Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Néhány szó a kegyességről
  2018-03-12 14:59:53, hétfő
 
  Néhány szó a kegyességről


Megtérésem idején tanítóim világosan hirdették, hogy Krisztus az Úr. Beszéltek arról, hogy milyen fontos az engedelmesség életem minden területén. Gondolataim mégis kicsit ködösek voltak: nem nagyon értettem, miért is kell engedelmeskedni. Ha az engedelmességről kérdeztek, háromféle válaszom volt. Ezeket ma így nevezném: a bölcsesség útja, az igazság útja és a hála útja.
A bölcsesség útján járók így gondolkoznak: "Magától értetődő dolog, hogy engedelmeskednünk kell Isten Törvényének. Elvégre Ő teremtett mindent, tehát ismeri mindennek a működését. Ebből logikusan következik, hogy parancsolatai hatékonyak és áldást hoznak nekünk." Ahogyan Mózes mondta (5Móz 10,12-13): "Most pedig Izráel, mit kíván tőled Istened, az Úr? Csak azt, hogy Istenedet, az Urat féljed, járj mindenben az ő útjain, szeresd őt, és szolgáld az Urat, a te Istenedet teljes szívedből és teljes lelkedből! Tartsd meg az Úr parancsolatait és rendelkezéseit, amelyeket ma parancsolok neked a te javadra!" Márpedig, ha Isten a mi javunkra adja a parancsolatokat, csakis az az ésszerű, ha megtartjuk azokat, amelyek nekünk "jót" hoznak.
A bizalom útján járók abban hisznek, hogy Isten szeret minket, és soha nem vezetne rossz úton. Ezért kell tehát úgy viselkednünk, ahogyan előírja, és bíznunk abban, hogy majd Ő jól elrendezi a dolgokat. Ha azt tesszük, ami neki jó, akkor Ő is azt teszi majd, ami nekünk jó.
A hála útján járók úgy érvelnek, hogy illő dolog feltétel nélkül engedelmeskednünk Istennek, hiszen először Isten adta Önmagát feltétel nélkül, amikor megváltott bennünket. Mivel Ő oly sokat tett értünk, legyünk mi is készek sokat tenni érte.
Ezek az engedelmességről alkotott nézetek mély igazságokat fogalmaznak meg. Természetesen messzebbre látnak az érdemek útjánál, amelyen az emberek azért engedelmeskednek Istennek, hogy elnyerjék jótetszését. A félelem útjánál is előrébb valók, hiszen az azon járók azért engedelmeskednek Istennek, hogy elkerüljék a büntetést. Mindig jó Isten Törvényének engedelmeskedni, de az olyanok, akik csak azért engedelmeskednek neki, hogy jutalmakat kapjanak, vagy elkerüljék a büntetéseket, nem tudják Őt megörvendeztetni. Az ilyen "engedelmesség" egyértelmű önzésből fakad, ráadásul még manipulálni is akarja Istent, aki iránt semmiféle szeretetet nem érez.
Ha megállunk egy pillanatra, megértjük, hogy a bölcsesség, a bizalom és a hála útján járók is csak részben Isten kedvéért, részben viszont önző érdekekből engedelmeskednek. Az Úrnak szóló bizalom és hála megtalálható ugyan, de azért szeretnének előnyökre is szert tenni, s megszabadulni minden adósságtól. Így tehát ezekből az indítékokból is hiányzik az engedelmesség legnemesebb hajtórugója: a vágy, hogy csakis Isten iránti szeretetből, magáért Istenért engedelmeskedjen valaki. Persze ha szeretjük Istent, jönnek az áldások, de mi Istent Önmagáért szeretjük, nem pedig azért, hogy mindenféle jót kapjunk tőle.
Clairvaux-i Szent Bernát, a híres XII. századi lelkipásztor és teológus így fogalmaz: "Mi azokat szoktuk ígéretekkel és jutalmakkal körbeudvarolni, akik kelletlenül állnak a dolgokhoz, és nem azokat, akik készek a cselekvésre. Ugyan ki ajánlgat jutalmakat embereknek azért, amit azok egyébként is meg akarnak tenni? Vajon szoktunk-e fizetni az éhezőknek azért, hogy egyenek? Vagy a szomjazóknak azért, hogy végre igyanak?" Vagyis, Szt. Bernát szerint, amikor mi jutalmat követelünk azért, hogy engedelmeskedjünk Istennek, akkor mi nem is Istent, hanem magát a jutalmat szeretjük. "Az a lélek, amelyik szereti Istent, nem vágyik más jutalomra, csak arra az Istenre, akit szeret. Ha a lélek más után vágyakozna, akkor természetesen azt a valamit szeretné már, és nem Istent."
Mindezt szeretném még egy példával illusztrálni. Tegyük fel, hogy van három férfi, akik a hét öt napján elmennek futni. Képzeljük el, hogy mindhármójukat megkérdezzük, miért olyan fontos nekik a futás. Az első így válaszol:
- Azért futok, mert az apám 51 éves korában szívrohamban halt meg, én viszont szeretném megérni, hogy nyugdíjasként, láthatom felnőni az unokáimat.
A második válasza így hangzik:
- Azért futok, hogy bármit megehessek, amit megkívánok, és ne kelljen az elhízástól félnem. Ezenkívül, ha futok, jól kifáradok, így aztán éjszaka nincsen gondom az alvással.
A harmadik ezt feleli:
- Futás közben a talpaim alig érintik a talajt, a szél az arcomba csap, a szívem erősen, egyenletesen dörömböl a mellkasomban, én pedig érzem, hogy élek.
Az első férfi félelemből fut; retteg attól, hogy mi történne, ha abbahagyná. A második a futással járó előnyöket akarja kiaknázni; azért fut, mert a futás javítja az életminőségét, jobban tud enni és aludni. A harmadiknak maga a futás a jutalom. Az első és a második férfi az egészséget, a jó ételeket és a kiadós alvást szereti. A futás csak eszköz, amely hozzásegíti őket mindahhoz, amire vágyakoznak. Csak a harmadik férfiról mondható el, hogy a futást önmagáért szereti.
Sok keresztyén engedelmessége emlékeztet az első két futóra. Azért engedelmeskednek, hogy elkerüljék, amitől rettegnek, vagy hozzájussanak szívük vágyához. Nem sokan vannak, akik azért szolgálják Istent, mert mindenekfölött Őutána vágyakoznak. Ideális esetben tehát az Isten szíve szerint való férfi az Urat önmagáért szereti. Mégis, mi akkor szeretjük Istent, amikor kijelenti magát a történelemben és a Bibliában. Szeretjük Istent kegyelméért és evangéliumáért. Az a gondolat viszont, hogy Istent Önmagáért szeressük, a legtöbbünket elbátortalanít. Isten azonban bőkezű adakozó, és mivel adakozó jósága mindig elébe siet a mi hitünknek, így igen nehéz különválasztani Őt az áldásaitól. Az Úr tehát nem azt várja, hogy "gerjesszük" magunkban a szeretetet iránta, hanem miközben kijelenti nekünk szeretetét és kegyelmét, magához von minket. (folytatjuk)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Címkék: megörvendeztetni, engedelmességről, engedelmeskednek, engedelmeskedjen, különválasztani, engedelmeskedni, parancsolatokat, evangéliumáért, körbeudvarolni, elbátortalanít, engedelmessége, parancsolatait, rendelkezéseit, mindenekfölött, mindhármójukat, természetesen, hozzájussanak, életminőségét, parancsolatai, nyugdíjasként, történelemben, megszabadulni, engedelmesség, indítékokból, viselkednünk, szívrohamban, megkérdezzük, gondolkoznak, illusztrálni, szomjazóknak, büntetéseket, egyenletesen, legtöbbünket, megtalálható, kegyességről, mellkasomban, engedelmesség életem, engedelmességről kérdeztek, bölcsesség útja, igazság útja, hála útja, bölcsesség útján, bizalom útján, hála útján, engedelmességről alkotott, érdemek útjánál, emberek azért, félelem útjánál, azon járók, engedelmesség legnemesebb, éhezőknek azért, szomjazóknak azért, Isten Törvényének, Elvégre, Ahogyan Mózes, Mivel, Istent Önmagáért, Clairvaux-i Szent Bernát, Szeretjük Istent,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Jó éjszakát  képre írva  Facebookon kaptam  Otthon  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Anyámról való emlékek  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Sorsunk miatt...  Eduardo Sacheri gondolata  Annyira tisztelem a szabadságo...  A Magyar Költészet napja alkal...  Esterházy Péterre emlékezünk  Csend  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam Krisztina b...  Egy párkányon  képre írva  Különleges  Alvó cicák  Kertem  Reményik Sándor: Pierrot &...  Erdei gyöngyvirág  képre írva  Eduardo Sacheri gondolata  Ismeretlen: Ikarusz monda  Ismeretlen: Ikarusz monda  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Isten hűségének mértéke  különleges  Egy gondolat  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Mindent de mindent visszakap  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  képre írva  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Töröld le  Facebookon kaptam  különleges  39 ígéret  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Különleges  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  képre írva  Jánosházy György: Fogd a kezem  Magyar költészet napja  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Márai Sándor tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Esterházy Péterre emlékezünk  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
engedelmesség életem, engedelmességről kérdeztek, bölcsesség útja, igazság útja, hála útja, bölcsesség útján, bizalom útján, hála útján, engedelmességről alkotott, érdemek útjánál, emberek azért, félelem útjánál, azon járók, engedelmesség legnemesebb, éhezőknek azért, szomjazóknak azért, jutalmat szeretjük, valamit szeretné, példával illusztrálni, második válasza, elhízástól félnem, talpaim alig, arcomba csap, szívem erősen, első férfi, futással járó, futás javítja, harmadiknak maga, második férfi, kiadós alvást, futás csak, harmadik férfiról, futást önmagáért, legtöbbünket elbátortalanít, szeretetet iránta, megörvendeztetni, engedelmességről, engedelmeskednek, engedelmeskedjen, különválasztani, engedelmeskedni, parancsolatokat, evangéliumáért, körbeudvarolni, elbátortalanít, engedelmessége, parancsolatait, rendelkezéseit, mindenekfölött, mindhármójukat, természetesen, hozzájussanak, életminőségét, parancsolatai, nyugdíjasként, történelemben, megszabadulni, engedelmesség, indítékokból, viselkednünk, szívrohamban, megkérdezzük, gondolkoznak, illusztrálni, szomjazóknak, büntetéseket, egyenletesen, legtöbbünket, megtalálható, kegyességről, mellkasomban, lelkipásztor, legnemesebb, vágyakoznak, hozzásegíti, szeretnének, törvényének, parancsolok, manipulálni, harmadiknak, hajtórugója, kelletlenül, jótetszését, fogalmaznak, gondolataim, jutalmakkal, ígéretekkel, igazságokat, cselekvésre, szeretetből, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 6 db bejegyzés
e hónap: 89 db bejegyzés
e év: 351 db bejegyzés
Összes: 35916 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2732
  • e Hét: 11444
  • e Hónap: 23319
  • e Év: 211121
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.