hogy a házas asszony élete és szolgálata az otthona körül zajlik. Ezzel persze nem az állítja, hogy ha egy asszony és anya az otthonán kívül vállal munkát, az feltétlenül rossz, hacsak az a munka nem kel versenyre vagy nem akadályozza elsődleges elhívásának betöltését az otthonában. Fontos az is, hogy a nők mérlegeljék érveiket az otthonukon kívüli munka mellett, és képesek legyenek beazonosítani az indokaik mögött meghúzódó esetleges megtévesztéseket.
Például széles körben elterjedt az a nézet, hogy egy család sem képes megélni anélkül, hogy mindkét fél ne dolgozna. Igaz, hogy a feminista mozgalom egyik melléktermékeként a gazdaság igenis a kétkeresős családokon alapul. Ez azonban nem azt jelenti, hogy egy család képtelen megélni egy keresetből.
Az Igazság az, hogy Isten elsődlegesen a férfinak adta a kenyérkereső szerepét, hogy gondoskodjon feleségéről és gyerekeiről. Az Ellenség gondoskodott arról, hogy ez ebben a formában hihetetlenül nehéz legyen, ám mindig van lehetőség arra, hogy az Igazságban éljünk, ha akarunk.
Számos közeli barátomnak van hat, hét, nyolc, kilenc gyermeke, és úgy döntöttek, hogy a feleség otthon marad a gyermekekkel. Nem, valóban nem könnyű nekik. Nem rendelkeznek olyan anyagi javakkal, amiket mások ma szükségszerűnek ítélnek. Igen, bizonyos értelemben áldozatot hoznak, ám az áldozat eltörpül amellett, amit cserébe kapnak. Szinte kivétel nélkül minden egyes esetben:
- ezek a családok elégedettek és örömteljesek;
- sokkal jobban értik az értékeket és az igazán fontos dolgokat, mint a kétkeresős családok;
- megtanultak imádkozni és Istentől függni a ,,mindennapi kenyerüktől" egészen a főiskolai tandíjig;
- a szülők mindig tudják, hogy hol vannak a gyermekeik, és képesek felügyelni és irányítani tevékenységeiket;
- szülők és gyermekek közeli, szeretetteljes kapcsolatban élnek egymással;
- egymást aktívan szolgálják a gyakorlati dolgokban, amire az otthonon kívül dolgozó családokban nem nagyon van példa az idő (vagy energia) hiánya miatt.
Most akkor ki is hoz áldozatot valójában?
Sok világi nő is elismeri, milyen feszültséggel jár az, amikor egy nő karrierjét és az otthonát akarja összeházasítani. Katharine Hepburn ezt mondta egy interjú során:
Nem igazán hiszem, hogy egy nő képes sikeres lenni a karrierjében, és ugyanakkor anya is lenni. Az a gond a mai nőkkel, hogy mindent akarnak. Ám senki nem kaphat meg mindent.
Joanne Woodward, egy másik színésznő, szintén egyetért a fentiekkel:
A karrierem megsínylette a gyerekeimet, és a gyerekeim megsínylették a karrieremet... sokat tépelődtem, és egyik területen sem tudtam teljes mértékben teljesíteni. Egy embert sem ismerek, aki mindkettőben sikeres lenne, pedig elég sok dolgozó anyát ismerek.
Tudom, hogy egy bukott világban léteznek olyan helyzetek, ahol az ,,ideális" talán lehetetlen. Ám a válások és az egyedülálló anyák számának terjedése miatt nem kell elvetnünk az ideálokat. Sőt, egyre inkább tudatában kellene lennünk annak, milyen kívánatos is Isten útja. Ellen kell állnunk annak, hogy kultúránk maga alá tiporjon. Hiszen pont a ,,dolgozó anyák" kultúrája miatt - legalábbis részben amiatt - nőtt meg a válások, egyedülálló anyák, a segélyből élő nők, a tinédzserek által elkövetett erőszak, a lestrapált, depressziós, és kimerült nők aránya.
Dorothy Patterson arra emlékezteti a nőket:
Igaz, hogy sok ,,tökéletes állást" szalaszthatunk el a gyermeknevelés évei alatt, ám csak egyetlen olyan munka van, ami soha nem tér vissza, ha elszalasztjuk: felnevelni saját gyermekeinket és megadni nekik azt a ritka lehetőséget, hogy otthon nőhessenek fel.

Nancy Leigh DeMoss
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: erőfeszítéseiket, megtévesztéseket, munkavállalókhoz, felszabadították, időbeosztásunkat, tevékenységeiket, szükségletekről, célozgatásoknak, bebörtönzöttség, özvegyasszonyok, szükségszerűnek, törvényhozásban, összeházasítani, létrehozásában, benépesíteniük, gondoskodására, szeretetteljes, megajándékozta, gondoskodásban, leértékelődött, prioritásairól, szórakoztatják, pornográfiának, csatlakozzanak, felügyeletében, szalaszthatunk, otthonteremtők, eltávolították, gyermeknevelés, eredményeként, elidegenednek, legpusztítóbb, nyilvánvalóan, munkahelyükön, lehetőségeket, viselkedésnek, munkahelyi karrierem, férfi elnyomás, utcára vonultak, életben betöltött, akkori generáció, anyaság szerepét, nőket érzelmileg, nőket felszabadították, valódi szabadságból, gyermekeikről való, alkalmazás feltételeit, fizetési arányokra, tanulási lehetőségeket, nemek közötti, aktivisták régóta, újonnan talált, Dorothy Patterson, Isten Igéje, Katharine Hepburn, Joanne Woodward, Nancy Leigh DeMoss,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Magyar költészet napja  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Robin Wight pitypang szobra  Kertem  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Segíts neki dicsérni Téged  Egyszerű  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Pitypang szökőkút  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Gebhardt Nóra versei II.  39 ígéret  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Paul David Tripp Április 15  Zilahy Lajos gondolata  Sík Sándor - Ha jő a perc  Esterházy Péterre emlékezünk  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Csend  Erdei gyöngyvirág  József Attila - Kopogtatás nél...  Alvó cicák  Alvó cicák  Különleges  Robert Merle tollából  képre írva  Facebookon kaptam  Csend  Szép estét kedves látogatóimna...  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Borzasztó  képre írva  A felvilágosodás...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Zilahy Lajos mondta  Alvó kislány  "Ez egy csoda"  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Otthon  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Tanácsok egy pszichológustól  Jó nap volt  Vannak emberek  Van néhány kérdés, amin gondol...  Kertem  Szép álmokat!  Anyák napjára  40 felett  Reményik Sándor: Pierrot &...  Szép estét kedves látogatóimn...  Előfordul, hogy  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Töröld le  Szívek  Tanmese  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Borzasztó  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Ott van  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Szép estét  Jó nap volt  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
munkahelyi karrierem, férfi elnyomás, utcára vonultak, életben betöltött, akkori generáció, anyaság szerepét, nőket érzelmileg, nőket felszabadították, valódi szabadságból, gyermekeikről való, alkalmazás feltételeit, fizetési arányokra, tanulási lehetőségeket, nemek közötti, aktivisták régóta, újonnan talált, üres házba, munkahelyükön lévő, saját férjükkel, gyermekek felnőnek, televízió előtt, fontossági sorrendet, kérdést kell, embernek egyedül, férfi segítőtársa, férfi köré, férfiból készült, férfinak készült, férfinak adta, férj felelőssége, anyagi szükségletekről, férfi segítője, föld feletti, következő nemzedékkel, élet hordozója, család egységéhez, otthon szíveként, gyülekezet gondoskodására, listában megtaláljuk, idősebb asszonyokat, otthonuk körül, özvegyasszonyok közé, férfi felesége, szentek lábát, házas asszonyokhoz, biblikus nézőponthoz, házasság Isten, egyedülálló nőket, saját törekvéseik, házas asszony, otthona körül, otthonán kívül, feltétlenül rossz, otthonukon kívüli, indokaik mögött, feminista mozgalom, gazdaság igenis, kétkeresős családokon, család képtelen, kenyérkereső szerepét, formában hihetetlenül, feleség otthon, áldozat eltörpül, családok elégedettek, igazán fontos, kétkeresős családok, főiskolai tandíjig, gyakorlati dolgokban, otthonon kívül, otthonát akarja, interjú során, másik színésznő, karrierem megsínylette, gyerekeim megsínylették, bukott világban, egyedülálló anyák, tinédzserek által, gyermeknevelés évei, ritka lehetőséget, erőfeszítéseiket, megtévesztéseket, munkavállalókhoz, felszabadították, időbeosztásunkat, tevékenységeiket, szükségletekről, célozgatásoknak, bebörtönzöttség, özvegyasszonyok, szükségszerűnek, törvényhozásban, összeházasítani, létrehozásában, benépesíteniük, gondoskodására, szeretetteljes, megajándékozta, gondoskodásban, leértékelődött, prioritásairól, szórakoztatják, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 91 db bejegyzés
e év: 353 db bejegyzés
Összes: 35918 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1146
  • e Hét: 14720
  • e Hónap: 26595
  • e Év: 214397
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.