Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Előszó
  2018-03-10 14:42:21, szombat
 
  Előszó


Ez a kötet egyszerre állásfoglalás és tiltakozás. Tiltakozik minden olyan könyv ellen, ahol a keresztyén férfi életét a sablonmegoldások és a "jól bevált" tanácsok satujába szorítják. Kiáll viszont amellett, hogy a keresztyén férfi útja az ő Istenének az útja. Tiltakozik minden olyan lista ellen, amelyek négy lépésben kívánják megtanítani, hogy hogyan építsünk tartós barátságokat, öt technikát javasolnak arra, hogy miként neveljünk engedelmes gyermekeket, és hét módszert ismertetnek ahhoz, hogy szeretni tudjuk feleségünket... Mivel szeretnénk elkerülni az embergyártotta javaslatokat, több időt szánunk majd igetanulmányozásra, mint a tipikus "férfi-könyvek". Isten minket is megújított és az Ő képmására alakít. Ezért nemcsak örökségünk, de hivatásunk is, hogy egyre inkább olyanná váljunk, mint az Atya és a Fiú. A férfi annál inkább férfi, minél inkább hasonlít Krisztusra. Ez a meggyőződés hatja át ezt a könyvet. Nem a kegyes élet törvényeiből és használati utasításaiból indul ki, hanem mindenekelőtt Isten természetére irányítja a figyelmet.
Lássunk néhány példát:

ŸAz istenfélő férjek az áldozatos szeretet jézusi példáját veszik alapul. Jézus menyasszonya az egyház, így az iránta kinyilvánított szeretete arra tanítja a férfiakat, hogy nekik miként kell szeretni feleségüket.
ŸA jó apák olyanok, mint Isten, a mennyei Atya. Az Ő szeretete, igazságossága, hűsége és szerető fegyelmezése mintát ad minden apa elé.
ŸAz Isten szerinti barátok úgy barátkoznak, mint ahogyan Isten barátkozott Ábrahámmal és Mózessel, vagy ahogyan Jézus barátkozott a tanítványaival. A barátságot a nyíltság és a segítőkész jelenlét jellemzi.
ŸIsten munkatársai szeretnek valamit létrehozni, hiszen az Atya is, aki örömét leli a teremtésben, a maga képmására alkotott minket. Jólesik egy feladatot elvégeznünk, mert ahhoz a Jézushoz hasonlítunk, aki így kiáltott fel: "Elvégeztetett!" Az Ő bevégzett küldetése mindenek fölött áll. Őmiatta azonban mi is örülünk, ha egy munkát teljesítünk.
ŸMég szórakozásaink közben is azt az Istent utánozzuk, akinek játékos kedve az egész teremtésben megmutatkozik. A munka és pihenés rendje felszabadít minket arra, hogy megpihenjünk és játsszunk is.

Az Isten szerinti férfiasság témaköre ennél természetesen sokkal tágabb, de az alapok ezek. Isten az Ő képmására teremtett minket. Kegyelme által nap mint nap ehhez a képmáshoz alakít bennünket. Éppen ezért teszem a hangsúlyt a jellemre és nem a megtanulható technikákra; hogy ki vagyok, s nem arra, hogy mit teszek.
Jézus is pontosan erről beszél. Ő ezt mondta: "Tehát minden jó fa jó gyümölcsöt terem, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt terem. Nem hozhat a jó fa rossz gyümölcsöt, rossz fa sem hozhat jó gyümölcsöt" (Mt 7,17-18). Továbbá: "Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni" (Jn 15,5). Azokat a férfiakat, akik nagyra tartják saját erejüket és határozottságukat, rendkívüli módon sérti annak felemlegetése, hogy az ember valamire önmagában képtelen. Nem baj! Addig egy lépést sem mozdulhatunk előre, amíg meg nem ismerjük önmagunkat, beleértve gyengeségeinket is. Be kell látnunk, hogy a szeretet, az áldozathozatal és a szolgálat teljesen idegen a mi alapvetően lusta és önimádó természetünktől. Önmagunktól nem él bennünk vágy arra, hogy áldozatot hozzunk.
Jézus azonban megújítja az övéit. A Szentírás nyelvén szólva, Jézus új szívet ad nekünk. Megjelenik bennünk a lelki érzékenység, sőt a szeretet is. A keresztyén férfiak gondosan ügyelnek jó hírnevükre, de még jobban ügyelnek arra, hogy Isten megkapja az Őt megillető tiszteletet. Szeretik családjaikat, de még inkább vágynak szeretni mennyei Atyjukat. Így válunk mindnyájan - egy másik bibliai kifejezést használva - "Isten szíve szerint való férfiakká".
Könyvem lehetséges címei között szerepelt "az Isten szíve szerint való férfi" kifejezés is, mert találóan ragadja meg a lényeget, miszerint egy új, megváltozott élet csak egy belsőleg megújított szívből sugározhat ki. Az 1Sámuel 13 használja ezt a kifejezést Dávidra, még mielőtt király lett volna, és illik is rá, hiszen semmire nem vágyott jobban, mint Isten jelenlétére (27. zsoltár). Az Isten háza iránti féltő szeretet emésztette (69. zsoltár). Dávid szívének az indulata átformált mindent, amit csak tett. Amikor egy filiszteus óriás Isten népét ingerelte, Dávid nem bírta elviselni, hogy folt essék Isten dicsőségén, és az Úr erejével legyőzte Góliátot (1Sám 17). Amikor király lett, első dolga az volt, hogy a frigyládát, Isten jelenlétének zálogát a fővárosba vigye (2Sám 6). Királyként könyörületes szíve volt, és védelmezte a gyengéket - köztük Mefibósetet (2Sám 9) -, mert tudta, hogy azt, "akinek gondja van a nincstelenre, ha bajba kerül, megmenti az Úr" (Zsolt 41,1-2). A gyönyörű, de könnyelmű Betsabéval folytatott szenvedélyes viszonya során Dávid megtanulta, hogy ő is csak egy gyenge férfi, akinek nemcsak adnia, de kapnia is kell a kegyelmet és a szabadítást (2Sám 11). Mivel Isten szíve szerint való férfi volt, végül megvallotta előtte a bűnét. Nem hozott fel semmilyen mentséget a maga védelmére, hanem Isten könyörületére bízta magát, és kegyelmet kapott (2Sám 12).
Dávid élete világosan példázza, hogy a már említett technikák és jól bevált sablonok önmagukban még senkit nem változtatnak Isten emberévé. Ha szívünk nem Isten akaratát fürkészi, a technikák segítségével csak annyit érünk el, hogy picivel jobban fogunk élni. Ha azonban komolyan vesszük, hogy mindenre képtelen, bűnbánatra nem hajlandó bűnösök vagyunk, be kell látnunk: a "csináld magad" módszerek nem sok segítséget nyújtanak.
Akkor pedig miért gyártjuk továbbra is tömegével a szabályokat és módszereket, azt várva a szegény átlagkeresztyéntől, hogy azok szerint éljen? Miért kelti sok keresztyén tanítás és könyv azt a benyomást, hogy minden probléma megoldható, csak meg kell találni a megfelelő módszert? Talán azt gondolják, hogy életünk minden területét rendben tudjuk tartani pusztán az odavágó instrukciókkal? És ha így gondolják, akkor miért van annyi rengeteg "segíts magadon" könyv a piacon? Vajon három vagy négy ilyen könyv nem tudná átfogni a keresztyén élet valamennyi területét? Az egyes kultúrák jobban alakítják az embereket, mint ahogyan azt a benne élő emberek érzékelik. Ezért is kérdezem, hogy vajon nem azért fektetnek oly nagy hangsúlyt a tanítók a technikákra, mert a mi kultúránkban a tudomány, a technológia és az üzlet dominálnak? Csak nem az történt, hogy a technológia iránti csodálatunk beszivárgott teológiai érvrendszerünkbe? A vezetési modellek nem azt sugallják, hogy néhány egyszerű lépés elsajátításával máris irányítani tudjuk kapcsolatainkat?
Jézus meglehetősen gyakran szerepel férfiaknak írott keresztyén könyvek lapjain. Sokkal többször jelenik meg azonban példaképként, mint Megváltó. Az adott könyvben felsorolt elveket mindig az Ő élete illusztrálja: bemutatja a gyakorlatban azt, amit a soron következő fejezetben említett módszer megkíván. Ugyanakkor az ilyen könyvek rendkívül keveset beszélnek Jézus kegyelméről. Ha egyáltalán megemlítik, akkor valószínűleg csak a bűnöket megbocsátó kegyelemig jutnak, és nem esik szó arról a mélyebb kegyelemről, amely a bűnöst átformálni képes. Sokat olvasunk bennük a bűneinkről - alig szólnak viszont bűnös természetünkről, arról, hogy képtelenek vagyunk megújítani önmagunkat.
Persze az én könyvem is tesz néhány javaslatot a házassággal, az apasággal, a pénzügyekkel, a munkával, a barátsággal és a szórakozással kapcsolatban. Sőt, ezek között lesznek olyanok, amelyek nem Isten jellemében gyökereznek. Lesznek olyanok, amelyek a hitéletünket érintik. Néhány javaslat keresztyén látásmódunkra vonatkozik, arra a képességünkre, hogy Isten szemével nézzük nap mint nap a dolgokat. A középpontban mégis mindig Isten jelleme áll. Mi mindig olyanokká válunk, mint amire a tekintetünket függesztjük. A sablonmódszerek nem motiválnak, és nem is formálnak át, Isten szeretete és kegyelme ellenben motivál és átformál. Amikor ez a kegyelem az Ő hasonlatosságára alakítja jellemünket, minden emberi kapcsolatunk megváltozik.

Néhány szó a nőkhöz

Nem titok, hogy a nők általában igen kedvelik a férfiaknak írott könyveket. Az én könyvem inkább férfiaknak íródott, de köszöntök minden hölgy olvasót is. Az asszonyok többet olvasnak, mint a férfiak, akiknek a legtöbbször kedves társuk nógatására van szükségük, hogy a napi hírek mellett valami mélyebb olvasmányt is a kezükbe vegyenek. Szeretném kifejezni reménységemet, hogy a házasságról és a szülői szerepekről írt fejezeteket (3-5) férjek és feleségek együtt is olvassák majd (nem titkolt vágyam, hogy könyvem egyik kedvenc, elalvás előtti estimese-olvasmányukká váljon)!

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Címkék: sablonmegoldások, érvrendszerünkbe, hasonlatosságára, sablonmódszerek, elsajátításával, gyengeségeinket, kapcsolatainkat, természetünktől, természetünkről, embergyártotta, áldozathozatal, tanítványaival, kinyilvánított, szórakozásaink, instrukciókkal, állásfoglalás, megmutatkozik, utasításaiból, szórakozással, könyörületére, reménységemet, látásmódunkra, mindenekelőtt, felemlegetése, elvégeztetett, tekintetünket, igazságossága, természetesen, képességünkre, olvasmányukká, javaslatokat, menyasszonya, nincstelenre, meglehetősen, változtatnak, feleségünket, kötet egyszerre, keresztyén férfi, embergyártotta javaslatokat, férfi annál, meggyőződés hatja, kegyes élet, áldozatos szeretet, iránta kinyilvánított, mennyei Atya, segítőkész jelenlét, maga képmására, feladatot elvégeznünk, munkát teljesítünk, egész teremtésben, alapok ezek, képmáshoz alakít, Mivel Isten,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Eduardo Sacheri gondolata  Bornyi Veronika haiku verse  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  ajándék, mellyel meglepem  Nevelőszülőkhöz adták,  Különleges  Jó éjszakát  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  József Attila - Kopogtatás nél...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  ajándék, mellyel meglepem  Esterházy Péterre emlékezünk  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Egy tavasz  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Az ember  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Jázmin  Azért kaptad  Reményik Sándor: Pierrot &...  Szép estét kedves látogatóimn...  Bornyi Veronika haiku verse  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Töröld le  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Megígért békesség  képre írva  Töröld le  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  "Ez egy csoda"  Mindig lesz olyan  Paul David Tripp Április 14  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Mindent de mindent visszakap  Magyar költészet napja  A felvilágosodás...  Szép estét kedves látogatóimn...  Előfordul, hogy  Szívek  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Robert Merle tollából  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák 
Bejegyzés Címkék
kötet egyszerre, keresztyén férfi, embergyártotta javaslatokat, férfi annál, meggyőződés hatja, kegyes élet, áldozatos szeretet, iránta kinyilvánított, mennyei Atya, segítőkész jelenlét, maga képmására, feladatot elvégeznünk, munkát teljesítünk, egész teremtésben, alapok ezek, képmáshoz alakít, megtanulható technikákra, ember valamire, szolgálat teljesen, lelki érzékenység, keresztyén férfiak, másik bibliai, belsőleg megújított, kifejezést Dávidra, indulata átformált, filiszteus óriás, fővárosba vigye, gyengéket &#8211, gyenge férfi, maga védelmére, technikák segítségével, megfelelő módszert, odavágó instrukciókkal, keresztyén élet, egyes kultúrák, üzlet dominálnak, technológia iránti, vezetési modellek, adott könyvben, soron következő, ilyen könyvek, bűnöket megbocsátó, mélyebb kegyelemről, bűnöst átformálni, bűneinkről &#8211, szórakozással kapcsolatban, hitéletünket érintik, középpontban mégis, tekintetünket függesztjük, férfiaknak írott, asszonyok többet, legtöbbször kedves, napi hírek, kezükbe vegyenek, szülői szerepekről, sablonmegoldások, érvrendszerünkbe, hasonlatosságára, sablonmódszerek, elsajátításával, gyengeségeinket, kapcsolatainkat, természetünktől, természetünkről, embergyártotta, áldozathozatal, tanítványaival, kinyilvánított, szórakozásaink, instrukciókkal, állásfoglalás, megmutatkozik, utasításaiból, szórakozással, könyörületére, reménységemet, látásmódunkra, mindenekelőtt, felemlegetése, elvégeztetett, tekintetünket, igazságossága, természetesen, képességünkre, olvasmányukká, javaslatokat, menyasszonya, nincstelenre, meglehetősen, változtatnak, feleségünket, kapcsolatunk, családjaikat, beszivárgott, kapcsolatban, megtanulható, pénzügyekkel, barátságokat, példaképként, természetére, könyörületes, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 6 db bejegyzés
e hónap: 89 db bejegyzés
e év: 351 db bejegyzés
Összes: 35916 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2732
  • e Hét: 11444
  • e Hónap: 23319
  • e Év: 211121
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.